Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

17.01.17, 17:55
Witam,
Proszę o interpretację wyników:
TSH: wynik 3,930 norma od 0.270 do 4.200
FT3: wynik 3,11 norma od 2.00 do 4.40 wynik z kalkulatora on-line: -5.13%
FT4: wynik 0,89 norma od 0.93 do 1.71 wynik z kalkulatora on-line: 46.25%
Objawy to głównie spowolnienia wizualne(coś ww stylu klatkowania obrazu), których nasilenie jest zmienne. Ponadto zimne dłonie szczególnie prawa.
Choruję na boreliozę i inne bakterie. Od neurologów dostałem diagnozę sm. Od momentu rozpoczęcia leczenie boreliozy większość "sm"owych symptomów znikła. Czy z moją tarczycą jest coś nie tak? Bardzo proszę o jakiekolwiek opinie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 18.01.17, 16:30
      A b12 zbadane ?, takie sm-owe objawy pokrywają się z neuropatiami wywołanymi brakiem b12 (miałem też takie coś z obrazem, widziałem jak kamera z "szeregowca Ryan`a"),
      tą boreliozę to masz internetową czy rzeczywistą, potwierdzoną przez wester nblota ?
      • marro89 Re: Interpretacja wyników 25.01.17, 17:13
        b12 miałem robione jakieś dwa lata temu w szpitalu jak się neurolodzy dorwali i był tam jakiś niedobór i dostałem zastrzyki w tyłek. Staram się zażywać regularnie witaminę B12 w tab. 5000ug.
        Boreliozę mam potwierdzoną testem LTT. Miałem robiony jeszcze test na koinfekcję i wyszła mi Babesia ale tylko w klasie igg oraz bartonella, która daje też popalić po neurologii. Taki spowolnienia też ponoć mogą od babesi jak i bartonelli ale ciezko jednoznacznie ocenić od czego to jest. Następnym razem jak będę w jakimś labie to przebadam sobie tą B12. Dzięki za sugestię.
        Jakie dawki i przez jaki okres przyjmowałeś tą b12 po której ten objaw Ci minął?
    • laura.phys Re: Interpretacja wyników 19.01.17, 09:52
      Z wynikow wynika ze masz niedoczynnosc tarczycy, ft4 jest ponizej normy (zle dopasowales % do wynikow). Objawy tez za tym przemawiaja.
      Wymienione objawy sugerowac moga tez tezyczke oraz niedobor b12.
      (te choroby wystepuja w pakiecie!).

Ile masz lat?

Dobrze byloby gdybys wykonala diagnostyke w kierunku choroby Hashimoto(usg tarczycy, anty-tpo, anty-tg). To bardzo wazne, skoro pojawil sie u Ciebie watek SM.

Jesli chodzi o tezyczke to tutaj trzeba wykonac u neurologa probe ischemiczna, mozna tez wykonac badania labolatoryjne
      Wapn calkowity
      wapn zjonizowany
      witamina d-25oh
      parathormon
      magnez (dokladniejsze: magnez w erytrocytach).
      Niesety czasem nie widac tezyczki w badaniach z krwii, proba ischemiczna jest najczulsza.

Klatkowanie obrazu oraz widzenie podwojne okresowe tez przechodzilam i wynikalo u mnnie wlasnie z niedoboru wapnia (tezyczka wapniowa).

Wazne jest tez okreslenie poziomu B12, zwlaszcza jesli mialas diagnoze SM, bo niedobor B12 daje objawy neurologiczne a poza tym niedobor tej witaminy moze sie pojawic w wyniku innej choroby autoimmunologicznej (siostrzanej Hashimoto i SM) ch. Addisona-Biermera.

• marro89 Re: Interpretacja wyników 25.01.17, 17:20
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam lat 27. Następnym razem przebadam sobie te poziomy i zrobię może badanka pod tarczycę. Te spowolnienia mają u mnie zmienny stopień nasilenia. Zauważyłem, że rano bywa z tym najgorzej. W sposób znaczny pomaga mi tutaj propolis i pyłek pszczeli i ogólny detoks różnymi chlorellami itp ale objaw ten dalej się utrzymuję. Jak udało Ci się pozbyć tego spowolnienia?
        Pozdrawiam Was wszystkich gorąco i jeszcze raz dziękuję za przydatne informację, o których od rodzinnego w życiu bym nie usłyszał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka