Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników.

30.06.15, 20:39
Witam serdecznie wszystkie forumowiczki i forumowiczów! Pisze tu po raz pierwszy. Bardzo proszę o interpretacje moich wyników :
Kobieta: wiek 42 lata

TSH. 2,317 IU/ml ( 0,55 - 4,780 )
FT3 3,25 pg/ml ( 2,30 - 4,20 )
FT4 1,16 ng/dl ( 0,89 - 1,76 )
ATPO 32,3 U/ml ( < 60 )
Prolaktyna 12,66ng/ml
Prolaktyna po metoclopramidzie po 1h 293,99
Kwas foliowy 13,99 ng/ml ( 4,6 - 18,7 )
Ferrytyna 33,1 ng/ml ( 13 - 150 )
Żelazo 140 ug/dL ( 50 - 170 )
Homocysteina 14,13 mol/I ( 3,70 - 13,90)

Mam rownież morfologię, która raczej się nie przyjmuje bo wszystko jest w normie.
Z prolaktyną tez wszystko jasne ( hiperprolaktonomia czynnościowa ), głownie chodzi mi o wyniki tarczycowe ponieważ mam bardzo dużo objawów niedoczynnosci. Zaznaczę że leczyłam się na hiperprolaktonomię się przez 3 lata ( 2009 - 2011) , jednak z dnia na dzień odstawiłam wszystkie leki bo miałam na to kilka przyczyn, brałam euthyrox i norprolac. Od 2011r funkcjonuję bez żadnych leków oprócz suplementów które zażywam od niedawna i widzę widoczna poprawę w samopoczuciu głownie psychicznym( było bardzo złe 😒wink. Jednak samopoczucie fizyczne nie jest najlepsze: jestem ciągle zmęczona, bolą mnie : mięśnie, kark, kręgosłup, stawy; brak motywacji, najlepiej się czuje w pozycji spoczynku: siedząc lub leżąc; mam bardzo częste wzdęcia : nie jem mięsa, nabiału, mąki w żadnej postaci, cukru i słodyczy; pomimo to mam bardzo duża nadwagę: moja idealna waga wąchała się zawsze pomiędzy 58 a 63 kg teraz wazę 76kg!!!😓
Mam nadzieje ze dość dobrze opisałam wszystkie objawy i bardzo proszę o Wasze rady i sugestie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim zdrowia.
Lena.
Obserwuj wątek
    • leelee42 Re: Proszę o interpretację wyników. 30.06.15, 20:48
      Dodaje jeszcze wartości procentowe:

FT4 31.03% [ wynik 1.16, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 50% [ wynik 3.25, norma (2.3 - 4.2)]
      • madami Re: Proszę o interpretację wyników. 30.06.15, 23:34
        Wg mnie potrzebujesz niewielką dawkę tyroksyny, pewnie ok 25 - 50. Ferrytyna jest niska -wskazana suplementacja żelaza ( zmęczenie - anemia), brakuje badania B12 i D3 - ich niedobory to bóle mięśni i kości. Czy Ty jesz jakieś białko???
        • leelee42 Re: Proszę o interpretację wyników. 01.07.15, 00:10
          Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz madami !!!smile
          Tez jestem tego zdania o tyroksynie, ale lekarka u której byłam dziś po raz pierwszy mówi ze tarczycy nie ma co się czepiać, bo bardzo ładnie sobie radzi bez żadnych leków. Do samej ferrytyny tez się nie odniosła, za to powiedziała ze bardzo ładne mam żelazo bez mięsa w dieciesmile)
          Tak, jem białko: rybę, białko w proszku dla vege,soczewica czerwona, zielona, czarna, migdały i td, raczej się staram pilnować tego wszystkiego teraz. Ogólnie moja dieta jest w 80% lepsza teraz niż kiedyś.
          Badania B12 i D3 sobie zrobię, bo i endo zleciła, po za tym mam zrobić: usg brzucha, usg tarczycy, usg piersi. Biochemię: glukoza +insulina, glukoza 1godz.75g + insulina, glukoza 2godz.+ insulina, holesterol całkowity, cholesterol HDL, Triglecerydy, GFR, AST, ALT, Kreatynyna, wapń całkowity i na dokładkę ale nie koniecznie fosfor i magnez. Imunnodiagnostyka: anty TG, witamina D całkowita, ACTH, kortyzol.
          Chyba zbankrutuje smile)
          Aha, witaminę B12 biorę w zaszczytach od paru dni.
          • madami Re: Proszę o interpretację wyników. 01.07.15, 15:18
            To dobrze, że zleciła badania - jak rozumiem wizyta była płatna? wink

Ja poszukałabym jednak innego lekarza, mnie latami wmawiano, ze wyniki podobne do Twoich są przecież takie super a ja czułam się coraz gorzej i gorzej. Ja uważam, że powinno się leczyć człowieka a nie wyniki czyli opis dolegliwości i samopocucia też powinnien być brany przy stawianiu diagnozy.
            • leelee42 Re: Proszę o interpretację wyników. 01.07.15, 23:54
              Taaaaak wizyta oczywiście płatna ?? dlatego Pani dr. nie poskąpiła z wypisywaniem następnych skierowań na badania ?? Dokładnie Cię rozumiem, całe życie zmagam się z rożnymi chorobami i niestety muszę tez radzić sobie sama. Wiem ze można żyć "normalnie" dlatego w końcu zaczęłam walczyć o siebie, bo był czas kiedy dałam sobie wmówić ze tak już musi byc w moim " hipochondrycznym przypadku " dałam rownież sobie wmówić ze to sprawa dla psychiatry?? Ale na szczęście mam wokół siebie ludzi którzy nie pozwolili mi zwariować. Moja " głęboka depresje" załatwił magnez, witamina C i dużych dawkach i chlorella, mgle umysłowa olej lniany?? wszystko to dzięki takim ludziom jak Ty inni, którzy na szczęście dzieła się swoją cenna wiedza i doświadczeniem. Dlatego się nie poddam i będę walczyła dalej bo życie jest piękne i szkoda go tracić na chodzenie po niekompetentnych lekarzach??
              Tobie Madami i całej reszcie tez życie dużo zdrówka i jeszcze raz wielkie dzięki ze zechciałas rzucić okiem na mój przypadek.??
              • madami Re: Proszę o interpretację wyników. 06.07.15, 10:18
                Dziękuję w imieniu swoim i innych wink

Ja też na poczatku swoją wiedzę czerpałam od innych z forum. I ta wiedza miała praktyczne zastosowanie, które przełożyło się na dobre samopoczucie, lepszy wygląd. To rady anonimowych ludzi mi pomogły - lekarze tylko szkodzili, olewali. Ja mam za sobą wiele lat przewegetowanych a teraz w końcu czuję, że żyję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka