karafka_do_wina 13.04.10, 11:57 Lech i Maria Kaczyńscy mają zostać pochowani w krypcie na Wawelu obok królów Polski. Tak zdecydowała rodzina zmarłych. wyborcza.pl/1,75478,7765658,Para_Prezydencka_spocznie_na_Wawelu.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hawela Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 12:11 Jak już napisałam gdzie indziej: żal Ludzi. Ale nie potrafię ulec tej apoteozie Prezydenta. Akurat Panią Prezydentową poznałam i zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Pan Prezydent robił negatywne. I jedno, i drugie wrażenie mogą być mylne. Ale nie wiem, dlaczego aż na Wawelu. To jednak tylko prezydentura... Choć chyba i za życia było podobne podejście jeśli chodzi o niektórych - władza królewska Odpowiedz Link
grzespelc Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 17:42 > Ale nie wiem, dlaczego aż na Wawelu. To jednak tylko prezydentura... Głowa państwa to głowa państwa. Od XVII w. król Polski mógł niewiele więcej, niż teraz prezydent. Nie miałbym nic przeciwko nowej tradycji chowania prezydentów na Wawelu - jeżeli jest miejsce. Awoją drogą - ciekawe, gdzie pochowano Narutowicza... Odpowiedz Link
hawela Narutowicz 14.04.10, 11:29 Warszawa: pl.wikipedia.org/w/index.php? title=Plik:Narutowicz_grave.JPG&filetimestamp=20080419194629 Odpowiedz Link
diabollo Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 17:48 hawela napisała: > Jak już napisałam gdzie indziej: żal Ludzi. > Ale nie potrafię ulec tej apoteozie Prezydenta. Akurat Panią > Prezydentową poznałam i zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. > Pan Prezydent robił negatywne. I jedno, i drugie wrażenie mogą być > mylne. > Ale nie wiem, dlaczego aż na Wawelu. To jednak tylko prezydentura... Powninniśmy nie złupieć do reszty i pamiętać, że nie tylko była to "tylko prezydentura", ale jeszcze do tego prezydentura komplentnie nie udana, rzekłbym prezydentura-klapa. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link
grzespelc Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 20:38 > Powninniśmy nie złupieć do reszty i pamiętać, że nie tylko była to "tylko > prezydentura", ale jeszcze do tego prezydentura komplentnie nie udana, rzekłbym > prezydentura-klapa. Paradoksalnie prezydent Kaczyński jechał do Katynia z bardzo dobrym pojednawczym przemówieniem. MOżnaby powiedzieć, że nawet tego nie udało mu się zrobić dobrze, zle to już nie jego wina. Ustaliłem, że prezydenci IIRP są pochowani a archikatedrze w Warszawie, więc tam powinni pochować Kaczyńskiego. Cóż, prawica będzie teraz tworzyć swoją mitologię i robić pielgrzymki do Krakowa w kwietniu. Mamy to jak w ... (miałem napisać banku, ale teraz nawet banki niepewne, pewna tylko śmierć...) Odpowiedz Link
agnen Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 12:12 co za różżnica i tak są równo martwi gdziekolwiek ich pochowają. Pewnie że w Wawelu to królowie i że zakrawa to na manię wielkości i że praktycznie Kaczyński z Krakowem miał niewiele wspólnego i IMO powązki byłyby lepsze, ale właściwie to szczególnie mnie to nie rusza. Odpowiedz Link
marcinlet Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 14:08 Od tragedii do komedii. I to jak szybko. Niedługo zacznę wierzyć, ze cała katastrofa została specjalnie zaplanowana, by Lech Kaczyński mógł być wspominany jako "najwybitniejszy mąż stanu i prezydent w historii Polski". Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 14:46 mnie to nie smieszy, mnie to oburza. tragiczna smierc to za mala "zasluga" by spoczac na Wawelu. zaloze sie, ze to pomysl Jaroslawa, bo raczej nie corki Marty. Jarkowi zamarzyl sie awans spoleczny, w koncu nie kazdy ma rodzine pochowana w katedrze krolewskiej... Odpowiedz Link
uffo Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 16:06 mnie to tez nie smieszy, ale tez nie oburza. Po prostu zaczynam myslec ze wiekszosc postaci historycznych, tych zakryptowanych na Wawelu, czy w Smoczej Jamie, to jakies karkolomne oszustwa ludzkich iluzji. Kompleks nizszosci zalatwiany historycznym podwyzszaniem i utrwalaniem w pamieci narodowej. Nastepny przyczynek do tym wiekszej odpowiedzialnosci za samego siebie i wiary we wlasne sily. Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 17:55 Kompleks nizszosci zalatwiany historycznym podwyzszaniem i > utrwalaniem w pamieci narodowej. caly Jaroslaw K.! Odpowiedz Link
karafka_do_wina Prof. Andrzej Romanowski: Kategorycznie nie Wawel 13.04.10, 19:27 "Opłakuję śmierć prezydenta mojego państwa, ale jestem kategorycznie przeciwny idei pochowania Lecha Kaczyńskiego wraz z małżonką na Wawelu. To nie ulega dla mnie najmniejszej wątpliwości z pięciu przyczyn. Po pierwsze, na Wawelu nie leży żaden z polskich prezydentów, ani Mościcki ani Narutowicz. To nekropolia królewska. Po drugie, trzeba otwarcie zadać pytanie, czy Lech Kaczyński jest takim samym bohaterem narodowym jak Piłsudski? Nie jestem pewien, czy większość społeczeństwa podziela to zdanie. Po trzecie, gdy w latach 90 tych symbolicznie chowano w Polsce najbardziej tragicznego naszego władcę Stanisława Augusta - nikomu poza garstką ludzi - nie przyszło na myśl, by chować go na Wawelu. Choć to nekropolia królów. Po czwarte, zawsze słyszeliśmy od władz kościelnych, że na Wawelu nie ma już miejsca. Po piąte, nasi bohaterowie narodowi Piłsudski czy Sikorski nie zostali pochowani wraz z żonami." Więcej... wyborcza.pl/1,75478,7767881,Lech_Kaczynski_spocznie_na_Wawelu___komentarze.html#ixzz0l0BzfVrO Odpowiedz Link
gaika Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 20:34 karafka_do_wina napisała: > Lech i Maria Kaczyńscy mają zostać pochowani w krypcie na Wawelu obok królów > Polski. Tak zdecydowała rodzina zmarłych. Jakieś kryteria by się przydało uruchomić. I jakie one miałyby być? Od tej pory każdy prezydent? Tragicznie zmarły? W jakiej odległości od Katynia? Za parę tygodni wybuchnie w Polsce kolejna jatka z Wawelem w tle. Na życzenie Jarkacza. Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 20:55 > Jakieś kryteria by się przydało uruchomić. I jakie one miałyby być? koneksje z arcybiskupem? Odpowiedz Link
gaika Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 21:27 karafka_do_wina napisała: > koneksje z arcybiskupem? Ale z którym? Gdzieś czytałam, że Pieronek nawołuje, żeby się naród wypowiedział. Ciekawe czy poprzez próbę reprezentatywną, czy w referendum. Odpowiedz Link
chickenshorts Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 21:52 gaika napisała: > karafka_do_wina napisała: > > > > koneksje z arcybiskupem? > > Ale z którym? Z Dziwiszem. Już zresztą zaklepane. Mimo protestów Krakowian, zwłoki Lecha i Marii Kaczyńskich spoczną na Wawelu. Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czy to nie przesada??? 13.04.10, 22:50 > > Ale z którym? > Gdzieś czytałam, że Pieronek nawołuje, żeby się naród wypowiedział. > Ciekawe czy poprzez próbę reprezentatywną, czy w referendum. > tak, Pieronek nawolywal ale to bylo wczesniej, aktualnie Dziwisz nawoluje aby da decyzja połączyla naród. chodzi o decyzje Jaroslawa oczywiscie Odpowiedz Link
hawela Re: czy to nie przesada??? 14.04.10, 11:27 wyborcza.pl/1,75478,7767881,Lech_Kaczynski_spocznie_na_Wawelu___komentarze.html Podoba mi się to, co powiedział bp Pieronek. Tak wiele jest ZA Warszawą (bliskość rodziny, inni prezydenci pochowani w tym miescie, stolica Polski, w przeszłości LK był przecież prezydentem Wwy...), że nawet nie trzeba by było wywlekać tych PRZECIW Wawelowi Dzisiaj w Radiu Zet było o pokorze. Że trzeba z pokorą przyjąć tę decyzję i nie "rozhuśtywać Polski" - a może ta pokora powinna być wcześniej? Podczas decyzji? Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czy to nie przesada??? 14.04.10, 11:50 > Dzisiaj w Radiu Zet było o pokorze. Że trzeba z pokorą przyjąć tę > decyzję i nie "rozhuśtywać Polski" - a może ta pokora powinna być > wcześniej? Podczas decyzji? Dokladnie. Ale przecieciez latwiej jest wymagac pokory od innych niz od siebie, prawda? Pieronek madrze mowi. Szkoda, ze nikt go nie posluchal. Odpowiedz Link
uffo Re: czy to nie przesada??? 14.04.10, 12:31 Pieronek to taki amortyzator Koscielnej Machiny, lagodzacy reakcje spoleczne (intelektualistow) wzgledem i tak wprowadzanych zakazow i prikazow. Prawdziwy wazeliniarz intelektualny. A kto mialby go sluchac? On tam po to jest zeby sprawiac wrazenie samotnego zagla. On stoi na przyczulku po to zeby rozni intelektualisci mieli usprawiedliwienie dla wlasnej biernosci. Oj, tak, sa tam w KK madrzy, dobrzy ludzie, ale nikt ich nie slucha. A jak juz bedzie bardzo zle, to mozna go wystawic na podescie. Swieci sie jak latarnia morska. O nie, Pieronek nalezy do jak to okreslal Jezus, 'rodzaju wezowego' - kaplanskiego. Nic poza tym. Odpowiedz Link
kora3 czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 12:41 nie ma szczególnego znaczenia, czy para prezydencka spocznie na Wawelu, czy w innym miejscu. Zapewne mam spore "szanse" na zarobienie opinii kogoś, kto nie wie co znaczy Polska i patriotyzm, ale dla mnie miejsca i rzeczy nie mają tak kluczowego znaczenia. Wawel ma dla mnie wartosc historyczną, a kto tam został pochowany, albo zostanie - zdecydowanie mniejsza. JEśli tylko rodzinie prezydenckiej pary naprawde ulży w bólu to, że spocznie ona na Wawelu, to nie widzę przeszkód. Boję sie zupełnie czegoś innego. Jeden z komentatorów powiedział wprost, że nie mozna oceniać prezydentury po tym, jak sie tragicznie zakończyła, a polityka po tym, ze jest/był wspanialym mezem, ojcem, dziadkiem. Czy gdyby w mifu siedem lat temu zginał ówczesny premier L. Miller też byłby niemal "beatyfikowany"? uznany za najwybitniejszego polityka? Na pewno ogłoszonoby załobę narodową, na pewno jego ówczesni oponenci nie mówiliby o nim źle, ale czy kreowanoby go na wielkiego meza stanu, dlatego ze zginął tragicznie? pewnie nie i b. słusznie. Byc moze ktoś posądzi mnie teraz o brak serca, ale tak jest, że kiedy miera, a zwłaszcza już kiedy w tragicznych, dramatycznych okolicznosciach ofdchodzi ktoś znany (niekoniecznie ze swiata polityki) to zaczyna sie nieco przesadzać z jego osiągnieciami na polu zawodowym. Pamietam tragiczną smierc młodego aktora W. Goszcza, który zginał tragicznie w wypadku samochodowym - ze zdumieniem dowiedzialam się, ze był to ...wybitny aktor. Tymczasem z tego, co było o nuim wiadomo, robił głownie konferansjerkę, a większa rola którą zagrał to była głowna rola w wzorowanym na brazylijskich operach mydlanych gniocie pt. "Adam i Ewa" . Z całym zalem, ze zginał człowiek, w dodatku młody, aktor u progu kariery, która mogla się w3spaniale zapewne potoczyć, ale w momencie smuerci do aktorskiej wybitnosc było mu daleko. Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 12:49 wlasnie o to chodzi, ze z prezydenta teraz zrobiono bohatera narodowego, a pochowek na wawelu jeszcze bardziej go wyniesie. tymczasem nie ma zadnych racjonalnych powodow aby pochowac go wlasnie tam. po prostu nie pasuje do towarzystwa. nie zasluzyl na takie wyroznienie po smierci. zeby byl chociaz dobrym prezydentem przez te 4,5 roku... no, ale nie byl. Odpowiedz Link
chickenshorts Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 13:52 karafka_do_wina napisała: > po prostu nie pasuje do > towarzystwa. nie zasluzyl na takie wyroznienie po smierci. zeby byl chociaz > dobrym prezydentem przez te 4,5 roku... no, ale nie byl. Och, wiesz, miłościwie nam panująca mateńka, kk, nie miała powodów narzekać na śp LK. A jako, że to te hieny zawiadują de facto teraz tym miejscem, to i mają przysłowiowe armaty, żeby wyjść potrzebom małego brata /nie/wielkiego prezydenta naprzeciw. Poza tym - kto wie jak PiS się odwdzięczyć jeszcze móc może kiedyś, kiedy ich fortuna się zmieni... Odpowiedz Link
hawela Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 16:01 Kard Dziwisz nigdy by nie zrobił czegoś takiego dla jakichkolwiek korzyści, jestem tego pewna Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 16:30 przypuszczam, ze jednak nie zgodzilby sie gdyby padl pomysl, by pochowac na Wawelu Kwasniewskiego z zona, albo Jaruzelskiego. Za to Kaczynscy zyli bardzo dobrze z KK, byli tak samo konserwatywni, przeciwni in vitro, chetni do przekazania pieniedzy z budzetu na Swiatynie Opatrznosci Bozej, itp. W pojeciu Kosciola Kaczynski zasluzyl na Wawel. Odpowiedz Link
diabollo Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 17:36 hawela napisała: > Kard Dziwisz nigdy by nie zrobił czegoś takiego dla jakichkolwiek > korzyści, jestem tego pewna I tutaj się z Tobą zgadzam, czcigodna Hawelo. Nie każda decyzja musi mieć głębszy sens. Chyba nie ma sensu przypisywanie interesownych intencji w tym przypadku. Osobiście też uważam, że mamy zwyczajnie doczynienia z pospolitą głupotą w wykonaniu pana kardynała Dziwisza. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link
uffo Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 16:28 mi nie bardzo wszystko jedno, bo to jest jednoczesnie swietna propaganda przedwyborcza dla PIS i Jaroslawa. Gdyby Jaroslaw oglosil ze odsuwa sie od polityki i oddaje kontemplacji, zalobie, czy dzialaniom charytatywnym itd. to moze jeszcze uwierzylbym. Ale tu za jednym zamachem zalatwia sie wszystko, bez podejrzenia o cokolwiek politycznego czy religijnego. Wciskanie ludowi swietego, bohatera, medrca i zbawce narodu. Juz teraz w mediach amerykanskich mowia ze bez niego nie byloby demokracji w Polsce, tak sie biedaczek przysluzyl Solidarnosci. Co to bedzie? Teraz wszystkie glowy polityczne sie zjada. No moznaby pomyslec ze to zasluzony dla calej ludzkosci umarl. A moze zwykla solidarnosc politrupow? - smierc w rodzinie politycznej? A jaki wplyw takie polozenie prezydenta i prezydentowej w krypcie bedzie mialo na umysly prostaczkow wyborczych? Moze nie doceniam mentalnosci wiekszosci,i koniec koncow okaze sie ze rozsadek zwyciezy w wyborach, ale obawy mnie nachodza niestety, iz taka ceremonia pogrzebowa na Wawelu moze miec niebezpieczny wplyw na umysly przed wyborami. Za duzo patosu, smierci, religijnosci, nacjonalistycznej dumy z sugestia autokratyczna. Bolu w rodzinie i tak nie ukoi. Bol trzeba przetrawic w sobie, dlatego zaloba po utraconych bliskich osobach trwa znacznie dluzej niz tydzien. I jest prywatna sprawa, wymaga wyciszenia sie i skupienia, a niea nie publicznego rozdrapywana jako jezusowych czy katynskich ran. Nawet Kwasniewski ulegl tej iluzji porownywania do drugiego Katynia, bo przeciez Walesa z Tuskiem tez tam byli, kiedy najprawdopodobniej jedyna rozsadna konkluzje jaka mozna z tego wysnuc to to ze kto glupoty i brawury trzyma sie zbyt konsekwentnie, ten w koncu od glupoty i brawury ginie. Medrzec ktory pociagnal za soba Bogu ducha winnych. To sie nadaje raczej do sadu lub co najwyzej do..... wybaczenia, ale do gloryfikacji?! Bylo wielu madrzejszych i bardziej zasluzonych, ktorych do Panteonu nie wsadzano ani natychmiast ani w ogole. Parodia za zycia, parodia po smierci. Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 17:14 uffo napisał: > mi nie bardzo wszystko jedno, bo to jest jednoczesnie swietna > propaganda przedwyborcza dla PIS i Jaroslawa. o to przeciez chodzi (Jaroslawowi). jak widac juz sie otrzasnal i zaczal dzialac. Odpowiedz Link
gaika Re: czysto prywatnie dla mnie 14.04.10, 18:01 kora3 napisała: > nie ma szczególnego znaczenia, czy para prezydencka spocznie na > Wawelu, czy w innym miejscu. Zasadniczo jest mi dość wszystko jedno, gdzie zostanie pochowana prezydencka para. Zasadniczo, jednak nie w tym leży problem. Nie mam wątpliwości, że JK przeżywa osobistą tragedię, ale nie mam też złudzeń, że choć na moment zapomniał o polityce. Wykorzystuje tę sytuację, bo to niepowtarzalna szansa do wyciągnięcia się z niebytu/niechęci. Wawel, z całą otoczką, doskonale się w koncepcji mieści. KK też nie prześpi okazji, żeby po pierwsze stać się number 1 (rozdający karty), po drugie, żeby nie skorzystać i się nie wznieść przy okazji wznoszenia LK (de facto Jarkacza). Burzę się na upolitycznienie (czytałam, że rzecz ustalił telefonicznie z Dziwiszem JK). Brak wyczucia Kościoła po raz kolejny zdumiewa. Natomiast wcale nie zdumiewa prezes. Niestety. Odpowiedz Link
hawela tekst 14.04.10, 16:08 ten tekst podoba mi się: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7770158,Apel_Andrzeja_Wajdy__Wawel_podzieli_Polske__Zrezygnujcie.html krótko i do rzeczy Odpowiedz Link
hawela przepraszam 14.04.10, 16:10 że tak właściwie sama ze sobą gadam, ale najwyraźniej jakoś mnie to osobiście dotknęło. Bo mam w pamięci panią Marię Kaczyńską, którą kiedyś poznałam - nie wierzę, by ona chciała tego Wawelu. A jej mąż... Na pewno ma wiele zasług, ale tak dzielić - i za życia, i po śmierci... Odpowiedz Link
uffo Re: przepraszam 14.04.10, 16:53 tez nie wierze by ona tego chciala. Ona z tego co slysze byla bardzo skromna inteligentna osoba, oddana wnukom, dzieciom i milujaca kulture. Odpowiedz Link
karafka_do_wina Re: tekst 14.04.10, 17:17 hawela napisała: > ten tekst podoba mi się: > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7770158,Apel_Andrzeja_Wajdy__Wawel_podzieli_Polske__Zrezygnujcie.html > krótko i do rzeczy i madrze. mnie tez sie podoba. Odpowiedz Link
diabollo Re: czy to nie przesada??? 14.04.10, 17:44 Chciałbym dostrzec pozytywy tej decyzji. W pewnym sensie pochówek śp. pana prezydenta Kaczyńskiego ma sens - jego prezydentura pasuje aby ją złożyć w muzeum. Choć śp. pani Maria Kaczyńska - wszak popierająca wbrew środowisku politycznemu swojego męża - wiele pozytywnych inicjatyw (protest przeciw zmianie Konstytucji mająca na celu całkowity zakaz przerywania ciąży, aktywne uczestnictwo w Kongresie Kobiet, poparcie dla parytetów na listach wyborczych) - stanowczo nie zasługuje na to, aby Ją złożyć w muzealnej krypcie. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link
chickenshorts Re: czy to nie przesada??? 14.04.10, 18:24 (...) Historio, historio, tyle w tobie marzeń, bywa, że cię piszą kłamcy i gówniarze. Orszaki, dworaki, szum pawich piór! Historio, historio, ty żarłoczny micie, co dla ciebie znaczy jedno ludzkie życie? A co strasznie grubą farsą szyte to to, że gdyby nie katastrofa, odszedłby L.K. za parę miesięcy w niesławie, żegnany przez większość raczej bez żalu. A tu, panie, Wawel... Ot, cyrk! Odpowiedz Link