Dodaj do ulubionych

Test wiary

15.02.15, 08:25
Jacek Kowalczyk

Tego typu pomysły na ogół nie wypalają, ale mimo wszystko spróbuję. Moja propozycja tym razem polega na tym, byście Państwo zamiast czytać moje wydumki, obejrzeli film o Romanie Fristerze, zmarłym niemal tydzień temu dziennikarzu Polityki. Ostrzegam: to bardzo szczególny dokument, słowa typu „wstrząsający, poruszający” nie oddają tego, co przeżywa widz mający elementarną ludzką wrażliwość i odrobinę wyobraźni oraz znajomości historii. TVP udostępniła ten film poprzez stronę Polityki TUTAJ albo TU. To tylko pół godziny. Choć to takie pół godziny, które zostaje w nas na zawsze. Do tych, którzy obejrzeli, mam tylko jedno pytanie: jak można nadal wierzyć w Boga?

kowalczyk.blog.polityka.pl/2015/02/14/wpis-bardzo-nietypowy-test-wiary/?nocheck=1
Film dokumentalny:

vod.tvp.pl/dokumenty/historia/chce-zyc/wideo/chce-zyc/18809816#

Kłaniam się nisko.
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Test wiary 15.02.15, 08:52
      A dla mnie wynikająca z tego wiara bądź niewiara w zabobon jes tutaj najmniej ważna.

Tacy wielcy i uczciwi Światkowie jak pan Frister odchodzą, a ich wiedza wraz z nimi.

Jak wiecie osobiście uważam, że historia w niewielkim stopniu jest nauką o homo sapiens do wyciągania wniosków na przyszłość, a z Holokaustem nie ma tutaj wyjątku.

W Polsce na przykład sprowadza się to do kretynizmów w stylu czy Polacy pomagali Żydom w czasie okupacji czy też ich wydawali a nawet sami mordowali? (Pomijam już kolejny kretynizm z tego logicznie wypływający, mianowicie taki, że pan Frister nie był Polakiem).
      Niestety gdzie indziej nie jest lepiej. W Niemczech sprowadza się do kretyństwa rozważań o "niemieckiej winie". W Izraelu o "wyjątkowości Izraela" i zwyczajnie Holokaust został "mitem założycielskim" kolejnego plemiennego państwa, czyli socjotechniką będącą w stanie usprawiedliwić i przykryć wszelkie plemienne świństwa dzisiejszej brudnej polityki.

Pan Frister uczciwie mówi, że nie ma słynnego "Dobra" i "Zła" (no, może jest tylko dla promila populacji, jakiś dziesięciu Sprawiedliwych z nieco tylko lepspszym kręgosłupem etycznym i to na całe milionowe społeczności).

Dla "zwyczajnych" homo sapiens są tylko OKOLICZNOŚCI.
      A jeżeli okoliczności są tragiczne, to wszyscy (czy prawie wszyscy) stają się bestiami, łącznie z ofiarami.

Zamiast walenia sobie w kółko konia narodowymi czy plemiennymi stosunkami do tragicznych wydarzeń z przeszłości, wraz z pokoleniem pana Fristera odchodzi jakakolwiek refleksja na temat socjologicznych sytuacji, które mogą i tworzą tragiczne okoliczności, w których wszyscy (czy prawie wszyscy) stajemy się bestiami.

Triumf ideologii turbokapitalistycznej i kompletna bezmyślność związana z tym triumfem jest tego najlepszym przykładem.

Kłaniam się nisko.
      • oby.watel Re: Test wiary 15.02.15, 11:37
        Jeśli turbokapitalizm jest zły, to znaczy, że katokomuna jest dobra. Film zresztą dowodnie tego dowodzi. Narodowy socjalizm rulez! Gott mit uns!
        • oby.watel Test wiary 15.02.15, 12:03
          Aha, za młody byłem i za głupi, żeby spisać czy choćby nagrać na taśmie wspomnienia babci. Opowieści o wyczynach Niemców bledną przy opowieściach o wyczynach bolszewików. Tam nie było turbokapitalizmu. Czyli to co oni wyprawiali, ich walkę o "sprawiedliwość społeczną" można uznać za zasadną? Usprawiedliwioną?
          • grzespelc Re: Test wiary 15.02.15, 13:10
            "Opowieści o wyczynach Niemców bledną przy opowieściach o wyczynach bolszewików."\

Śmiem wątpić. Jak wiadomo, moja krzywda zawsze najmojsza.
            • diabollo Re: Test wiary 15.02.15, 13:23
              grzespelc napisał:

> "Opowieści o wyczynach Niemców bledną przy opowieściach o wyczynach bolszewików
              > ."\
              >
              > Śmiem wątpić. Jak wiadomo, moja krzywda zawsze najmojsza.

A mnie szokuje niedostrzegalne związku pomiędzy występowaniem aktualnej faszystowskiej dyktatury na Kremlu, a dwoma dekadami najdzikszego tyrbokapitalizmu prowadzącego do oligarchizacji gospodarki Rosji...

Kłaniam się nisko.
              • chickenshorts 'Poganstwo' rulez 15.02.15, 15:51
                Przeciez film pokazuje wyraznie, ze kometa i zyczenie, taka konwergencja naturalnego zjawiska i przekonania o jego mozliwych skutkach ratuja zycie...

A tak powaznie - film niesamowity! Chwilami too painful to watch...
            • oby.watel Re: Test wiary 15.02.15, 14:10
              Jasne. Nie znasz, nie słyszałeś, ale śmiesz wątpić. Typowe dla kogoś, kto musi dać odpór, ale nie ma czym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka