Dodaj do ulubionych

Studium uwarunkowań - kiedy !!?

07.02.11, 09:49
Sprawa już była kilka razy poruszana w różnych wątkach na tym forum. Co z uchwaleniem studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego? Wlecze się ten proces już kilka lat. Ład przestrzenny w Ząbkach jaki jest to każdy widzi. Dalsze opóźnienia to pogarszanie się tego urbanistycznego syfu. A co Urzędnicy UM i nasi Radni robią, aby jak najszybciej sprawę zamknąć i jakoś to ogarnąć? Wnioskując po efektach, czyli braku konkretów to chyba niewiele. Z tego co wiem to dokument jest w zasadzie gotowy i można go uchwalać. To ile jeszcze będziemy czekać? Czy nowa Rada potrzebuje jeszcze paru lat aby się z tym zapoznać i uchwalić? Szanowni Radni, niedługo to nie będzie sensu uchwalać nowych dokumentów planistycznych bo na każdym wolnym skrawku ziemi pojawią się siedmiopiętrowe dominanty… Tego chcecie? Tak wygląda Wasza troska o wygląd tego miasta? Tak wygląda Wasza długookresowa wizja rozwoju Ząbek? Niech któryś z Radnych napisze coś, wyjaśni, zobowiąże się do czegoś!
Obserwuj wątek
    • fish05 Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 11:40
      Plan zagospodarowania terenu został już dawno uchwalony plik z planem znajduje się na stronie burmistrza poniżej adres:
      robertperkowski.pl/dokumenty/MPZP-Miejscowy_Plan_Zagospodarowania_Przestrzennego_dla_Zabek-oryginal.JPG
    • fish05 Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 11:42
      Plan zagospodarowania terenu już dawno został uchwalony link do pliku poniżej
      robertperkowski.pl/dokumenty/MPZP-Miejscowy_Plan_Zagospodarowania_Przestrzennego_dla_Zabek-oryginal.JPG
      • toja_zab Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 11:59
        To jest stary plan, który jest tak "profesjonalny", że pozwala wybudować siedmiopiętrowy blok w środku dzielnicy domków jednorodzinnych... To dzięki m.in. temu planowi Ząbki południowe to koszmar urbanistyczny. Ten plan urąga wszelkim zasadom planistycznym i aż dziw, że został wtedy w takiej formie uchwalony. Nowe plany w dużej mierze regulują dość dobrze ład urbanistyczny (nie zwiększają już tego bałaganu przynajmniej), tylko trzeba w końcu to uchwalić !!!!!
    • wstachera Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 12:10
      Nowe studium kierunków zagospodarowania terenu zostało przekazane Radzie Miasta przez burmistrza w połowie stycznia br. Wraz ze studium otrzymalismy wykaz uwag do studium oraz informację, które z tych uwag nie zostały przez burmistrza uwzględnione. Rada Miasta podczas uchwalania studium musi rozpatrzyć wszystkie uwagi nie uwzględnione przez burmistrza.

W związku z powyższym Komisja Inwestycyjna:
      - 17 stycznia spotkała się z p. Arkadiuszem Łebek z UM - osobą odpowiedzialną w UM za studium
      - 24 stycznia spotkała się z autorami studium i rozpatrzyła uwagi o charakterze nie wymagającym rozmowy z autorem uwagi
      - 31 stycznia spotkała się z autorami pozostałych uwag do studium

Ostateczne zaopiniowanie studium i zgłoszonych uwag nastąpi na posiedzeniu komisji w dniu 14 lutego br. Niestety, ale rozpatrzenie pozytywne niektórych uwag zapewne spowoduje konieczność ponownego wyłożenia studium.

Uchwalenie studium to dopiero I etap uchwalenia planu. Samo uchwalenie planu nastąpi nie wcześniej jak za kilka miesięcy.

radny Waldemar Stachera

-
      • toja_zab Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 12:38
        Drodzy Państwo! Litości!!! Przecież poprzednia rada pracowała 4 lata i dyskutowała o zasadności zgłoszonych uwago do studium! Jeżeli doprowadzimy do ponownego wyłożenia studium to mamy rok z głowy, jak znam życie. A przecież jeszcze trzeba uchwalić sam plan. Czy dla nowych Radnych poprzednie ustalenia Rady były aż tak niezasadne? Przecież duża część Radnych to również Radni poprzedniej kadencji! Panie Waldemarze, może Pan podać kilka przykładów zgłoszonych uwag, które Pana zdaniem poprzednia Rada niesłusznie nie uwzględniła? A może rozważyć inny wariant: uchwalić studium w kształcie jaki teraz jest a resztę uwag odesłać do kolejnej tury procesu planistycznego? Mi też obecne studium nie odpowiada w 100% (wolałbym chociażby, aby na całym terenie lasu przy Gajowej był teren parku a nie w małym tylko jego wycinku, nie odpowiada mi przeznaczenie części terenu przy szpitalu na cele budowlane, itp), ale wiem, że jest o niebo lepsze niż poprzedni plan … Proszę pamiętać, że sprawnie przeprowadzona procedura uchwalania/zmiany studium to ok. rok – a my się grzebiemy z tematem ładnych parę już lat i jest duże prawdopodobieństwo, że to sporo wydłuży …
        • netgater Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 13:22
          Nie wiem czy jest możliwe takie rozwiązanie, ale być może możnaby uchwalić asap tylko fragment planu zagospodarowania, przynajmniej tą część która nie jest dyskusyjna?

--------------------------------------------------------------
        • wstachera Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 13:40
          Dokładnie idziemy w tym kierunku, aby te uwagi, których rozstrzygnięcie można przenieść do etapu uchwalania samego planu, póki co odrzucić.

Największy jest problem ze zlewnią. Nowa lokalizacja jest na terenie leśnym i jak nie zmienimy przezaczenia w studium, to na etapie planu już nic nie będzie można zrobić.
          Przeniesienia zlewni domagają się mieszkancy osiedla Garden Plaza.

Co do terenu szpitala, ta kwestia musi być rozstrzygnięta teraz. To jest sprawa tak samo istotna dla przyszłości Ząbek, jak rodzaj zabudowy w rejonie Zabek południowych. Udawanie, że nie ma problemu, skończy sie tym, że za 3 lata, jak zacznie się wycinka lasu i budowa osiedla spotkam się z zarzutem, że nic w tej materii nie zrobiliłem.

W.Stachera
          • netgater Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 07.02.11, 14:05
            Protestują? O, jakie zaskoczenie ;)

W 2006 roku, jak zaczynali sprzedaż mieszkań, napisałem na tym forum:
            "A to, że za rok na tej grupie będą osoby z nowego osiedla oburzające się na
            istnienie tej gnojni - to pewne jak amen w pacierzu."
            tutaj

Okazuje się, że mieszkańcy byli bardziej sprytni, nie pisali na forum, tylko od razu walnęli sprzeciw do planu zagospodarowania. Rozumiem, że teraz jest opcja, że za pieniądze nas wszystkich łaskawie będziemy odsuwać tą uciążliwość od mieszkańców osiedla. Developer sprzedał i umył rączki, martwcie się inni.
            No cóż, ja mam chyba do tego sprzeciwu jasny stosunek.

--------------------------------------------------------------
          • toja_zab Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 08.02.11, 07:18
            Będę twardy: wnioski mieszkańców osiedla Garden Plaza wyrzuciłbym do kosza. Widziały gały co brały (a przynajmniej powinny). Trzeba w końcu skończyć z tą głupią polską manierą, że ludzie kupują mieszkania w pobliżu planowanych autostrad, kościołów, cmentarzy a potem protestują przeciwko ich budowie ...
            • kkrasz Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 08.02.11, 10:01
              To ja tez bede twardy 7 lat temu na Powstancow były płyty nie asfalt ludzie kupowali mieszkania, teraz oczekują asfaltu dlaczego (widziały gały co brały). Maczka nie było po co ją wybudowano widziały gały co brały i tak dalej.
    • toja_zab Re: Studium uwarunkowań - kiedy !!? 15.02.11, 12:11
      wstachera napisał:
      >Ostateczne zaopiniowanie studium i zgłoszonych uwag nastąpi na posiedzeniu komisji w dniu >14 lutego br.

Czy posiedzenie komisji wczoraj się odbyło? Jakie są ustalenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka