06.12.16, 17:15
27 procent Europejczyków uważa, że są sytuacje, gdy gwałt nie jest gwałtem. Szokujące wyniki ankiety
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107880,21052234,27-procent-europejczykow-uwaza-ze-gwalt-nie-jest-gwaltem-o.html
https://bi.gazeta.pl/im/c9/13/14/z21052873Q,Raport.jpg

https://bi.gazeta.pl/im/c5/13/14/z21052357Q,Raport.jpg

Tak wygląda Europa. Kiepsko.
Nieoczekiwanie (dla mnie) wyską pozycję zajęła Hiszpania. Ciekawe jakby to porównać z akceptacją na związki nieheteronormatywne
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Gwałt 06.12.16, 17:40
      Ale to "feminonazistki" wymyślają problemy genderowe.

Kłaniam się nisko.
      • oby.watel Re: Gwałt 06.12.16, 17:49
        Wystarczy dodać końcówki do różnych wyrazów i problem zniknie. W Szwecji, Finlandii, Hiszpanii wszystkie wyrazy mają żeńskie odpowiedniki, dlatego tam problem nie jest palący.
        • diabollo Re: Gwałt 06.12.16, 18:07
          Rzeczywiście w Skandynawii i Hiszpanii problem jest mniejszy.
          Wiadomo, lewaki. W Hispanii mają odbicie po rządach faszystowskich generalnie w lewo, my mamy odbicie po socrealiźmie w skrajne prawo.

Kłaniam się nisko.
          • oby.watel Re: Gwałt 06.12.16, 18:16
            To oczywiste, że nie edukacja, uświadomienie ale odbicie i końcówki pozwalają osiągnąć tak spektakularne sukces. Tylko dziwnym trafem Szwedzi zaproponowali specjalny, neutralny zaimek bezpłciowy zamiast eksponować podziały. Wiadomo, idioci, nie znają się.
    • podjadek57 Re: Gwałt 08.12.16, 08:51
      www.newsweek.pl/kultura/filmy-i-seriale/gwalt-na-planie-ostatniego-tanga-w-paryzu-bernardo-bertolucci-sie-tlumaczy,artykuly,401704,1.html
      "Sprawa pozostaje problematyczna. Nie tylko dlatego, że Schneider w wywiadach podkreśla, jak ta scena ją struamatyzowała, że nie zgodziłaby się na nią, gdyby była starsza, lepiej znała swoje prawa jako aktorki itd."

Ano dla mnie nie jest problematyczna. Jeżeli sobie nie powiemy, że pewnych rzeczy robić nie wolno, to potem mamy takie wyniki jak powyżej.
      Przemoc to qrwa przemoc, gwałt to gwałt. Bo qrwa penetracji nie było!!! A usprawiedliwienie jej potrzebami tfffurczymi jest niedopuszczalne. Jest wiele filmów, które warto jeszcze raz zobaczyć. "Tango" se odpuszczę. Brando też mi podpadł, bo wiedział co i jak wtedy grał.
      • oby.watel Re: Gwałt 08.12.16, 11:07
        Ot, i to jest godna pochwały postawa. Wystarczy sobie odpuścić to, czego się nie pochwala, co nie jest zgodne z przekonaniami, choćby i po 40 latach. Bez refleksji, bez zastanowienia, że mleko się już rozlało, a młoda aktorka nie zagrałaby tak przekonywająco przerażenia, bo nie miała doświadczenia. Oglądałem ten film raz i nie wpadłem w zachwyt. Scena gwałtu była według mnie ohydna, żenująca i niepotrzebna.

Można, a nawet trzeba to piętnować. Tyle, że ani aktor, ani aktorka już nie żyją, więc wywlekanie teraz tego "problemu" przypomina modne ostatnio ekshumacje. Skupić się raczej należałoby, by nigdy więcej na planie żadnego filmu nie dochodziło do takich sytuacji.

Domniemywać należy że na liście podpadniętych jest nie tylko "Ostatnie tango", ale i wszystkie dzieła Polańskiego, Żuławskiego, który także pozwalał sobie na zbyt wiele, czy "Lśnienie" Stanleya Kubricka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka