Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

19.06.15, 21:15
Ze wględu na benadziejne samopoczucie i polecenie lekarza pierwszego kontaktu zrobiłam badania, a poniżej wyniki:

TSH 4,910 [0,270-4,200]
FT3 2,52 [2,00-4,40]
FT4 1,58 [0,93-1,70]
anty-TPO 340,50 [0,00-34,00]
anty-TG 45,43 [0,00-115,00]
ferrytyna 5,45 [13,00-150,00]
Wynik z testu 30 pkt

To są moje pierwsze badania. Nigdy wcześniej nie robiłam badań tarczycowych. Czy wyniki świadczą o problemach tarczycowych oraz czy powinnam jeszcze wykonać jakieś badania zanim wybiorę się do endo?
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: prośba o interpretacje wyników 19.06.15, 21:48
      Witaj na Forum!

Z wyników niestety wychodzi Hashimoto i niedoczynność tarczycy, bez wątpliwości.

TSH za wysokie.
      FT3 bardzo niskie.
      FT4 całkiem spoko, ale przy takich przeciwciałach może być niestabilne, w związku z niszczeniem tarczycy przez przeciwciała.
      Ile masz lat?

Ferrytyna bardzo niska, koniecznie poproś o żelazo na receptę, w konkretnej dawce. Bardzo ważne: nie daj się zbyć jakimś zwykłym suplementem. Masz wyczerpane zapasy żelaza, ich uzupełnienie potrwa co najmniej 6 miesięcy.

Przed (konieczną) wizytą u endo mogłabyś wykonać USG tarczycy, chyba że lekarz robi je w gabinecie (zazwyczaj za dodatkowe $).

Nie łam się, niedoczynność można wyrównać i żyć sobie jakby nigdy nic smile Jest duża nadzieja na poprawę samopoczucia. Zawsze pojawia się pytanie: kiedy będę się czuć lepiej? Nie ma jednej odpowiedzi, bywa to różnie. Jednym starczy miesiąc, dwa, innym pół roku, innym 2 lata. Dużo zależy od tego jak często będziesz się badać i jakiego będziesz mieć lekarza.

Zrób jeszcze b12, też może być nisko. Koniecznie także wit. D (postać 25-OH).

Postaraj się poczytać na forum co nie co, zmniejszy to lęk przed chorobą oraz uzbroi w niezbędną wiedzę smile

Będzie dobrze, a od teraz już tylko coraz lepiej smile
      • emisia01 Re: prośba o interpretacje wyników 19.06.15, 22:00
        Mam 29 lat. Zrobię w/w badania i powrócę z wynikami. Moje sampoczucie jest aktualnie na dnie więc dziękuję za słowa otuchy smile
    • emisia01 Re: prośba o interpretacje wyników 23.06.15, 20:37
      Jestem na świeżo po pierwszym USG tarczycy, które było robione pod wględem zdiagnozowania Hashimoto. Wizyta u endo dopiero w piątek, a pojawił się niepokój. Czy wynik jest przerażający czy w normie przy Hashimoto?

Tarczyca położona typowo, symetryczna, ze wzmożonym przepływem naczyniowym.
      Płat prawy o wymiarach: 14mm x 19mm x 41 mm
      Płat lewy o wymiarach: 13 mm x 19mm x 40 mm
      Cień grubości: ok. 2mm
      Echogeniczność miąższu niejednorodna, z licznymi, drobnymi hipoechogenicznymi obszarami.
      W górnym biegunie płata prawego widoczny dość dobrze odgraniczony obszar lito-torbielowaty, bez przepływu w opcji CD, wymiarów 14mm x 10 mm x 5 mm
      Na pograniczu płata lewego i cieśni widoczny dobrze odgraniczony obszar o obniżonej echogeniczności wymiarów 7mm x 4 mm bez przepływu naczyniowego. Ponadto w górnym biegunie płata lewego widoczny niejednorodny, dobrze odgraniczony obszar wymiarów 8 mm x 6 mm x 5 mm bez wewnętrznego wzmocnienia w opcji CD.
      Tchawica bez cech ucisku i przemieszczania.
      Węzły chłonne wzdłuż wielkich naczyń szyi niepowiększone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka