grgkh
16.01.12, 15:48
wyborcza.pl/1,75478,10971956,Doda_skazana_za_obraze_uczuc_religijnych.html
K U R W A M A Ć !!!!!!!!
Religijne oszołomy znów górą. Znów nam zamykają mordy na kłódkę. Znów nie wolno myśleć, bo jak ktoś pomyśli to, nie daj boże, może mu się wymknąć i wypowie. I usłyszy watykański lub inny szpieg. Moja i Twoja przestrzeń publiczna należy do jednej idei. Nie ma inne idei, która miałaby takie prawa, choć właśnie ta jedna jest fałszywa, zakłamana, alogiczna, sprzeczna ze zdrowym rozsądkiem. Kiedy się to zmieni? Ludzie, to od Was wszystkich zależy. Ruszcie się. Nie pozwalajmy nami rządzić skurwysyństwu.
Chcę być wolny. Chcę myśleć, a nie odtwarzać idiotyzmy, które mi ktoś będzie narzucał. Chcę mieć pełne i nieskrępowane prawo do wypowiadania moich opinii, które potrafię uzasadnić. Nie obrażam ani nie poniżam ŻADNEGO człowieka. Ale idee nie mogą mieć nadzwyczajnych przywilejów, które są przywilejami dla organizacji stojących za nimi do rządzenia mną i innymi ludźmi.
Światem powinien rządzić rozum, logika, mądrość. Czego wam potrzeba, żeby to zrozumieć i stanąć po stronie walczących o tę równość idei i traktowania ludzi, którzy je publicznie wypowiadają? Jak długo to jeszcze ma trwać? Co jeszcze te oszołomy mają z nami uczynić, żebyśmy ruszyli tyłki?
Przy okazji polecam książkę, którą teraz czytam: Christopher Hitchens bóg nie jest wielki (małe "b" jest tu istotne, bo tak jest w oryginale i jest to jeden z elementów treści).