Witam wszystkich forumowiczow.
Dowiedzialam sie o swojej niedoczynnosci tarczycy pare tygodni temu przy kontrolnym badaniu krwi (mam 34 lata). Mieszkam w USA od niedawna I chyba tutaj standardem jest to badanie na corocznym "check-upie", bo nie pytalam specjanie o TSH - samo wyszlo!
Jak sie dowiedzialam, poszperalam po internecie I w koncu odetchnelam z ulga, bo mam w koncu odpowiedz na moje niepokojace objawy, ktore towarzyszyly mi od lat! Po wynikach krwi, lekarz (pierwszego kontaktu) zlecil mi badanie po dwoch tygodniach, aby potwierdzic wynik I z 7.15 podnioslo sie na 7.23. Chyba duzo, choc z innym watkow wynika, ze ludzie maja gorzej

Euthyrox 50 przepisany. Lekarz nawet mnie nie obejrzal tylko telefonicznie powiadomil o wyniku I poinformowal ze recepta czeka w aptece. Kolejne badanie za 8 tygodni. Biore euthyrox juz ponad tydzien I chyba troche mnie jestem ospala, choc nerwy ciagle dopisuja

Chcialam tylko sie poradzic z wynikami, bo troche inaczej chyba tu sprawa wyglada (podejrzewam u siebie Hashimoto ze wzgledu na objawy I nietoleracje pokarmowe od kilku lat - wzdecia, zaparcia, niesmak w ustach). Od 2,5 mcy jestem na diecie bez chleba, bialej maki I czegokolwiek, co zawiera cukier I powiem wam, ze czuje sie o niebo lepiej I waga o 7 kg w dol! Juz wygladam normalnie I stalo sie to przed braniem hormonu tyroskyny. Takze ta dieta jest ok (antygrzybiczna, bo przez te objawy podejrzewalam u siebie przerost candidy, co nadal nie wiem czy mam, bo to samodiagnoza).
Moje wyniki (wszystko w normie poza TSH):
T3 uptake (T3U) - 30.8 (24.3-39)
T4 - 6.9 (4.5-12.0)
T3 total - 81 (80-200)
FT4 (free thytoxine) - 1.07 (0.83-1.62)
TSH - 7.230 (0.27-4.200)
Free t4 index - 2.1 (1.5-3.8)
Dodam tylko, ze siostra tez zostala niedawno zdiagnozowana.
Dajcie znac co myslicie, dlaczego TSH jest tak wysokie a wszystko inne w normie? Co na to wskazuje I dlaczego tak sie stalo? Czy myslicie, ze jest sens isc do specjalisty, zrobic USG itd? Czy po prostu mam brac tabletki I czekac na poprawe?
Dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi I przepraszam za brak polskich znakow.