Dodaj do ulubionych

Nowa a'la ochrona !

08.02.10, 08:19
Jak państwo zauważyli na naszym osiedlu Powstańców 15 od stycznia mamy nową
ochronę.Z żalem muszę stwierdzić iż tak jak poprzednie firmy należy ona do
tych które biorą i nic nie robią ! Nowym pomysłem było wyeliminowanie starych
czytników kart wjazdowych aby nie wjeżdżały pojazdy nie z naszego osiedla.Nic
to jednak nie dało ponieważ znowu mamy ochronę z miękkim sercem.Pojazdy dalej
stoją na drogach dojazdowych a ochrona nie interweniuje nawet poprzez
naklejanie ostrzeżeń.Siedzą w budce i nie interesuje ich czy jest przejazd
przez osiedle dla ekipy która wywozi śmieci czy pług który odśnieża.Swoją
pracę zaczynają od obchodu nie rejonu tylko tutejszych śmietników zbierając co
się da ! Panuje zasada kto pierwszy ten lepszy .Pózniej kawka wyskok do sklepu
(min.30 min) i znowu siedzimy.I tak przeleci dnióweczka kolejnej a'la OCHRONY
. Żaden z zarządów nie interweniuje bo patrzy jeden na drugiego.Każdemu to
jest obojętne a przecież to są nasze pieniążki wyrzucane w błoto.Jakie państwo
macie zdanie na ten temat ? Przypomnę iż jest to szesnasta ochrona od początku
naszego osiedla !Czy w ogóle jest nam potrzebna ?
Obserwuj wątek
    • ranoma Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 09:12
      my zawsze mieliśmy takie ochrony niestety:( samochody stojące na drogach
      dojazdowych to normalka, podobnie jak wpuszczanie wszystkich, niezależnie, czy
      tu mieszkają, czy nie... właściciele tych samochodów, które stoją gdzie popadnie
      nie są chyba narażeni na żadne konsekwencje, bo ochrona nic nie może takiemu
      delikwentowi zrobić, tylko zadzwonić po straż miejską, a jak straż przyjeżdża,
      to twierdzi, że to jest droga wewnętrzna i oni też nic nie mogą zrobić...pewnie
      gdyby panowie nie wpuszczali wszystkich z ulicy to problem by się skończył;
      kiedyś był projekt naklejek na szyby, a panowie ich nie naklejają bo się boją-
      nie wiem, czy taka ochrona jest nam potrzebna, bo to tylko i wyłącznie strata
      pieniędzy;

a ochrona się nie zmieniła- chyba zmieniło się tylko logo, bo panowie są
      dokładnie ci sami...a przynajmniej dwóch kojarzę, że są już od dłuższego czasu...
    • wolfigen Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 12:14
      panstwo sie urwali z choinki? a co moze taki "ochroniarz"
      uczynić włascicielowi samochodu blokujacego ruch?.......moze co
      najwyżej wysłuchac kilka bluzgów. nawet policja niewiele może, bo
      obsurdalnie rzecz ujmując teren osiedla zamknietego pod ochroną
      stanowi barierę prawna dla policji itd etc.
      wymóg ochrony to działka firm ubezpieczeniowych i zarządców
      administrujących w imieniu lokatorów owymi osidlami.a z kolei
      jakakolwiek ochrona nie posiada zadnych mozliwości
      konkretnych.....choćby lawety ściagającej "za karę" wszelkie
      niuprawione pojazdy.
      zreszta jest to problem ogólnopolski.......kazdy staje i robi
      co mu się podoba z własnym autem. w dodatku w większośc
      robi to w przekonaniu ze ma do tego prawo, bo płaci
      podatki.ostrzezeniami to sobie można wytapetowac ściane w
      piwnicy. nie mówiąc już o uspokojeniu jakiegokolwiek
      głosniejszego sasiada. policja niem oże, straz miejska nie jest
      od tego......a państwo byście chcieli by zajeła się tym
      ochrona?
      mnie ochrona nie jest do niczego potrzebna......ilośc
      kradziezy na osiedlach na powstańców jest wyższa niż na
      starych osiedlach bez ochrony. o czym to świadczy?....o
      jałowości tych zabiegów i wyłudzaniu kasy od mieszkańców.
      al skoro połowe stanowią osoby tylko wynajmujące mieszkania to
      znaczy ,ze w zaden sposób nie utozsamiająsię z miejscem gdzi
      mieszkaja.i kólko się zamyka. proste jak budowa cepa.
      • ranoma Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 14:56
        hmmm z tego co mi rodzice opowiadali, to trochę inaczej przyszłam na świat niż
        przez choinkę...

owszem- ochrona może- nie wpuszczać na osiedle ludzi, którzy tam nie mieszkają i
        takich, którzy nie mają przepustek (bo to znaczy, że nie mają wykupionego
        miejsca parkingowego)...i problem się rozwiąże...

a jeśli chodzi o kwestie kradzieży, włamań, pobić etc. to tutaj ochrona
        faktycznie nie ma żadnych uprawnień do jakichkolwiek działań i uważam, że w tym
        wypadku jest niepotrzebna i niepotrzebnie (przynajmniej nasze osiedle, bo są też
        takie dobrze strzeżone, gdzie odsetek włamań jest niewielki i ochrona zasługuje
        na to co się im płaci) wydajemy na to kasę... z tego co wiem, był kiedyś
        projekt, żeby zrezygnować z ochrony ale któraś wspólnota na osiedlu się mocno
        oburzyła i oczywiście projekt upadł...
        • galki210 Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 15:50
          I tu się nasuwa pytanie po co nam ochrona ... I po co nam tyle
          wspólnot na jednym osiedlu ....
          • charli_27 Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 16:59
            hmmmm bardzo ciekawy temat i jak na miejscu :)
            Osobiście uważam, że od kilku dni (może tygodnia) ochrona poprawiła się pod
            względem wpuszczania na osiedle - i za to im chwała. Osobiście słyszałem jak
            osoba wjeżdżająca została odesłana gdyż była z poza osiedla.
            Co do innych zadań ochrony- tu można by długo pisać, nie wiem jak w innych
            blokach ale w naszym nie ma kamer na klatkach (są np. w bloku 15E). Uważam, że
            całe osiedle powinno być ujednolicone pod względem sprzętu potrzebnego ochronie
            i nam samym. Dlaczego w budce ochrony nie ma podglądu na newralgiczne punkty
            osiedla? Moim zdaniem albo mamy ochronę i wyposażamy ją w potrzebny sprzęt albo
            rezygnujemy z usług (wjeżdżać i wyjeżdżać można samemu bez pomocy ochrony).
            Takie połowiczne rozwiązania do niczego nie prowadzą ............

• wolfigen Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 17:09
              na kilku osiedlach, na przyklad "za zelazna brama" na
              srodmiesciu..gdzie niezwykle istotne jest miejsce parkowania i
              postoju, sa szlabany na pilota stanowiace własnośc kazdego
              posiadacz auta na podblokowym parkingu. istnieje tez mozliwośc
              przyjmowania gości na takim parkingu, chocby po to by nie
              musieli płacić haraczu za parkowanie w strefie parkomatu.reszta
              załatwia monitoring i niskie ogrodzenia/ ale solidne -wykluczjące
              kradzież auta-chyba ,ze dźwigiem/, które wykluczaja odmowe
              działań policji i strazy miejskiej.
              itd etc
            • ranoma Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 18:43
              czy ja wiem?:) nie dalej jak w piątek był u mnie znajomy i normalnie wjechał na
              osiedle i za bardzo się tłumaczyć nie musiał... no ale to może akurat
              dobroduszny ochroniarz się trafił
              u mnie (15b) też nie ma kamer, bo podobno ludzie się nie zgodzili...a potem mają
              pretensje, że piwnice okradzione albo klatka schodowa pomalowana... no i nie ma
              winnych, bo przecież występek nie jest udowodniony...
              • charli_27 Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 19:31
                hmmmmm a może warto w takim razie warto zebrać wspólne siły i coś zacząć robić
                na naszym wspólnym osiedlu? Przecież to my płacimy za naszą ochronę. W sumie
                zarząd każdej ze wspólnot jest dla mieszkańców a nie przeciwko nim ..... może
                można byłoby zrobić jakieś wspólne spotkanie i porozmawiać ..... myślę że jeżeli
                ktoś chce to może dużo :)

Warto coś robić aby mieszkańcom tego osiedla mieszkało się dobrze ....
                • ranoma Re: Nowa a'la ochrona ! 08.02.10, 21:34
                  ja jestem jak najbardziej 'za', bo tak jak mówię- płacić za taką ochronę jaką
                  mamy mi się nie uśmiecha...
                  • charli_27 Re: Nowa a'la ochrona ! 09.02.10, 16:29
                    co jak co - wracając dzisiaj do domu widziałem na naszym osiedlu autko z trzema
                    naklejkami na szybie : )
                    Chyba ktoś zaczął kolekcjonować .....

A tak na serio to już jest żenujące ...

• ranoma Re: Nowa a'la ochrona ! 09.02.10, 21:12
                      ooo no w końcu ktoś się za to wziął:) cieszy mnie to- jeszcze powinien być na
                      tych naklejkach taki klej, który ciężko będzie z szyby zmyć...
                      • charli_27 Re: Nowa a'la ochrona ! 09.02.10, 22:20
                        .... ależ tak jest :)
                        Tylko jak to bywa na wszystko znajdzie się sposób .... ale taki ktoś będzie miał
                        przez chwilę kłopot jak dostanie autko oklejone kilkoma takimi naklejkami. ...
                        ja bym proponował za każde pół godziny kolejna naklejka (ochrona wpuszcza auta
                        na max. 30 min prosząc o wyjazd po tym czasie).
                        • digital111 Re: Nowa a'la ochrona ! 10.02.10, 08:47
                          Bardzo dobry pomysł!Myślę że zerwanie kilku naklejek naraz sprawi iż
                          właścicielowi takiego auta odechce się wjeżdżać na nasze osiedle ! Może teraz
                          podsunę swój pomysł na ochronę naszego osiedla. Za ochronę płacimy ponad 30
                          tys.za miesiąc.Przecież równie dobrze można zatrudnić dwoje ludzi z
                          uprawnieniami i dać im po 2 tys. lub nawet 3 tys.na dwie zmiany.Na pewno osiedle
                          byłoby lepiej pilnowane bo każdy z nich ceniłby swoją pracę.I to byłby koszt 5-6
                          tys.Znając nasze zarządy to powiedzą iż tak nie można a przecież jest to
                          prywatny teren i nikt nam nie może decydować kto nam pilnuje osiedla przecież
                          równie dobrze możemy ni mieć ochrony lub stworzyć ochronę społeczną z naszych
                          mieszkańców i nikt nam tego nie zabroni.Co myślą państwo o tym ? Chętnych do
                          takiej pracy będzie na pewno sporo w dobie dzisiejszego bezrobocia !
                          • charli_27 Re: Nowa a'la ochrona ! 10.02.10, 19:40
                            ... dośc ciekawy pomysł :)
                            Uważam, że na początku trzeba by zrobić spotkanie mieszkańców i zdecydować co
                            robimy, myślę że należy w pewien sposób wymóc na naszej ochronie aby dokładnie
                            sprawdzali osoby wjeżdżające na osiedle, jeżeli ktoś wjedzie i zastawi jakąś
                            drogę to na każde pół godziny powinien dostawać naklejkę na szybę ( z takim
                            super klejem). Jak dostanie ich kilka/kilkanaście to może mu się odechce
                            parkować w niedozwolonym miejscu :)

A co do reszty zadań ochrony tak jak pisałem wyżej trzeba by się zastanowić co
                            powinni robić i za co odpowiadać ....

Jestem za każdą pozytywną zmianą na naszym osiedlu :)
                            • digital111 Re: Nowa a'la ochrona ! 11.02.10, 09:21
                              Wspólne zebranie mieszkańców w tej sprawie chyba nigdy nie dojdzie do skutku.Takich osób jak ja czy Charlie jest mała garstka na tym osiedlu.A znając życie z autopsji wiem że dla wielu którzy wjeżdżają bez karnetów staje się to uciążliwe i w zamian tylko za przeproszeniem obrabiają D.... , lub po prostu nie odpowiadają cześć lub dzień dobry.Natomiast zarząd odpowiada krótko "będziemy to mieli na uwadze" i na tym koło się zamyka .Może ktoś zaproponuje w jaki sposób zrobić porządek z nielegalnymi WJAZDOWCAMI ?
                    • ranoma Re: Nowa a'la ochrona ! 11.02.10, 09:52
                      no niestety charli_27...ja wczoraj szłam z dzieckiem na spacer i przechodziłam
                      obok BMW, które stoi w tym samym miejscu każdego dnia :( a ochroniarze sobie nic
                      z tego nie robią :( tego BMW miało już nie być a tymczasem stoi sobie codziennie
                      i ma wszystkich w d... nawet to, że jak jest ślisko to cholernie trudno czasami
                      koło niego przejechać żeby go pacnąć gdzieś z boku... chociaż- może jak go jeden
                      z drugim zarysuje to się nauczy, że tam się nie staje :)
                      • meggy.kotka Re: Nowa a'la ochrona ! 11.02.10, 13:44
                        na waszym miejscu zaproponowałabym tym Panom ochroniarzom pracę
                        jeden z lokatorów zakłada działalność gospodarczą przez pierwszy rok Zus płaci 250zł
                        zatrudnia tych Panów, oferuje im lepszą stawkę ale stawia im też pewne wymagania
                        (nie podoba się to wymiana na takich którym ta praca będzie odpowiadać za te
                        pieniądze)
                        po roku działalność zamknąć i zakłada ją inny lokator tak aby także mógł płacić
                        mniejszy Zus - ponownie zatrudniamy pracowników
                        trzeba by tylko to przeliczć czy wam się kalkuluje
                        • charli_27 Re: Nowa a'la ochrona ! 11.02.10, 16:49
                          ... no proszę im dłużej tak dyskutujemy to zaczynają pojawiać się pierwsze
                          pomysły :)
                          Ja proponuję w pierwszym kroku porozmawiać ze wspólnotą, potem zobaczymy co się
                          udało załatwić. Uważam, że jeśli coś mamy zmienić to tylko trzymając się razem
                          jako osiedle. Ogólnie zaś jeśli chodzi o ochronę to trzeba także podejść do
                          tematu kompleksowo, wjazdy/wyjazdy to tylko jeden z kilku tematów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka