Dodaj do ulubionych

Nowa ochrona

26.01.10, 20:32
Witam, mam dwa pytania, czy ktoś zna nazwę nowej ochrony która od lutego ma
zarządzać osiedlem i czy ktoś wie kiedy i gdzie mają być wydawane przepustki
wjazdu na osiedle (ciekawe czy się sprawdzi komunikat, że nikt bez przepustki
na osiedle sie nie dostanie)?
Obserwuj wątek
    • lasic01 Re: Nowa ochrona 26.01.10, 21:08
      Gdzies mi sie obilo o uszy ze bedzie to firma Solid Security. Co do terminu nie
      wiadomo chyba jeszcze bo jeszcze zbieranie numerow sie nie zakonczylo.
      • modelka1984 Re: Nowa ochrona 27.01.10, 09:40
        WITAM A JAK TO BEDZIE JESLI KTOS MA WYKUPIONE JEDNO MIEJSCE GARAZOWE
        A 2 SAMOCHODY? CZY MOZE POSTOJ KOLO BLOKU BEDZIE PLATNY? POZDR
        • slukash Re: Nowa ochrona 27.01.10, 21:17
          Niby czemu???
          Są osoby, które mają auto i nie mają miejsca garażowego.
          Bez przesady jeszcze za to płacić?
          • guull Re: Nowa ochrona 28.01.10, 02:41
            Kupując mieszkanie dev poinformował mnie,że bez zakupu miejsca w garażu transakcja nie dojdzie do skutku.Samochodu nie miałem i nie mam a za miejsce musiałem zapłacić.Teraz okazuje się,że są osoby które mają mieszkanie,mają samochód a miejsca nie wykupiły.Co więcej mają prawo wjeżdżać i parkować na terenie osiedla.Coś tu jest nie tak.Od początku ustalenia szły w kierunku aby samochody parkowały tylko w garażu a na zewnątrz znajdowały się jedynie miejsca dla gości.I to moim zdaniem jest rozsądne rozwiązanie.
            Z tego co się orientuję miejsc w garażu jest więcej niż mieszkań,więc nie powinno być kłopotu jeśli ktoś ma dwa samochody.Oczywiście to kosztuje ale nic nie ma za darmo(oprócz nerwów i stresu serwowanych nam przez deva....)
          • lasic01 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 09:06
            Ja tez uwazam ze przepustki powinnismy otrzymac tylko w ilosci takiej
            ile posiadamy miejsc garazowych i tyle. Kazdy mial obowiazek kupic
            przynajmniej jedno miejsce, nie bylo problemu z zakupem wiekszej ilosci
            miejsc.
            • kaczucha_kl Re: Nowa ochrona 28.01.10, 10:11
              Kupiliśmy mieszkanie w sierpniu ubiegłego roku w budynku A. Mamy dwa
              samochody, ale nie było możliwości zakupu dwóch miejsc, choć bardzo
              nam na tym zależało. Deweloper stwierdził, że nie ma już wolnych
              miejsc. Skoro są mieszkańcy, którym nie jest potrzebne miejsce w
              garażu to proszę o kontakt, a chętnie je odkupimy.
            • dikaiosyne Re: Nowa ochrona 28.01.10, 10:40
              Popieram lasica01 oraz guulla.

Od początku kwestia nieparkowania na Garden Plaza była jasna
              postawiona. Mieszkańcy, którzy nie mają miejsc garażowych mieli
              mieć z a k a z parkowania na terenie osiedla. Dlaczego zatem
              osoby, które za ciężkie pieniądze kupiły miejsca garażowe i
              dodatkowe co miesiąc płacą za ich utrzymanie, mają być poszkodowane,
              skoro pozostali za darmo parkują na miejscach dla
              gości/karetek/radiowozów/taksówek itd.?

Na innych osiedlach jest to rozwiązane bardzo prosto - mieszkańcy
              bez miejsc parkują p o z a osiedlem, a samochody tych, którzy
              łamią przepisy zostają odholowane. Tak jest m. in. w Parku Leśnym,
              jest cały watek na ten temat na ich forum gazeta.pl. Można oduczyć
              ludzi? Można i tak się zazwyczaj dzieje. Nie może być tak, że ktoś
              zapłacił i parkuje, a ktoś nie zaplacił i... też parkuje. Cóż to za
              zwyczaj, żeby na osiedlu był parking i taki ruch, to nie blokowisko
              z lat 70.

@ kaczucha_kl
              Porozmawiaj jeszcze raz z deweloperem, w tej chwili, niektórzy
              mieszkańcy II etapu nie ma oddanego garażu i parkują w tych
              należących do A/B oraz C/D.
              • hiwa Re: Nowa ochrona 28.01.10, 11:04
                Zróbmy OBÓZ z tego superanckiego osiedla, postawmy mur 3 metrowy...
                codzienne kontrola mieszkańców, czy może tu parkować - czy nie może, czy w ogóle
                może przebywać na terenie obozu...

GRATULUJĘ POMYSŁÓW !!!
                • lasic01 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 11:17
                  Hmm, ale czy tego wlasnie nie oznacza "osiedle strzezone"? Czy nie za
                  to placimy prawie 80pln, zeby wiedziec czy osoby przebywajace na
                  osiedlu maja prawo faktycznie na nim przebywac?
                  • hiwa Re: Nowa ochrona 28.01.10, 11:27
                    no właśnie po co ta ochrona ?
                    Jak mają Cię okraść to i tak to zrobią,
                    a ochrona nie bierze za to odpowiedzialności...
                    • bialymuzyn69 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 13:01
                      No ciekawe rzeczy tu wypisujecie co po niektórzy.
                      1. Developer (to za poważne słowo jak na naszego) obiecywał parking gdzieś koło
                      osiedla przynajmniej ja tak słyszałem przy zakupie mieszkania a że nie znałem
                      jeszcze tego człowieka więc uwierzyłem.
                      Parkingu nie ma.
                      2. Niech mi ktoś powie gdzie osoba posiadająca 1 samochód i 1 miejsce mająca też
                      samochód służbowy ma taki samochód w takim razie parkować. Miejsca nie kupię bo
                      może się okazać że za miesiąc nie będę miał tego samochodu bo np zmienię pracę i
                      w nowej nie dostanę.
                      Mam w takim razie parkować gdzie? Na ulicy skrajnej? Jak nie ma śniegu to
                      jeszcze się da ale teraz? Poza tym zaraz okaże się że jak tak wszyscy będą mieli
                      parkować to ulica Skrajna okaże się za krótka!
                      Chciałbym aby mądre głowy mi to wyjaśniły. O może sobie przy Piłsudskiego
                      zaparkuję i będę zasuwał z buta :)
                      • attache1974 Parkowka 28.01.10, 13:21
                        Jeśli masz dwa samochody a jedno miejsce to jest to twój osobisty
                        dramat zaparkować na osiedlu, szczególnie że jak piszesz z
                        premedytacją nie kupiłeś drugiego miejsca bo nie wiadomo czy
                        będziesz kiedyś miał dwa samochody i tak dalej, jak byś mieszkał
                        gdziekolwiek indziej na jakimkolwiek innym zamkniętym osiedlu tak
                        samo musiałbyś parkować na wariata, na zasadzie kto pierwszy ten
                        lepszy jeśli nie wykupiłbyś 2 miejsc.

Teraz mamy wolną amerykankę jeśli chodzi o miejsca nieoznaczone pod
                        chmurką - kto pierwszy ten lepszy parkuje.

Ale jak by każdy miał po dwa samochdy a wykupione po jednym miejscu
                        to nie miał byś innego wyjścia jak parkować i na Chełmżyńskiej.
                        A na gębę to jest krem nivea a nie obiecanki że będzie
                        ogólnodostępny parking przed osiedlem.
                        I tak jest fajnie bo na innych osiedlach w ogóle nie ma miejsc nie
                        przypisanych do samochodów i nie można parkować np. na drodze
                        wewnętrznej.
                        Fakt że niektórzy przeginają np: 4 renówki bez numerów rej (jakiś
                        dealer u nas mieszka czy co).

Jeśli wspólnota przegłosowała że ma to być tak a nie inaczej
                        zorganizowane to nic nie zrobisz.
                        • bialymuzyn69 Re: Parkowka 28.01.10, 13:32
                          attache1974 napisał:

> Jeśli masz dwa samochody a jedno miejsce to jest to twój osobisty
                          > dramat zaparkować na osiedlu, szczególnie że jak piszesz z
                          > premedytacją nie kupiłeś drugiego miejsca bo nie wiadomo czy
                          > będziesz kiedyś miał dwa samochody i tak dalej, jak byś mieszkał
                          > gdziekolwiek indziej na jakimkolwiek innym zamkniętym osiedlu tak
                          > samo musiałbyś parkować na wariata, na zasadzie kto pierwszy ten
                          > lepszy jeśli nie wykupiłbyś 2 miejsc.

Czytaj ze zrozumieniem. Nie kupiłem 2 miejsca bo ma 1 samochód Ty byś kupił do
                          służbowego?
                          • lasic01 Re: Parkowka 28.01.10, 13:42
                            No ale:

a) moze wynajac miejsce od kogos
                            b) mozesz parkowac poza osiedlem

• hiwa Re: Parkowka 28.01.10, 13:32
                          To nie moje renówki, ale co Was to obchodzi ile kto ma samochodów ???
                          Co Was tak boli ? GettoPlaze chcecie stworzyć ?
                          Mnie nie interesuje ile kto ma samochodów, jeżeli są do tego miejsca a na
                          osiedlu są to niech parkuje. Po to w końcu są te miejsca parkingowe !!!
                          • lasic01 Re: Parkowka 28.01.10, 13:48
                            No wiec te renowki nie stoja na miejscach parkingowych. Nie jest to tez
                            komercyjny parking strzezony.
                      • hiwa Re: Nowa ochrona 28.01.10, 13:28
                        PO TO SĄ MIEJSCA WYZNACZONE NA OSIEDLU CZYLI POTOCZNIE ZWANE MIEJSCAMI
                        PARKINGOWYMI ABY TAM PARKOWAĆ SAMOCHÓD. STOJĄ NA MIEJSCACH DO TEGO WYZNACZONYCH
                        I CO WAM ONE PRZESZKADZAJĄ ? JAK SIĘ CHCIAŁO MIEĆ KAWAŁEK WŁASNEGO POLA TO
                        TRZEBA BYŁO KUPIĆ DZIAŁKĘ A NIE WYMYŚLAĆ ŻE NIE WOLNO PARKOWAĆ NA MIEJSCACH SĄ
                        DO TEGO WYZNACZONYCH !!!
                        • lasic01 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 13:46
                          Dokladnie takPo pierwsze do czego one sa to jest kwestia ustalenia (czy
                          dla gosci, dla sluzb, taksowek itp). Po drugie o ile mnie pamiec nie
                          myli przed blokiem A i C nie ma miejsc parkingowych. Ustalmy wiec moze
                          jakas kare umowna za niewlasciwe parkowanie i nie ma problemu. Nie
                          sadze tylko zeby byl choc moment zeby te miejsca byly wolne.
                        • attache1974 Parkowka CD 28.01.10, 13:55
                          Chciałem tylko powiedzieć, że osiedle nie jest z gumy - zaplanowano
                          X mieszkań a do tych mieszkań X miejsc parkingowych plus lekki zapas.

A jak niektórzy trzymają po kilka samochodów to nie ma siły - ilość
                          miejsc parkingowych nie wystarczy dla wszystkich.
                          Nie powiesz mi że droga przed budynkami ACE jest przeznaczona do
                          parkowania samochodów bo nie ma tam zatoczek więc samochody nie
                          stoją na miejscach do tego wyznaczonych. A cała droga na podwórku
                          wewnętrznym według obietnic miała być tylko dla pieszych dostępna.

Więc formalnie biorąc ilość miejsc = ilości miejsc w parkingach
                          podziemnych.

Dlatego napisałem że gdyby u nas było cywilozowanie jak na innych
                          osiedlach co poniektórzy skrobali by sobie naklejki z szyb parkując
                          tak jak to jest u nas od frontu osiedla.
                          • bialymuzyn69 Re: Parkowka CD 28.01.10, 14:03
                            Uwierz też chciałbym aby było u nas jak na innych osiedlach. Skończone przede
                            wszystkim osiedle, bez długów developera i hipotek. Dla mnie parkowanie to
                            najmniejszy problem ale są szczęśliwcy którzy mają to głęboko w d.. bo podpisali
                            akty zanim wszystko wyszło na jaw i Agmet wpisał się na hipotekę i im się po
                            prostu nudzi więc szukają atrakcji w postaci awantur o parkowanie i place zabaw
                            dla dzieci. Chciałbym też aby mi się tak nudziło.
                            • lasic01 Re: Parkowka CD 28.01.10, 14:17
                              Nie nudzi sie, tylko chcieliby mieszkac w cywilizowanych warunkach, np
                              bez parkowania gdzie popadnie. Fakt posiadania aktu czy nie ma chyba tu
                              nic do rzeczy nie? Bo chyba nie sadzisz ze jak wszyscy podpisza akty to
                              nagle tu bedzie cudownie?
                    • lasic01 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 13:43
                      W tej chwili to ciesz sie ze jeszcze tirow nie po podstawiali. Kazdy
                      wjezdza jak chce i gdzie chce. Mieszkamy na takim zadupiu, ze to juz
                      wystarczajace kuszenie losu
                      • hiwa Re: Nowa ochrona 28.01.10, 14:43
                        a place zabaw gdzie będą na patio pod oknami ?
                        BO TAK BYŁO NA RYSUNKU ?

• lasic01 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 15:07
                          Cholera wie, pewnie w ogole ich nie bedzie, ale jesli wspolnota
                          zadecyduje ze chce miec tam plac zabaw to bedzie tam plac zabaw. Zawsze
                          mozesz glosowac przeciw.
                          • lasic01 Re: Nowa ochrona 28.01.10, 15:14
                            Aha, przez wspolnote rozumiem, aktowych mieszkancow i ich decyzje
                            • attache1974 No niestety 28.01.10, 15:25
                              W komunie jednostka mieszła ogółowi, w demokracji ogół miesza
                              jednostce.
                              • attache1974 Re: No niestety 28.01.10, 15:28
                                Pomyślcie co by było jak na GP budynki miąły by po 20 pięter - to by
                                był kołchoz, pekin i dzicz.
                                A tak w teorii przy 3 mieszkaniach na piętrze i 4 piętrach na klatkę
                                3 klatkach na budynek wszystko powinno być miodzio, a jest jak widać
                                jeden na drugiego warczy i szczeka. Tylko patrzeć jak zaraz zacznie
                                się dzielenie na tych z aktami i tych bez aktów i docierka między
                                nimi :).
                                • hiwa Re: No niestety 28.01.10, 20:28
                                  mieszkańcy z bloków C i D będą musieli okazać przepustkę za przejście po
                                  chodniku przed AiB a jak będą spacerować z gośćmi to muszą wyrobić przepustkę
                                  jednodniową (płatną)...

A tak serio to może zajmie się pomysłodawca w pierwszej kolejności sytuacją
                                  mieszkańców i osiedla, a nie wprowadzaniem absurdów typu przepustki.
                                  Chyba ważniejsze jest dokończenie spraw aktów i całej sytuacji z jaką
                                  zafundował mieszkańcom diweloper.
                • pelosi Re: Nowa ochrona 28.01.10, 20:44

Czytając te forum nietrudno zauważyć, że jesteś tak przemądrzały i
                  wszystkowiedzący, że z pewnością masz kwalifikacje, aby zostać komendantem
                  takiego obozu i ustalać reguły. Może wtedy spełnisz swoją misję życiową.

hiwa napisał:

> Zróbmy OBÓZ z tego superanckiego osiedla, postawmy mur 3 metrowy...
                  > codzienne kontrola mieszkańców, czy może tu parkować - czy nie może, czy w ogól
                  > e
                  > może przebywać na terenie obozu...
                  >
                  > GRATULUJĘ POMYSŁÓW !!!
                  • hiwa Re: Nowa ochrona 29.01.10, 09:37
                    nie rozśmieszaj mnie pelosku
                    • klementyna79 Re: Nowa ochrona 29.01.10, 22:04
                      chciałabym sie dowiedzieć jaka jest przyczyna zmiany ochrony
                      • lasic01 Re: Nowa ochrona 31.01.10, 17:44
                        chyba oczywista. beznadziejny standard obecnej i jej wysoki koszt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka