Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację

23.05.15, 06:56
25 lat, objawy typowe jak przy niedoczynności, wieczne zimno, stany depresyjne, trądzik. Zbadałam tarczycę i takie wyniki:

FT4- 11,8 (12- 22)
FT3- 3,3 (3,1- 6,8)
TSH- 2,17 (0,27- 4,2)
Wit. D- 7 (30- 80 ng/ml)

USG:
tarczyca dwupłatowa, niepowiększona, położona prawidłowo
prawy płat: 50x15x16 mm, lewy: 52x13x15 mm, cieśnina 3mm, obj 10,6ml
w górnym biegunie płata prawego, przy tylnej powierzchni zmiana lito- torbielowata śr. 5mm, podobna śr 3mm w górnym biegunie płata lewego.
Miąższ o prawidłowej echostrukturze i unaczynieniu. Węzły chłonne niepowiększone.

Czy za mój stan odpowiada tarczyca? Czy jest coś nie tak? Dostałam skierowanie od rodzinnego do endokrynologa, ale kolejki takie, że trochę poczekam... Pójdę chyba prywatnie..

I mam jeszcze pytanie czy na ferrytynę i wit. B można dostać skierowanie do zrobienia na NFZ od jakiegokolwiek lekarza? Bo te wyniki też by się pewnie przydały, a mnie już po prostu nie stać...
Obserwuj wątek
    • hodgela Re: Prośba o interpretację 23.05.15, 09:24
      FT4 -2.00% [ wynik 11.8, norma (12 - 22)]

FT3 5.41% [ wynik 3.3, norma (3.1 - 6.8)]

Za twój stan zdecydowanie odpowiada tarczyca jak i brak witaminy d3 .

FT4 poniżej normy a także niskie ft3 . Do włączenia suplementacja witaminy d3 w sporej dawce a także wizyta u endokrynologa bo wyniki wskazują na konieczność włączenia leczenia .

• messs222 Re: Prośba o interpretację 23.05.15, 09:58
        Dziękuję za odpowiedź!

Uzupełnienie wit d3 poprawi stan tarczycy czy to nie ma związku?
        Rodzinny ogólnie stwierdził, że hormony są w normie a takie minimalnie obniżone FT4 nie powinno niepokoić... skierowanie dał ze względu na guzki na tarczycy
        • hodgela Re: Prośba o interpretację 23.05.15, 10:03
          FT4 na ujemnym poziomie to już nie jest błaha sprawa - korzystny jest poziom ok.50% obu pozycji - zarówno ft4 i ft3 . Widac ze twój rodzinny to jest z tych co uznają jedynie TSH .

Uzupełnienie witaminy d3 poprawi twój stan zdrowia
          • messs222 Re: Prośba o interpretację 23.05.15, 10:12
            W poniedziałek idę prywatnie do endo i mam nadzieję, że nie trafię na takiego, który również kieruje się tylko TSH. Może w końcu skończą się moje problemy bo ostatnio to już nie wiedziałam co się dzieje i nawet wizytę u psychologa rozważałam. Jest nadzieja, że w końcu odkryłam przyczynę mojego złego samopoczucia...
    • djpa Re: Prośba o interpretację 24.05.15, 15:56
      Mess, czy bierzesz jakieś leki? Czy jesteś na diecie?
      • messs222 Re: Prośba o interpretację 24.05.15, 19:42
        Brałam antykoncepcyjne, ale już kilka miesięcy temu odstawiłam bo myślałam, że może to po nich źle się czuję, na diecie nie jestem.
        • messs222 Re: Prośba o interpretację 24.05.15, 19:53
          Chociaż w sumie jeśli chodzi o dietę to nie jem zbyt dużo, często na siłę i właśnie z tego powodu, że trzeba mimo braku apetytu bo mam straszne problemy trawienne, chodziłam po gastrologach i mimo wiecznych wzdęć i zaparć mój układ trawienny niby jest w porządku.. więc dodatkowo "zdiagnozowano" u mnie jelito drażliwe.. uncertain

a czemu o to pytasz?
          • djpa Re: Prośba o interpretację 25.05.15, 11:32
            Zastanawia mnie TSH w normie pomimo fT4 poniżej normy.
            O której godzinie robiłaś te badania? Czy na czczo?

Też miałam wieczne wzdęcia i zatwardzenia zanim zaczęłam się leczyć na tarczycę. Wszystko przeszło dzięki tyroksynie smile Są duże szanse, że u Ciebie też tak będzie, jeśli fT4 zamiast poniżej normy, będzie w połowie normy lub więcej.
            • messs222 Re: Prośba o interpretację 25.05.15, 11:41
              Właśnie tym TSH się martwię, że nikt mnie przez to nie będzie chciał leczyć bo przecież jest w normie... o 17 idę dzisiaj do endokrynologa i w sumie nie wiem czego się spodziewać. Przez to TSH sama już zgłupiałam czy to coś z tarczycą, chociaż jak przejrzałam forum to FT4 i FT3 też są ważne.. tylko nie dla lekarzy..

Badania robiłam rano, przed 8:00, byłam na czczo

A USG? Te guzki? nie ma się czym przejmować? i rozmiar tarczycy też jest ok?
              • djpa Re: Prośba o interpretację 25.05.15, 16:30
                Pewnie już za późno - warto iść z kimś bliskim, kto potwierdzi Twoje objawy.
                fT4 poniżej normy powinno być leczone, lekarz powinien diagnozować, dlaczego przysadka nie pracuje idealnie, jak powinna - przynajmniej tak się wydaje na podstawie jednego badania. smile
                • messs222 Re: Prośba o interpretację 25.05.15, 19:17
                  Dostałam euthyrox 25 i vigantoletten 1000 j.m (mam brać tabletkę dziennie), nie za mało jak na tak duży niedobór wit. D?

Endokrynolog ogólnie wydaje się w porządku. Od razu powiedział, że rozpoczniemy leczenie.. to ja mam większe wątpliwości czy brać ten hormon tarczycy skoro TSH nie jest jakieś duże. Sama nie wiem co robić. Za 2 miesiące mam powtórzyć badanie TSH i FT3. Za pół roku wit. D.
                  • djpa Re: Prośba o interpretację 26.05.15, 08:23
                    Bierz Euthyrox, to nie jest duża dawka, zawsze można odstawić. Bierz i zapisuj jak się czujesz, czy lepiej czy gorzej.
                    Tak, dawka D3 najprawdopodobniej za mała. 1 tabletkę Vigantoletten dostawał mój 3-miesięczny syn ważący 5kg. Dostawał to przez rok, codziennie, w dodatku bez badań stwierdzających niedobór D3. Pediatra stwierdziła, że ma trochę za miękkie kości jej zdaniem i że "będzie mocniejszy".
                    Czyli w zasadzie on zapobiegawczo dostawał tyle, co Ty, ważąca 10 razy więcej, dostałaś na ogromny niedobór.
                    • messs222 Re: Prośba o interpretację 26.05.15, 09:05
                      Wzięłam już dzisiaj rano pierwszą tabletkę Euthyroxu.

Tak się zastanawiam co z tą witaminą, może warto iść do rodzinnej i zobaczyć jaką ona by dawkę przepisała...? Na własną rękę chyba nie ma co brać czegoś innego, z resztą nie będę mieszać tych tabletek z innymi bez recepty... mogłabym brać np. jedną tabletkę Vigantoletten 3 razy dziennie, ale na długo mi to wtedy nie starczy. Naprawdę nie wiem co robić! Trochę poczytałam o tej witaminie i taką dawką to z niedoboru raczej nie wyjdę, no może za 10 lat, ale wcześniej prawdopodobnie wykończę się przez fatalne samopoczucie! Teraz lato to na słońce będę wychodzić, ale to też przy takim niedoborze pewnie nie wystarczy.

Zastanawia mnie tylko rola lekarzy, to chyba oni powinni wiedzieć najlepiej co robić i jak leczyć, a im częściej do nich chodzę, tym bardziej wątpię w ich wiedzę.
                      • djpa Re: Prośba o interpretację 26.05.15, 11:56
                        Jakby Ci było źle na 1 tabletce, to bierz przez kilka dni po pół.

Świetnie, że czytasz o D3. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka