Dodaj do ulubionych

Pod PiS ał!

07.01.16, 21:31
Nils Muiznieks, komisarz Praw Człowieka Rady Europy, zaapelował do prezydenta Andrzeja Dudy, aby nie podpisywał ustawy medialnej. Równie dobrze mógłby zaapelować do Księżyca, żeby psy do niego nie wyły.

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o radiofonii i telewizji. Poinformowała o tym podczas briefingu w Pałacu Prezydenckim minister Małgorzata Sadurska, Szef Kancelarii Prezydenta RP. Prezydent z troską odnosi się do tego, żeby media publiczne cechowały się wiarygodnością, rzetelnością, obiektywizmem – podkreśliła minister Sadurska.

Dzisiaj, 7 stycznia 2016 roku p.rezydent Duda podpisał sześć ustaw:
1. Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niektórych innych ustaw.
2. Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji.
3. Ustawa z dnia 22 grudnia 2015 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej.
4. Ustawa z dnia 29 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw.
5. Ustawa z dnia 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o służbie cywilnej oraz niektórych innych ustaw.
6. Ustawa z dnia 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o radiofonii i telewizji.

Rozwalenie budowanej z mozołem służby cywilnej niewątpliwie jest jednym z większych osiągnięć tej ekipy. parafrazując znane powiedzenie chodzi o to, że nieważne jest czy urzędnik jest kompetentny czy tuman, ważne, żeby był z PiSu.
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Pod PiS ał! 07.01.16, 22:51
      W Polsce od czasów tak mniej więcej Gomułki każdy pierwszy sekretarz partii rządzącej pożądał wręcz psychopatycznie kontroli nad TVP.

A po ćwierćwieczenej przerwie ową dziwaczną chuć w końcu spełni bezżenny PISda-Sekretarz-Generalny.

Nie straszcie pissem, bo to taki obciach...

Kłaniam się nisko.
    • oby.watel Niech żyje prezes, gwarancja równowagi! 08.01.16, 15:03
      Ja. Kurski został prezesem Telewizji Polskiej. Nominację od ministra skarbu odebrał kilkanaście godzin po wejściu w życie nowej ustawy medialnej.

- Podpisałem dokument, który przekazuje prezesurę telewizji w ręce pana Jacka Kurskiego. Jestem z tej decyzji zadowolony, bo to gwarancja przywrócenia równowagi w mediach publicznych. Telewizja potrzebuje rzetelnego i obiektywnego dziennikarstwa, które pokazuje rzetelnie racje wszystkich uczestników życia publicznego - poinformował minister skarbu Dawid Jackiewicz.

Kurski także był zdania, że powołanie go na stanowisko prezesa to krok w dobrym kierunku. Wiem, że pamiętają mnie państwo jako ostrego, wyrazistego, twardego polityka. To prawda. Ale właśnie dlatego, że takim politykiem byłem, a jednocześnie rozumiem świat mediów i jestem silnym człowiekiem, jestem gwarantem tego, że będę umiał uchronić niezależność i wolność telewizji publicznej od zagrożeń ze świata polityki. Telewizja Polska była dla mnie zawsze wielką miłością. Zostawiłem tutaj kilka najlepszych lat swojego życia jako jej pracownik. Dlatego powierzenie przez ministra skarbu funkcji prezesa zarządu TVP traktuję jako... [piano]
    • oby.watel Kamil Dąbrowa zwolniony 08.01.16, 22:59
      Ka. Dąbrowa został właśnie zwolniony z funkcji dyrektora I Programu Polskiego Radia podobno za nadużywanie hymnu państwowego nadaremno. Choć słychać też głosy, że puszczając co godzinę hymn na przemian polski z europejskim nie trafił w gusta muzyczne ekipy rządzącej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka