marzena-dd-77 07.03.12, 08:13 01 maja mija 12 miesieczny obowiazek administrowania osiedla przez developera. Czy jako mieszkańcy mamy pomysł co dalej? Zostajemy przy tym co jest czy zakładamy wspólnotę mieszkaniową i szukamy nowego administratora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przyborp Re: Administracja - Home Management 07.03.12, 10:37 Kilka faktów: 1. Wspólnota mieszkaniowa istnieje od momentu podpisania pierwszego aktu notarialnego. 2. Deweloper nie miał, nie ma i nie będzie miał "obowiązku" administrowania osiedlem. 3. Osiedlem zarządza osobna firma - zarządzanie reguluje umowa między wspólnotą a firmą zarządzającą, którą każdy "przyjął do wiadomości" podpisując akt notarialny 4. Umowa jest podpisana na czas określony do 30 czerwca 2012, po tym terminie umowa automatycznie zostanie przedłużona na czas nieokreślony. 5. Możliwości zmiany są dwie: a) powierzyć zarząd i zarządzanie innej firmie zarządzającej b) zmienić sposób zarządu na lokatorski i zatrudnić nową firmę zarządzającą 6. Jakiekolwiek z wyżej wymienionych zmian muszą być przegłosowane przez wspólnotę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Administracja - Home Management 07.03.12, 18:51 Na niektórych pismach z firmy Hume Management pył podpis Pana Jarząbka. Ze spotkań z Vital Park / Get House wynika, że ten Pan "działał" w tych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Administracja - Home Management 08.03.12, 23:29 Szanowni Sąsiedzi, Spółki: Home Management, Get House, Vital Park, GolubGetHouse, itd., to Spółki, które mają tego samego Prezesa - Pana, p. C. Jarząbek, i to jest chyba wystarczający argument, ażeby zmienić firmę, która odpowiada za "prowadzenie" naszego osiedla... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
hoogan Re: Administracja - Home Management 08.03.12, 23:44 jestam jak najbardziej za !!! nie mam zastrzeżeń do pani Ani Nowakowskiej ale fakt że firma home management należy do spółki get house sprawia że mam mdłości ! gdyby home management nie należała do spółki szanownego p. Jażąbka to nie miał bym nic przeciwko. nie wiem ja reszta ale źle wspominam przygody z tym developerem. chciałbym żeby nasze osiedle w przyszłośnie nie było w żaden sposób powiązane z tym developerem (poza nazwą VITAL PARK) Odpowiedz Link Zgłoś
onaion_a3 Re: Administracja - Home Management 09.03.12, 00:08 żeby zmienić firmę zarządzającą trzeba to przegłosować na zebraniu Wspólnoty, a żeby to przegłosować to trzeba mieć większość, a z tego co się orientuję to póki co większość ma spółka riffhold, a nie mieszkańcy. Myślę, że narzekanie na mało ważne rzeczy na naszym osiedlu nie pomoże nikomu w podjęciu decyzji o kupnie mieszkania. W końcu ludzie, którzy przyjeżdżają oglądać osiedle i mieszkania sami widzą, że są jakieś rzeczy do poprawienia ale bez tego też świetnie się tu mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 09.03.12, 07:12 Jedyną drogą do uzyskania większości przez mieszkańców jest sprzedaż mieszkań przez dewelopera więc wniosek jest jeden: Im szybciej mieszkania zostaną sprzedane tym szybciej zarząd i firma zarządzająca zostaną zmienione i tym szybciej nastąpi zmniejszenie opłat. I również mogę powiedzieć że obecnie jesteśmy z mieszkania zadowoleni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Re: Administracja - Home Management 09.03.12, 08:47 Na pierwszym z zebrań z Home Management była omawiana kwestia, że developer ma większość głosów ale przyjęcie uchwały (z tego co wiem została przyjęta) dawała mieszkańcom większość. Poza tym jak były rozważane uchwały z września to było ponad 50% głosów i nowe rozporządzenia zostawały przyjęte. Mi dobrze się mieszka na osiedlu a pisząc tą informacje miałam namyśli właśnie zmniejszenie opłat. Mając własną wspólnotę mamy wgląd do podpisanych umów na media i wielkość wymaganych opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 09.03.12, 08:58 Uchwała na pierwszym spotkaniu była podjęta w myśl zasady 1 własciciel-1 głos, ponieważ deweloper miał więcej niż 50% udziałów. Obecnie deweloper ma mniej, więc ten sposób głosowania jest niemożliwy. Mieszkańczy też mają mniej niż 50% udziałów wynikających z mieszkań więc nie ma szansy na samodzielne podjęcie uchwały. Wynika to z tego że garaż (30% udziałów) nie głosuje ponieważ jest współwłasnością dewelopera i mieszkańców. Na wrześniowym spotkaniu udało się uzbierać ponieważ deweloper głosował "za". Chyba nikt nie podejrzewa że deweloper zagłosuje za odwołanie HM:-) Wgląd mamy ale nie mamy możliwości zmiany umów - o tym decyduje zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Administracja - Home Management 09.03.12, 19:12 Jeżeli developer ma tak dużo mieszkań nie sprzedanych to jak będzie wyglądała kwestia opłat za czynsz za te mieszkania jeśli mieszkańcy "zorganizują" własną wspólnotę. W tym temacie niestety nie mam wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo120375 Re: Administracja - Home Management 09.03.12, 22:09 przecież deweloper powinien cały czas płacić zaliczki mimo ze nie sprzedał lokali przecież jest ich właścicielem Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: Administracja - Home Management 10.03.12, 12:19 witam sąsiadów :) Jako nowy sąsiad pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji. Z tego co mi wiadomo pozostało tylko ok 40 niesprzedanych mieszkań więc deweloper nie ma już większości i możemy przegłosować wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 10.03.12, 13:09 Niestety nie jest to prawda. Proszę się zapoznać z tym co napisałem wcześniej. To że deweloper nie ma większości nie oznacza że możemy cokolwiek sami przegłosować. Żeby podjąć jakąkolwiek uchwałę musi głosować min 50% + 1 udziałów, a to w obecnej sytuacji bez głosów dewelopera jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Administracja - Home Management 10.03.12, 16:16 Trochę nie rozumiem dlaczego nie jest możliwe. Uzależnione jest to od posiadania aktu notarialnego, księgi wieczystej? Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 10.03.12, 16:29 Jest to związne z interpretacją że głos każdego odrębnego lokalu jest nie podzielny. Zeby oddać głosy w imieniu lokali garażowych G1 i G2 wszyscy współwłaściciele danego garażu muszą uzgodnić jedno wspólne stanowisko lub upoważnić jedną osobę do oddania głosu za dany garaż. Bez udziałów lokali garażowych z samych mieszkań jako mieszkańcy mamy obecenie ok 45-46%. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo120375 Re: Administracja - Home Management 11.03.12, 22:53 przyborp napisał: > Jest to związne z interpretacją że głos każdego odrębnego lokalu jest nie podzi > elny. > Zeby oddać głosy w imieniu lokali garażowych G1 i G2 wszyscy współwłaściciele d > anego garażu muszą uzgodnić jedno wspólne stanowisko lub upoważnić jedną osobę > do oddania głosu za dany garaż. > Bez udziałów lokali garażowych z samych mieszkań jako mieszkańcy mamy obecenie > ok 45-46%. przy garażach jest identyczna sytuacja jak przy lokalach wystarczy 51% a nie zgoda danego garaż Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 12.03.12, 07:13 "przy garażach jest identyczna sytuacja jak przy lokalach wystarczy 51% a nie zg oda danego garaż" To jest jeden ze sposobów w jaki wspólnoty sobie radzą z głosowaniem garaży. "Nasz" zarząd stosuje art 199 kodeksu cywilnego, że głos garażu jest niepodzielny i żeby zagłosować wszyscy właściciele muszą ustalić jedno wspólne stanowisko. Oczywiście moim zdaniem właścieciele mogą się umówić na taki sposób ustalania głosu garażu jak napisałeś ale musi się zgodzić każdy, czyli deweloper też. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo120375 Re: Administracja - Home Management 12.03.12, 22:49 po raz pierwszy spotkałem się z taka forma głosownia gazowców przecież to jest a wykonalne aby wszyscy się zgodzili na jakieś stanowisko jeśli jest choć 1 osoba przeciw i nie da sowiego pełnomocnictwa nic nie da się przegłosować w moim zdaniem jest to nie zgodne z ustawą zawsze glosuje się udziałami zarówno lokali jak i garaży a najciszej ja deweloper ma dużo lokali niesprzedanych na wniosek 1/5 właścicieli można glosować 1 lokal 1 głos 1 garaż 1 głos bo głosownie udziałami nie ma sensu bo developer możne wszytko zablokować podstawa prawna : 2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 13.03.12, 07:28 W pełni się z Tobą zgadzam że nie jest to ani rozsądne ani wykonalne. Co do zgodności z prawem to ustawa o własności lokali ne jest jednoznaczna i są różne interpretacje sądów także SN. HM stosuję taka interpretację żeby utrzymać się na osiedlu jak najdłużej. Głosowanie 1 wł. 1 głos nie wchodzi w grę ponieważ żaden z właścicieli nie ma więcej niż 50% udziałów a suma wszystkich udziałów jest 100%. Jednak wcześniej czy poźniej częsć mieszkań zostanie sprzedana a wtedy udziały wynikające z naszych mieszkań przekroczą 50% i będziemy mogli przegłosować wszystko, oczywiście przy odpowiedniej moblizacji. Jeśli masz jakieś pomysły co innego z tym można zrobić daj znać: przyborowski.ps@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Administracja - Home Management 13.03.12, 07:55 Słyszałam, że jest jakieś rozwiązanie w sytuacji kiedy developer nie sprzedał wszystkich mieszkań. Niestety nie znam podstawy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo120375 Re: Administracja - Home Management 15.03.12, 20:26 witam podpytam się administratora na osiedlu gdzie jestem w zarządzie czy można jakoś to przeforsować na naszą korzyść Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dd-77 Administracja - Home Management 10.03.12, 18:40 Wygląda na to, że z punktu widzenia technicznego jest to możliwe a reszta zależy od samych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: Administracja - Home Management 10.03.12, 19:12 Z technicznego punktu tak ale z praktycznego nie. Deweloper też ma udział w garażach czyli żeby garaże głosowały trzeba mieć także jego pełnomocnictwo. Bez zgody dewelopera nie ma możliwości podjęcia jakiejkolwiek uchwały. Oczywiście to działa też w drugą stronę obecnie deweloper bez zgody mieszkańców też nie jest w stanie niczego uchwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
yenza Re: Administracja - Home Management 22.03.12, 14:11 Witam, bardzo chętnie przedstawię Państwu ofertę na administrację osiedla - oczywiście pomogę przy zarejestrowaniu wspólnoty i uchwałach , zapraszam do zapoznania się z naszym zakresem działania www.kapitalinwest.pl Odpowiedz Link Zgłoś