Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

25.03.17, 18:21
Cześć,

Moje dzisiejsze wyniki:
TSH 2,35 (norma 0,27-4,2)
ft4 1,1 (norma 0,93-1,7) przeliczone kalkulatorem forumowym 22,08%
antyTPO <9 (norma 0-34)
ft3 2,77 (norma 2,0-4,4) 32,08%

Dlaczego procentowo te ft3 i ft 4 są aż tak niskie?

Badania robiłam na własną rękę. Szukam przyczyny złego samopoczucia, które jest lekceważone przez wszystkich lekarzy, na jakich trafiam. W skrócie: wypadnie włosów, przerzedzenie brwi, ciągle mi zimno, mam kołatanie serca, zawroty głowy, problemy z koncentracją, małą różnicę pomiędzy ciśnieniami przy wysokim pulsie ("taka pani uroda widocznie"), sucha skóra, przybrałam kilka kg mimo regularnych ćwiczeń i nie zmieniania diety, jestem ciągle śpiąca. Zdarzają się takie dni, że naprawdę jest mi ciężko podnieść się z łóżka i moja energia na pewno nie utrzymuje się na takim samym poziomie w ciągu dnia.
Czuję ewidentnie, że coś jest nie tak.

Robiłam ankietę, mam wynik 39. Dodam, że od ok. 2 lat żyję w ciągłym stresie - udar w rodzinie i podporządkowanie całego życia choremu.

Ok. 2 tygodnie temu robiłam też całą morfologię - wszystkie wyniki są w normie poza pozycją bazofile (0,01 gdzie norma 0,02-0,1) oraz poziomem żelaza 27,9 (norma 33-193).

Z góry dziękuję za pomoc

Obserwuj wątek
    • flanelka.5 Re: prośba o interpretację wyników 26.03.17, 21:45
      Zbadaj koniecznie ferrytynę - wygląda mi to raczej na anemię, której objawy są podobne do niedoczynności. Hormony mogłyby być wyższe, ale nie ma tragedii - możesz jeszcze sprawdzić tarczycę robiąc USG. Polecam dietę przyspieszającą metabolizm na podkręcenie hormonów bez leków oraz zaadresowanie ewentualnej anemii w pierwszej kolejności. Jeśli to nie pomoże dopiero potem hormony.
    • laura.phys Re: prośba o interpretację wyników 27.03.17, 07:36
      Moim zdaniem masz niedoczynnosc tarczycy, powinnaś wykonać usg tarczycy i zgłosić się do endokrynologa. Przewlekły stres przesterowane gospodarkę hormonalna i u niektórych wywołujący autoimmunologiczne - moze masz hashimoto, przeciwciała występują okresowo.

Poziom zelaza nieprzedstawia staniu anemii tylko mówi o tym czy w ostatnich dniach dieta obfitowała w żelazo.o anemi z niedoboru zelaza świadczą, niska hemoglobina hematokryt niskie mcvi mchu oraz wysokie rdwcv oraz ferrytyna i tibc ubic.

Szukaj dobrego lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka