Dodaj do ulubionych

Akt notarialny 2011

05.10.10, 08:54
Witam,
Ze względu, że wszyscy "dostaniemy" Akty Notarialne dopiero w 2011 będziemy musieli zapłacić 1% więcej więcej podatku jeśli zostanie podniesiony podatkek z 7 do 8%, informacja pochodzi z US. Tak więc zadośćuczynienie ze strony GH powinno zawierać również spłatę tego 1%, takie jest moje zmianę.
Obserwuj wątek
    • grzegorz.gwiazda Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 09:04
      Rozumiem, ze ta kwestia nie dotyczy osob, ktore wplacily juz 100% wartosci mieszkania.
      • nela09 Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 09:45
        Niestety dotyczy. Akt notarialny przeniesienia własności trafi do US w 2011 i jeśli rzeczywiście stawka podatkowa będzie wyższa o 1%, to będzie musieli dopłacić. Tak jest z Vat-em. Natomiast jest nadzieja, że będą jakieś przepisy przejściowe dot. faktur wystawionych w okresie obowiązywania niższej stawki podatkowej. Jednak w US nie ma jeszcze jescze żadnych wytycznych i rozporzadzeń dot. nowych stawek podatkowych.
        • pablowskixxx Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 09:55
          A co tutaj dumać? Przecież akt notarialny to ostateczna umowa kupna/sprzedaży i na podstawie daty aktu notarialnego bedzie ustalony podatek VAT. Według mnie sprawa będzie jasna - trzeba dopłacić 1% i tyle. To że ktoś coś zapłacił wcześniej nie ma tu nic do rzeczy. Wystawi się korektę faktury i VP będzie cacy a klient pożegna sie z 1% ceny.
          • dziunit Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 10:20
            nie macie co się bać :)
            podwyższenie vatu dotyczy tylko osób, które mają umowę kupna sprzedaży która podpisana jest przed 2011 i przewiduje odbiór mieszkania w 2011.
            to tak na uspokojenie :)
            • aras837 Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 10:48
              Ciekawy jestem jak udowodni mi developer że zakupił wszystkie materiały na osiedle w roku 2011. Jeśli przedstawi mi chociaż jedną fakturę to rozśmieję mu się w oczy. Jest październik osiedle już stoi to pytam się jakim cudem ma prawo żądać ode mnie zwrotu vatu np za cement pod fundamenty osiedla. Chyba mi nie powie że je będzie zalewał w 2011 roku skoro już są
    • grzegorz.gwiazda Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 11:57
      Cos mi tu nie pasuje Dziunit w Twojej wypowiedzi. Sam do konca jeszcze pewien nie jestem jak to bedzie bo nie ma jeszcze zadnej regulacji prawnej na zmiany VAT z tego co ja sie orientuje.

Jezeli zakupilem mieszkanie w 2010, nastepnie wplacilem 100% wartosci i dostalem na to faktury odpowiednie, umowa wstepna zakupu jest spisana, odebralem mieszkanie w stanie deweloperskim i w tym roku odbiore mieszkanie w stanie pod klucz, to podejrzewam ze mnie nie bedzie obowiazywala doplata za VAT mimo tego, ze akt notarialny spisze dopiero w 2011.

Nie ma chyba jeszcze regulacji prawnych.
      • dziunit Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 12:37
        gg,
        :-)Twoja sprawa :-) mówię tylko co wiem.
        Stawka VAT rośnie od 2011. Prawo nie działa wstecz.
        pozatym proponuję doczytać umowę, gdzie jest jasno napisane, że ew. zmiany podatku VAT zeby nas dotyczyly muszą się zdarzyć w momencie obowiązywania umowy a z tego co wiem nikogo umowa nie przewiduje dłuższego terminu na oddanie mieszkania niż koniec 2010.
        tyle w temacie.
        • pablowskixxx Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 13:10
          US nie będzie interesowała Wasza/Nasza umowa wstępna, kiedy co odbieraliście i kiedy co wpłacaliście, tylko kiedy nastapiła transakcja - a transakcja ostateczna to akt notarialny
          Jeżeli składacie deklarację, wpis do KW czy inne dokumenty, to posługujecie się aktem notarialnym
          Jeżeli sprzedajecie mieszkanie i wyliczacie podatek, to data zakupu to data aktu notarialnego
          Podatek od nieruchomości płacony jest od aktu notarialnego
          Nikt w US nie będzie sprawdzał czy akt notarialny dotyczy umowy wstępnej z 2011, 2010 czy 2009, bo co ich to obchodzi - tylko sprawdzą podatek po dacie aktu
          Aktów prawnych jeszcze nie ma, ale myslę że tak właśnie będzie
          Jeżeli ktoś podpisuje aneks przedłużający umowę do I kwartału 2011, jednocześnie akceptuje podwyższenie VAT
          • grzegorz.gwiazda Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 13:24
            Warto poczekać na regulacje prawne, które jasno sprecyzują takie sytuacje przy zmianach stawek VAT.
          • dziunit Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 13:38

"W najgorszej sytuacji są osoby, które podpisały już umowy przedwstępne na zakup mieszkań z ceną netto. Jeśli planowany termin oddania mieszkania do użytkowania przypada po zakończeniu 2010 roku będą musiały zapłacić większy VAT."

Więc jeśli ktoś się decyduje na podpisanie aneksu proponowanego przez GH to może będzie musiał dopłacić wyższy VAT.

"Wyższej stawki VAT można uniknąć odpowiednio formułując umowę z inwestorem, która określałaby ostateczną cenę brutto. Można też po prostu kupić gotowe mieszkanie."

Nie wiem jak w waszej umowie ale ja mam jasno określoną kwotę brutto do zapłacenia

Faktury które opłaciliśmy w tym roku nie mogą być obciążone zmianą podatku VAT w 2011. więc nie mogą mieć wpływu ŻADNEGO na cenę ostateczną mieszkania.
            weźcie nie straszcie ludzi i nie siejcie zamętu :-)

• przyborp Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 14:03
              @pablowskixxx,

Ważne jest kiedy jest tzw "moment powstania obowiązku podatkowego", jeśli się zapłaciło w 2010r to obowiązuje stawka 7% bo ten moment powstał w przy wystawianiu faktury VP miał 7 dni na odprowadzenie podatku po wystawieniu faktury, jest niestety jedno ALE, RZĄD może w przepisach przejściowych napisac że ponieważ tranzakcja jest finalizowana w 2011 to ZMIENIA się moment powistania podatku - wtedy to VP musi wystąpic do nas o dopłatę i odprowadzic podatek - nikt z nas nie będzie biegał po urzędach skarbowych - VAT odprowadza sprzedający.

@dziunit,
              Tak jak wyżej napisałem faktury z 2010 mogą byc obciążone zmianą jeśli tak napisza w przepisach przejsciowych.
              • dziunit Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 15:23
                @przyborp,
                wiem o czym mówisz. Natomiast szczerze wątpię, żeby tak się stało :-)
                • przyborp Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 15:30
                  @dziunit:
                  Mam taką nadzieję :-) Bo inaczej trzeba bedzie VP cisnac zeby uregulowali roznice - w koncu to oni sie nie wyrobili z aktem przed koncem 2010.
                  Pozdrawiam
                  • dziunit Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 15:43
                    przyborp napisał:

> @dziunit:
                    > Mam taką nadzieję :-) Bo inaczej trzeba bedzie VP cisnac zeby uregulowali rozni
                    > ce - w koncu to oni sie nie wyrobili z aktem przed koncem 2010.
                    > Pozdrawiam

zgadzam się z Tobą całkowicie.
                    myślę, jednak że VATem nie powinniśmy się martwić. pod tym względem jesteśmy bezpiecznie. tak na marginesie, jeszcze jedna rzecz. sądzę, że GH się spręży i zgłosi inwestycję do użytkowania w tym roku, co już całkowicie zamknie sprawę VATu.

• grzegorz.gwiazda Re: Akt notarialny 2011 05.10.10, 16:15
                      Dzisiaj sporo osob bylo na budowie. Pracuja :-)
                      • macy_76 Re: Akt notarialny 2011 10.10.10, 11:02
                        Jeżeli wpłatę zrobicie w 2010 r. to Was raczej nie będzie obowiązywać nowa stawka VAT.
                        Bo płatnikiem VAT jest deweloper a nie my i to on odprowadza ten podatek do US.
                        Jednak myślę że należy dmuchać na zimne i wymagać od dewelopera aneksowania umowy w tej sprawie. Bo suma sumarum deweloper obudzi się w 2011 r. i będzie was dręczył uregulowaniem płatności - choć w sądzie raczej spór by przegrał, więc może nie ma się czy przejmować. No chyba że ktoś chce wpłacać kasę w 2011 r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka