Dodaj do ulubionych

Nadczynność polekowa

26.12.16, 17:11
Cześć

Chciałbym zapytać czy jest tu ktoś kto "wyleczył" się skutecznie z nadczynności polekowej.
Pół roku temu przy tsh ok. 1,4 lekarz podniósł mi dawkę ze 112 do 137 dołączył klomifen ze względu na niski poziom testosteronu. Na tej dawce przez pewien czas miałem więcej siły ale pogarszał się mój sen i stopniowo zanikało libido, przestałem też mieć poranne wzwody. Jakoś dwa tygodnie temu przestałem spać w ogóle i z atakiem paniki trafiłem do lekarza na nocną pomoc gdzie dostałem leki nasenne (estazolam). Odwiedziłem ze trzech internistów w międzyczasie i dwóch endokrynologów, którzy po objawach stwierdzili, że to może być polekowa nadczynność (tsh spadło mi do 0,3) i że objawy ustąpią. Coś jest na rzecz bo bywa, że wieczorem czuję się senny i zaczynam odczuwać zmęczenie ale jak nawet uda mi się zasnąć jakimś cudem to budzę się co godzinę sad
Na tydzień odstawiłem w ogóle euthyrox, dodatkowo biorę Propranolol 3x40mg i doraźnie Captopril 25mg. Teraz przy poziomie tsh 2 wracam do Euthyroxu w dawce 50mg żeby nie wpaść z kolei w ciężką niedoczynność (z której przecież się leczyłem).

Czy ktoś miał podobnie, czy ktoś wrócił do dobrego spania czy bez psychotropów już nigdy nie zasnę? sad((
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:28
      Szkoda ze nie piszesz w oryginalnym wątku.
      Z nadczynnosci polekowe się nie wylecza, a zmniejsza/dostosowuje dawkę. Przede wszystkim co 4,6 tygodni należy oznaczać poziomy tsh ft4 i ft3. Przybregularnym badaniach prawdopodobieństwo nadczynnosci polekowe jest znikome.
      Niski poziom testosteronu tez wymaga diagnostyki, u mężczyzn obniżenie poziomu testosteronu, często z podwyższonym cholesterolem, związane jest z problemami z insulina. Tutaj bada siekrzywa insulinowa i glukozowa lub chociaż poziom insuliny i glukozy na czczo.
    • konsta-is-me Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:28
      Nadczynnosc polekowa jest b.latwo wyleczalna, bo zalezy od dawki leku.
      Jesli masz dalej problemy ze spaniem, a tsh i dawka ok, to kwestia leży gdzie indziej.
      Z samym eurythoxem nie ma nic wspólnego.
      • xsqr Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:34
        Dlaczego uważasz, że już powinno być ok? Wg wszystkich lekarzy wracanie do normy może trwać który kilka tygodni sad
        • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:36
          Spróbuj w tym wątku zacytować wyniki i odpowiadająca im dawkę hormonu.
          • xsqr Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:43
            Kiedy objawy się zaczęły miałem TSH 0,352. W tydzień po odstawieniu i braniu Propranololu wzrosło do 2,1oraz ft3 2,37 (2,00 - 4,40) i ft4 0,94 (0,93 - 1,70). Do tego tarczyca zaczęła być widoczna na szyi co nigdy wcześniej nie miało miejsca i ciągle ją widać. Wysoki miałem wtedy też testosteron bo 780 (249 - 836) a w tydzień po odstawieniu klomifenu spadł do 614.
            • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:56
              Musisz wiedzieć, ze dawkę hormonu modyfikujemy powoli, bez dużych zmian. Bo to może doprowadzić do rozchwiania gospodarki hormonalnej i zapalenia gruczołu. Badania wykonujemy regularnie. Lekarza masz do zmiany, trzeba szukać takiego który potrafi ocenić prace tarczycy i dobrać dawkę na podstawie tsh i ft.
              Jak rozumiem jesteś teraz na 50, wiec pozostalabym na tej dawcę i po ok 4 tygodniach wykonała jeszcze raz tsh u ft.
              Poczekaj, napewno ktoś się na forum odezwie kto wprowadzał hormon po przeobrzeniu wiec będziesz się mógł poradzić.
              szukaj kumatego lekarza!
              Namawiam raz jeszcze na badanie insuliny i glukozy, po co leczyć "testosteron" skoro można źródło problemu- IO lub hiperinsulinizm.
              Wysoki poziominsuliny zmienia facetów w kobiety , a kobiety w mężczyzn, ponieważ modyfikuje szlaki przemiany testosteron-> estrogen.
              • xsqr Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 17:59
                Mnie wystarczy żebym mógł spać bo jestem załamany sad
                • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:05
                  Z wyników wsiadać ze z hormonu już się "wyplukales", wpadasz w niedoczynnosc, objawy nad i niedoczynnosci mogą się przenikać. Jesli dysponujesz funduszami to możesz powtorzycbsdania po 2 tygodniach (w tym samym labie, przed przyjęciem tabletki z hormonem), zobaczysz jak szybko ft4 sie modyfikuje.
                  • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:09
                    Tak sobie myśle ze ten lek na poziom testosteronu tez się może dokładać do tych objawów, czytałeś ulotkę? Lekarz cię informował?
                    • xsqr Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:12
                      Dwóch endokrynologów twierdzi, że to nadczynność polekowa, widzieli wyniki i ich zdaniem to musi potrwać zanim znów zacznę normalnie spać a jeden (ten mój) powiedział, że to może być efekt testosteronu bo normalnie miałem około 350.
                      Nie wiem już co robić, całe życie zrujnowane przez złe leki sad
                      • xsqr Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:14
                        Poza tym w niedoczynności jest senność i zmęczenie a ja ani nie czuję zmęczenia ani nie mogę spać. Udało się na szczęście uspokoić skoki ciśnienia i kołatanie/bóle seca
                        • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:24
                          To nie jest takie proste u wielu osób występuje bezsenność w niedoczynnosci właśnie.
                          Zrób koniecznie krzywa insulinowa i glukozowa. Za ok. Miesiąc jak się już z tego leku testosteronowego wypłuczesz.

Poprstu zalecili za duża dawkę h tarczycy bez kontroli ft4 a testosteron dowalił dodatkowo.
                          Już masz nauczkę żeby samemu kontrolować wyniki, nawet jak nie dostaniesz zlecenia na badanie.
                          Spokojnie wrócisz na tor. Jak masz problem ze spaniem to na forum często polecają magnez, niektórych uspokaja i rozluźnia.
                          • xsqr Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:34
                            Biorę obecnie bardzo mocny magnez MagneB6 - 6 tabletek dziennie z czego dwie godzinę przed snem. W niedoczynności kiedy zaczynałem się leczyć to mogłem zasnąć w autobusie czy w pracy, ledwo mogłem czytać książki bo zasypiałem. Dlaczego sądzisz, że ten lek na testosteron może wypłukiwać się aż miesiąc (brałem Clostilbegyt przez jakieś 3 - 4 miesiące).

Co ciekawe - po odstawieniu Euthyroxu zaczęło mi wracać libido - i mogłem (z czym miałem wcześniej ogromny problem) spontanicznie (!) kochać się z żoną! Zaczynam też trochę odczuwać "jakiekolwiek" zmęczenie ale to wciąż nie jest normalny stan - może jestem zbyt pobudzony naładowaniem obydwoma lekami?

Trochę dziwne jest również to, że w tydzień po odstawieniu tej dużej dawki Euthyroxu miałem ATPO na poziomie 48,9 (norma do 60) - tak jakby na tej dawce zrobiło się zapalenie tarczycy, które po odstawieniu leków zaczęło ustępować.
                            • konsta-is-me Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 18:56
                              Mi też spadlo libido po Euthyroxie , choć teoretycznie powinno być odwrotnie, na jakiś czas -to kwestia czasu, po 2-3 miesiącach powinno być normalnie.
                              Organizm musi się przyzwyczaić.

Euthyrox nie wywołuje zapalenia tarczycy, i nie zrozumiałam czy przeciwciała się obniżyły po nim czy wzrosły i o ile ?
                              Zresztą wzrost przeciwciał może wynikać z wielu przyczyn, choćby infekcji, a jak rozumiem i tak nie były duże.
                              Chyba się doszukujesz całego zła w Euthyroxie na siłę.
                              • laura.phys Re: Nadczynność polekowa 26.12.16, 19:05
                                Sam euthyrox nie powoduje zapalenia,ale już generowane wahnięcia poziomuhormonow zdrowiu gruczołu nie sluza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka