diabollo
03.10.10, 01:34
Dlaczego Palikot
Jaś Kapela
01.10.2010
Albo Ruch Poparcia Palikota - Nowoczesna Polska
Po katastrofie Smoleńskiej, jak feniks z popiołów, swoim prywatnym samolotem nadlatuje Janusz Palikot. Enfant terrible, poeta doctus i magistra vitae naszej polityki. Ona tej jesieni trzeszczy i będziesz jeszcze bardziej trzeszczeć, jak chrząszcz w trzcinie w Trzebrzeszynie - K.K.
Potrzeba nam respektowania praw kobiet z klasy średniej i poszanowania ich praw reprezentacyjnych, libidalnych, koalicyjnych i koedukacyjnych. Potrzeba nam powrotu Kościoła do sfery sacrum profanum aeternum, bo państwo zginęło pod Kościołem, a Belwederu trzeba będzie wkrótce szukać w kryptach wawelskich. Wielu zmian nam potrzeba, a najważniejsza z nich to zmiana fryzury Janusza Palikota. I w związku z jego ruchem pojawia się nadzieja, że uda się jej dokonać - M.S.
Już Orwell mówił, że „Tylko inteligent może w coś takiego uwierzyć – żaden zwykły człowiek nie mógłby być takim durniem.” I dzisiejsza klasa polityczna to wykorzystuje i ja mam nadzieję, że Janusz będzie na to dowodem. Nie wiem, czy on jest zbawicielem, ale w niego wierzę, nie wiem, czy jest konkwistadorem, ale ma dużo złota. Na pewno nie zdelegalizuje dopalaczy i tego ci Janusz życzę. A jakbyś jeszcze coś zalegalizował, to byłoby już naprawdę super - K.W.
Polityka w pewnym sensie stała się performancem i happeningiem i Janusz Palikot doskonale wyczuł te metodę i ten happening i performance jest używany przez wszystkie absolutnie ugrupowania polityczne religijne et cetera, et cetera, bo to co się działo w Warszawie pod krzyżem to też jest jeden wielki performance. Każda ze stron dziś performuje, więc naśmiewania się z Janusza, że on błaznem i tak dalej jest zrozumieniem metod polityki dwudziestego pierwszego wieku - K.S.
Wierzę w jego wizję, ponieważ jak nikt inny posiada rzadki dar czytania ze zrozumieniem, nawet skomplikowanych instrukcji, widziałem nawet raz jak samodzielnie złożył szafkę z Ikei. Bez niczyjej pomocy. Co przeczyta u Leśmiana od razu przekłada na rzeczywistość. Wystarczy spojrzeć na jego fryzurę - J.O.
To jest mój dom, moja prywatność i wara wam od niej, bo płacę Juventusowi za monitoring. To są moje przekonania i kapliczka wam na drogę. Jak też chcecie taki dom, to sobie zaróbcie. Za nami jest ulica, to, co publiczne. Po niej możecie sobie chodzić, ale nie zbyt często, bo będziecie mi psuć krajobraz. Oddziela to wszystko płot, choć czasem żałuję, że nie ma na nim drutów kolczastych. W Polsce bardzo często brakuje solidnego płota. Zamiast niego stawiamy parawan, żeby ukryć to, co wstydliwe. A wstydliwe jest to, że nie ma równości kobiet i mężczyzn. A najbardziej bolesnym przejawem tej dyskryminacji jest to, że w Polsce niemal milion kobiet i dzieci jest maltretowanych. Przez tych, za którymi stoi siła fizyczna i mentalność. Gdyby była równość, to dopiero byśmy im spuściły wpierdol. Dlatego tak ważna jest nowoczesna edukacja z elementami sztuk walki. Dla mnie nowoczesna Polska to oko za oko, cios za cios - M.G.
www.krytykapolityczna.pl/JasKapela/DlaczegoPalikot/menuid-244.html