Dodaj do ulubionych

sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali prawnik?

22.11.06, 08:39
WItam,
nie wiem czy wiecie, ale pojawila sie nowa kwestia dotyczaca gruntow na
ktorych budowane sa nasze bloki.
Engel to kupil od kobiety ktora ziemie dostala w spadku po mezu. Teraz prawa
do czesci dzialki (konktretnie do tej,gdzie stoi 1 blok) rosci sobie corka
owej pani. Podobno zlozyla pozew do sadu w tej sprawie.
Czy wiecie cos wiecej na ten temat? Jakie sa szanse na wygranie tej pani?
Raczej nie wierze, aby cos mogla wskorac, nie sadza aby engel przy
podpisywaniu umowy nie sprawdzil wszystkiego, ale moze ktos z was zna sie na
prawie spadkowym (dziewczyna podobno w testamencie nic nie dostala, wszytko
bylo na matke)?
Obserwuj wątek
    • adjd Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 22.11.06, 16:38
      Zgodnie z art. 5 ustawy o księgach wieczystych i hipotece, w razie niezgodności
      między stanem prawnym nieruchomości ujawnionym w księdze wieczystej a
      rzeczywistym stanem prawnym treść księgi rozstrzyga na korzyść tego, kto przez
      czynność prawną z osobą uprawnioną według treści księgi nabył własność lub inne
      prawo rzeczowe (rękojmia wiary publicznej ksiąg wieczystych).Rękojmia nie
      działa jednak na rzecz osób działających w złej wierze tzn. takich które
      wiedziały że osoba ujawniona w KW nie jest właścicielem.Rękojmia ta chroni więc
      każdego nabywcę lokalu,który nabył go od Engela jako właściciela ujawnionego w
      księdze wieczystej.Pojawia się natomiast pytanie czy Engel kupując grunt
      wiedział o roszczeniach osoby trzeciej.Udowodnienie tego faktu przy istnieniu
      prawomocnego wpisu poprzedniego właściciela w KW byłoby bardzo trudne.Jeżeli
      jednak udowodnionoby posiadanie przez Engela takiej wiedzy,wówczas istniałaby
      możliwość,iż jakaś część gruntu należąca obecnie do Engela,przypadłaby
      osobie,która dochodzi roszczeń od spadkobierców(oczywiście pod warunkiem że
      osoba ta wygra proces ze spadkobiercami.

• lwrobel Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 23.11.06, 08:03
      Tak jak napisał przedmówca - Engela chroni (a pośrednio także nas) rękojmia
      wiary publicznej kw. I rzeczywiście złą wiarę Engelowi byłoby bardzo trudno
      udowodnić, choć nie zapominajmy o jednym: jeżeli Engel kupując działki od tej
      pani opierał się na nieaktualnym odpisie kw to w tym przypadku rękojmia nie ma
      zastosowania, co oznacza, że własność tych działek nigdy nie została na Engela
      przeniesiona, a w konsekwencji - także na nas :(

Miejmy jednak nadzieję, że notariusze wykonali starannie swój psi obowiązek,
      jakim jest dokładne sprawdzanie ksiąg wieczystych (bo przecież nie robiła tego
      chyba jakaś tam pani Jadzia z Engela) - w końcu za coś te niemałe pieniądze
      biorą.

A jakby co, to wyjdziemy na ulicę i "będziem blokować"... ;)
      • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 23.11.06, 11:23
        Problem ten nie dotyka nikogo kto podpisał akt notarialny przed 19 października
        2006. Niestety z tego co wiem poza mną jeszcze co najmniej 4 właścicieli
        mieszkań nie ma podpisanego aktu notarialnego....
        • adjd Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 23.11.06, 13:55
          Nawet gdyby Enegel nie sprawdził stanu Księgi Wieczystej,to i tak kupujący
          lokale od Engela są chronieni.Rękojmia wiary publicznej KW działa bowiem w ten
          sposób,że każdy kto kupuje nieruchomość od osoby ujawnionej w KW jako
          właściciel,chociażby osoba ta nie była właścicielem,jest w pełni
          chroniony,chyba że wiedział że osoba ta właścicielem nie jest.Przesłanką do
          udowodnienia takiej wiedzy jest np. istnienie wzmianki w KW o zgłoszeniu
          roszczeń do gruntu przez osobę trzecią.Ja sprawdzałem KW w Sądzie w Wołominie
          rok temu,wtedy takiej wzmianki nie było,na co mam też podkładkę w postaci
          opinii kancelarii prawnej obsługującej Engela.Nie wiem jak jest teraz? Pytanie
          do foodmax-co oznacza data 19.10.2006r. czy w wtedy pojawiła się taka wzmianka?
          • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 23.11.06, 14:28
            Niestety dokładnie tak, 19 października pojawiło się ostrzeżenie w księdze
            wieczystej....
            • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 26.11.06, 15:11
              a w ktorym miejscu (jaki nr wzmianki w ktorej czesci), pojawilo sie to
              ostrzezenie?
              Czy mozna jakos to sprawdzic?
              Co w przypadku przyszlych mieszkancow bloku 2,3 i 4? Czy nas temat tez doytczy,
              skoro roszczenie jest do ksiegi z kotrej wyodrebniono nasze ksiegi? W pismie od
              Engal mam, ze ta pani rosci 50% grutnu ktorego dotyczty KW 00023530/3. czy
              chodzi jej o polowe calego gruntu na ktorym jest naszse cale osiedle czy tylko
              pol gruntu pod 1 blok? Co w przypadku, gdy podpisalismy umowy przedwstepne nie
              w formie aktu i wowczas nie bylo wzmianki o roszczeniu, czy tu rekojmia ma
              jakies znaczenie?

Czy dobrze rozumeim Wasze wywody:
              aby chronila nas posrednio rekojma, musi byc udowodnione ze w dniu podpisywanai
              przez engla aktu notarialnego w kw jeydnym wlascicielem byla pani, od ktorej
              engel kupil grunt? czy to wystarczy? jak to sprawdzic?

Czy ktos z Was jest prawnikiem i moglby mi pomoc? Szukam prawnika ktory by znal
              sie na prawie gruntowym, niestety notariusze jako tacy nei swiadcza porad
              prawnych...

byc moze to byl wlasciwy powod opoznienia podpisywanai aktow notarialnych, a
              nie kwestia z podzialem ksiag wieczystych...
              • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 27.11.06, 13:35
                Drodzy Sasiedzi
                czy nikt z Was naprawde nie interesuje sie naszym gruntem?? Gdybysmy sie
                zebrali razem, latwiej byloby sie czegos dowiedziec. Jest tu "troche" osob
                ktore mieszkaja lub meiszkac beda, i widze jakies male zainteresowanie w tej
                sprawie.... a roszczenia gruntow to nie jest sprawa drobna...
    • rob118 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 27.11.06, 16:46
      Witam! Z tego co się dowiedziałem, córce bylej właścicielki chodzi o zachowek,
      który zgodnie z prawem należy się jej po zmarłym ojcu. Powiedziano mi w sądzie,
      że w tej sytuacji roszczenie to powinna wypłacić matka owej pani.Dodam jeszcze,
      że chodzi o niewielki skrawek ziemi gdyż działka ta jest tylko częścią
      powstałej później całości.
      • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 27.11.06, 17:51
        w wolominie udzielili Ci takich informacji? na jakiej podstawie? Mi nic nie
        powiedzili jak dzwonilam. POki co nie ma dostepu do akt ksiegi bo jest u
        sedzeigo i tzreba pisac podanie z prosba o udestepnienie ich.
        pytanie do foodmax- skad masz informacje o dacie 19.10? masz moze aktualny
        odpis rzesczonej KW gdize juz jest ta wzmianka?
        • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 27.11.06, 20:53
          Wiem o tej sytuacji bo Engel zaproponował mi podpisanie aktu notarialnego z tą
          wzmianką.Sprawą zajmuje się teraz mój prawnik, Engel w umowie zobowiązuje się do
          przeniesienia własności bez żadnych obciążeń...
          • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 28.11.06, 08:00
            W umowie jest ten zapis, pytanie na ile ta umowa jest wiazaca, jesli nie byla
            spisana w formei aktu notarialnego?
            Moze dasz namiary na tego prawnika? Moze innym tez moglby pomoc?
            Masz moze KW z ta wzmianka?
            • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 28.11.06, 10:30
              W polskim prawie taka umowa jest wiążąca, nawet gdyby była spisana w barze na
              serwetce.... Miejmy nadzieje iż Engel rozwiąże ten problem i nie trzeba będzie
              kożystać z prawników
              • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 28.11.06, 18:47
                mam jeszcze pytanie, czy ktos z Was ma tres owego roszczenia? TO by wyjasnilo
                wiele. wiemy, ze prawdopodobnie chodzi o zachowek, ale sa to nie potwierdzone
                informacje. Jesli tak rzeczywiscie jest, sprawa nie jest powazna, bo jak
                dowiedzialam sie zachwek to roszczenie jeydnie o charakterze finansowym i z nim
                corka moze isc do matki.
                • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 29.11.06, 13:22
                  widze ze musze odpowiadac samej sobie:(
                  a mam dalsze informacje, niestey nie sa one zachecajace.
                  Sprawa wyglada nastepujaco:
                  Janina Wyszynska, nabyla rzeczony grunt na podstawie aktu wlasnosci ziemi z 75
                  roku. Byla mezatka, zatem ziemia nalezy do niej w polowie i w polowie do meza.
                  Na podstawie tego aktu wlasnosci nabyla ten grunt i zaczela figurowac w ksiedze
                  jako jedyny wlasciciel. Tym sugerowal sie Engel podpsiujac w 2003 akt
                  notarialny. Ich kancelaria tweirdzi ze jest to przeslanka powodujaca ze dziala
                  rekojma i wowczas my i Engel jestesmy chronieni.
                  Ale: w dniu podpisywania tego aktu toczylo sie postepowanie spadkowe po smierci
                  meza Janiny Wyszynskiej i nie bylo ono jeszcze rozstrzygniete. Rozstrzygnelo
                  sie w zeszlym roku- ojciec przepisuje majatek na corke Elzbiete Wyszynska i
                  syna. Czyli ona powinna dostac 1/4 gruntu. I ona powolujac sie na testament
                  wniosla pozew do sadu.
                  W praktyce jest tak, ze sa orzeczenia sadu ktore mowia ze Engel ma racje i
                  wazneiejsza jest rekojma na podstawie zapisow w KW, sa tez takie ktore uznaja
                  wyzszosc aktu wlasnosci z 75 r. A wiec mamy 50% szans na to, ze sprawa
                  rozstrzygnie sie na nasza korzysc.
                  Rodzina Wyszynskich jest sklocona ze soba - w dniu podpisywania aktu
                  notarialnego Elzbieta byla obecna, na jej konto splywaly zaliczki, zatem mozna
                  teraz ja posadzic o dzialanie w zlej wierze.
                  Na chwile obecna sprawa dotyczy jedynie 1 bloku i tych osob ktre nie podpisaly
                  jeszcze aktow. natomiast nie jest powiedziane ze kobieta zlozy wnioski o
                  roszczenia gruntow pozostalych blokow - skaldajac wniosek do naszej ksiegi
                  macierzystej mogla nie wiedziec, ze zostaly wydzielone pozostale kseigi.
                  CO nam grozi - w najczarniejszym scenariuszu engel odda nam kase jaka
                  wplacilismy. dla nas to ryzyko zamrozonych pieniedzy na szalejacym cenowo rynku
                  nieruchomosci.
                  • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 29.11.06, 14:42
                    W tym tzw. czarnym scenariuszu nie dodałaś jedynie tego iż zgodnie z Kodeksem
                    Cywilinym można dochodzić odszkodowania od firmy Engel za straty spowodowane
                    zmianą cen na rynku.
                    • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 29.11.06, 15:40
                      Foodmax- jasne ze mozemy to zrobic. tyle ze w sadzie bedziesz sie wozic dlugo a
                      gdzie bedziesz w tym czasie mieszac?
                  • marckrzyzanowski Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 29.11.06, 14:48
                    Dzien dobry,
                    Jezeli Engel posilkuje sie takimi notariuszami jak ten z Krolewskiej, to mozemy
                    sie spodziewac innych niespodzianek. Notariusz powinien sprawdzic czy
                    sprzedajacej maz istnieje czy nie?
                    Teraz zostalismy wrabani w sytuacje, w ktorej nie bedziemy mogli nawet sprzedac
                    naszej wlasnosci.
                    Zarobia na tym jedynie sedziowie i adwokaci.
                    Pozdrawiam
                  • lwrobel Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 08:26
                    Zaraz, czegoś tu nie rozumiem. Jeżli w 2003, kiedy Engel podpisywał akt
                    notarialny z Panią Janiną Wyszyńską, w odpisie kw nie było żadnej wzmianki o
                    roszczeniach dotyczących działki (także o tym, że toczy się postępowanie
                    spadkowe), to sprawa jest oczywista. Po to są przecież księgi wieczyste, żeby
                    nie chodzić po sądach i nie wypytywać się, czy czasem taka to a taka działka
                    nie jest przedmiotem czyjegoś roszczenia!
                    • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 08:35
                      ksiega byla czysta. czyli rekojma. ale jest druga przeslanka- akt wlasnosci
                      ziemi z 75 r. owczesne prawo mowilo, ze jesli osoba na ktora ten akt jest
                      wystawiony, ejst zamezna (zonata), wowczas polowa ziemi nalezy sie jej, polowa
                      wspolmalzonkowi. Janina Wyszynska byla wowczas mezatka, czyli jesli bierze sie
                      pod uwage tamto prawo, pol dzialki nalezy sie mezowi. I teraz sad rozpatrujac
                      roszczenie corki, bierze pod uwage 2 fakty- rekojma ksiag oraz prawo wlasnosci
                      ziemi. Pytanie jak zadecyduje- scieraja sie tu 2 prawa, a orzeczenia sadu w tej
                      sprawie sa rozne. Ja mam i tak mala wiedze, mzoe notariusz ktory podpisywal akt
                      sprawdzal tamto prawo wlasnosci i uznal ze nie jest ono wazne, ale jak
                      powiedzial mi znajomy notarisuz, dziwi sie czemu w akcie notarialnym nie bylo
                      to dokladnie opisane. Sprawa nie jest oczywista, moze sie rostrzygnac wszystko
                      na nasza korzysc, ale rownie dobrze nie. zalezy od sadu.
                      • adjd Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 11:25
                        Według uzyskanych przeze mnie informacji sprawa wygląda następująco.Córka Pani
                        Wyszyńskiej złożyła pozew do sądu przeciwko swojej matce i Engelowi,twierdząc
                        że ma prawa do gruntu zakupionego przez Engela.Sąd na jej wniosek wydał
                        postanowienie o zabezpieczeniu powództwa poprzez wpis ostrzeżenia o zgłoszonym
                        roszczeniu do KW(wnioski takie sądy rozpatrują bardzo często pozytywnie,nie
                        znaczy to jednak że roszczenie będzie wyrokiem końcowym zasądzone.Z tego co
                        wiem,wzmianka jest wpisana jedynie do pierwotnej KW,nie ma jej natomiast w KW
                        wyodrębnionych z pierwotnej KW.Jest to moja prywatna opinia,ale uważam,że osoby
                        które kupują mieszkanie objęte KW,w której w dniu zawarcia umowy przenoszącej
                        własność (akt notarialny)nie ma wpisanej wzmianki,są chronieni rękojmią,a
                        kwestia pozostawania nieruchomości we współwłasności małżeńskiej nie ma żadnego
                        znaczenia.Rękojmia wyłącza restytucję stanu prawnego nieruchomości,nawet w
                        przypadku nabycia od osoby nieuprawnionej,natomiast nie wyłącza możliwości
                        dochodzenia roszczeń odszkodowawczych (w tym przypadku córki Pani Wyszyńskiej)
                        od zbywcy (czyli jej matki).
                        Sytuacja zmieni się jeżeli sąd nakaże wpis wzmianki do KW wyodrębnionych -
                        wówczas rękojmia na pewno nie bedzie miała zastosowania. Rękojmia nie działa
                        również w przypadku zawarcia umowy przedwstępnej,ponieważ nie jest to umowa
                        przenosząca własność-w takim przypadku pozostaje roszczenie do developera z
                        zwrot wpłaconych pieniędzy,ewentualnie z kosztami finansowania lub poniesioną
                        szkodą.
                        Myślę,że developerowi będzie zależeć na załatwieniu tej sprawy,również z uwagi
                        na to,że pieniądze wpływają na rachunek zastrzeżony.Jeżeli ktoś zdecyduje się
                        na zawarcie aktu notarialnego w przypadku istnienia wzmianki robi to na swoje
                        ryzyko,które można (za zgodą obu stron) przenieść na Engela.Myślę,że Engel
                        powinien w tej sytuacji dawać dodatkowe zabezpieczenie np. weksle albo
                        zobowiązać się,że zwróci pieniądze w przypadku nie dogadania się z Wyszyńskimi
                        w określonym terminie,powiedzmy 3 miesięcy.
                        • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 12:25
                          Ja ze swojej strony chciałbym tylko przypomnieć iż Engel Palace I jest spółką
                          celową, która po wykonaniu inwestycji przez nią prowadzoną zostanie
                          zlikwidowana. W związku z tym wszelkie zabezpieczenia których gwarantem miałaby
                          być ta spółka mogą się okazać nieskuteczne jeżeli sprawa będzie się przeciągała.
                          • adjd Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 12:31
                            To prawda.Istnieje niebezpieczeństwo,że spółka po zakończeniu inwestycji może
                            się zwinąć.Dlatego sugerowałbym zabezpieczenia możliwe do wyegzekwowania
                            jeszcze przed tym faktem np. obowiązek zwrotu pieniędzy w przypadku nie
                            rozwiązania sporu z Wyszyńskimi do określonego dnia.Weksel też jest dobry,bo
                            zawsze można go sprzedać firmie windykacyjnej,także międzynarodowej (jest ich
                            dużo).Poza tym Engel to sp. z o.o.,a więc członkowie jej zarządu odpowiadają
                            solidarnie w przypadku bezskuteczności egzekucji wobec spółki.Ale fakt faktem
                            że zakup mieszkania w takiej sytuacji niesie ze sobą duże ryzyko.
                            • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 12:44
                              a co radzisz osobom z bloku 3 i 4? mamy umowy przedwstepne, akty dopiero za
                              rok, a do tego czasu wiele moze sie wydarzyc, zarowno na plus jak i na minus -
                              np pojawienei sie wzmianek w wyodrebnionych KW. czy teraz mamy negocjowac z
                              englem zapisy w umowach?
                              Jutro jade do sadu przegaldac akta KW, na co mam zwrocic uwage??
                              • adjd Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 13:07
                                Jeżeli Engel nie zgodzi się na zmianę umów przedwstępnych w kierunku
                                dodatkowych zabezpieczeń,to drogi są dwie.Pierwsza to czekać na pozytywne
                                dogadanie się z Wyszyńskimi,które być może okaże się niepotrzebne w przypadku
                                niewpisania wzmianki do KW wyodrębnionych.Druga to wycofanie się z umów
                                przedwstępnych,co w obecnych okolicznościach (brak wzmianki w KW
                                wyodrębnionych) może okazać się bez zgody z Engelem trudne.Ja bym czekał,bo
                                Engelowi z pewnością będzie zależeć na załatwieniu sprawy,która ma przecież
                                charakter biznesowy (chcą sprzedawać mieszkania).W KW nieruchomości która
                                będzie przedmiotem aktu notarialnego sprawdziłbym oczywiście czy jest
                                wzmianka,jeżeli jest to od kiedy.Niestety do akt KW ma dostęp jedynie
                                właściciel nieruchomości i to on może zobaczyć czego dotyczy wzmianka -trzeba o
                                to pytać w razie czego Engela,bo wzmianka może dotyczyć zupełnie czegoś innego
                                np.zupełnie nieszkodliwych praw Elektrowni.
                                • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 14:29
                                  Ja dostalam zgode na przejrzenie akt- poki co sprawdzam macierzysta ksiege
                                  wieczysta, na ktorej jest wzmianka. co tam dokladnie powinnam sprawdzic?
                                  ja mam taka sytuacje, ze moja umowa nie weszla jeszcze w zycie bo nie wplacilam
                                  1 transzy. czy uwazasz ze powinnam sie wycofac?
                                  Zastanawiam sie, co by bylo gdyby roszczenie tej pani rzeczywiscie zostalo
                                  uznane- engel zwraca nam kase, zostaje z wybudowanym lub do polowy wybudowanym
                                  blokiem, ktorego nie moze sprzedac? To chyba nei w jego interesie, wiec nalezly
                                  liczyc ze beda probowac dogadywac sie z bylymi wlascicielami.
                                  • adjd Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 14:49
                                    Najważniejsze jest aby wzmianki nie było w chwili podpisywania aktu
                                    notarialnego.Sprawdzanie dzisiaj może mieć wolor wyłacznie informacyjny.Nie
                                    doradzę Ci czy kontynuować umowę z Engelem,bo jest to też decyzja biznesowa
                                    (ceny mieszkań windują w górę).Jeżeli roszczenie tej pani będzie uznane,to
                                    pojawia się pytanie jakie to będzie miało skutki dla Engela.Odpowiedź jest
                                    prosta-jeżeli ta Pani nie udowodni przed sądem istnienia złej wiary Engela
                                    (tzn. że wiedział on że Engel nie był właścicielem)to skutek dla Engela będzie
                                    żaden a Pani tej pozostaną jedynie roszczenia odszkodowawcze w stosunku do
                                    swojej matki.Poza tym też mam nadzieję,że Engel dogada się z Wyszyńskimi-trzeba
                                    o to zapytać Engela.
                                  • kuba5556 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 17:05
                                    Bergamotka chyba zapominasz że sprawa dotyczy tylko budynku nr 1. Każdy budynek
                                    ma osobną księgę wieczystą a pozostałe działki nie należały do tej
                                    pani.Niepotrzebnie się więc stresujesz i niepotrzebnie nakręcasz innych.
                                    • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 17:10
                                      Niestety nie masz racji. Sprawa przedstawia się następująco: Działka której
                                      dotyczy spór obejmuje całość obecnie prowadzonej inwestycji. Pierwotnie miała
                                      ona jedną księgę wieczystą. Z księgi tej zostały wydzielone nowe księgi pod
                                      grunty II III i IV budynku. Roszczenie zostało zgłoszone do pierwotnej księgi
                                      wieczystej gdyż osoba roszcząca sobie prawa do gruntu nie wiedziała o dalszych
                                      losach księgi. Może to łatwo skorygować rozciągając roszczenie na pozostałe
                                      księgi....
                                      • reniaarek Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 30.11.06, 17:33
                                        Witam wszystkich.Dzisiaj rozmawiałam z Engelem.W tym tygodniu lub przyszłym
                                        tygodniu najprawdopodobniej będzie podpisana tzw.ugoda pomiedzy Engel i byłą
                                        właścicielką działki.Sprawa nie dotyczy tylko I bloku ale całosci inwestycji.
                                        W biurze na Jerozolimskich można odebrać oświadczenie dot. STANU PRAWNEGO
                                        NIERUCHOMOCI jest wydawane na życzenie "klienta". Ja jade jutro po takie
                                        pisemko, jak dowiem sie czegoś wiecej dam znać.Pozdawiam
                                        • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 04.12.06, 19:22
                                          nic nowego poza tym, co bylo juz 2 tygodnie temu nie ma zadnych nowych
                                          dokumentow.
                                          oswiadczenie o ktorym piszsesz nie zawiera wiele informacji.
                                          Bylam w sadzie w piatek ogladac ksiegi-roszczenie dotyczy naszej dzialki oraz
                                          jeszcze jakiejs drugiej, nei wiem jakiej. w sadzie powiedziano mi
                                          nieoficjalnie, ze to ta druga dzialka na powstancow gdzie beda budowac 5 etap.
                                          kancelaria engla zaprzecza. wszysko ustnie oczywicei.
                                          twierdzi tez ze akty sa juz podpisywane. zastanawiam sie czy osoby ktore te
                                          akty podpisuja, zdaja sobie sprawe ze wzmianki (oprocz foodmaxa oczywiscie) o
                                          roszczeniu.
                                          Wydaje mi sie ze engel ukrywa przed nami sporo informacji. Dowiedzialam
                                          siejeszcze, ze adwokat pani Wyszynksiej pisze tresc porozumienia, ale oni
                                          jeszcze go nie znaja, sami na razie nie pisza, czekaja co powie ten prawnik i
                                          wtedy ustala strategie
                                          • rob118 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 04.12.06, 20:47
                                            Mylisz się, to nie jest V etap. Nikt w Engelu nie ukrywa, że na Powstańców, po
                                            sąsiedzku z hotelem, powstanie nowa inwestycja. Powiedziano mi też w Engelu, że
                                            w tym tygodniu powinna być zawarta ugoda bo żadna z zainteresowanych stron nie
                                            chce się sądzić. Trzeba dowiadywać sie kiedy ( i czy w ogóle )będzie można
                                            odebrać treść tego dokumentu.
                                            • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 05.12.06, 07:33
                                              mam nadzieje ze to nie 5 etap (dla przyszlych miekszkancow), ale to trzeba by
                                              sprawdzic poprzez odpis ksiegi wieczystej-chyba ze masz potwierdzone
                                              informacje? facet w sadzie powiedzial mi ze to ich grunty ale oczywiscie mogl
                                              sie mylic. oczywiscie ze engel nie ukrywa informacji o inwestycji- w koncu
                                              chca ja sprzedawac:)
                                              co do ugody to dzwonie codziennie do kancelarii, na razie zadnych wiesci.
                                              powiedziano mi ze mam dzwonic za tydzien. Kancelaria engla nawet nie chce
                                              powiedziec jakie moga byc tresci tej ugody
                                              • foodmax Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 05.12.06, 09:26
                                                Jedyną i najbardziej skuteczną motywacją dla Engela jest obrona przed falą
                                                pozwów które by na nich spadły jeżeli sprawa nie zostanie załatwiona. W każej
                                                umowie jest zapis o skutecznym przeniesieniu własności które w tej chwili nie ma
                                                szans nastąpić. Co prawda po zakończeniu inwestycji spółka zostanie zlikwidowana
                                                ale Engel wszystkie inwestycje realizuje pod własną nazwą i bad publicity
                                                zaszkodziło by bardzo w sprzedaży spółce Engel Wilanów (nie mówiąc o inwestycji
                                                która będzie realizowana na Emili Plater)
                                                • piotrlen Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 09.12.06, 18:43
                                                  Czy cos nowego ktoś wie na temat stanu prawnego Leśnej ???

W biurze w Engelu jeszcze nic nie wiedzą (jak zawsze...)
                                                  • m.tarnas Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 11.12.06, 19:33
                                                    My mamy informacje z pierwszej reki od samego Yarona Shamy. Z tego co nam
                                                    tlumaczyl to rzeczywiscie ksiega byla na poczatku jedna ale sprawa
                                                    dziedziczenia jest troche bardziej skomplikowana.
                                                    Dzieci byla dwojka. Do corki nalezy polowa (w tym wypadku dzialki pod budynkami
                                                    1 i 2) a do syna nalezaly dzialki pod budynkami 3 i 4. Z synem juz dawno sie
                                                    rozliczono - przedstawiono nam na to dokumenty. Natomiast z corka rozlicza sie
                                                    w najblizszej przyszlosci. Tak wiec ta AFERA dotyczy tylko 1 i 2 etapu a nie
                                                    nas wszystkich.

Na razie nie martwmy sie na zapas. Zaden bank nie dalby wam kredytu jakby nie
                                                    byl na 100% pewny ze wszystko ok. Tak jak oni sprawdzaja dokumentacje to zaden
                                                    z nas nie jest w stanie sprawdzic.

Pozdrowienia i good luck!
                                                    Magda i Kamil
                                                  • janetap Re: sprawa wlasnosci gruntow-bad news 14.02.07, 14:54
                                                    witam,
                                                    podpisałam 29.01.07r. umowę rezerwacyjną i z przerażeniem czytam wszystkie te
                                                    wiadomości na temat własności gruntów,
                                                    nie wiem co robić czy podpisywac umowę przedwstepną czy rezygnować...
                                                    czy informację te macie potwierdzone pisemnie?
                                                    ponieważ zadzwoniłam do Engela i pani poinformowała mnie że owszem z ta panią
                                                    jeszcze sprawa jest nie rozwiązana i że w tej chwili jest założona osobna księga
                                                    na każda inwestycje i jak narazie ta pani nie wpisała się do wszystkich ksiąg
                                                    tylko do pierwszej, ale co zrboi dalej tego on nie wiedza i nie wykluczaja
                                                    stanowczo że nie ma ta pani prawa do pozostałych gruntów
    • bmfg Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 20.12.06, 17:39
      Witam wszystkich z II stan prawny ksiegi jest na razie ok (20.12.2006). Nie ma
      zadnych wzmianek o wpisie w dziale II i III w IV jest wzmianka o jakiejs
      hipotece ale patrzac na date jest to prawdopodbnie przejscie współociążenia do
      nowej ksiegi następujące z chwilą odłączenia nieruchomości ze starej KW, czyli
      stabdard.

Pozdr.
      M.
      M.
    • basiaczer Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 14.02.07, 15:07
      witam dzisiaj dzwoniłam do kancelari do której skierował mnie Engel. Podobno
      jeśli chodzi o działki pod budynkiem II, III i IV stan prawny jest już
      uregulowany - zaproponowali mi przysłanie obecnie ważnego wyciągu z księgi
      wieczystej. Gorzej jest z działką pod budynkiem nr I. Choć podobno jest
      zapisana klauzula o służebności w związku z czym nie powinno być problemu np. z
      dojazdem do pozostałych budynków
      • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 14.02.07, 17:58
        no to jest wlasnie caly engel i jego kancelaria.... (serdecznie pozdrawiam -
        wiem ze tu zagladaja i ciesza sie zapewne ze ja sie od nich odpczepilam-jednego
        trudnego klienta mniej:))
        obawiam sie ze wprowadzaja Cie w blad. Nie mozna powiedziec ze sprawa 2,3 i 4
        etapu JUZ nie dotyczy. JESZCZE nie dotyczy. jezeli nie zostana skierowane
        roszczenia na te dzialki, jest ok i nie ma sprawy. ale nie wiadomo jak bedzie.

Ja wprawdzie juz nie powinnam sie tym interesowac, bo wycofalismy sie z tej
        inwestycji, ale jezeli ktos ma jakies szczegolowe pytania, zapraszam na priv,
        postaram sie wyjasnic to,czego sie dowiedzialam.
        Jeszcze raz zachecam was do wspolnego dzialania i przede wszysstkim zapoznania
        sie z dokumentami (tresc roszczenia i zapewne dalsa dokumentacja sprawy w
        sadzie) w Englu. Nie wierzecie temu, co mowia wam prawnicy, oni sa po to aby
        reprezentowac interesy engla a nie Wasze.

Jesli ktos zadaje pytania czy wycofywac sie- nie mozna jednoznacznei na to
        odpowiedziec, bo rynek nieruchomosci jaki jest, kazdy widzi. Byc moze wszystko
        skonczy sie dobrze, ale zapewne zaden prawnik nie doradzi kupowac mieszkania w
        takiej niepewnej inwestycji z problemami.
        • basiaczer Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 07:37
          witam cię ja podpisałam umowę jeszcze we wrześniu tamtego roku a o problemach
          dowiedziałam sięm dopiero przed paroma dniami przypadkiem - czy możemy sie
          spotkać lub porozmawiać podam ci mój prywatny e-mail basiac1@poczta.onet.pl
          bardzo bym chciała się dowiedzieć jak to naprawdę wygląda. Będę bardzo
          wdzięczna za szczegółową informację.
          Pozdrawiam
          Baśka
          • janetap Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 10:15
            rownież mam prośbę o wiecej szczegółów w tej sprawie..na forum albo na maila
            janetap@gazeta.pl, bede wdzieczna za informacje
    • basiaczer Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 12:40
      kancelaria prawnicza potwierdziła, że sąd wyższej instancji wydał wyrok o
      bezzasadności roszczenia i ma być usunięty wpis z księgi wieczystej pod
      budynkiem nr I. Nawet jeśli pani W. zgłosi roszcenia do pozostałych działek to
      i tak jest decyzja sądu wyższej instancji którą sąd grodzki musi respektować -
      wczoraj został ogłoszony wyrok.
      Pozdrowionka
      Baska
      • janetap Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 14:25
        dziękuję za dobre informacje...
        mam nadzieje że ta sprawa faktycznie już sie kończy..
        a tak odbiegając od tego tematu, basiaczer to może moja przyszła sąsiadka? my
        kupiliśmy mieszkanko w budynku 3 na IVp
        • basiaczer Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 14:56
          witam niestety ja podpisałam umowę na lokal nr 4 w budynku nr IV ale w sumie
          daleko do siebie nie będziemy miały
          Pozdrawiam
          Baśka
          • janetap Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 15:55
            fakt daleko nie będziemy miały i w dodatku termin oddania budynków jest taki sam
            wiec obie bedziemy "świeżymi" lokatorami osiedla
            Pozdrawiam
            Żaneta
            • drzazga13 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 27.02.07, 20:37
              Mysle i nie chce wprowadzac nerwowej atmosfery ale takie tematy sa zastepczymi
              gdyz moim zdaniem sprawa wlasnosci gruntu bedzie sie toczyla bo zgodnie z
              wzcesniejszymi informacjami nie ma wyroku prawomocnego i engel mydli nam oczy
              jakimiś zakonczonymi sprawami w takim czy innym sadzie. wyrok prawomocny to
              bylyby cos.

drzazga13
      • bergamotka11 Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 15.02.07, 19:35
        popros jeszcze to od nich na pismie-jezeli to prawda, to wlasciwie jest po
        sprawie -raczej malo prawdopodobne aby roszczenia byly skierowane na kolejne
        dzialki, a jesli tak, wyrok sadu moze byc podobny bo to ta samma podstawa
        prawna. chyba ze kobitka bedzie sie odwolywac. w kazdym razie nie zapeszajac-
        gratuluje i zycze Wam powodzenia!
      • monima.m Re: sprawa wlasnosci gruntow-czy jest na sali pra 12.03.07, 12:21
        witajcie przyszli sasiedzi, po raz pierwszy jestem na forum i otwieram szeroko
        oczy ze zdumienia, czy macie moze jakies dokumenty swiadczace w sposob
        jednoznaczny jak ta sprawa na dzien dzisiejszy wyglada, powiem szczerze jestem
        przerazona, moze dlatego inwestycje III (w niej moje mieszkanko) i IV stoja w
        miejscu, jesli cos wiecie dajcie znac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka