Dodaj do ulubionych

środki unijne dla Ząbek

27.12.06, 09:14
Zarówno PiS, PO, CNZ a nawet MWS szły z hasłami pozyskiwania dla Ząbek
środków unijnych na budowę dróg i realizację innych celów publicznych.
Wyborczy kurz opadł a z nim ucichł i ten temat. Wszyscy kandydaci
przedstawiali się jako specjaliści w pozyskiwaniu środków unijnych a teraz
dziwnie ucichli. Zapadła martwa cisza. Zapewne tylko za kilka tygodni jakiś
opozycjonista się ujawni i będzie grzmiał w świętym oburzeniu.

Może ktoś wie, co nasi nowo wybrani radni i nasi burmistrzowie: Perkowski i
Mickiewicz już uczynili w tej kwestii. Czy powstały już określone projekty?
Czy są nowe założenia? Może jakieś plany lub harmonogramy działań?
Obserwuj wątek
    • km1410 Re: środki unijne dla Ząbek 27.12.06, 09:48
      Burmistrz przedstawił radzie stary budżet JB do zatwierdzenia oraz twierdzi, że pozyskanie
      jakichkolwiek środków unijnych w 2007 roku nie bedzie możliwe.
      • netgater Re: środki unijne dla Ząbek 27.12.06, 10:04
        Kłamstwo goni kłamstwo...
        Już któryś raz czytam na forum o tym co rzekomo powiedział Perkowski. Nagle
        tylu rzeczników. Jak nie usłyszę tego z jego ust, albo nie zobaczę jego podpisu
        pod postem, to na pewno nie będę wierzył jakimś nowym tworom powstałym tylko po
        to, aby objawić takie informacje jak ta wyżej.

Kwestią budżetu Rada zajmie się na przełomie stycznia i lutego, jak Perkowski
        wniesie swoje poprawki do tego co zostało przygotowane przez poprzednika. Tak
        ustalono zgodnie w Radzie. Co do środków unijnych, to z tego co wiem ze źródeł
        zbliżonych do Urzędu, pierwsze pieniądze w 2007 roku dostaniemy na
        dofinansowanie boisk i innych działań związnych z rekreacją. Cały proces
        pozyskiwania środków jest dosyć długotrwały, więc większe inwestycje (np.
        drogi) wymagają więcej czasu, czyli nie spodziewajmy się cudu już w pierwszym
        roku.
        • jas198 Re: środki unijne dla Ząbek 27.12.06, 10:09
          netgater napisał:

> Kłamstwo goni kłamstwo...
          > Już któryś raz czytam na forum o tym co rzekomo powiedział Perkowski. Nagle
          > tylu rzeczników. Jak nie usłyszę tego z jego ust, albo nie zobaczę jego
          podpisu
          >
          > pod postem, to na pewno nie będę wierzył jakimś nowym tworom powstałym tylko
          po
          >
          > to, aby objawić takie informacje jak ta wyżej.
          >
          > Kwestią budżetu Rada zajmie się na przełomie stycznia i lutego, jak Perkowski
          > wniesie swoje poprawki do tego co zostało przygotowane przez poprzednika. Tak
          > ustalono zgodnie w Radzie. Co do środków unijnych, to z tego co wiem ze
          źródeł
          > zbliżonych do Urzędu, pierwsze pieniądze w 2007 roku dostaniemy na
          > dofinansowanie boisk i innych działań związnych z rekreacją. Cały proces
          > pozyskiwania środków jest dosyć długotrwały, więc większe inwestycje (np.
          > drogi) wymagają więcej czasu, czyli nie spodziewajmy się cudu już w pierwszym
          > roku.
          wogóle nie spodziewajmy sie cudu,wybory się skonczyły obiecanki były, teraz już
          tylko szara,mroczna rzeczywistość -trwanie , za 4 lata znowu sie ożywi miasto!!!
          • jas198 Re: środki unijne dla Ząbek 27.12.06, 10:13
            jas198 napisała:

> wogóle nie spodziewajmy sie cudu,wybory się skonczyły obiecanki były, teraz
            już
            >
            > tylko szara,mroczna rzeczywistość -trwanie , za 4 lata znowu sie ożywi
            miasto!!
            > !
        • monic18 Re: środki unijne dla Ząbek 27.12.06, 10:16
          Nikt nie oczekuje cudu. Natomiast chciałabym aby przy konstruowaniu budżetu
          miasta na przyszły rok zaplanowano środki pieniężne niezbędne na opracowanie
          projektów finansowanych z UE.
          Później się okaże że nie ma w budżecie pieniedzy lub że jest za późno albo że
          Rada nie chiała lub Burmistrz nie pomyślał. I dopiero wtedy zacznie się chocoli
          taniec.
          Wiadomo że w 2007 r. będą dopiero pisane projekty, składane wnioski do
          marszałka a może pod koniec roku rozpisywane przetargi. Realizacje nastąpią w
          2008 lub 2009.

Tylko niech teraz coś się zacznie w sprawie dziać.
        • kristoflaskowski Re: środki unijne dla Ząbek 27.12.06, 13:06
          netgater napisał:

"Kłamstwo goni kłamstwo... Już któryś raz czytam na forum o tym co rzekomo
          powiedział Perkowski.Nagle tylu rzeczników. Jak nie usłyszę tego z jego ust,
          albo nie zobaczę jego podpisu pod postem, to na pewno nie będę wierzył jakimś
          nowym tworom powstałym tylko po to, aby objawić takie informacje jak ta wyżej."

jak prześledzisz wątek dowiesz sie, że zapoczatkowała go monic18, która jest
          gorącym zwolennikiem Perkowskiego, więc nie rozumiem skąd te twoje obiekcje.

netgater napisał:
          "Kwestią budżetu Rada zajmie się na przełomie stycznia i lutego, jak Perkowski
          wniesie swoje poprawki do tego co zostało przygotowane przez poprzednika.Tak
          ustalono zgodnie w Radzie."

Na wniosek burmistrza Perkowskiego Rada ma uchwlić bez poprawek budżet w
          obecnym kształcie na najbliższym piatkowym posiedzeniu (29.12.2006), nie bedzie
          to zbytnio trudne, mając większość bezwzględną w Radzie.

nie wiem jak bardzo zbliżone sa do urzedu miasta twoje źródla informacji, ale
          chyba nie są one najlepiej poinformowane ;)
          • monic18 środki unijne dla Ząbek - każdego wolno krytykować 27.12.06, 15:03
            kristoflaskowski napisał:

... Na wniosek burmistrza Perkowskiego Rada ma uchwalić bez poprawek budżet w
            obecnym kształcie na najbliższym piatkowym posiedzeniu (29.12.2006), nie bedzie
            to zbytnio trudne, mając większość bezwzględną w Radzie.
            ...

To bardzo źle. W budżecie miasta powinny już teraz zostać zarezerwowane środki
            na projekty finansowane z UE. Może po trzech tygodniach rządzenia to trochę
            trudne, ale Perkowski powinien coś w tym kierunku zrobić a nie zaakceptować w
            całości budżet opracowany Boksznajdera. Chyba że już w nim są zabezpieczone na
            projekty unijne odpowiednie środki.

Nie znam koalicyjnych układów w Radzie Miasta, ale widzę Panie Krzysztofie, że
            już się Pan ulokował na ciepłej i wygodnej pozycji kontestatora i
            opozycjonisty. Zapewne też i członka Komisji Rewizyjnej (chyba że Pana
            wyręczyli Stachera i Szarubko).

Zamiast pracować na rzecz dobra tego miasta, wymyślać rozwiązania, proponować
            drogi ich realizacji, widzę że będzie Pan wolał tylko krytykować nowego
            burmistrza.
            Mam nadzieję że to tylko moje odczucie i do tego błędne. Ale to właśnie takie
            postrzeganie przez znaczącą część mieszkańców miasta CNZ, było powodem klęski
            Pana Stachery w wyborach i jednocześnie przyczyną zwycięstwa
            Perkowskiego.
            • kristoflaskowski Re: środki unijne dla Ząbek - każdego wolno kryty 27.12.06, 15:34
              szanowna monic18 napisałaś: "że już się Pan ulokował na ciepłej i wygodnej
              pozycji kontestatora i opozycjonisty. Zapewne też i członka Komisji Rewizyjnej
              (chyba że Pana wyręczyli Stachera i Szarubko)."

jak zapewne wiesz podział na opozycję i koalicję dokonał się w zaciszu
              gabinetów i to bynajmniej nie przy mojej obecności. W tym względzie nie możesz
              miec do mnie zarzutów.

Napisałaś: "Zamiast pracować na rzecz dobra tego miasta, wymyślać rozwiązania,
              proponować drogi ich realizacji, widzę że będzie Pan wolał tylko krytykować
              nowego burmistrza."

Zdaje się, ze jak do tej pory to radni zebrani wokół Waldemara Stachery byli
              najbardziej aktywną, kreatywną grupa w radzie miasta. Zatem jest to znacznie
              chybiony zarzut.

Swoją drogą, czy mam unikac krytyki działan z którymi się nie zgadzam, tylko
              dla zachowania pozorów. Czy uważasz, ze wydanie setek tysięcy złotych na ul.
              Powstańców jest rozsądnycm rozwiązaniem, skoro z góry się zakłada, że będzie
              wkrótce ponownie przebudowywana?
              • sziemski1 ul. Powstańców - pieniadze w błocie ... ? 27.12.06, 23:09
                Szanowni Państwo,

Uważam, że każda forma zmiany otoczenia naszego Miasta jest potrzebna. Trudno
                dyskutować czy ulica powinna być zbudowana od a do z, jeżeli na sam wykup
                gruntu potrzeba kilku milinów złotych (ponad 1 ha gruntu).

Jestem pewny, że gdyby doszło do nieszczęśliwego wypadku (na wykruszonym
                betonie i popękanych płytach chodnikowych to niebyłoby trudne) to Wszyscy
                zmienilibyśmy zdanie w tym zakresie (na szczęście nie doszło).

Na drogę docelową trzeba byłoby jeszcze poczekać (po wykupach gruntów). Na
                ostatniej sesji Rady Miasta Pan Burmistrz poinformował, że podjął decyzję o
                rozpoczęciu wykupu gruntów, aby uregulować stan prawny drogi (wtedy będzie
                możliwość ułożenia chodnika i ścieżki rowerowej po drugiej stronie ulicy).

Ciekawi mie tylko dlaczego nikt nie pisze, że Rada Miasta w 2003r. podjęła
                uchwałę o zawężeniu ulicy Powstańców do 13m w rejonie nowego Kościoła, zamiast
                wykupować grunt oraz rozwiązać problem z domem pod nr 19. Zaznaczę, że w planie
                zagospodarowania jest przewidziana droga o szerokości 21m (w liniach
                rozgraniczających). Bazując na tej uchwale Pan Burmistrz J.B. prawdopodobnie
                podjął decyzję o zawężeniu szerokości drogi - szkoda.

Pozdrawiam
                Sławomir Ziemski

• wmil1 Re: ul. Powstańców - pieniadze w błocie ... ? 30.12.06, 11:21
                  Szanowny Panie Sławku
                  Płyty betonowe nie były może w stanie idealnym, ale biorąc pod uwagę pojawiające
                  się od czasu do czasu kolejne wykopy po których beton był wylewany na nowo nie
                  było tragedi. Ten asfalt, który został wylany jest nierówny, ale powoduje
                  zupełnie inne zagrożenie - teraz wielu kierowców pozwala sobie jechać znacznie
                  szysbciej niż jeździli po płytach betonowych. Więc argument:
                  > Jestem pewny, że gdyby doszło do nieszczęśliwego wypadku (na wykruszonym
                  > betonie i popękanych płytach chodnikowych to niebyłoby trudne) to Wszyscy
                  > zmienilibyśmy zdanie w tym zakresie (na szczęście nie doszło).
                  jest moim zdaniem co najmniej niewłaściwy. Zresztą ostatnio na tym "asfalcie"
                  doszło do wypadku. I jak znam życie będą kolejne. Droga betonowa ze wzgldów
                  bezpieczeństwa właśnie była raczej lepszym rozwiązaniem.
                  Co do szerokości drogi - liczę że zmiana, która nastąpiła w wyniku wyborów
                  naprawi błędy poprzednich ekip. Wystarczy przygotować stosowną uchwałę i zacząć
                  przygotowywać grunty pod prawdziwą drogę.
                  Pozdrawiam
                  Wojciech Miłuński
                  • sziemski1 Fakty... 30.12.06, 11:34
                    Szanowny Panie,

Na drodze ul. Powstańców był wylany beton (nie było płyt betonowych). Płyty
                    betonowe były ułożone wzdłuź chodnika. Stan betonu i płyt nie będę omawiał bo
                    każdy je pamięta (ja otrzymalem kilkadziesią emaili od mieszkańców prosząych o
                    pilne działania w tym zakresie).

Inną rzeczą jest ułożonie na asfalcie ,,spowalniaczy" i znaków zakazujących
                    parkowania na ulicy. Jestem przekonany, że takie działania szybko nastąpią i ja
                    za nimi optuję.

W zakresie dogi - zostały podjęte działania związane z wykupem gruntu (druga
                    strona ulicy).

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Sławomir Ziemski
                    • wierny_1 Re: Fakty... 30.12.06, 16:04
                      sziemski1 napisał:

"i znaków zakazujących parkowania na ulicy. Jestem przekonany, że takie
                      działania szybko nastąpią i ja za nimi optuje"

A miały być miejsca postojowe. Po drugie skoro to nie jest droga gmina (wątek
                      na tym Forum "Organizacja Ruchu") co tym samym nie mają tu zastosowania znaki
                      drogowe w tym ustawiony już zakaz wjazdu ciężarówek (ktoś jeszcze pisał o
                      podważeniu mandatu za przekroczenie prędkości". To po co zatem ustawiać kolejny
                      zakaz skoro i tak będzie martwym zakazem.
                    • wmil1 Re: Fakty... 30.12.06, 17:00
                      Sławku - bo mieliśmy okazję się zetknąć. Pozwoliłem sobie może na zbyt duży
                      skrót myślowy dotyczący płyt betonowych, które oczywiście były ułożne tylko
                      zamiast chodnika. Wydawało mi się że to wynika z mojego postu - jeśli nie
                      przepraszam. Pisałem o kolejnych wykopkach i uzupełnianiu betonu. Co do chodnika
                      - jestem za a nawet za i to jest bezdyskusyjne biorąc pod uwagę ilość codziennie
                      chodzących tam osób. Ale rozmawiamy o drodze - której obecne wykonanie to
                      przecież wyrzucone pieniądze i mało tego wcale nie powodujące zwiększenia
                      bezpieczeństwa. Poruszony został również stan prawny tej drogi.
                      Myślę, że nie należy się spierać o to co było a raczej na podaniu konkretów aby
                      rozwiązać ten problem. Nie oczekuję, że stanie się to jutro czy za pół roku - bo
                      zdaję sobie sprawę z zaległości i błędów decyzyjnych, ale nie oczekuję również
                      przez Ciebie obrony, chybionej z punktu widzenia technicznego inwestycji.
                      Pozdrawiam i życzę wszsytkiego najlepszego i dużo zdrowia w Nowym Roku.
                      Wojciech Miłuński
                    • dandar2 Re: Fakty... 30.12.06, 23:17
                      Układanie spowalniaczy jest złym rozwiązaniem (całe miasto w spowalniaczach),
                      może lepiej egzekwować obowiązujące przepisy mandatami. Pewnie udało by się
                      część z tych pieniędzy pozykać na to aby poszły na policję ząbkowską. Jadąc w
                      swoje rodzinne strony (potwierdzą to wszyscy, którzy jadą to trasą) przejeżdza
                      się przez miejscowość Ryki. Na terenie tej gminy na drodze 17 na 80% można
                      spotkać stojąćą gdzieś policję niezależnie od godziny. Skutecznie wyłapują
                      przekraczjących prędkość. Osoby, które częściej niż raz jadą ta trasą wiedzą,
                      że nie ma co szarżować. Obecnie wiekszym problemem jest to, że brak pobocza
                      sprawia, że bojąc się spaść w to błoto plus zaparkowane samochody kierowcy
                      jeżdżą środkiem jezdni. Przydała by się wymalować linię środkową bo wtedy
                      łatwiej ocenić kto po czyjej stronie jedzie (wypadek, który miał miejsce, tak
                      wyglądało tym był spowodowany). I druga sprawa, gdzieś juz to się przejawiło,
                      że latarnie, które są na Powstańców ledwo świecą. Nie wiem czy są tak brudne,
                      czy też tak energooszczędne. Wracanie z pracy w zimowych miesiącach i
                      przebrnięcie kawałka tej drogi (chodnika) nie należy do najprzyjemniejszych.
              • monic18 Re: środki unijne dla Ząbek - każdego wolno kryty 30.12.06, 13:46
                kristoflaskowski napisał:

>> Zdaje się, ze jak do tej pory to radni zebrani wokół Waldemara Stachery byli
                > najbardziej aktywną, kreatywną grupa w radzie miasta. Zatem jest to znacznie
                > chybiony zarzut.

Tak zgadza się byli aktywni ale w destrukcji i krytyce Boksznajdera (zresztą w
                większości słusznej). Teraz macie Panowie okazję się wykazać i udowodnić
                wyborcom że potraficie nie tylko burzyć ale i coś konstruktywnego stworzyć.

Wiadomo że znacznie łatwiej jest krytykować. O wiele trudniej coś wymyślić i
                później zrealizować. Pokażcie że jednak potraficie, nie tylko coś
                bezproduktywnie gadać, ale efektywnie realizować swoje pomysły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka