Dodaj do ulubionych

Immigranci z Syrii

05.09.15, 01:45
jestem w szoku czytając hate wobec imigranckiej fali. Jakaś eskalująca paranoia antyislamska. W Polsce, kurwa, mojej, kurwa, podobno z natury "tolerancyjnej".

Wiem, bracia liberały i lewaki u Madziarów to do dopiero mają w tych dniach depresję i pamiętajmy o nich, takich osamotnionych i w depresji.
Węgry kiedyś powstaną z faszystowskiego upadku. Jeszcze będziecie z Węgier kiedyś dumni. Polak, Węgier...

A w Polsce (czy raczej w polskim kręgu kulturowym) zjawisko wszak znane od lat: nasza czcigodna Maria421 oddała antyislamskiej fobii całą jesień i zimę własnego życia.

Polski Ludu, oh, kurwa, jak brzydko to się cyklicznie powtarza; Ludu! Ty bądź mądrzejszy niż elity! Multikulti masz w najnowszych genach. Nie daj się rozgrywać ksenofobią!
Przestań w końcu być tym słynnym Ciemnym Ludem!
Wszak ten skok edukacyjny... nic nie dał? Dalej "byt kształtuje świadomość" jak to opisał pan Marx w XIXstym, kurwa, wieku?!

Kłaniam się nisko.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Immigranci z Syrii 05.09.15, 12:37
      Ja tam mam mieszane uczucia. Dlaczego mamy ich gościć i to jeszcze na ich zasadach? Mało mamy własnych fanatyków? Potrzebni nam importowani? Dlaczego nie wolno rozwiązywać problemów u źródeł? Ilu mamy tych imigrantów przyjąć? Dziś są dziesiątki tysięcy. A walizki pakują miliony.
    • podjadek57 Re: Immigranci z Syrii 05.09.15, 18:59
      www.project-syndicate.pl/artykul/cena-unijnej-obojetnosci,1912.html

Autor w podsumowaniu napisał:
      "Europa, szarpana przez ksenofobów i pochłonięta własnymi problemami, odwróciła się od własnych wartości. Zapomniała wręcz, jakie one są. Dzwon bije nie tylko migrantom, ale i Europie, której humanistyczne dziedzictwo sypie się na naszych oczach."
      Trudno zaprzeczyć.
      A Polska?
      Unia Europejska traktowana jak dojna krowa, bo nam się należy.
      Powszechny brak akceptacji praw człowieka.
      W poniższym wpisie blogowym:
      www.tokfm.pl/blogi/ozga/2015/09/te_argumenty_ws_uchodzcow_juz_mnie_mecza_ale_odpowiadam/1
      Wrzuciłem tam parę komciów.
      Po lekturze "Prześnionej rewolucji" zastanawiam się czy jednak pan Leder nie miał racji, że wyparliśmy, jako żbiorowość, spory kawałek naszej historii ale te lęki, niechęć, brak rozliczenia się z historią wyłazi teraz na wierzch.
      Boimy się obcych, nawet swoich obcych, LGBT, feministek, każdego kto jest inny a nie daj Boże zaczyna artykułować swój punkt widzenia, domagać się praw.
      • diabollo Re: Immigranci z Syrii 05.09.15, 21:13
        Mam te same odczucia. Na naszych oczach coś się wali.
        A to że szambo wybija mocniej na peryferiach z tak zakłamaną tożsamością jak w Polsce, to dziwić nie powinno, ale, kurwa, boli.

Kłaniam się nisko.
        • oby.watel Re: Immigranci z Syrii 06.09.15, 00:07
          Dziesięciolecia szczucia z ambon robi swoje. A do tego doszło szczucie polityków jednych na drugich. Tak skuteczne, że nie waż ne jak dana ekipa rządzi, ale jaki ma szyld. Dlatego Kamiński w PiS to oszołom, a w PO Europejczyk i liberał pełną gębą. O Dornie Ludwiku nawet wspominać nie warto.
      • diabollo A propos... 05.09.15, 21:25
        Czcigodny Podjadku,
        po wielu miesiącach odkryłem Twoją wiadomość w sprawie książki Ledera na epub.
        Jestem oczywiście bardzo zainteresowany.
        Sam nie mam zbyt dużo pozycji:
        mam "Głupie pytania" Hartmana,
        "Rewolucja 1905", "Sklepy cynamonowe" z klasyki mam nawet "Lalkę", "Chłopów".

Najlepiej się chyba wymieniać za pomocą konta emailowego gazety.

Kłaniam się nisko.
        • podjadek57 Re: A propos... 05.09.15, 21:39
          Oki, się odezwę emalią.
          • diabollo Re: A propos... 08.09.15, 21:23
            Pan Leder jest pasjonujący i prawdziwy do głębokiego bólu.
            Kłaniam się nisko.
            • diabollo Re: A propos... 10.09.15, 21:25
              diabollo napisał:

> Pan Leder jest pasjonujący i prawdziwy do głębokiego bólu.
              > Kłaniam się nisko.

Przeczytałem do końca. "Prześnions Rewolucja" powinna być lekturą obowiązkową dla każdego licealista. Jeżeli chcemy, żeby maturzyści rozumieli nie tylko dzisiejszą Polskę, ale siebie.

Kłaniam się nisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka