Dodaj do ulubionych

zerówka w Ząbkach

08.01.12, 13:30
Jak to jest? Czy trzeba składać podanie czy formularz wypełnaić? Czy mam pewne ,ze moje dziecko będzie przyjęte do tej zerówki której chce? Zależy mi na zerówce na Powstańców gdyż mamy najbliżej. Czy ktoś moze mi wyjaśnić prosze! Czy dzieci chodzą tam na zmiany , czy jest świetlica. W jakich godzinach działa zerówka . Ile jest dzieci ? Jakie są warunki? Cyz są obiady na miejscu i ile kosztują. Jeśli ktoś chciałby sie podzielić opinią to bardzo bym była wdzięczna. A moze jakis nr tele to zadzwonię tam i sie umówie z Panią? Bardzo proszę. Gdzie się składa podania jeśli sie składa?
Obserwuj wątek
    • kasiakl3 Re: zerówka w Ząbkach 08.01.12, 15:00
      Dziecko bedzie przyjęte do szkoły z rejonu, nie tam gdzie bliżej. Też mamy bliżej do szkoły na Powstańców a musiałam posłać do szk nr 1. Obiady są u nas płatne po 5,90 zł za dzień. 3 razy w tyg jest drugie danie a 2 razy zupa. Świetlica jest dla każdego dostępna. Zajęcia są na zmiany niestety. Moje 5-ci letnie dziecko ma dwa razy w tyg zajęcia od 7.30 do 13 a trzy razy w tyg od 13 do 17 lub 17.30!!!! Masakra! Na szczęście od nowego semestru bedzie zmiana planu i 3 razy będziemy mieć na rano. Dzieci na popołudnie pod koniec dnia są płaczące, ziewające i rozdrażnione ze zmęczenia (wiem od pani wychowawczyni, narzekała ze dla 5 -cio latków to zdecydowanie za duże obciążenie) ale niestety warunków nie ma i tak bedzie bo za dużo dzieci chodzi do szkoły. W klasie u mojego syna jest 24 dzieci, warunki są normalne jak to w szkole. Ale panią mają fajną i dzieciaki ją lubią a to najważniejsze. Podanie do zerówki skałda sie w sekretariacie do końca marca. Potrzebny jest akt urodznia dziecka i dowód osobisty rodzica. Formularz wypełniarz na miejscu, formalność trwa może z 5 minut. Potem się czeka na ogłoszenie listy przyjętych. Masz nikłe szanse żeby przyjeli ci dziecko do szkoły nie z rejonu.
      • muminkowa Re: zerówka w Ząbkach 08.01.12, 23:02
        kasiakl3, czy Ty piszesz o warunkach w zerówce w SP nr 1? jeśli tak, to nieciekawie to wygląda... napisz dokładnie jak się ma sprawa ze świetlicą, tzn czy to jest świetlica tylko dla dzieci z zerówki, czy także dla uczniów ze starszych klas?
        • kasiakl3 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 09:10
          Tak, piszę o Szk. Podst nr 1.
          Moje dziecko nie chodzi do świetlicy, ale wiem że jest ona dla dzieci ze wszystkich klas.Zerówkowicze nie są separowani od starszych dzieci. Od koleżanek wiem że sama świetlica a konkretniej opieka na niej faktycznie nie ciekawie wygląda, ale szczegółów nie bedę opisywać, bo jak mówię moje dziecko tam nie zostaje. Natomiast do sal klasowych i warunków w nich panujących nie mam nic do zastrzeżenia, bo jak pisałam wcześniej jak to w szkole bywa, ławki, krzesełka, ozdoby na ścianach. Normalnie :)))
          • lucknow Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 09:31
            A może ktoś wie, dlaczego zerówki szkolne mają więcej godzin zajęć w tygodniu niż pierwsze klasy? Przy czym program nie przewiduje nauki liczenia i pisania, więc czy nie jest to dziwne?
            • kasiakl3 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 09:39
              Tu poczytaj dziecko-info.rodzice.pl/showthread.php?t=214638&highlight=zer%C3%B3wki
              • lucknow Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 10:07
                Cytat z forum: "bo mlodsze dzieci maja te 5h podzielone na aktywnosci: jedzenie, nauka, zabawa na wolnym powietrzu, gry zespolowe i socjalizacja czy inne cudo. i wypada godzinę dziennie."

W pierwszej klasie dzieci też jedzą, mają w-f, uczą się - no i powinny mieć także trochę czasu na zabawę - zwłaszcza sześciolatki. Socjalizacja - no cóż - to proces, który zachodzi cały czas, nie wymaga odrębnych zajęć.
                Nadal nie rozumiem, dlaczego i na jakiej podstawie tak jest. Ile czasu pracuje w tygodniu nauczyciel zerówki? Czy dłużej niż nauczyciel nauczania zintegrowanego w klasie pierwszej? A jeśli tak, to nie obejmuje go Karta Nauczyciela, która przewiduje zajęcia tylko 19h na tydzień? Czy według Was to ma jakiś sens, że pięciolatki siedzą prawie do 17.30, a rok później jako I klasa kończą maksymalnie o 16.00, a rano o 11.30 są już po zajęciach?
                • kasiakl3 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 10:14
                  lucknow napisała:

Czy według Was to ma jakiś sens, że p
                  > ięciolatki siedzą prawie do 17.30, a rok później jako I klasa kończą maksymalni
                  > e o 16.00, a rano o 11.30 są już po zajęciach?
                  NIe prawie tylko do 17.30, to jest dla mnie wciąż niepojęte :( dziecko odbieram zmęczone, płaczliwe i rozdrażnione. Zresztą nawet wychowawczyni sama stwierdziła ze do zdecydowanie za późno dla takich małych dzieci :(
                  NA szczęście pół roku się przemęczyliśmy a od nowego semestru ma być zmiana planu i bedziemy mieć 2 razy na popołudnie a nie 3 jak dotychczas.
              • ranoma Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 10:08
                A czy ktoś wie gdzie można znaleźć informację do której szkoły pójdzie dziecko? W jakim jesteśmy rejonie? Ja mieszkam przy Powstańców i też wolałabym na Kościelną posłać dziecko bo to praktycznie ta sama ulica a nie prowadzać dziecko do centrum ząbek na godz 7:30 :( I przez to całe zamieszanie w końcu nawet nie wiem czy moje dziecko w tym roku do zerówki idzie czy nie :(
                • monikagajewska Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 10:46
                  www.sp2zabki.neostrada.pl/granica.pdf
                  w tym dokumencie są podane rejony poszczególnych szkół
                  • ranoma Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 11:46
                    Bardzo dziękuję za informacje, niestety dla mnie niedobre ale co poradzić :(

A ktoś może mi powiedzieć co za bałwan każe posyłać dzieci z powstańców do szkoły w centrum ząbek skoro mają tuż obok domu inną szkołę? ehhh :(
                    • kasiakl3 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 11:57
                      porażka jakaś! Też mamy bliżej zdecydowanie do szkoły na Powstańców a ganiamy na Piłsudskiego do "jedynki". Budowali szkołę na Kościelnej i jest tylko jeden segment, od razu było wiadomo że tam mało dzieci się pomieści. Ehhhhh.....:(
                    • rympal-1 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 18:24
                      to jest dziwne faktycznie
                      SP.3 na Koscielnej nie ma miejsc bo jest za mała i wszystkie dzieci są odsyłane do SP 1 na Szkolnej tam to dopiero jest młyn, a SP 2 na Batorego nie przyjmuje dzieci z rejonow z drugiej strony Ząbek to znaczy od Giełdy Praskiej twierdzą bo sami nie maja miejsc gdzie jest prawda robią zamęt w głowie ,a kogo jest tu wina burmistrza czy dyrekcji ze nie potrafiom to rozwiązac .
          • zabki01 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 11:24
            Możesz rozwinąć temat? Czy tylko tak piszesz żeby pisać? Z tego co wiem to świetlica jest przeciążona bo dużo rodziców na siłę wpycha dzieciaki aby tam siedziały, znam niejedną sytuację gdzie "mamusia" nie pracuje, odprowadza dziecko do świetlicy a sama idzie do fryzjera czy na zakupy... żal mi takich rodziców.
            I istnieje problem z salami (przynajmniej tymi wykorzystywanymi dla świetlicy) jest ona bardzo maleńka
            • sylwina128 Re: zerówka w Ząbkach 09.01.12, 15:26
              Zerówki na powstańców tzn w szkole nr 3 (kościelna) mieszczą się w fili na powstańców. Moja córka ma zajęcia 2 razy na 8 i kończy 13:20 i 12:15, 3 razy chodzi na popołudnie 12:25 i kończy 16:40 i 17:30. Nigdy do tej pory nie płakała i nic takiego nie słyszałam że mam miejce w klasie. Świetlica jest od 7-18. Co do obiadów to wiem tylko że są. Dzieci chodzą klasami. Te które nie jedzą obiadów jedzą swoje posiłki. Trochę tłoczno jest, niestety jak wszędzie. Co do przyjęcia do szkoły to podanie wydrukowane ze strony szkoły, dowód rodzica i odpis aktu urodzenia. Więcej informacji mogę podać na maila sylwina_k1@wp.pl
              • jessie304 Re: zerówka w Ząbkach 10.01.12, 22:57
                Szczerze to sie przeraziłam:(((((((((((((( może możemy cos wspólnie zadziałać jeśli chodzi o tą ''rejonizację'' to naprawde głupie, żeby dzieci które maja szkołę pod nosem chodziły, aż tam pod światła( sorki ale już mętlik mam ,która szkoła jak sie nazywa i naki ma nr :) ) może jakieś podpisy z prośbą naszą o zmianę ? Nie wiem czy to dobry pomysł ,ale musze cos robić tylko niech ktos mi pomoże bo nie wiem jak sie za to zabrać!
                masakra jakaś z tymi szkołami. Dajcie spokój. Naprawde co tu zrobić?
                Dziękuję wszystkim którzy wyrazili swoje opinie. Najlepiej to zostawiłabym swoje szczęście jeszcze z 10 lat w przedszkolu :)
                Tam ma super. Aż, żal sie będzie rozstawać:( polecam Oliver. Tak to reklama:)))
                • ranoma Re: zerówka w Ząbkach 10.01.12, 23:27
                  Wiesz co...poszperałam w internecie i w sumie to nie jest takie głupie, żeby nasze dzieci chodziły do tamtej szkoły...trudno- trzeba będzie się przemęczyć i prowadzać je 1,5 km (w moim przypadku) ale ta szkoła przy Powstańców (Kościelnej) nie ma zbyt dobrych opinii- generalnie mój wniosek jest taki, że kadra nauczycielska w tej szkole jest do kitu i dzieci nie są zbyt zadowolone a w tamtej szkole bardzo chwali się nauczycieli. Także może wyjdzie to dzieciom na dobre, że jednak szkołę mają dalej... ja też miałam szkołę pod nosem bo wystarczyło przejść na drugi koniec ronda a musiałam chodzić do szkoły dużo dalszej :( ale dobrze na tym wyszłam bo tam byli lepsi nauczyciele :) także może nasze dzieci (OBY) też na tym lepiej wyjdą :)
                  • mikweg Re: zerówka w Ząbkach 11.01.12, 08:58
                    Także mieszkam bliżej SP3, a córka chodzi do zerówki jako 6 latka do SP1. Byłam na początku przerażona, ale jak sie okazało bez podstaw. No co prawda moje dziecko nie płacze, lubi chodzić do szkoły, chodzi na świetlice i jest zadowolone, czasami wręcz robi mi wyrzuty że za wcześnie przyszłam. Ma super Panią, dzieci w klasie są różne, ale to też kwestia przygotowania do zerówki i tego czy chodziło dziecko do przedszkola.
                    Ogólnie szkoła jest duża, zerówki sa na dole, Panie pilnują dzieci, nie moga wyjść nawet do toalety w czasie zajęć, mają swoją małą salę do ćwiczeń, w szkole jest dużo atrakcji, m.in. konkursy, przyjeżdzają gwiazdy. Obiady dobre i dzieci się najadają. Godziny zajęć są późne to fakt, ale to kwestia przyzwyczajenia się dziecka, a to że płacze bo długo ma lekcje, no cóż może powinniśmy je nastawić na to że będą długo zajęcia, ale wkońcu jest już duże i dorosłe :)
                    Dużo dzieciaków siedzi od 7 do 17 na świetlicy i są po 17 radosne, uśmiechnięte i nazajutrz chą iść do szkoły. To chyba najlepsza rekomendacja.
                    • jessie304 Re: zerówka w Ząbkach 15.01.12, 13:41
                      Dziękuję za słowa otuchy. Może rzeczywiście nie ma co . Będzie jak musi być i tyle:)
                      • ms.behave Re: zerówka w Ząbkach 17.01.12, 10:21
                        na razie dużo osób woli zostawiac dzieci w pkolach i z mojego doświadczenia wynika, ze miejsca w zerówkach ząbowskich są i rejon ma niewielkie znaczenie, jesli klasa nie jest pełna. zapisywałam córkę w połowie września.

teraz reformę niby "przesunięto", więc możliwe, że sytuacja się powtórzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka