Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC Z ANALIZĄ WYNIKÓW

15.03.16, 22:32
Cześć smile
Od prawie 2 lat zmagam się z ciągłym zmęczeniem, brakiem energii, kiepską pamięcią, brakiem koncentracji, problemami z suchą skórą i wypadającymi włosami, generalnie znaczna większość objawów niedoczynności. Gdy zaczęłam spać ponad 15+ godzin na dobę, poszłam do lekarza, bo uznałam to za nienormalne, tym bardziej, że cały czas jestem zmęczona.

TSH badane regularnie co 6 miesięcy, zawsze powyżej 3.5, ale mniej niż 3.9 (4.10, górna granica podana w zakresie)

8 marca br. zrobiłam badanie TSH i wyszło 3.80, lekarka dalej kazała obserwować, ale już trochę mnie to wkurzyło zdecydowałam zrobić badania dokładne na własną rękę.

Pełen komplet badań (TSH, fT4, fT3, aTPO, aTG) zrobiłam w tym tygodniu.
fT4 12.07 (zakres 9.01-19.05) 30.48%
fT3 4.75 (zakres 2.63-5.70) 69.06%
aTPO >3 (>5.61)
aTG>3 (>4.11)
i co ciekawe teraz TSH 2.30 (zakres 0.34-4.96)
Badanie robione w innym lab. niż dotychczas

USG tarczycy w skrócie, wszystko w porządku, żadnych zmian w miąższu, echogeniczności i przepływach, tylko, że jest mała, objętość całkowita ok 5.5ml, ciesń wąska ok 2mm.

Zaraz po zrobieniu USG miałam wizytę i lekarz powiedział, że nic mi nie jest, i "co ty dziecko będziesz robiła jak stara będziesz".

W każdym razie, moje pytanie, czy ktoś wie skąd ta spora (wg mnie) różnica w wynikach TSH w tak małym odstępie czasu, czy powtórzyć to badanie?
Zastanawia mnie też rozmiar tarczycy, mam 20 lat, fakt, jestem niska, ale to i tak jest za mała tarczyca nawet na 155cm...

Mam umówioną wizytę u innego endo. mam nadzieję, że kogoś kto chociaż zasugeruje co innego może być nie tak.. jeśli nie tarczyca, ale to dopiero za miesiąc.
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś podpowiedział coś o tych badaniach i co o tym myśleć, może znajdzie się forumowicz z podobnymi wynikami.

Pozdrawiam i przepraszam za tak długi pościk wink
Obserwuj wątek
    • dominika_a96 Re: PROSZĘ O POMOC Z ANALIZĄ WYNIKÓW 15.03.16, 23:25
      Przy wynikach z przeciwciałami zrobiłam błąd, powinny być odwrotne znaki
      aTPO <3 (<5.61)
      aTG <3 (<4.11)
    • madami Re: PROSZĘ O POMOC Z ANALIZĄ WYNIKÓW 17.03.16, 10:44
      5 ml to stanowczo za mała tarczyca, TSH potrafi się wahać, wiele czynników na nie wpływa, dla mnie te wyniki to niedoczynność ( u mnie były podobne i zaczęłam leczenie).

Jeżeli tak długo śpisz to dodatkowo sprawdziłabym gospodarkę cukrowo - insulinową.
    • dominika_a96 Re: PROSZĘ O POMOC Z ANALIZĄ WYNIKÓW 17.03.16, 20:28
      Dzięki za odpowiedź smile
      Udało mi się wcisnąć na szybszą wizytę i faktycznie mam niedoczynność, mam brać do maja połowę letroxu 50. Jeśli TSH będzie koło od 1 do dolnej granicy w zakresie to mam zostawić taką dawkę, a jak będzie powyżej 2 to mam zwiększyć o 12.5 mikrog.
      Ale endo. stwierdził także hashimoto, co mnie całkiem zaskoczyło, bo ani nie mam przeciwciał ani innych objawów ze strony tarczycy w USG, oczywiście poza małą objętością. Ta lekarka wydaje mi się całkiem ok, wszystko mi wyjaśniła, odpowiadała na pytania, ale nie wiem, może powinnam skonsultować to z innym specjalistą? A może ktoś miał podobny problem?
      Byłabym wdzięczna za odpowiedź smile
      • madami Re: PROSZĘ O POMOC Z ANALIZĄ WYNIKÓW 18.03.16, 13:36
        Są dwa wyjścia: albo tarczyca Ci nie urosła wink albo zniszczyło ja hashimoto wink
        najpowszechniejsze jest to drugie.

Przy hashi częste są niedobory ( najpowszechniejsze to D3, B12, niska ferrytyna), nietolerancje pokarmowe, zaburzona gospodarka cukrowo insulinowa - warto zbadać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka