14.10.10, 12:13
Pewnie wszyscy dostaliśmy pismo o licznikach. Mnie zastanawiają dwie rzeczy:
a) dlaczego i na jakiej podstawie został wybrany ten dostawca. Ja być możę będę preferował innego...
b) to chyba znacznie ważniejsze - jaką stawkę prądu (według jakiej) będziemy płacić do momentu usyskania pozwolenia na użytkowanie - jeżeli będzi eliczony w taryfiebudowlanej to będzie on strasznie drogi... zastanawiam się więc nad tym czy musze podpisać umowę już teraz i czy mogę wogole to zrobić nie mając aktu notarialnego...
Obserwuj wątek
    • nela09 Re: Liczniki 14.10.10, 14:08
      Prosze zwrócić uwagę na par.1 ust. 5 we wzorze wg którego mamy wypełnić umowę z energetyką - "Klient oświadcza , że posiada tytuł prawny do korzystania z /nieruchomości/lokalu* wymienionego w par.1 ust.3 w postaci (i tu ciekawe) UMOWA KUPNA SPRZEDAŻY - PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI na czas nieokreślony." Mają w GH poczucie humoru.
      • pablowskixxx Re: Liczniki 14.10.10, 14:13
        z praktyki - co do tytułu prawnego, to wystarcza umowa przedwstępna + protokół odbioru - pierwsza umowa jest na czas określony (pewnie 1 rok) i przy kolejnej aktualizacji umowy (już na czas nieokreślony) przedstawiamy akt notarialny

Pozdrawiam
        • rat.med Re: Liczniki 14.10.10, 17:16
          Do czasu zgloszenia do uzytkowania jest taryfa budowlana. Podpisujac umowe na prad zgadzamy sie na placenie abonamentu i tym samym zwalniamy dewelopera z tego obowiazku.
          Nie moge sie doprosic usuniecia usterek w moim mieszkaniu, nie mam tego mieszkania a deweloper chce zebym placil za prad? W zdobywaniu szczytow bezczelnosci VitalPark jest mistrzem.
          Znajoma kiedys dala sie na to zlapac i placila ok 400zl/mc. (taryfa budowlana)
          Ja nie podpisuje.
          Pozdrawiam.
    • zweig7 Re: Liczniki 15.10.10, 10:18
      Dla mnie to też w tej chwili wydaje się być dziwnym posunięciem ze względu na narzucenie dostawcy to raz i dwa z racji, że GH teraz rozlicza się na swoich warunkach, które nie muszą być dla odbiorców indywidualnych korzystne (tabele stawek). Poza tym z jakiej okazji mam zawierać umowę na usługę z RWE (jeśli już) skoro osiedle nie jest nawet objęte pozwoleniem na użytkowanie i z prawnego punktu widzenia to jest nadal plac budowy. Do sprawy mogę powrócić w momencie, kiedy sprawy prawne będą już powyprostowywane. Abstrahuję do tego, że podpisałem protokół o opłatach zryczałtowanych i mam je zakontraktowane do końca listopada br. Zatem przymus do 22 X mnie tu nie obowiązuje raczej.
      • doomina Re: Liczniki 15.10.10, 15:11
        Czy ktoś próbował się dowiedzieć jakiś szczegółów odnośnie tego dość "śmiesznego" pomysłu z podpisywaniem umów na dostawę energii bez aktów notarialnych??
    • msthk Re: Liczniki 21.10.10, 09:56
      Mógłby ktoś mi podesłać treść tej umowy o dostawę energii??
      Z góry dzięki.
      msthk@o2.pl
      • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 09:59
        Zaraz Ci podeśle :)
        • msthk Re: Liczniki 21.10.10, 10:09
          Dziękuję
          • dziunit Re: Liczniki 21.10.10, 10:19
            mam pytanie. czy ktoś z was podpisał tą umowę i odesłał developerowi?
            • 3_1415qr Re: Liczniki 21.10.10, 10:33
              wiesz co - ja na poczatku miałem dużo wątpliwości. Zgłebiłem trochę temat i stety/niestety umowę warto podpisać. Można się boksować z developerem o to że płacić będziesz stawki budowlane do momentu otrzymania pozwolenia na użytkowanie (to akurat może jest ciekawy punkt do aneksu) i o wybór dostawcy. Natomiast prawda jest taka, że jeżeli nie podpiszesz umowy to nie założą Ci licznika i możesz zostać odłączony od prądu na długi czas. Ja podpisałem i złożyłem do GH.
              • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 10:41
                Z doświadczenia mam trochę inną wiedzę na ten temat jednak mam pytanie....a u kogo dowiadywałeś się w tej sprawie i kto powiedział Ci, że jak nie podpiszesz to nie założą Ci licznika?
              • msthk Re: Liczniki 21.10.10, 10:48
                forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru
                • msthk Re: Liczniki 21.10.10, 10:52
                  Ciekawi mnie, czemu zostawiono puste miejsce na wpis o rodzaju taryfy... :)
                  • przyborp Re: Liczniki 21.10.10, 11:04
                    My też woleliśmy podpisać mimo że to średnie rozwiązanie, ale bez umowy VP założy licznik tyle że zapisze go na siebie i potem nam wystawi fakturę i wybierze pewnie jakąś stawkę z czapki albo wymyśli oderwany od rzeczywistości ryczałt - a my jako mieszkańcy z kluczami będziemy musieli zapłacić. Wolę już drogą stawkę ale przynajmniej będziemy się rozliczać z zakładem energetycznym i za tyle i de facto energii wykorzystamy :-)

A co do wyboru sprzedawcy - przecież wiadomo że to prawo fikcja :-)
                    • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 13:07
                      msthk...pod tym linkiem przedstawiona jest zdecydowanie inna sytuacja niż ta w jakiej my jesteśmy. Informacje tam zawarte niestety nie odnoszą się do osiedli mieszkaniowych lecz do prywatnej posesji a to już zupełnie inny temat :(
                      • msthk Re: Liczniki 21.10.10, 13:11
                        Możliwe...ale co z tym pustym miejscem odnośnie taryfy? Skoro pole nie jest wypełnione, to sami możemy sobie wpisać taryfę G11 ?
                      • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 13:15
                        Chyba nie ma się nad czym zastanawiać, ponieważ z informacji, które uzyskałem to w świetle obowiazujących przepisów, instalacja elektryczna nie zostanie odebrana, jeżeli nie będzie "olicznikowana".
                        • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 13:30
                          dokładnie :) czy ktoś podpisze tą umowę czy nie to licznik musi być założony !!

msthk : a nie martwi Cie np. to ze umowa wchodzi w życie z dniem podpisania? bo biorąc pod uwagę, że najwcześniej oddadzą np. mi mieszkanie do użytkowania za kilka miesięcy to raczej jest mało śmieszne - mi się to nie podoba :(
                          • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 13:35
                            Rozumiem, że chodzi Ci o to, że w tym czasie deweloper będzie jeszcze prowadził jakieś prace w Twoim mieszkaniu i korzystał z Twojego prądu? Myślę, że tego typu sytuacje są do uzgodnienia z deweloperem.
                            • przyborp Re: Liczniki 21.10.10, 13:53
                              Oczywiście inna sytuacja by była gdybyśmy nie odebrali kluczy. Dopóki nie będziesz jedynie Ty mieć dostępu do lokalu nie podpisuj umowy bo nie będziesz mieć kontroli nad zużyciem prądu. Taka moja rada. Niech VP zapisze licznik na siebie i przepiszą w momencie odebrania kluczy :-)
                            • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 13:58
                              Kruq_1 powiem Ci tak...deweloper od samego początku nie traktuj nas tak jak powinien, od samego początku ma głęboko w poważania wszelkie ustalenia i nawet nie stać go na "przyzwoite" wyjście z tej sytuacji a teraz znów w brzydki sposób zaczyna kombinować jak tu przerzucić koszty energii na mieszkańców. Osobiście każdy jest dorosły i każdy ma prawo wyboru ale i bez tej umowy mamy wiele dodatkowych kosztów z winy dewelopera, który na maxa zawala wszelkie terminy. Na dzień dzisiejszy umowę o dostarczenie energii ma podpisaną deweloper - to deweloper jest prawnym właścicielem ziemi i tego co na niej stoi wiec tak jak pisałam wcześniej - do póki nie mam aktu notarialnego nie mam podstaw podpisania umowy z dostawcą a w przypadku kiedy nadal nie będę miała nadal aktu a odbiorę wykończone mieszkanie i zacznę z niego korzystać wtedy mogę podpisać umowę ale też nie z dostawcą tylko z deweloperem. Tak wyglądało to jak kupowałam kiedyś mieszkanie i obecnie jak rozmawiam z ludźmi to nikt się nie spotkał z praktyką jaką proponuje nam VP :(
                              • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 14:02
                                przyborp....osobiście nie mam kluczy a do wykończenia przez VP jeszcze daleka droga :( w chwili obecnej moje mieszkanie stoi ciągle otwarte i każdy może sobie robić tam co chce wiec jak mogę podpisać coś takiego? no chyba , że będę miała myśli destrukcyjne bo to jak założenie samej sobie pętli na szyję :)
                                • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 14:07
                                  To prawdopodobnie już byłem u Ciebie w odwiedzinach :-)
                                  Ci, którzy nie mają jeszcze wykończonych mieszkań to jak najbardziej nie powinni podpisywać teraz żadnych umów, jednak Ci, którzy już odebrali klucze i tym bardziej Ci, którzy już mieszkają to chyba nie mają wyboru jak nie chcą nagle zostać bez prądu.
                                  • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 14:12
                                    :) to spokojnie Kruq_1 możesz korzystać z mojej energii :) nie krępuj się :) :)
                                    oczywiście gdybym była osobą zamieszkującą lub planującą w najbliższym czasie przeprowadzkę to pewnie bym się trochę zastanawiała nad podpisaniem - bo mając wizję opłat ryczałtowych a opłat na podstawie licznika to.....jak to się mówi - pkt widzenia zależy od pkt siedzenia :)
                                    • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 14:21
                                      Oooo wielkie dzięki :-) Powiedz jeszcze które to mieszkanie, żebym nie ciągnał od kogoś innego :-) Kupię kilkadziesiąt metrów przedłużacza, podłączę sobie czajniczek i będziesz sie mogła czuć fundatorką mojej porannej kawy :-)
                                      • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 14:27
                                        taaaaaa.....fundatorką Twojej porannej kawy to ja mogę być :) ale sponsorką kawy wszystkich sąsiadów to już raczej NIE :) wiec niestety musisz zaaranżować te kabelki drogą dedukcji :) :)
                                        • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 14:37
                                          Ech wiedziałem, że nie uda się nic zaoszczędzić :-) Ale może to i lepiej bo zaraz pewnie podniosłyby się głosy oburzenia z jakiej racji ja mam prąd na kawę za darmo kiedy inni muszą płacić :-)
                                          • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 15:01
                                            ehhh.....a chciałam być miła :)
                                            • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 15:07
                                              No wiem i doceniam :-) Jednak lepiej chyba będzie nie oberwać za cwaniakowanie :-)
                                              • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 15:29
                                                I tak oberwiemy bo znów piszemy o PIERDOŁACH :) :)
                                                • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 15:33
                                                  No coś Ty. Żarty żartami ale myślę, że deweloper powinien już zabezpieczyć mieszkania w budynku E tak aby nikomu nie przyszło do głowy ciągnięcie stamtąd prądu. To byłby skandal :-)
                                                  • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 15:45
                                                    Wiesz...na dobra sprawę prąd to jedno ale tam są też pozakładane grzejniki i kratki wentylacyjne , które są dość drogą inwestycją
                                                  • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 15:49
                                                    Póki nie ma nawet odbioru technicznego to jak coś zginie to będzie problem wyłącznie dewelopera.
                                                  • doomina Re: Liczniki 21.10.10, 15:53
                                                    ja bym nawet upierała się , że do póki klucze nie zostały przekazane :)
                                                  • kruq_1 Re: Liczniki 21.10.10, 15:58
                                                    Fakt :-)
                          • msthk Re: Liczniki 21.10.10, 13:52
                            Mam już odebrane i wykończone.
                  • smile53 Re: Liczniki 21.10.10, 18:00
                    Ja w okienu taryfa wpisuję G11, następne okienko odchaczam. W końcowym pkt. Umowy zaznaczam " po zamontowaniu licznika"... Pozdrawiam
                    • delta15.0 Re: Liczniki 23.10.10, 17:38
                      Smile czy ta taryfa G11 to jest dla indywidualnych odbiorców ? Za podpowiedź w tej sprawie bardzo dziękuję.Ja właściwie nie zdążyłam do 22 października złożyć tej umowy ale myślę, że jak to zrobię po niedzieli to nic się nie stanie. Pozdrawiam
                      • kerajm Re: Liczniki 23.10.10, 22:06
                        Jak się nie mylę taryfa G11- jest jednakowa przez całą dobę, natomiast taryfa G12 - to tzw taryfa nocna, od 22-do 6 rano i od 13-15 jest niższa cena niż w pozostałych godzinach.
                        • przyborp Re: Liczniki 23.10.10, 23:09
                          Niestety dopóki nie będzie pozwolenia na użytkowanie wątpię żeby zakład podpisał umowę na G11 - poza tym dla odbiorców indywidualnych formularz jest inny :-) ten co dostaliśmy jest dla klientów biznesowych - tylko taryfy C:-)
                          • delta15.0 Re: Liczniki 24.10.10, 12:19
                            Dzięki za informację, może się mylę ale wydaje mi się, że druk tej umowy jest uniwersalny tak jak w tej chwili wiele druków jest uniwersalnych i tylko niektóre sprawy dotyczą a trzeba z kilku kartek wybrać co mnie dotyczy. Z początku wynika że dotyczy to działalności gospodarczej /NIP ,REGON/ ale wstawia się tylko dane adresowe ale później w dalszej części pisze że na cele mieszkaniowe. Nie wiem tylko jednego czy prąd w taryfie G12 oprócz godzin w których będzie tańszy w pozostałych będzie droższy? Pewnie tak to w sumie na jedno wychodzi bo i tak się nie przewidzi kiedy trzeba korzystać.
                          • delta15.0 Re: Liczniki 24.10.10, 12:36
                            Przepraszam za moje wątpliwości ale przed chwilą weszłam na stronę zakładu energetycznego i rzeczywiście podsunęli nam druk umowy dla małych i średnich firm a dla gospodarstw indywidualnych je st inny druk, czyżby chcieli nas obciążać za energię po cenach jaką płacą przedsiębiorcy?
                            • swire321 Re: Liczniki 24.10.10, 16:41
                              Ja nie podpisałem i nie mam zamiaru.Byłem i pytałem osobiście,nie mamy takiego obowiązku,licznik założą indywidualnie po akcie i nie będzie ani drożej ani dłużej.Jeżeli ktoś się godzi teraz na podpisanie,to oczywiście będzie miał taryfę budowlaną,taką informację uzyskałem od osoby kompetentnej.Więc nie mam sensu się w to pakować.Pozdrawiam
                            • swire321 Re: Liczniki 24.10.10, 16:42
                              Ja nie podpisałem i nie mam zamiaru.Byłem i pytałem osobiście,nie mamy takiego obowiązku,licznik założą indywidualnie po akcie i nie będzie ani drożej ani dłużej.Jeżeli ktoś się godzi teraz na podpisanie,to oczywiście będzie miał taryfę budowlaną,taką informację uzyskałem od osoby kompetentnej.Więc nie ma sensu się w to pakować.Pozdrawiam
                              • faked Re: Liczniki 24.10.10, 21:19
                                no dobrze, ale mogą w międzyczasie odciąć prąd? Czy po prostu ci co nie podpisali umowy będą dalej ryczałtem rozliczani?
                          • smile53 Re: Liczniki 24.10.10, 21:23
                            nie masz racji, ja 3 lata temu odbierałem mieszkanie i podpisywałem z PGE właśnie tego wzoru umowę - jako indywidualny odbiorca
                            • swire321 Re: Liczniki 25.10.10, 02:22
                              22.10 Byłem w PGE na Marsa 95,informacji udzieliła mi osoba ,która sie tym zajmuje,nie bedę sie sprzeczał kto ma rację.Mam podpisany ryczałt więc chyba nie wyłaczą mi prądu,nie mam obowiązku zakładac ,więc nie podpisuje,tyle ode mnie;)
    • delta15.0 Re: Liczniki 25.10.10, 08:53
      Czy ktoś z państwa zna ceny taryf biznesowej ,którą VP zamierza nas obciążyć mówiąc szczerze to nie VP ale oni do tego dążą. Za informację dziękuję
      • grzegorz.gwiazda Re: Liczniki 25.10.10, 09:04
        Witam. Ja podpisalem dokument, wpisujac taryfe C11. Nie ma mozliwosci korzystac z taryfy G11 jak osiedle nie jest zgloszone do uzytkowania. Podpisac nalezy teraz umowe, ja wpisalem te C11 z dopiskiem "mieszkaniowe cele". Jak osiedle bedzie juz zgloszone do uzytkowania, wowczas zglaszam do PGE wniosek o zmiane taryfy na G11, bo wtedy bede mogl dopiero z takiej taryfy korzystac.

Koszty stale przy C11 to okolo 60zl brutto + oplaty z licznikow.
        Koszty stale przy G11 beda okolo 10zl brutto + oplaty z licznikow.

Link do kalkulatora taryf: www.warszawa.pgedystrybucja.pl/index.php
        • dziunit Re: Liczniki 25.10.10, 10:48
          ja tego nie podpisuję.
          1. jak mogę podpisac zobowiazanie do oplacania pradu w mieszkaniu ktore stoi otwarte i kazdy moze z niego prąd ciagnac?
          2. mam miec mieszkanie wykonczone pod klucz. dziwne ze pozostale mieszkania ktore byly wykanczane pod klucz z innych blokow jakos GH wykonczyl bez obciazania mieszkancow pradem i bez zakladania licznikow?
          • grzegorz.gwiazda Re: Liczniki 25.10.10, 10:59
            Dziunit, bo teraz jest juz czas na podpisywanie umow z dostawcami prądu. W moim przypadku mieszkanie bedzie juz gotowe, wykonczone pod klucz i bede juz mieszkal, wiec musze podpisac umowe aby nie zostac bez pradu ;-)
            • dziunit Re: Liczniki 25.10.10, 11:12
              grzegorz.gwiazda napisał:

> Dziunit, bo teraz jest juz czas na podpisywanie umow z dostawcami prądu. W moim
              > przypadku mieszkanie bedzie juz gotowe, wykonczone pod klucz i bede juz mieszk
              > al, wiec musze podpisac umowe aby nie zostac bez pradu ;-)

nie no ty spoko. ale ja mam termin ukonczenia na koniec grudnia no to nie zaloze licznikow od konca listopada. moge ta umowe podpisac jak bede mial klucze.
              • grzegorz.gwiazda Re: Liczniki 25.10.10, 12:07
                :-)

Tak czy siak, podejrzewam ze w grudniu rozpoczna sie przeprowadzki sasiadow i osiedle zacznie juz zyc swoim zyciem.
        • delta15.0 Re: Liczniki 25.10.10, 13:31
          Dzięki za informację tylko jeszcze jedna sprawa czy za odczyty z liczników są takie same ceny dla taryf G11 i C11? Pozdrawiam
          • grzegorz.gwiazda Re: Liczniki 25.10.10, 13:57
            Chyba nieduzo drozej wychodzi. Zobacz: www.warszawa.pgedystrybucja.pl/index.php?pid=295
            • rat.med Re: Liczniki 11.11.10, 19:42
              Witam.
              Czy ktos juz placil jakies rachunki za prad i wode?
              I czy przy odbiorze podpisywaliscie jakies umowy z developerem na oplaty?
              Pozdrawiam.
              • rat.med Re: Liczniki 17.11.10, 13:26
                Witam.
                Ponawiam pytanie czy ktos juz placil jakies oplaty dla developera?
                I mam jeszcze jedno.
                Czy jest ktos kto nie podpisal umowy z dostawca energii a odebral mieszkanie? Jakie byly ustalenia przy odbiorze?
                Dzisiaj sie dowiedzialem ze za ok miesiac osoby ktore nie podpisaly umowy zostana bez pradu.
                Jesli nie chcecie pisac na forum to prosze o kontakt: rat.med@gazeta.pl
                Pozdrawiam
                • hoogan Re: Liczniki 17.11.10, 14:08
                  nie ma co się dziwić....
                  w sumie jeszcze nie powinniśmy jeszcze tutaj mieszkać, a każdy z nas używa prądu, niektórzy mniej a niektórzy całą dobę nonstop.

np na niektórzych balkonach całą dobę zapalone jest światło - pytanie po co,
                  bo nie trzeba -płacićza prąd, więc jest on za darmo, no to pewwnie że można zapalić swiatło i niech się świeci ....

druga sprawa - w niektórzych tych małych klatkach (oddzielających mieszkania) światło świeci się od kilu miesięcy bez przerw.
                  przykład: budynek B2, na parterze ktoś zablokował przełącznik i światło nigdy nie gaśnie, po co to? przecież na klatce schodowej światło jest zapalone.

nie ma co się dziwić że developer postanowił ukrucić tą samowolkę z prądem. tym bardziej że różnice pomiędzy taryfa G11 a C11 nie ma dużych różnic.

oczywiście rozumiem że i tak trzeba będzie zapłacić za zużytą energię za części wspólne w czynszu. więc po co sztycznie podnociś cenę tego czynszu.

przez takich co blokują przełączniki czasowe tylko po to żeby mogli mieć dobrze oświetlony próg w mieszkaniu reszta mieszkańców w przyszłości będzie płaciła większy czynsz, przecież można ręką przełączyć przełącznik i światło zapali się. ale niektórzy są wygodniccy i mają zapalone światło cały czas....
                  • swire321 Re: Liczniki 19.11.10, 01:51
                    Hoogan co Ty człowieku wypisujesz!Jakie zablokowane przełączniki????
                    Ja mieszkam tam juz jakis czas i nigdy nie widziałem tam zblokowanego,poprostu nie gasnie,nie wiem nie jestem elektrykiem,alo pewnie załozone są nie takie jakie byc powinny.
                    Jak chcesz mozesz sobie wejśc i zobaczyc,że nic tam nie jest blokowane.
                    Zresztą jak Vital sie tym nie martwi ,to co Ciebie o to głowa boli-nie obczajam?
                    • hoogan Re: Liczniki 19.11.10, 11:10
                      wcześniej w przełącznik włożony był papier, jacyś elektrycy grzebali przy tym przełączniku i wyciągneli to. mówli coś że to beszczelność żeby wsadzać taki papierek do przełącznika żeby zablokować przycisk (zablokowany przycisk zamyka obwód elektryczny i w taki sposób cały czas świeci światło). światełko po kilkudziesięciu sekundach zgasło. czyli jest ok.
                      na drugi dzień światełko znów świeci cały czas, tym razem coś innego zostało wsadzone w celu zablokowania klawisza do włączania światła. trochę poprzekinali i machneli ręką na to.
                      mówilo coś że jak ktoś coś tam wsadza żeby mieś cały czas światło to oni codziennie nie będą tego wyciągać i dali sobie spokój.

swire321: jest to klatka na parterze w b2, chodzi o tą część wspólną pomiędzy mieszkaniami 3 oraz 4.

nie wiem jak to jest ale zapalając światło w części wspólnej zapala się światło z części wspólnej w drugiej strony. stąd to zdenerwowanie elektryków.

swire321: może to nie ty ale robtnicy z budowy zablokowali ten przełącznik.

w sumie co się dziwić, specjalnie pozakładali czujniki czasowe żeby światło nie świeciło się czały czas a ktoś kombinuje żeby jednak mieć światełko
                • doomina Re: Liczniki 18.11.10, 14:17
                  rat.med napisał:

> Witam.
                  > Ponawiam pytanie czy ktos juz placil jakies oplaty dla developera?
                  > I mam jeszcze jedno.
                  > Czy jest ktos kto nie podpisal umowy z dostawca energii a odebral mieszkanie? J
                  > akie byly ustalenia przy odbiorze?
                  > Dzisiaj sie dowiedzialem ze za ok miesiac osoby ktore nie podpisaly umowy zosta
                  > na bez pradu.
                  > Jesli nie chcecie pisac na forum to prosze o kontakt: rat.med@gazeta.pl
                  > Pozdrawiam

Nie wiem czy coś pomoge ta informacją ale ja osobiście jestem po odbiorze technicznym gdzie nikt nawet nie wspomniał o licznikach a w sprawie otrzymania umowy drogą mailową nadal pozostaję w buntowniczej postawie i do chwili obecnej nie podpisała jej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka