Dodaj do ulubionych

Zawiasy ortograficzne

07.10.10, 23:01
Czytając fora, człowiek mimowolnie zaczyna robić błędy. A nawet, jeżeli ich nie robi, to po pewnym czasie zaczyna się zastanawiać, jak powinno się pisać poprawnie.

Pisowni jakich wyrazów ostatnio nie byliście pewni?

Ja ostatnio zastanawiałem się, czy poprawne jest: "stąd", czy może: "z tąd".

Dobijcie mnie :D
Obserwuj wątek
    • iwu Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:12
      Ja nigdy nie wiem czy "nie" z imiesłowami pisze się razem czy osobno.
      Niemający? Nie mający? Zawsze się nad tym zawieszam.
      • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:22
        Niemający. Chyba :D
      • ruda_net Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:22
        Ja to w ogóle jestem fenomenem w "tych" sprawach, więc wypowiadać się nie będę :)
        • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:23
          Czyli jesteś: "niewypowiadająca się"?
      • brykanty Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:30
        Teraz można się nie zawieszać, imiesłowy wolno pisać wszystkie razem i ta pisownia się coraz bardziej upowszechnia od 1997 r.
        Jak komuś chce się bawić w subtelne rozróżnienia, czy tym razem chodzi o użycie czasownikowe, czy przymiotnikowe imiesłowu, to może się popisywać, reszta jest od tego obowiązku zwolniona. Trzeba tylko pamiętać, że w przeciwstawieniu "nie lejący, lecz kapiący" piszemy jednak oddzielnie. Ale stosuje się je dość rzadko.

tu więcej na ten temat: so.pwn.pl/zasady.php?id=629516
        • iwu Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:32
          Dzięki, w takim razie czuję się odwieszona. :)
          • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 07.10.10, 23:37
            Czyli jesteś: "niezawieszająca się"?

Chyba zaczynam lubić imiesłowy.

Na cześć imiesłowów: "HIP HIP HURA!!!"
            • dzidzia_bojowa Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 08:53
              Prawdopodobnie przez czytanie forów nie wygrałam żadnego ogólnopolskiego dyktandahttps://emoty.blox.pl/resource/wink.gif( wygrałam jedno lokalne chwalipięta). Był ktoś z was w Katowicach na dyktandzie? Świetna zabawa! Ja byłam na dwóch. Tam to dopiero można było się zawiesić.

Strasznie, okropnie żałuję pani Krystyny Bochenek:(((

• aaricia_szalona Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 13:23
                Aaricia była w zeszłym roku. Jak będzie następne, to też pójdzie. I zrobi mniej błędów, bo przez cały rok słownik ortograficzny leży przy łóżku i na pewno drogą osmotyczno-transpiracyjną (?) coś do aaricinego móżdżku wlazło.
                "Co najmniej" zawsze chcę napisać razem, a nad "na pewno" muszę się chwilę zastanowić.

Oj, Dzidzia, Dzidzia. My to się chyba spotkać musimy:)
                • dzidzia_bojowa Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 14:26
                  Ja też byłam w zeszłym roku:) Siedziałam w pierwszym rzędzie po lewej stronie patrząc od sceny. Nawet mnie w Teleexpresie pokazano. Mama z entuzjastycznym wrzaskiem zadzwoniła do mnie:"Widziałam cię! Widziałam cię!" I w bek. I czemu? Gdybym wygrała to rozumiem wzruszenie:))
                  W każdym razie miałam zawiechę przy słowach: beaujolais( cztery lata nauki francuskiego jak krew w piach), legginsy, zażywny huncwocie przechero itd. Zresztą sama nie wiem co tam miałam źle. Mnie się wydaje, że wszystko było dobrze tylko sprawdzacze się pomylili:)
                  Nie mam najmniejszych wątpliwości, że chciałabym Cię poznać osobiście gdyż mą duszą bratnią się wydajesz, droga Aaricio i nad wyraz interesującą osobą jesteś z pewnością. Na razie czytam Twoje posty z wielką przyjemnością i oby tak dalej
                  • tygrysgreen Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 17:41
                    to na pewno one, te sprawdzacze.
                    gratuluję wam obu zawzięcia.
                    Mój ulubiony łamaniec ortograficzny, jeszcze z podstawówki:
                    Gżegżółka nażarła się rzeżuchy i rzygała na rzadko pod wieżą Jerzego.
                    • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 22:47
                      Nigdy nie byłem na tym dyktandzie, choć jestem ze Śląska.

W lokalnych zawodach też startowałem, kilka razy byłem na podium. Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego nagrodą w konkursie ortograficznym są zawsze słowniki ortograficzne?
                      :)
                      • aaricia_szalona Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 23:41
                        To ta sama zasada, według której nagrodą w "Śmiechu warte" była (jest?) kamera:)
                        • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 08.10.10, 23:49

Myślę, że to jest sensowne. W konkursie geograficznym- globus. W konkursie wiedzy o życiu Mickiewicza- Pan Tadeusz. W konkursie wiedzy o województwie śląskim- książka o Śląsku, najlepiej ta, która była na liście pozycji przygotowujących do konkursu.

Może oni liczą, że laureat obdaruje innych słownikiem i w ten sposób rozszerzy wiedzę tajemną?
                          • sootball Re: Zawiasy ortograficzne 09.10.10, 13:12
                            wolelibyście słoik morskiego powietrza? ;)
                            (był taki program telewizyjny dawno temu, gdzie szkoły rywalizowały ze sobą w różnych dyscyplinach i jedną z nagród pocieszenia był właśnie słoik morskiego powietrza. Kurcze, chciałabym poznać pomysłodawcę tej nagrody, lubię ludzi z dużym poczuciem absurdu).
                            • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 01:20
                              Co to był za program? Trzynastolatki? Coś dzwoni, ale nie wiem, w której świątyni Jesiona.
                              • sootball Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 08:40
                                Nie mam pojęcia jak się nazywał, ale leciał, bo ja wiem, z 15 lat temu jak nic.
                                • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 20:39
                                  A pamiętasz, na jakim kanale?
                                  • sootball Re: Zawiasy ortograficzne 11.10.10, 07:22
                                    na jedynce albo na dwójce.
                            • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:01
                              A może "Rambit"?
                              • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:07
                                A możesz opisać to? Nazwę kojarzę...
                                • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:18
                                  Rambit chodził jakoś z 18 lat temu?
                                  Chyba w czwartki (lub soboty?) na dwójce bodajże.
                                  Poszczególne klasy konkurowały ze sobą,ale raczej na płaszczyźnie sportowej.
                      • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:02
                        >Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego nagrodą w konkursie ortograficznym są zawsze słowniki ortograficzne?

U mnie była po prostu książka typu słownik z dedykacją.
                  • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:06
                    Wow! Super! Ja się chyba też w końcu wybiorę,o tym ostatnim dowiedziałam się w tym samym dniu z billboardu,ale po latach czytania for już ortografia u mnie nie taka jak za młodu :-(

>Nawet mnie w Teleexpresie pokazano. Mama z entuzjastycznym wrz
                    > askiem zadzwoniła do mnie:"Widziałam cię! Widziałam cię!

Przypomniało mi się jak mój znajomy był kiedyś na 10 minut w programie typu "Kwadrans rolniczy" nadawany w sobotę rano gdy większość osób jeszcze śpi bądź ogląda ciekawsze programy.
                    Był wielce zdziwiony potęgą telewizji bo okazało się,że wiele osób (np.pani w sklepie i znajomi) go jednak widziało i gratulowało :-)
                    • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 11.10.10, 23:00
                      A co on tam robił?
                      • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 11.10.10, 23:03
                        Wypowiadał się na temat uprawy pewnych owoców :-)
                        • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 11.10.10, 23:07
                          To pewnie wsród znajomych uchodzi za eksperta? :)
              • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:07
                Dzidzia a średnia wieku jaka tam była bo nie chcę być w grupie tych najstarszych? ;-)
                • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:22
                  Tam przychodzą ludzie w różnym wieku, o ile pamiętam, tam jest osobna kategoria dla dzieci i dla dorosłych.
                  • dzidzia_bojowa Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:36
                    3.14-roman napisał:

> Tam przychodzą ludzie w różnym wieku, o ile pamiętam, tam jest osobna kategoria
                    > dla dzieci i dla dorosłych.

W zeszłym roku nie było podziału na juniorów i starszych. Żeby wziąć udział w konkursie trzeba było mieć skończone chyba 16 lat. W samym konkursie brał udział cały przekrój wiekowy społeczeństwa:)
                    Gdy byłam po raz pierwszy w 2004 roku, dyktando odbywało się w Spodku. Był tłum ludzi i wtedy zrobiono dwa dyktanda. Dla dorosłych czytał Durczok a dla małolatów Jungowska.

W tym roku było dyktando mistrzów więc ogólnopolskiego nie będzie. Czy będzie w przyszłym?- nie wiadomo...Główna pomysłodawczyni i dobry duch całego przedsięwzięcia to Krystyna Bochenek[*]:((
                    • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:42
                      "W tym roku było dyktando mistrzów więc ogólnopolskiego nie będzie. Czy będzie
                      > w przyszłym?- nie wiadomo...Główna pomysłodawczyni i dobry duch całego przedsię
                      > wzięcia to Krystyna Bochenek[*]:(("

Wiem, :(
    • gazeta_mi_placi Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:00
      Po długoletnim forumowaniu zaczęłam popełniać różne błędy ortograficzne,a kiedyś w ortografii byłam naprawdę dobra :/
    • croyance Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:34
      Wogule. Wogle.

Kiedys wiedzialam, jak to jest prawidlowo ... *wzdycha*
      • 3.14-roman Re: Zawiasy ortograficzne 10.10.10, 21:44
        W ogóle :)

Ja przez większą część gimnazjum, pisałem to łącznie.
    • pepsic Re: Zawiasy ortograficzne 13.10.10, 12:54
      Do imiesłowów na ogół podchodziłam intuicyjnie. Co za ulga, że już nie muszę się stresować, a przecież mogłam wcześniej.

Mój nieustający problem:
      Pomyślałby - pomyślał by?
      Można by - możnaby?

Ponadto każdorazowo waham się, co do poprawności:
      w ogóle, na pewno, zresztą.

• be_ell Re: Zawiasy ortograficzne 13.10.10, 16:29
        'Na pewno" na pewno piszemy osobno. To wpoiła mi pani od polskiego w podstawówce (nota bene była na zastępstwie za naszą panią i z braku laku zrobiła dyktando). Dostałam 5, a co! Szóstek wtedy nie było...
        A za to naprawdę razem, ale nie wiem czemu.;)
        Fragment w/w dyktanda, który zapamiętałam:
        "Jerzy nie wierzy, że na wieży jest gniazdo jeży."
        Zagwozdka ortograficzna dla wyrywnych:
        Poza tym należy jeszcze ustalić, czy chodziło o jeże, czy o jerzyki?

Dyktanda pisała z czystej ciekawości dla samej siebie. Nie jeździłam do Katowic, bo to jednak dla mnie za daleko, ale nie chwaląc się, znalazłabym się w ścisłej czołówce.
        • be_ell Re: Zawiasy ortograficzne 13.10.10, 16:37
          "m" mi zjadło. Miało być: pisałam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka