Dodaj do ulubionych

Nowa na forum - interpretacja wynikow

08.08.14, 17:36
Witam wszystkich forumowiczow.
Dowiedzialam sie o swojej niedoczynnosci tarczycy pare tygodni temu przy kontrolnym badaniu krwi (mam 34 lata). Mieszkam w USA od niedawna I chyba tutaj standardem jest to badanie na corocznym "check-upie", bo nie pytalam specjanie o TSH - samo wyszlo!
Jak sie dowiedzialam, poszperalam po internecie I w koncu odetchnelam z ulga, bo mam w koncu odpowiedz na moje niepokojace objawy, ktore towarzyszyly mi od lat! Po wynikach krwi, lekarz (pierwszego kontaktu) zlecil mi badanie po dwoch tygodniach, aby potwierdzic wynik I z 7.15 podnioslo sie na 7.23. Chyba duzo, choc z innym watkow wynika, ze ludzie maja gorzej smile Euthyrox 50 przepisany. Lekarz nawet mnie nie obejrzal tylko telefonicznie powiadomil o wyniku I poinformowal ze recepta czeka w aptece. Kolejne badanie za 8 tygodni. Biore euthyrox juz ponad tydzien I chyba troche mnie jestem ospala, choc nerwy ciagle dopisuja smile
Chcialam tylko sie poradzic z wynikami, bo troche inaczej chyba tu sprawa wyglada (podejrzewam u siebie Hashimoto ze wzgledu na objawy I nietoleracje pokarmowe od kilku lat - wzdecia, zaparcia, niesmak w ustach). Od 2,5 mcy jestem na diecie bez chleba, bialej maki I czegokolwiek, co zawiera cukier I powiem wam, ze czuje sie o niebo lepiej I waga o 7 kg w dol! Juz wygladam normalnie I stalo sie to przed braniem hormonu tyroskyny. Takze ta dieta jest ok (antygrzybiczna, bo przez te objawy podejrzewalam u siebie przerost candidy, co nadal nie wiem czy mam, bo to samodiagnoza).

Moje wyniki (wszystko w normie poza TSH):
T3 uptake (T3U) - 30.8 (24.3-39)
T4 - 6.9 (4.5-12.0)
T3 total - 81 (80-200)
FT4 (free thytoxine) - 1.07 (0.83-1.62)
TSH - 7.230 (0.27-4.200)
Free t4 index - 2.1 (1.5-3.8)
Dodam tylko, ze siostra tez zostala niedawno zdiagnozowana.
Dajcie znac co myslicie, dlaczego TSH jest tak wysokie a wszystko inne w normie? Co na to wskazuje I dlaczego tak sie stalo? Czy myslicie, ze jest sens isc do specjalisty, zrobic USG itd? Czy po prostu mam brac tabletki I czekac na poprawe?
Dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi I przepraszam za brak polskich znakow.
smile
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 09.08.14, 14:40
      > Czy myslicie, ze jest sens isc do specjalisty, zrobic USG itd?

Musisz zrobić usg tarczycy, na następnej wizycie jeśli dr sam nie zrobi i nie zleci, to go poproś albo zmuś smile

Do monitorowania niedoczynności tarczycy wystarczy badać free T4 i free T3, no i tsh, ale do postawienia diagnozy, której jeszcze nie masz, potrzebujesz zbadania poziomu p.ciał antytyreoglobulinowych (aTG czyli Thyroglobulin antibodies) i p.ciał przeciwko peroxydazie (aTPO czyli anti-TPO antibodies).

> Czy po prostu mam brac tabletki I czekac na poprawe?

Tak, masz brać tabletki i czekać na poprawę, ale jednocześnie czytaj o swojej przypadłości, bo powinnaś rozumieć co dr do ciebie mówi smile Musisz wiedzieć kiedy dr ci dobrze radzi, a kiedy cę wkręca ze szkodą dla ciebie przecie. Jest kilka książek nt. może sobie kupisz?
      • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 09.08.14, 15:48
        Dzieki wielkie,
        Troche sie naczytalam na necie - nie tylko fora ale takze sporo na medycznych stronach, wiec jako tako mam pojecie. Nie wiem tylko jak to z wynikami jest - ft3 & ft4 to dla mnie jeszcze czarna magia, ale u mnie chyba nie jest tak zle skoro wszystko w normie?
        Przy nastepnej wizycie popytam sie wiecej, chociaz na razie nie mam wizyty tylko badanie krwi - tutaj wszystko odbywa sie telefonicznie smile
        Na szczescie lekarz spoko, w moim wieku i bardzo sie z nia w porzadku dogaduje, choc to dla mnie nowy lekarz. W USA troche sprawa z lekarzami wyglada inaczej - tu chyba chetnie wykonuja dodatkowe badania, bo wszystko jest prywatne i trzeba miec dobre ubezpieczenie, ktore zgodzi sie pokryc koszty. Ja musze pokopac troche w papierach i sprawdzic za co musze dodatkowo placic, bo koszty sa naprawde wielkie.
        Za wizyty i badania krwi tez sie placi mimo ubezpieczenia, ale to nie sa takie wielkie stawki.
        Mialam tez doswiadczenie ze sluzba zdrowia w UK (mieszkalam tam kilka lat), wiec tu chyba jest lepiej skoro na pierwszej kontrolnej wizycie cos znalezli. W UK niechetnie badaja, bo panstwo placi - czytalam na angielskich forach, ze tam dopiero przepisuja tyroksyne jak poziom TSH przekroczy 10!!!

Dzieki za wpis i do nastepnego.
        • elayne_trakand Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 10.08.14, 01:32
          Hormony masz w normie ale blisko dołu tej normy, większość osób tu na forum czuje się fatalnie przy podobnych wynikach.

Ja mieszkam na jednej z wysp brytyjskich i za wizyty płacę a lekarze tutaj niezbyt chętnie zlecaja jakies badania. Nie ma mowy, żeby zbadać cokolwiek na życzenie.
          Za każdą wizytę u GP płacę ponad 40 funtów. W tym tygodniu za zlecone badanie krwi i USG zapłaciłam 80 funtów. Wszystko odbywało sie w gabinecie pielegniarki a ona z obiema sprawami uwinela sie w jakies 7 minut
          • procesor Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 10.08.14, 10:44
            USG wykonywała pielęgniarka?
            mają szkolenie jako radiolog?????
            • elayne_trakand Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 10.08.14, 12:38
              Sorki miałam na myśli EKG

Mózg mi wyżarło wink
          • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 11.08.14, 17:09
            > Hormony masz w normie ale blisko dołu tej normy, większość osób tu na forum czu
            > je się fatalnie przy podobnych wynikach

Wiesz, ja juz tak sie przyzwyczailam do swojego samopoczucia, ktore jest od bani od kilku lat, az mysle, ze to jest norma. Mam nadzieje, ze przy uzupelnieniu niedoboru tyroksyny bede miala tyle sil co nastolatka smile
            A tak w ogole, to poza ciaglym zmeczeniem mecza mnie infekcje, przewaznie zatokowe. W tamtym roku bylam chora chyba z 8 razy - co szesc tygodni infekcje powracaly. Tego lata na razie tylko dwa, ale myslam, ze juz pojde do szpitala, bo nie mialam sily sie podniesc z lozka przez tydzien - zapalenie ucha do tego I spojowek...
            Mecza mnie takze dolegliwosci jelitowe, dlatego podejrzewam u siebie przerost candidy... Czy ktos z was tez poza zmeczeniem I nerwowoscia ma podobne objawy?
            Wystepuja u mnie tez zawroty glowy, ale jak wczesniej wspomnialam, sa takie symptomy do ktorych sie od lat przyzwyczailam, ze nawet o nich bym nie wspomniala w gabinecie lakarskim.
            Najbardziej to te jelita dokuczaja, bo to bardzo krepujaca dolegliwosc... smile W UK pare lat temu lekarz podejrzliwe na mnie patrzac, myslam pewnie, ze jestem hipochondrykiem I proponowal antydepresanty na uspokojenie (bo zoladek pewnie tak reaguje od stresu). A to ze wspominalam, ze wlosy mi wypadaly na potege tlumaczyl, ze to pewnie po porodzie I to normalne... Ech...
            • pies_z_laki_2 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 11.08.14, 18:48
              > Mecza mnie takze dolegliwosci jelitowe, dlatego podejrzewam u siebie przerost candidy...
              > Czy ktos z was tez poza zmeczeniem I nerwowoscia ma podobne objawy?

Oczywiście, że tak. Większość z nas...

Problem w tym, że skoro masz za mało hormonów tarczycy, to masz też za mało (a niektórych za dużo) innych hormonów, enzymów trawiennych, kiepskie ph w układzie pokarmowym, za mało soku żołądkowego, za niski poziom witamin i w ogóle słabe przyswajanie składników odżywczych, mało żelaza (ferrytyny), a więc za mało dotlenioną krew, a więc i gorsze spalenie w mitochondriach, a więc i kiepskie działanie każdej komórki w organizmie, z mięśniami na czele. A pokarm w jelitach za wolno się przesuwa, za słabo jest rozdrabniany i trawiony, zalega, fermentuje, wzdyma i w ogóle to jakas masakra...

Masz po prostu niedoczynność tarczycy i twój organizm działa na zwolnionych obrotach.
              Dobra wiadomość jest taka, że to mija smile W euthyreozie prawie wszystko wraca do normy.

Ratunek na już:
              - zmień dietę, odejmij węglowodany proste, dodaj więcej wody i ziół do picia, zero smażonego, raczej gotowane, duszone, parowane, rozdrabniane, surowe (smoothie)
              - przyjmuj magnez (poczytaj przyklejone wątki)
              - jedz 5-6 razy dziennie, ale małe porcje, przyspieszysz nieco metabolizm
              - nie forsuj się, ale trochę ruchu na pewno pomoże smile
              • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 11.08.14, 19:01
                Dzieki piesku z laki smile

> Ratunek na już:
                > - zmień dietę, odejmij węglowodany proste, dodaj więcej wody i ziół do picia, z
                > ero smażonego, raczej gotowane, duszone, parowane, rozdrabniane, surowe (smooth
                > ie)
                Jak juz wspomnialam, od 2,5 mca nie spozywam niczego z cukrem - niciewo!!! Nawet owocow. Spadlo mi pare kilo nawet I jestem dumna z tego, bo przez lata nie moglam zrzucic kilosow. Nie jem tez chleba, ani produktow z balej maki. Ale od czasu do czasu I tak mam jakies ekscesy gastrologiczne.
                > - przyjmuj magnez (poczytaj przyklejone wątki)
                zanim dowiedzialam sie o tarczycy, bralam magnez bo po guglowych poszukiwaniach dowiedzialam sie ze pomaga przy przemeczeniu I ospalosci - co bylo efektem chorej tarczycy!
                Teraz nie biore bo mialam straszne biegunki I zapach ciala dziwny - taki wyziew z zoladka - bralam forme sproszkowana do picia jako napoj - ble!
                > - jedz 5-6 razy dziennie, ale małe porcje, przyspieszysz nieco metabolism
                Tak robie smile
                > - nie forsuj się, ale trochę ruchu na pewno pomoże smile
                No, mysle ze wlasnie ruch mi pomaga, chodze na sporo zajec na silowni, czasem rowerek (spin), czasem zumba, aerobic I step. NIe wiedzialam, ze nie moge sie forsowac (ruch to zdrowie przeciez...). Jedyne co to mam zawsze trodnosci z cwiczeniami miesni brzucha, bo robiac brzuszki bardzo mnie dusi w gardle (tarczyca... ?!)

Ech, nie wiedziala, ze to wszystko moze miec odpowiec w jesdnej dolegliwosci, ciesze sie ze ja lecze smile
                • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 11.08.14, 19:03
                  oczywiscie trudnosci przez "u" smile to nie bylo zamierzone, mialam zawsze 5 z dyktanda smile
                • pies_z_laki_2 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 12.08.14, 14:35
                  > dowiedzialam sie ze pomaga przy przemeczeniu I ospalosci - co bylo efektem chorej tarczycy!

Pomaga to raczej żelazo smile
                  - www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15660&_tc=4BEB49667DD34ED78AB4A74785A04BB4
                  (Suplementacja żelaza w leczeniu zmęczenia o niewyjaśnionej przyczynie u kobiet bez niedokrwistości)
                  • pies_z_laki_2 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 12.08.14, 14:35
                    - www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15660&_tc=4BEB49667DD34ED78AB4A74785A04BB4
                    • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 15.08.14, 19:58
                      Sluchajcie, jeszcze jedno pytanie do osob, ktore glownie maja symptomy jelitowe (oprocz wiecznego zmeczenia). Czy po paru miesiacach leczenia mogliscie znowu bez problem jesc ulubione produkty, czy tez dla Hashimotowcow problem nietolerancji glutenu pozostaje na zawsze?
                      Ja juz 3 miesiace nie jem produktow zawierajacych cukier I biala make, nieraz mam dolegliwosci, ale juz rzadziej. Czy po paru miesiacach leczenia tyroksyna jest szansa, ze znowu bede mogla tolerowac te pokarmy (tesknie za chlebkiem, nawet razowcem - ale na razie nie probuje jesc ze wzgledu na zawartosc gluten - boje sie ze na mnie dziwnie dziala).
                      Nie wiem czy mam Hashimoto, na razie tylko niedoczynnosc.
                      Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami (glownie z dziedziny gastrologii smile)
                      Dzieki,
                      papa
          • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 11.08.14, 17:15
            Hej, jeszcze jedno, ktory wynik z tych wzszystkich to FT3? Bo widze FT4, T3 I jakies T3U?
            • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 15.08.14, 19:53
              podbijam smile
              • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 24.09.14, 23:12
                Witam wszystkich po przerwie - dzis odebralam swieze wyniki I o dziwo, po 2 miesiacach brania euthyroxu 50 moje TSH jest w normie! 2.1 (norma 0.178 - 4.530). Mam brac te sama dawke I za pol roku zrobic badanie krwi.
                Czy to mozliwe, ze z siedmiu tak szybko zlecialo na dwa??? W czasie dwoch poczatkowych badan krwi bylam przeziebiona, moze wtedy wynik byl falszywy? Jak myslicie?
                Wtedy takze zaczelam swoja diete (bez cukru I bialej maki).
                Tak ogolnie to czuje sie o niebo lepiej niz przez ostatnie pare lat, wiec chyba hormony zaczynaja dzialac!
                Pozdrawiam was I zycze zdrowka!
                • pies_z_laki_2 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 25.09.14, 19:20
                  Tsh nadal nieco za wysokie.
                  No i pół roku do najbliższego badania... uważam, że na początku terapii badania należy robić częściej, czyli raz na 4-6 tygodni, ostatecznie dwa miesiące. Nie rzadziej. Skąd się masz nauczyć nowych reakcji swojego organizmu w nowej dla niego sytuacji?

Czy zapisujesz sobie w notesiku daty, dawki, samopoczucie, wyniki?
                  • aniabania79 Re: Nowa na forum - interpretacja wynikow 26.01.15, 18:29
                    Hej,
                    Po dluzszej przerwie sie odzywam za co przepraszam smile Niestety notesu nie prowadze, ale chyba zaczne, bo moje problemy gastryczne wciaz trwaja. Jestem na tej nieszczesnej diecie od ponad pol roku - waga w dol o 15kg! Mam wizyte u gastrologa niedlugo, wiec okaze sie co ze mna (albo i nie). Mam sporo energii i nie zloszcze sie juz bardzo, ale wlosy dalej jak siano no i ten brzuch! Z diety nie rezygnuje, czekam na opinie gastro, ale juz chudnac nie chce, bo waga teraz ok. Trzymajcie sie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka