gosia609 23.09.13, 09:51 czy ktoś może polecić, gdzie można wybrać się na grzyby w naszej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oldboy42wawa Re: grzyby 23.09.13, 11:31 przyłączam się do zapytania bo podobnież grzyby się pojawiły Odpowiedz Link Zgłoś
raptor73 Re: grzyby 24.09.13, 00:00 Może ktoś wie jak wyglądają lasy w stronę Nieporętu? Czy oprócz "grzybiarek" grzyby też tam są? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: grzyby 23.09.13, 13:00 Ja chodzę do lasu na Poligon wojskowy w Zielonce. Zawsze wracam z pełną lodówką turystyczną. Polecam. gosia609 napisała: > czy ktoś może polecić, gdzie można wybrać się na grzyby w naszej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia609 Re: grzyby 23.09.13, 13:58 proszę o podpowiedź; niestety nie wiem gdzie jest poligon w Zielonce, czy może chodzi o ten las po drugiej stronie Żołnierskiej od Powstańców ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcineq30 Re: grzyby 23.09.13, 14:12 Jeżeli nie znasz terenu, topografii poligonu radzę się tam nie zapuszczać, a jeżeli chodzi o grzyby to możesz odwiedzić las na Drewnicy tam się nie zgubisz Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: grzyby 23.09.13, 14:29 > marcineq30 napisał: jeżeli nie znasz terenu, topografii poligonu radzę się tam nie zapuszczać a to w sensie jakim zgubienia czy strzelają tam do grzybiarzy bez ostrzeżenia czy czy może łapę trzyma na tym jakaś mafia grzybiarska mógłbyś dodać jakiś komentarz do tego ostrzeżenia czy może chodzi o to że nie dotarła do ciebie wiedza że jakiś czas temu człowiek wynalazł takie urządzenie do odnajdywania się potocznie nazywane GPESEM Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: grzyby 23.09.13, 17:45 Trzeba minąć Stację paliw w Zielonce. Skręcić w lewo w kierunku stacji kolejowej w Ossowie i po 50 metrach skręcić w lewo na parking przed Centrum zdrowia rodzinnego czy jakoś tak to się nazywa. Zostawić samochód i przejść przez jezdnię i wejść do lasu drogą przy składzie drewna opałowego i kamieni polnych. Ta droga, idąc cały czas prosto, doprowadzi Cię do drogi asfaltowej. Asfaltem idziesz aż do lasu widocznego jakieś 600 metrów przed Tobą. Jak droga asfaltowa skręca w prawo, to Ty musisz iść prosto do lasu. To już jest prawdziwy poligon i grzyby. Niestety, w tym roku mało jest prawdziwków. Za to Koźlaków w bród! gosia609 napisała: > proszę o podpowiedź; niestety nie wiem gdzie jest poligon w Zielonce, czy może > chodzi o ten las po drugiej stronie Żołnierskiej od Powstańców ? Odpowiedz Link Zgłoś
motyl-icaa Re: grzyby 23.09.13, 19:26 a jak tam już jesteś możesz znaleźć nie tylko grzyba ale i kulkę w łeb :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: grzyby 24.09.13, 05:59 Jeśli już wojsko ma w planach strzelanie, to odbywa się to na szeroko zaoranym polu, przed lasem. W lesie każdy jest bezpieczny. Chodzę tam od 10 lat, nawet w czasie strzelania i nigdy nikomu się nic nie stało. motyl-icaa napisała: > a jak tam już jesteś możesz znaleźć nie tylko grzyba ale i kulkę w łeb :) Odpowiedz Link Zgłoś
oqwa Re: grzyby 25.09.13, 20:40 Jak masz zapasową głowę, to Twoja sprawa. Ale nie radź durnie innym, bo mogą nie mieć części zamiennych. Poligon jak sama nazwa wskazuje nie jest miejscem do zbierania grzybów. Strzelania są i słychać je nawet w Ząbkach wieczorami. Wtajemniczeni wiedzą kto tam strzela i z czego. A i limitów w amunicji raczej nie mają jak w Policji w Grabinie. Jak ktoś nie wie gdzie chodzić to niech siedzi w domu. W tym wypadku GPS może nie pomóc. Jak ktoś stał kiedykolwiek za wałem strzelnicy to wie o czym mówię. quadzik.pl/forum/poligon-w-wesolej-warszawa-t4845-15.html wiadomosci.wp.pl/kat,1019393,opage,3,title,Poszukiwania-mezczyzny-na-poligonie-wojskowym-w-Zielonce,wid,14957712,wiadomosc.html?ticaid=1115f4 Odpowiedz Link Zgłoś
oqwa Re: grzyby 25.09.13, 20:44 :) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,6315215,Antyterrorysta_postrzelil_kolege_na_policyjnym_poligonie.html Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: grzyby 25.09.13, 22:17 no to jeśli nie wolno to co do rzeczy ma topografia terenu jak ją znasz to się kulom nie kłaniasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
oqwa Re: grzyby 25.09.13, 23:16 Czytaj, pomyśl. Jak nie umiesz, to odczekaj chwilkę, będzie wyglądało, że myślałeś. odp. broń jak kij ma dwa końce, z jednego wylatują kulki z drugiego raczej nie. Jak staniesz po dobrej stronie to masz szansę, że cie nic nie trafi, na strzelnicy raczej strzela się w jedną stronę. Musisz zatem wiedzieć skąd i dokąd strzelają. Inaczej jest z niewybuchami, niewypałami i z żelastwem, które nadlatuje z nieba, bo lubi się wracać: archiwum.rp.pl/artykul/246595_Smierc_grzybiarzy_na_poligonie.html Tu trudniej o orientację przestrzenną. Każdy robi jak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: grzyby 26.09.13, 06:27 Jeśli w Ząbkach słychać strzelania wieczorami, to chyba tylko Stevie Wonder o tej porze zbiera tam grzyby! Teren strzelnicy na poligonie to zaorany pas o szerokości ok. 200 metrów i długi na około 1 km. W samym lesie nikomu nigdy się nic nie stało. Ze strzelnicy nie korzystają żołnierze, którzy mają "stryta" w oczach. Dzisiaj miałem właśnie iść po grzyby, ale deszcz pokrzyżował mi plany. Pójdę w sobotę, choć nie wiem po co, bo mam już całą zamrażalkę i worek wysuszonych. oqwa napisała: > Jak masz zapasową głowę, to Twoja sprawa. > Ale nie radź durnie innym, bo mogą nie mieć części zamiennych. Poligon jak sama > nazwa wskazuje nie jest miejscem do zbierania grzybów. Strzelania są i słychać > je nawet w Ząbkach wieczorami. Wtajemniczeni wiedzą kto tam strzela i z czego. > A i limitów w amunicji raczej nie mają jak w Policji w Grabinie. Jak ktoś nie > wie gdzie chodzić to niech siedzi w domu. W tym wypadku GPS może nie pomóc. Jak > ktoś stał kiedykolwiek za wałem strzelnicy to wie o czym mówię. > > quadzik.pl/forum/poligon-w-wesolej-warszawa-t4845-15.html > wiadomosci.wp.pl/kat,1019393,opage,3,title,Poszukiwania-mezczyzny-na-poligonie-wojskowym-w-Zielonce,wid,14957712,wiadomosc.html?ticaid=1115f4 Odpowiedz Link Zgłoś
oqwa Re: grzyby 26.09.13, 08:58 > Jeśli w Ząbkach słychać strzelania wieczorami, to chyba tylko Stevie Wonder o t > ej porze zbiera tam grzyby! Teren strzelnicy na poligonie to zaorany pas o szer > okości ok. 200 metrów i długi na około 1 km. W samym lesie nikomu nigdy się nic > nie stało. Ze strzelnicy nie korzystają żołnierze, którzy mają "stryta" w ocza > ch. Dzisiaj miałem właśnie iść po grzyby, ale deszcz pokrzyżował mi plany. Pójd > ę w sobotę, choć nie wiem po co, bo mam już całą zamrażalkę i worek wysuszonych Chyba nie wiesz o czym piszesz. - W dzień nie słychać, bo w dzień jest głośniej. Oczywiste? Nie dla każdego. - Zaorany pas. Chyba w czyjejś głowie. Widać, że nie wiesz o tym miejscu wiele. - Nigdy nie stało. Popytaj ludzi. Lub poczytaj: (wycinek z mojego postu- odnośnik) "2 gosci szukalo niewypałów na bagnach z wykrywaczem metali jednego rozerwalo a drugi jakims cudem doczłapał się do Ossowa powaznie ranny w glowę. " wrzesień 2010. - Żołnierze/ Policjanci bez "stryta" - forum.gazeta.pl/forum/w,97,147051958,147105898,Re_grzyby.html Nie wspomnę o rozbitym Sokole podczas "zabawy" Gromu. Ale on też latał tylko po tym zaoranym polu, a chłopaki mają proce na hacle z plastiku :) - A rykoszety, fugasy i inne takie mają zakaz zbaczania, pod groźbą mandatu. Żandarmeria dysponuje też radarem mierzącym nadmierną prędkość, a świstaki owijają to w papierki... Nie twierdzę, że komuś się coś stanie jak wejdzie do lasu. Faktycznie nie pada się trupem już po trzech krokach. Strzelania/wysadzania, są zabezpieczane. Ale pisanie, że można hasać do woli byłoby nadużyciem. Sam zbieram grzyby i jak znajdę czas to się tam wybiorę, bo wiem gdzie można. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: grzyby 26.09.13, 11:29 Na poligon nie można, jak sam pisałeś. Wybierz się na grzyby do Ząbkowskich lasów. Będziesz bezpieczny. oqwa napisała: > Nie twierdzę, że komuś się coś stanie jak wejdzie do lasu. Faktycznie nie pada > się trupem już po trzech krokach. Strzelania/wysadzania, są zabezpieczane. > Ale pisanie, że można hasać do woli byłoby nadużyciem. > Sam zbieram grzyby i jak znajdę czas to się tam wybiorę, bo wiem gdzie można. > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomek19641 Re: grzyby 26.09.13, 20:09 grzyby więdną jak się was słucha...Poligon jest bezpieczny, strzelania odbywają się na zamkniętej strzelnicy w pobliżu jednostki w Wesołej ( tam ćwicza antyterroryści ) albo niedaleko WITU , ale wówczas nie ma wjazdu na teren poligonu ponieważ pilnują warty...od ponad 10 lat jeżdżę po terenie poligonu rowerem więc wiem co mówię :) Odpowiedz Link Zgłoś
oqwa Re: grzyby 27.09.13, 09:01 Stare ale dobre powiedzenie: Nie dyskutuj z idiotą, bo Cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. Pozdrawiam grzybiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: grzyby 27.09.13, 15:16 na szczęście wszystko dobrze się skończyło bo nie daliśmy się sprowadzić do twojego poziomu nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś