Dodaj do ulubionych

Czynnik Castle'a i Wit. b12

08.04.15, 13:02
Powiedzcie mi proszę, czy jeśli wykonam te dwa badania-czynnik Castle'a oraz poziom Wit. B12, to muszę jeszcze robić gastroskopie? Chodzi mi o ew. nieprzyswajanie tej witaminy z przewodu pokarmowego. Czy ten czynnik Castle'a wykonuje się w tym przypadku?
Badanie jest dość drogie i nie wiem, czy muszę je wykonywać -morfologie mam idealna. Co o tym myślicie?
Raz już robiłam badanie poziomu B12 i wyszedł niedobór. Czy przy dobrych parametrach morfologii można mimo wszystko nie przyswajać tej witaminy?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 08.04.15, 18:18
      Przy dobrych parametrach morfologii mozna miec problemy z b12. Ten niedobor nawarstwia sie latami i objawy neurologiczne moga wyprzedzac hematologiczne.
      Jesli nie masz dolegliwosci zoladkowych nie wiem czy ktos zleci Ci gastro. Zbadaj przeciwciala z krwi to da Ci odpowiedz czy te niedobory beda sie nasilac, czy sa czasowe.
      • czupakabra27 Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 08.04.15, 18:21
        Oczywiscie pamietasz, ze trzeba badac przeciwciala przeciwko czynnikowi Castle'a i przeciwko komorkom okladzinowym zoladka? To sa 2 parametry i do tego poziom b12.
        • 5borelka Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 08.04.15, 19:02
          I ten czynnik castle'a da odpowiedz, czy to zaburzenie wchłaniania i nie będę musiała robić gastroskopii? Tak, wiem, że są dwa parametry, w Diagnostyce mają to badanie w ofercie. Można jeszcze zrobić badanie kwasu metylomalonowego w krwi oraz w moczu. Czy warto?
          • 5borelka Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 09.04.15, 16:29
            Bardzo proszę, jeśli ktoś wie, aby odpowiedział na moje pytanie. To dla mnie ważne.
            • czupakabra27 Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 09.04.15, 19:24
              Ja bym zaczęła od w/w przeciwciał i b12. Może homocysteine bym dorzuciła.
              • 5borelka Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 09.04.15, 21:07
                A cóż to ta homocysteina?
                • miroslaw111 Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 11.04.15, 00:03
                  borelka masz borelkę i nie wiesz ( no chyba że nicka sobie wymyśliłaś na zasadzie czego jeszcze nie miałam )
                  ja też chyba tego nie biorę ale mam NAC cysteinę to zdaje się prawie to samo , no działa dobrze w każdy razie
                  • czupakabra27 Re: Czynnik Castle'a i Wit. b12 11.04.15, 09:26
                    Kochani korzystajcie z googlasmile Homocysteina wytwarza sie w naszym organizmie i pokazuje na ile wysokie mamy ryzyko chorob ukl. krazenia. Dodatkowo jej podwyzszony poziom posrednio wskazuje na braki b12. Czyli nawet majac b12 w normie a ,wysoka homocysteine powinnismy uzupelniac b12.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka