Dodaj do ulubionych

mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Rembertowa

02.04.07, 10:31
W związku z pojawiającymi się informacjami o uruchomieniu nowej linii
autobusowej łączącej Targówek (przez Ząbki) z Rembertowem, mam następującą
sugestię. Według informacji,które pojawiały się również na tym forum, autobus
ten ma jeździć ulicą Szwoleżerów. A co z mieszkańcami ul. Powstańców, którzy
będą mieli w takiej sytuacji do pokonania nawet ponad 1 km do przystanku przy
ul. Szwoleżerów ? Większość z nich będzie musiała iść kiepskiej jakości
poboczem przy ul.Kopernika, która po zmroku nie należy do najlepiej
oświetlonych. Myślę, że dobrym pomysłem, który był już zgłaszany na tym
forum, jest ustalenie trasy ulicami Szwoleżerów, Kopernika , Powstańców i
dalej w kierunku ulicy Żołnierskiej. Podobno pojawił się problem z promieniem
skrętu dla autobusu na ulicy Kopernika, ale przecież w/w trasą jeździ już
autobus linii X i nie ma z tym żadnego problemu. Moim zdaniem jest to istotna
kwestia, nowy autobus umożliwi bowiem dostęp do pociągów i SKM-em
odjeżdżających ze stacji Rembertów, którymi można już jeździć na warszawskich
biletach miejskich ZTM.
Czekam na poparcie pomysłu.
Obserwuj wątek
    • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 10:42
      Ja w pełni popieram. I co dalej?
      • adjd Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:04
        Uważam, że warto w tej sprawie skierować petycję do Pana Burmistrza, któremu -
        moim zdaniem- należą się i tak podziękowania za szybkie decyzje w sprawie tego
        autobusu (słyszałem że linia ma być uruchomiona już w maju).
        Na razie proponuję zbierać głosy poparcia na tym forum.
      • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 12:07
        O ile mi wiadomo na ulicy Powstańców mieszka większa ilość mieszkańców niż na
        Szwoleżerów. Więc chyba łatwiej będzie jeśli przejdzie ten kilometr jedna osoba
        a nie dziesięć.
        • ilub2 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 16.04.07, 22:12
          Dodam ,iż kupując mieszkanie w roku 2000 przy ul.Powstańców obiecany był
          autobus MZA S.A dojeżdżający do osiedla KOPERNIK .Obiecany był!! za rok po
          zakończeniu budowy osiedla . Przez tyle lat podreptałam sobie 1300 m do
          przystanku 145 ,345 przy Giełdzie Spożywczej.
    • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:22
      adjd napisała:

> W związku z pojawiającymi się informacjami o uruchomieniu nowej linii
      > autobusowej łączącej Targówek (przez Ząbki) z Rembertowem, mam następującą
      > sugestię. Według informacji,które pojawiały się również na tym forum, autobus
      > ten ma jeździć ulicą Szwoleżerów. A co z mieszkańcami ul. Powstańców, którzy
      > będą mieli w takiej sytuacji do pokonania nawet ponad 1 km do przystanku przy
      > ul. Szwoleżerów ? Większość z nich będzie musiała iść kiepskiej jakości
      > poboczem przy ul.Kopernika,

Powinien być tam zrobiony chodnik i ścieżka rowerowa.

> która po zmroku nie należy do najlepiej
      > oświetlonych. Myślę, że dobrym pomysłem, który był już zgłaszany na tym
      > forum, jest ustalenie trasy ulicami Szwoleżerów, Kopernika , Powstańców i
      > dalej w kierunku ulicy Żołnierskiej. Podobno pojawił się problem z promieniem
      > skrętu dla autobusu na ulicy Kopernika,

To luźne przypuszczenia, być może promień skretu jest wystarczający, zgłosiłem
      tylko swoje obawy. Być może są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania co do jazdy
      autobusu ulicą Powstańców.

> ale przecież w/w trasą jeździ już
      > autobus linii X i nie ma z tym żadnego problemu. Moim zdaniem jest to istotna
      > kwestia, nowy autobus umożliwi bowiem dostęp do pociągów i SKM-em
      > odjeżdżających ze stacji Rembertów, którymi można już jeździć na warszawskich
      > biletach miejskich ZTM.
      > Czekam na poparcie pomysłu.

Należałoby zgłosić taką propozycję Bumistrzowi, niech to rozważy. Pomysł
      generalnie dobry, sam taką trasę proponowałem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=59114820&a=59129954
      Jeśli taka trasa jest możliwa technicznie, to jestem jak najbardziej za.
    • tajemniczyiks Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:25
      A ja nie popieram.
      Z Powstańców jest autobus "do miasta", z końca Szwoleżerów natomiast mamy
      wyłącznie busik A, wiozący nas do centrum handlowego. Żeby gdziekolwiek dojechać
      musimy albo iść na piechotę albo się przesiadać,a częstotliwość kursów nie jest
      wystarczająca.
      Do X mamy około kilometra. Może więć sprawiedliwie, jedni będą mieli kilometr do
      linii X a inni do nowej, planowanej linii.
      Pozdrawiam
      • wasyl1978 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:37
        obawiam sie ze mieszkancy obu ulic nie dojda do porozumienia...
        ja jako mieszkaniec powstancow wolalbym aby autobus jedzil nasza ulica ale
        rozumiem tez ze mieszkancy szwolezerow tez by chcieli, mimo wszystko wydaje mi
        sie ze im jest bardziej potrzebny.... z czesci powstancow jest blisko do 145,
        345 a z czesci do X - wiec nie jest tak tragicznie....
        • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:43
          wasyl1978 napisał:

> sie ze im jest bardziej potrzebny.... z czesci powstancow jest blisko do 145,
          > 345 a z czesci do X - wiec nie jest tak tragicznie....

Pozostaje tylko pytanie czy X po uruchomieniu nowej linii ZTM nie będzie
          zlikwidowany... Oby nie.
        • holyy1 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:43
          A moze alternatywą byłoby zrobienieprzystanku autobusowego na ulicy Zołnierskiej
          przy Powstańców a wtedy i wilk byłby syty i owca cała:))
          • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 11:56
            holyy1 napisał:

> A moze alternatywą byłoby zrobienieprzystanku autobusowego na ulicy
            Zołnierskie
            > j
            > przy Powstańców a wtedy i wilk byłby syty i owca cała:))

Plus przejście dla pieszych na Żołnierskiej, najlepiej z sygnalizacją świetlną,
            inaczej będzie bardzo niebezpiecznie dla pieszych. Oczywiście przystanki na
            super ruchliwej Żołnierskiej musiałyby powstać w zatoczkach autobusowych.
            • adjd Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 12:04
              Skierowałem już taki pomysł do Burmistrza. Pomysł jest bardzo dobry, tyle że
              problemem pewnie może być zrobienie tam przejścia dla pieszych, chociaż kto
              wie ...
          • sztej Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 05.04.07, 18:20
            Od osiedla Kopernika do ulicy Żołnierskiej jest 600 metrów czyli tyle samo co
            do ulicy Szwoleżerów. Przystanek na Żołnierskiej przed rokiem 2012, gdy
            zakończy się modernizacja tej ulicy jest WOGÓLE nierealny.

www.siskom.waw.pl/zolnierska.htm
      • adjd Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 12:10
        Proszę zauważyć, że pomysł zakłada trasę autobusu zarówno ulicą Szwoleżerów,
        jak i Powstańców i to mniej więcej po połowie - czy takie rozwiązanie nie
        byłoby sprawiedliwe ? Tak przecież jeździ X i chyba wszyscy są zadowoleni. A
        nowa linia będzie niezmiernie ważna - chodzi przecież o połączenie ze stacją
        PKP w Rembertowie i tym samy szybki dojazd do centrum Warszawy.
        • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 12:30
          Właśnie takie rozwiązanie byłby bardzo sprawiedliwe.
        • magzela Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 13:44
          Popieram albo przejazd częścia Powstańców albo przystanek przy Żołnierskiej,
          zwłaszcza że na końcu okolic Powstańców od strony Żołnierskiej oddają do uzytku
          nowe bloki, takze przybędzie około 200 mieszkańców teraz i kolene setki w
          latach następnych
          • kristoflaskowski Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.04.07, 14:35
            w świetle faktu, iż Żołnierska ma być remontowana oraz nateżenia ruchu, jakie
            na niej panuje, to watpię, aby ktokolwiek wydał zgodę na przystanem autobusowy.

pozd.
            • janetap Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 11:27
              Jestem jak najbardziej za takim autobusem, który będzie miał przystanek na ul.
              Powstańców. W kierunku Rembertowa nie mamy przecież żadnego połączenia a SKM to
              dobre rozwiązanie na ominięcie korków na Chełmżyńskiej, Łodygowej i innych
              drogach ząbkowskich prowadzących do Warszawy...
              Pozdrawiam
              Żaneta
    • adjd fora osiedlowe i wspólnotowe 03.04.07, 10:08
      Spróbujmy poruszyć ten temat na forach osiedlowych i wspólnotowych (nie wszyscy
      przecież śledzą to forum), wskazując namiary na to forum. Jak zbierze się
      większa liczba postów - prześlę je z wnioskiem o rozpatrzenie pomysłu do Pana
      Burmistrza.
      Pozdrawiam.
    • marom71 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 15:57
      popieram pomysł. jeśli trzeba bardziej oficjalnie, to jak?
    • igawa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 16:51
      Jeżeli chcecie widzieć to tutaj coś pisze:
      www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/Z-2007-03_30-3
      "Planowana jest korekta przebiegu linii po modernizacji ulic na terenie Ząbek i
      dostosowaniu ich do ruchu autobusów ZTM (tzn. m.in. modernizacja ul. Powstańców
      Śląskich). Nastąpi to jednak najwcześniej w połowie 2008 roku. "

więc i tak kiedyś atobus ZTM będzie jeżdził ulicą Powstańców. A po drugie
      dziwią mnie trochę roszczenia osób z tej ulicy, ponieważ myślą tylko o sobie.
      Przecież ul. Powstańców leży na samym skraju Ząbek i wtedy wszyscy będą musieli
      lecieć z innych rejonów do Powstańców. A Szwoleżerów jest ulicą do której dość
      blisko będą miały osoby zarówno z Powstańców, jak i np. z okolic Skorupki.
      Powstańców to nie jedyna ulica w Ząbkach i nie musi być uprzywilejowania,
      niektórzy całe życie chodzili do autobusu 145 z końca szwoleżerów około 2
      kilometrów i nie narzekają a wy już byście chcieli mieć ten atobus w pół roku,
      najlepiej pod samym wejściem do bloku.
      • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 17:14
        Ale przecież Szwoleżerów też będzie jeździł! Więc o co Ci chodzi???????
        • igawa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 17:25
          Chodzi o sam fakt,że wszystko ma być robione pod dyktando mieszkańców tej
          ulicy?? Na przykład to jest moje prywatne zdanie i nie muszę przychylać się do
          waszej opinii!!
          • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 17:32
            igawa napisała:

> Chodzi o sam fakt,że wszystko ma być robione pod dyktando mieszkańców tej
            > ulicy?? Na przykład to jest moje prywatne zdanie i nie muszę przychylać się
            do
            > waszej opinii!!

Nie, to kwestia wypracowania wspólnego stanowiska.
          • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 18:00
            igawa napisała:

> Chodzi o sam fakt,że wszystko ma być robione pod dyktando mieszkańców tej
            > ulicy??

A co przepraszam jest robione pod dyktando mieszkańców tej ulicy?????
      • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 17:30
        igawa napisała:

> Jeżeli chcecie widzieć to tutaj coś pisze:
        > www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/Z-2007-03_30-3
        > "Planowana jest korekta przebiegu linii po modernizacji ulic na terenie Ząbek
        i
        >
        > dostosowaniu ich do ruchu autobusów ZTM (tzn. m.in. modernizacja ul.
        Powstańców
        >
        > Śląskich). Nastąpi to jednak najwcześniej w połowie 2008 roku. "
        >
        > więc i tak kiedyś atobus ZTM będzie jeżdził ulicą Powstańców.

Od jakiegoś czasu czytam tą gazetę i przypuszczam, że informację o tym, że
        linia ma jeździć ulicą Powstańców wyczytali po prostu na tym forum :)

W innych artykułach m.in. piszą, że stworzyli wraz z policją mapę
        niebezpiecznych miejsc w Ząbkach, a po prostu przepisali informacje z wątku z
        naszego forum...
      • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 03.04.07, 17:59
        igawa napisała:

> Powstańców to nie jedyna ulica w Ząbkach i nie musi być uprzywilejowania,
        > niektórzy całe życie chodzili do autobusu 145 z końca szwoleżerów około 2
        > kilometrów i nie narzekają a wy już byście chcieli mieć ten atobus w pół
        roku,
        > najlepiej pod samym wejściem do bloku.

A czy uważasz że mieszkańcy Powstańców z pierwszych osiedli od Żołnierskiej to
        latali somolotami te 2 kilometry do autobusu 145???????
      • epti1 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 05.04.07, 08:26
        ooo....oto glos spolecznego rozsadku:P
      • wasyl1978 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 30.04.07, 23:51
        > "Planowana jest korekta przebiegu linii po modernizacji ulic na terenie Ząbek
        > dostosowaniu ich do ruchu autobusów ZTM (tzn. m.in. modernizacja ul.
        Powstańców Śląskich).

a gdzie w Ząbkach jest ulica Powstańców Sląskich ?....
        • monic18 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 01.05.07, 08:39
          wasyl1978 napisał:

"Planowana jest korekta przebiegu linii po modernizacji ulic na terenie Ząbek
          dostosowaniu ich do ruchu autobusów ZTM (tzn. m.in. modernizacja ul.
          Powstańców).

Bez zmodernizowania Powstańców i Kopernika, 199 ani żaden inny autobus ZTMu nie
          zawita na południowe Ząbki. Moim zdaniem Powstańców trzeba poszerzyć o 1,5 do 2
          metrów i jeszcze zrobić zatoki przystankowe.
    • iza.piecinska Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 04.04.07, 13:47
      my się pod tym pomysłem podpisujemy rękami i nogami ;)
      • tasiolot Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 04.04.07, 22:20
        i ja tez i ja tez i ja tez!!!
    • zdich Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 05.04.07, 10:04
      Nie jestem przeciwny takiej trasie nowego autobusu ale 1 km to chyba troche
      przesada. Od Powstancow do Szwolezerow jest nie wiecej niz 0,5 km. A to znowu
      nie jest tak daleko !! Ale trasa pol na pol Szwolezerow / Powstancow jest
      niezlym pomyslem !!
      • sztej Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 05.04.07, 18:09
        Szwoleżerów jest oddalona od Powstańców o 600 m. Nie wiadomo gdzie będzie
        przystanek na Szwoleżerów ale optymistycznie możemy przyjąć że trzeba będzie z
        osiedla Kopernika dojść jakieś 700 m. Przypomnę że do ronda przy giełdzie
        spożywczej gdzie znajduje się przystanek 145/345 jest 1200 m.
    • mrumru69 Optymalizacja przebiegu trasy 06.04.07, 08:42
      Mam propozycję do rozważenia przez mieszkańców ul. Szwoleżerów, Powstańców, i
      osób, które będą decydowały o przebiegu trasy. Osobiście uważam, że najlepsza
      trasa dla największej grupy przyszłych pasażerów to Powstańców-Kopernika-
      Szwoleżerów, ale na tym odcinku można w drodze powrotnej z Warszawy poprowadzić
      linię Szwoleżerów do Żołnierskiej. Wówczas przynajmniej w jedną stronę linia
      będzie bliższą dla obu zainteresowanych grup mieszkańców i można wybierać, czy
      dostać się do Warszawy lub wracać przez Targówek, czy przez Rembertów.
      • lukas887 Re: Optymalizacja przebiegu trasy 06.04.07, 09:42
        Ale o czym tu wogole jest rozmowa...szanowni mieszkancy ulicy Powstanców,
        oczywiscie nie wszyscy...chcecie aby wszystko co dobre tj. piekne ulice, linia
        autobusowa byla pod waszym nosem...ale czemu sami nic nie robicie w tym celu
        tylko lamentujecie tu na forum? jestem pewny ze wiekszosc z Was nawet nie jest
        zameldowana w Ząbkach, a zachowujecie sie jakbyscie byli rodzonymi ząbkowiakami
        i Wam sie wszystko nalezy...a wasze zameldowanie to placenie podatków na Zabki
        i tym samym zwiekszenie dochodow miasta co daje wieksze pole manewru wladzom do
        udogodnienia Wam i innym mieszkancom zycia...wiadomo ze przy Powstancow mieszka
        bardzo duza grupa ludzi...ale na papierze w urzedzie miasta jest Was duzo mniej
        wiec teoretycznie nie widac wielkiego zapotrzebowania na autobus wlasnie na
        Powstancow...no i na tym zakoncze swoj wywod...
        • tijufit Re: Optymalizacja przebiegu trasy 06.04.07, 10:06
          lukas887 napisał:

> Ale o czym tu wogole jest rozmowa...szanowni mieszkancy ulicy Powstanców,
          > oczywiscie nie wszyscy...chcecie aby wszystko co dobre tj. piekne ulice,

Mam subiektywne wrażenie, że 80% osób korzystających z forum to mieszkańcy
          Powstańców i najbliższych okolic. Już po tym fakcie można przypuszczać, że na
          Powstańców mieszka znacznie więcej ludzi niż np. na Szwoleżerów. A za kilka lat
          jak wprowadzą się ludzie do wszystkich budowanych obecnie mieszkań, to
          Powstańców i okolice to będzie niemal połowa mieszkańców Ząbek. Rozwój miasta i
          duży wzrost dochodów miasta w głównej mierze Ząbki zawdzięczają nowym
          mieszkańcom.

Niech osoby z innych części Ząbek również żądają dla siebie tego, co uważają,
          że im się słusznie należy, nikt im tego nie broni.

linia
          > autobusowa byla pod waszym nosem...ale czemu sami nic nie robicie w tym celu
          > tylko lamentujecie tu na forum? jestem pewny ze wiekszosc z Was nawet nie
          jest
          > zameldowana w Ząbkach,

Jesteś pewny to sądzę, że jakieś dowody na to masz? Według mnie z tym
          meldowaniem u nas nie jest najgorzej:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=59731463&a=60131746
          Na pewno jakaś część ludzi jest niezameldowanych, ale że to jest większość, to
          już bym się nie zgodził.

> a zachowujecie sie jakbyscie byli rodzonymi ząbkowiakami

A jak mamy się zachowywać?
          • agulecw Re: Optymalizacja przebiegu trasy 13.04.07, 00:34
            Jestem mieszkanką ulicy Szwoleżerów (bliżej Żołnierskiej)i nie ukrywam że
            wkurza mnie gdy po raz kolejny czytam "a nie lepiej aby jeździł Powstańców".
            Drodzy mieszkańcy ulicy Powstańców odległość jaką mielibyście do przejścia z
            ul. Powstańców na ul. Szwoleżerów jest porównywalna do tej jaką maja do
            przejścia mieszkańcy ul Szwoleżerów (okolice Pułaskiego i dalsze)do
            skrzyżowania z Kopernika gdzie prawdopodobnie byłby przystanek gdyby był. Nie
            rozumiem dlaczego to zawsze inni muszą pokonywać tą odległość, a nie Wy. Pragnę
            zauważyć że macie już jedną linię X której przystanek macie pod nosem, więc do
            nowej linii moglibyście podejść. W części Szwoleżerów blizej Żołnierskiej sporo
            sie pobudowało i mieszka tam dużo ludzi, nowe bloki, segmenty, mnóstwo domków.
            Weźcie pod uwagę też fakt że do 145 z Osiedla Kopernika też jest blizej niż z
            dalszych części Szwoleżerów bo Szwoleżerów jest bardziej kręta.
            Dlatego też ja jestem za propnowaną trasą autobusu ul. Szwoleżerów a potem
            Żołnierską.
        • gonzoxx1 Re: Optymalizacja przebiegu trasy 06.04.07, 11:13
          Tak dla scislosci i jasnosci

Zameldowanie nie jest konieczne do tego zeby podatki szly na Zabki, wysatczy ze
          w "picie" poda sie adres zamieszkania.

Medlunek to relikt poprzedniej epoki...
          • wstachera Re: Optymalizacja przebiegu trasy 13.04.07, 11:59
            gonzoxx1 napisał:

> Tak dla scislosci i jasnosci
            >
            > Zameldowanie nie jest konieczne do tego zeby podatki szly na Zabki, wysatczy
            ze
            > w "picie" poda sie adres zamieszkania.
            >
            > Medlunek to relikt poprzedniej epoki...

Niestety myli się Pan.
            Deklaracje w PIT nie mają żadnego znaczenia dla określenia ilości osób
            zamieszkujących daną gminę.

Ministerstwo Finansów określa kwotę podatku na podstawie danych z GUSu, a ten
            opiera się na Spisie Powszechnym z 2002 roku, który modyfikuje o urodzenia,
            zgony, zameldowania i wymeldowania, które nastapiły po Spisie.

Tylko meldunek spowoduje przekazanie kwoty około 500 zł rocznie do budżetu
            Ząbek.

radny
            Waldemar Stachera
            CZAS NA ZĄBKI
            • awawawaw Re: Próbny przejazd 15.04.07, 20:49
              transport.asi.pwr.wroc.pl/2-151445.html
              • wasyl1978 Re: Próbny przejazd 16.04.07, 18:26
                ciekawe jaki numer bedzie miała ta linia....
                • tijufit Re: Próbny przejazd 16.04.07, 22:07
                  wasyl1978 napisał:

> ciekawe jaki numer bedzie miała ta linia....

Chodzą słuchy, że 199.
                  • monic18 Re: Próbny przejazd - 199 17.04.07, 18:01
                    tijufit napisał:

> wasyl1978 napisał:
                    >
                    > > ciekawe jaki numer bedzie miała ta linia....
                    >
                    > Chodzą słuchy, że 199.

Masz dobre dojścia Tijufit. Oto news ze stronki miasta.

Linia nr 199 - Rembertów - Ząbki - Targówek
                    Uprzejmie informujemy, że pion przewozów ZTM ustalił roboczą wersję trasy nowej
                    linii autobusowej przebiegającej przez nasze Miasto.

Warszawa
                    Trocka - 1141* 08* Targówek;
                    Trocka - 1140 02 Pratuliska;
                    Radzymińska - 1056 02 Trocka;
                    Radzymińska - 1057 02 Jórskiego;
                    Radzymińska - 1058 02 Kościeliska;
                    Radzymińska - 1059 02 Tużycka;
                    Radzymińska - 1060 04 Młodzieńcza;
                    Radzymińska - 1279 02 Krynoliny;
                    Bystra
                    Ząbki
                    Batorego - 1328 02 Bortnowskiego;
                    Batorego - 1239 02 Wyspiańskiego;
                    Batorego - 1330 02 PKP Ząbki;
                    3-go Maja
                    Orla - 1330 02 PKP Ząbki;
                    Kwiatowa - 1332 02 Ks. Skorupki;
                    Szwoleżerów - 1333 02 Kwiatowa;
                    Szwoleżerów - 1335 02 Zieleniecka;
                    Szwoleżerów - 1336 02 Kopernika;
                    Szwoleżerów - 1337 02 Pułaskiego;
                    Szwoleżerów - 1338 02 Wronia;
                    Zielonka
                    Al. Marszałka Piłsudskiego
                    Warszawa
                    Zołnierska
                    Czwartaków
                    Paderewskiego - 2091 01 Szafarzy;
                    Paderewskiego - 2090 01 Zawodowa;
                    Gen. Chruściela - 2087 Eskulapów;
                    Gen Chruściela - 2088 04 Rembertów AON.

Jednocześnie informujemy, że biorąc pod uwagę wnioski mieszkańców Ząbek
                    wystapiliśmy do ZTM z propozycją zmiany końcowego odcinka trasy 199 poprzez
                    stworzenie możliwości zatrzymywania się autobusów tej linii bezpośrednio przy
                    stacji PKP Rembertów.

* ulica (numer i nazwa przystanku)

dodano: 17 April 2007 12:12:10

• tijufit Re: Próbny przejazd - 199 17.04.07, 19:17
                      monic18 napisała:

> > Chodzą słuchy, że 199.
                      >
                      > Masz dobre dojścia Tijufit. Oto news ze stronki miasta.

Numer ładny, łatwy do zapamiętania :) Oby linia się sprawdziła i została z nami
                      na wiele lat...
                      • vsa Re: Próbny przejazd - 199 17.04.07, 21:05
                        > Numer ładny, łatwy do zapamiętania :) Oby linia się sprawdziła i została z
                        nami
                        >
                        > na wiele lat...

I jak najszybciej trafiła na Powstańców!!!!!!!!!!
                        • tijufit Re: Próbny przejazd - 199 23.04.07, 14:07
                          vsa napisał:

> I jak najszybciej trafiła na Powstańców!!!!!!!!!!

Ulica Szwoleżerów jej tak łatwo nie odda :) Zrobienie przystanków na rogu
                          Żołnierskiej i Powstańców trochę poprawiłoby dostęp do tej linii dla
                          mieszkańców końca Powstańców, ale to nastąpi dopiero po przebudowie
                          Żołnierskiej.
                          • maniek504 Re: Próbny przejazd - 199 24.04.07, 20:06
                            tylko kiedy będzie ta przebudowa Żołnierskiej oby nie w 2012r
                            • tijufit Re: Próbny przejazd - 199 25.04.07, 08:08
                              maniek504 napisał:

> tylko kiedy będzie ta przebudowa Żołnierskiej oby nie w 2012r

Raczej nie, pewnie poźniej. Fragmenty OEC powinny być budowane równolegle,
                              jednocześnie. Niestety najpierw skończą węzeł Marsa (3 lata), potem przerwa,
                              potem ulica Marsa, znowu przerwa, potem Żołnierska, itd. Razem to potrwa z 8
                              lat.
    • sesorek Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 25.04.07, 11:29
      wiecznie nie zadowoleni mieszkańcy ul. Powstańców
      macie juz autobus przeciez... nie nazywa sie przypadkiem X??
      czy jakos tak podobnie??chcieliscie asfalt macie asfalt
      macie asfalt to teraz chcecie ogranicznia ruchu ciezkich
      pojazdów nie wiem czy tam juz to jest czy nie ale sie
      zdecydujcie jesli ogranicznie ruchu ciezkich pojazdów to nie
      bedziecie mieli autobusów bo wiadomo pow 3,5t

A co z mieszkańcami którzy mieszkają na końcu ul. Szwoleżerów??
      oni tez napewno nie chcą chodzic okolo 1 km do ul kopernika.

• wasyl1978 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 25.04.07, 12:02
        teraz chcecie ogranicznia ruchu ciezkich
        > pojazdów nie wiem czy tam juz to jest czy nie ale sie
        > zdecydujcie jesli ogranicznie ruchu ciezkich pojazdów to nie
        > bedziecie mieli autobusów bo wiadomo pow 3,5t

pod znakiem zakazu po 3,5t umieszcza sie tabliczke "nie dotyczy pojazdow ZTM" i
        po klopocie :-)
        • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 25.04.07, 13:30
          I widzisz jakie to proste :)
          • aniolek7771 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 25.04.07, 15:25
            Jak na mój gust to dyskusja jest bez sensu, ZTM nie da autobusu na Powstańców,
            bo ulica się nie nadaje i tyle. A poza tym tam już jeździ X i to do metra, więc
            nie wiem w czym problem. A ze 199 trzeba się będzie przesiadać.
            I nie można mieć wszystkiego, trzeba się z tym pogodzić. A z Powstańców do
            Kopernika nie jest wcale tak daleko, 5 minut szybkim krokiem :P
            • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 25.04.07, 16:17
              " nie wiem w czym problem. A ze 199 trzeba się będzie przesiadać.
              > I nie można mieć wszystkiego, trzeba się z tym pogodzić. A z Powstańców do
              > Kopernika nie jest wcale tak daleko, 5 minut szybkim krokiem :P"

Oj to musi byc naprawde bardzo szybki "krok" by przejsc przez kawałek ulicy
              Powstancow i calą Kopernika do przystanku tej nowej linni 199 przez 5 minut.
              Okresliłabym to "krokiem milowym"

• sesorek Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 26.04.07, 15:20
                Oj to musi byc naprawde bardzo szybki "krok" by przejsc przez kawałek ulicy
                > Powstancow i calą Kopernika do przystanku tej nowej linni 199 przez 5 minut.
                > Okresliłabym to "krokiem milowym"

moze najlepiej to jakby autobus podjeżdzał pod kazdy blok wieżdzał windą
                podstawiał sie pod każde mieszkanie trąbił, otwierał drzwi wysówał czerwony
                dywan i po kłopocie heheh

odrobine spacerku nikomu jeszcze nie zaszkodziło dla samego zdrowia chociazby...
                :))))
                • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 26.04.07, 15:58
                  "moze najlepiej to jakby autobus podjeżdzał pod kazdy blok wieżdzał windą
                  > podstawiał sie pod każde mieszkanie trąbił, otwierał drzwi wysówał czerwony
                  > dywan i po kłopocie heheh"
                  Nie musi WYSUWAĆ czerwonego dywanu, wystarczy ze przejdę po asfalcie na
                  Postanców. ;)
                  Tak na marginesie Pan kolega to ma wymagania, no coz pomarzyć kazdy moze ;)

Panie kolego prosze sie przejsc z dzieckiem w deszcz lub wiatr przez cala ulce
                  Koprnika do osiedla na Postancow, napewno bedzie to spacerek 5-minutowy i dla
                  zdrowia :)
                  A moze ma Pan "milowe buty " ;)
                  • aniolek7771 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 26.04.07, 17:01
                    No dobra, przesadziłam, ale 10 minut przez samego Kopernika to nawet całkiem
                    wolno.
                    A co do przejścia z dzieckiem, to zapewniam, że na Szwoleżerów również mają
                    małe dzieci :) (I pogoda jest zwykle podobna w spornych rejonach) ;)
                    • sesorek Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 27.04.07, 20:46
                      >(I pogoda jest zwykle podobna w spornych rejonach) ;)

może na powstańców jest inaczej :PPPP tam wszystko jest inaczej...:))) hehe

1 do "pana kolego" wyżej przecież macie tam już autobus linia X
                      2 nikt nie kazał tam kupować mieszkania
                      3 pozdrawiam
                      • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 27.04.07, 22:15
                        sesorek napisał:

> >(I pogoda jest zwykle podobna w spornych rejonach) ;)
                        >
                        > może na powstańców jest inaczej :PPPP tam wszystko jest inaczej...:))) hehe
                        >
                        > 1 do "pana kolego" wyżej przecież macie tam już autobus linia X
                        > 2 nikt nie kazał tam kupować mieszkania
                        > 3 pozdrawiam

Zapomniał Pan ze Wy tez macie linie X i zapewne blizej do przystanku X niz my
                        bedziemy mieli do przystanku 199. Ilez to Pan ma do przystanku lini X. W tych
                        swoich "milowych butach" przejdzie "Pan kolega" w 2 minute ;)
                        Po drugie ja Panu tez nie kazałam kupowac tam mieszkania.

• sesorek Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 00:33
                          hmmmm
                          tak szczerze powiedziawszy to jestem obiektywnym obserwatorem tego tematu
                          ponieważ nie mieszkam ani na powstańców ani szwoleżerów ani na żadnej z ulic
                          którędy będzie przebiegała 199 oraz już istniejąca X więc mógłbym tez marudzic
                          żeby puścic linie na zachodnią częśc Ząbek albo żeby przystanek 145 lub 345 był
                          bliżej bo tak samo muszę "przetrwac" 5-cio minutowy spacer na przystanek i to
                          nie jest nic strasznego naprawdę zachęcam do spróbowania :)))))
                          • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 10:11
                            Panie sesorek, powtórze poraz kolejny, dla mnie z wozkiem (i zapewne dla
                            wiekszosci mlodych mam) taki spacer do Konca Kopernika z osiedla na POwstancow
                            trwa 15 minut, po kiepskim chodniku a czasami nawet po ulicy, wiec niestety nie
                            jest on nadwyraz przyjemny.
                            No ale coz nie bede dalej komentowac, gdyz Pan i tak wie lepiej.
                            • ata66 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 11:48
                              Szanowni mieszkańcy ulic: Powstańców i Szwoleżerów!
                              Nie jestem na szczęście mieszkanką żadnej z tych ulic i mocno irytuje mnie
                              licytowanie się która z tych ulic jest najważniejsza. Ja mieszkam w starej
                              części Ząbek i do jakiegokolwiek autobusu mam ponad półtora km spacerku. Jakoś
                              nie przychodzi mi do głowy apelować aby autobus jeździł moją ulicą i cieszę się,
                              że nareszcie jest nowy miejski autobus. Czytając wypowiedzi mieszkańców
                              południowych Ząbek mam wrażenie że to co najmniej centrum Paryża. Chcielibyście
                              mieć wszystko od razu. Komunikację, szkoły, przedszkola a jednocześnie spokój i
                              wiejski klimat. Wszystko wam przeszkadza: samochody jeżdżące ul Powstańców,
                              ciężarówki dowożące materiały na budowy. Proponuję wystąpić z petycją w sprawie
                              doprowadzenia na ul Powstańców dodatkowej linii metra a piasek i cement na
                              budowę dostarczać helikopterem. Z tego co wiem mieszkania w Ząbkach są o wiele
                              tańsze niż w Warszawie więc może i wymagania powinny być nieco mniejsze.
                              Mieszkańcy starych Ząbek często też nie mają utwardzonych ulic, chodników i mamy
                              z wózkami muszą się przedzierać przez piach i kałuże ale jakoś znacznie mniej
                              widać tu narzekania z ich strony. Proponuję mniej wygodnictwa a więcej uśmiechu.
                              Wracając do nieszczęsnego autobusu 199 może w dni parzyste niech jeździ
                              ul.Szwoleżerów a w nieparzyste ul. Powstańców, jak kot u Kargulów i Pawlaków.
                              Pozdrawiam południowe Ząbki
                              • sdarp Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 12:14
                                ata66 napisała:

> Szanowni mieszkańcy ulic: Powstańców i Szwoleżerów!
                                > Nie jestem na szczęście mieszkanką żadnej z tych ulic i mocno irytuje mnie
                                > licytowanie się która z tych ulic jest najważniejsza. Ja mieszkam w starej
                                > części Ząbek i do jakiegokolwiek autobusu mam ponad półtora km spacerku. Jakoś
                                > nie przychodzi mi do głowy apelować aby autobus jeździł moją ulicą i cieszę się
                                > ,
                                > że nareszcie jest nowy miejski autobus. Czytając wypowiedzi mieszkańców
                                > południowych Ząbek mam wrażenie że to co najmniej centrum Paryża. Chcielibyście
                                > mieć wszystko od razu. Komunikację, szkoły, przedszkola a jednocześnie spokój i
                                > wiejski klimat. Wszystko wam przeszkadza: samochody jeżdżące ul Powstańców,
                                > ciężarówki dowożące materiały na budowy. Proponuję wystąpić z petycją w sprawie
                                > doprowadzenia na ul Powstańców dodatkowej linii metra a piasek i cement na
                                > budowę dostarczać helikopterem. Z tego co wiem mieszkania w Ząbkach są o wiele
                                > tańsze niż w Warszawie więc może i wymagania powinny być nieco mniejsze.
                                > Mieszkańcy starych Ząbek często też nie mają utwardzonych ulic, chodników i mam
                                > y
                                > z wózkami muszą się przedzierać przez piach i kałuże ale jakoś znacznie mniej
                                > widać tu narzekania z ich strony. Proponuję mniej wygodnictwa a więcej uśmiechu
                                > .
                                > Wracając do nieszczęsnego autobusu 199 może w dni parzyste niech jeździ
                                > ul.Szwoleżerów a w nieparzyste ul. Powstańców, jak kot u Kargulów i Pawlaków.
                                > Pozdrawiam południowe Ząbki

W pełni się zgadzam z wypowiedzią.
                                Na forum przeważa Powstańcocentryzm.

A prawda jest taka że Ząbki to nie jest tylko ulica Powstańców.
                                To nie pępek świata - to tylko peryferia miasta.

Druga tendecja jaką widze to ciągłe narzekanie.
                                Że mogło by być lepiej.

Proponuje cofnąć się pamięciom 3 lata wstecz kiedy na powstańców nie było żadengo autobusu, trzeba było drałować 2 km do 145 lub 3 km do stacji PKP.
                                A teraz wielki problemem jest spacerek 5 minutowy do 199, bo X jest za drogi lub nie jedzie tam gdzie potrzeba.
                                Troche optymizmu a nie tylko samo narzekanie.
                                Wiem, że to nasza narodowa cecha - ale trzeba próbować ją zwalczać.
                                Obszar Powstańców dokonał ogromnego skoku rozwoju w dziedzinie komunikacji- może jeszcze odbiega od średniej Warszawskiej ale to są peryferia Ząbek.
                                Nie jest i nie będzie to jakieś centrum przesiadkowe lub węzeł komunikacyjny.
                                Jeśli chcieliście móc dojechać spod domu jednym autobusem do każdego punktu w Warszawie to trzeba było zamieszkać przy placiu Konstytucji a nie w Ząbkach.

W Ząbkach są ulice których mieszkańcy czekają 30 lat na ich utwardzenie i muszą zasuwać 20 minut do stacji pkp lub przystanku autobusowego.
                                Mieszkają daleko od linii X lub 199 a i tak muszą ze swoich podatków solidarnie ją dotować.

W Warszawie też nie każdy ma autobus pod nosem.
                                Czasem trzeba przespacerować się z kilometr albo wiecej.
                                W warszawie też są obszary gdzie nie ma utwardzonych ulic, nie ma kanalizacji.
                                np. jadąc do Warszawy Łodygową obszary położone na lewo od łodygowej.
                                np. ulice: Lewnowska, czy okolice nowobudowanego kościoła przy Łodygowej.
                                To jest już Warszawa - a drogi mają znacznie gorsze niż na ul. Powstańców czy Kopernika.
                                Więc prosze skończyć z tym narzekaniem i z tą postawą roszczeniową.
                                Ząbki to nie tylko ul. Powstańców.

-
                                • wasyl1978 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 12:25
                                  mimo ze jestem mieszkancem akurat ulicy powstancow to musze w 100% zgodzic sie
                                  z przedmówca - powstancow to nie jest jedyna ulica w zabkach ! inni mieszkancy
                                  maj znacznie gorszy dostep do transportu....
                                  • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 13:59
                                    Moze nie jest centrum Zabek ale mili Panstwo prosze rozejrzec sie ile tu ludzi
                                    mieszka i ile w najblizszym czasie przybedzie (czyli dosc duzy dochod z
                                    podatkow)
                                    Powtarzam jeszcze raz (dzis zmierzone) dosc szybkim krokiem do konca Kopernika
                                    zajelo mi przedzieranie sie z wozkiem ponad 15 minut. Przypominam tez ze nie
                                    tylko postancow skorzystalo na lini X. Poruszam sie lina X 3 razy w tygodniu i
                                    widze ile na kazdym przystanku ludzi wsiada.
                                • sibeliuss Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 14:04
                                  sdarp napisał:

> A teraz wielki problemem jest spacerek 5 minutowy do 199, bo X jest za drogi
                                  lub nie jedzie tam gdzie potrzeba.

To dziwne, że stać ludzi na mieszkania, a nie stać na złotówkę więcej za bilet?
                                  • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 28.04.07, 14:33
                                    "To dziwne, że stać ludzi na mieszkania, a nie stać na złotówkę więcej za
                                    bilet?"

Troche wiecej precyzji prosze Pana.
                                    Moze jeszcze Pan powie, stac na mieszkanie a nie stac na auto
                                    • sesorek Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 30.04.07, 09:47
                                      > Troche wiecej precyzji prosze Pana.
                                      > Moze jeszcze Pan powie, stac na mieszkanie a nie stac na auto

no własnie nie wiem w jakiej cenie są mieszkania na powstańców ale pewnie w
                                      okolicach 350 tys wiec jesli kogos stac na taki wydatek to nie stac na
                                      samochód za 5-6 tys?? za te pieniądze juz mozna kupic auto do jazdy
                                      a wiec szanowna/y ancymonek3 znalazłaś/eś sam/a rozwiązanie :)
                                      macie X a jesli chcecie jechac 199 mozecie sie przejsc do przystanku
                                      jesli nie chce wam sie isc to mozecie podjechac X przystanki zazwyczaj pokrywają
                                      sie z przystankami 199 wiec mała przesiadka i po sprawie a jak nie to jeszcze
                                      pozostaje chwilke poczekac to i metro bedziecie mieli i tramwaje lotnisko i
                                      dostęp do morza zeby promem było mozna :))))
                                      • ancymonek3 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 30.04.07, 15:39
                                        Drogi sesorku. Znow u Pana Brak precyzji na bagatele nawet 100 tys.
                                        Rozmowa z Panem to jak "rzucanie grochem o sciane. Zycze dobrych lotow tym Pana
                                        samolotem. I troche zrozumienia dla innych ludzi.
                                        Milych odplywow :)
                                      • ponponka1 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 01.05.07, 09:20
                                        sesorek napisał:

> no własnie nie wiem w jakiej cenie są mieszkania na powstańców ale pewnie w
                                        > okolicach 350 tys wiec jesli kogos stac na taki wydatek to nie stac na
                                        > samochód za 5-6 tys?? za te pieniądze juz mozna kupic auto do jazdy
                                        > a wiec szanowna/y ancymonek3 znalazłaś/eś sam/a rozwiązanie :)

Co za zyczeniowe myslenie...ze skoro ja moge to inni tez...

Sa tacy, ktorzy wydaja doslownie ostatni grosz na mieszkanie i sa na granicy
                                        przyznania kredytu i na wiecej ich nie stac. Jestem tego przykladem. Wolalam
                                        skromniej zyc i miec wlasny kat i biegac 2 km na przystanek niz kupic samochod.
                                        Bo samochod to nie jest jednorazowy wydatek. Koszt utrzymania to takze OC,
                                        benzyna, a przy starym samochodzie, naprawy i wymiana czesci. Czyli srednio ok.
                                        300-400 PLN miesiecznie w skali roku. Za takie pieniadze mozna dostac 80 000
                                        kredytu hipotecznego na 30 lat!!!
                                        ech....
                                        • sesorek Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 07.05.07, 11:06
                                          ponponka1 napisała:

> sesorek napisał:
                                          >
                                          >
                                          > > no własnie nie wiem w jakiej cenie są mieszkania na powstańców ale pewnie
                                          > w
                                          > > okolicach 350 tys wiec jesli kogos stac na taki wydatek to nie stac na
                                          > > samochód za 5-6 tys?? za te pieniądze juz mozna kupic auto do jazdy
                                          > > a wiec szanowna/y ancymonek3 znalazłaś/eś sam/a rozwiązanie :)
                                          >
                                          > Co za zyczeniowe myslenie...ze skoro ja moge to inni tez...
                                          >
                                          > Sa tacy, ktorzy wydaja doslownie ostatni grosz na mieszkanie i sa na granicy
                                          > przyznania kredytu i na wiecej ich nie stac. Jestem tego przykladem. Wolalam
                                          > skromniej zyc i miec wlasny kat i biegac 2 km na przystanek niz kupic samochod.
                                          > Bo samochod to nie jest jednorazowy wydatek. Koszt utrzymania to takze OC,
                                          > benzyna, a przy starym samochodzie, naprawy i wymiana czesci. Czyli srednio ok.
                                          > 300-400 PLN miesiecznie w skali roku. Za takie pieniadze mozna dostac 80 000
                                          > kredytu hipotecznego na 30 lat!!!
                                          > ech....
                                          >
                                          >

ok wszystko sie zgadza Ciebie rozumiem bo kupujesz rezygnujesz z czegos innego
                                          ale rozumiesz to ze masz 2 km do przystanku tzn tyle to zapewne jest na
                                          przystanek przy piłsudskiego...teraz macie naprawde fajnie z tymi autobusami bo
                                          na dobrą sprawe macie dwa. Ale nie rozumiem ludzi którzy teraz mają dwa autobusy
                                          w zasadzie pod nosem i narzekają ze jeszcze za daleko im chodzic itp... i ciągłe
                                          narzekania przeciez jeszcze jakies dwa lata temu nie było ani jednego!!!!
                                          teraz w któryms temacie zdaje sie " dlaczego wyprzedają mieszkania na
                                          powstanców" natknąłem sie na odpowiedz bo bicie dzwonów o 6:30 przeszkadza i juz
                                          chodzili z tym do księdza bo to naprawde uciązliwe...... no ludzie !!!!! to co
                                          moze napiszcie petycje do burmistrza o wyburzenie kościoła !!!!!!!
                                          wkur.... mnie takie osoby wiecznie nie zadowolone(a na ul. Powstańców
                                          zwłaszcza...złoze to na te toksyny z EC kawęczyn) z wielkim problemem jak tu
                                          dojsc do autobusu oj bieda straszna nastała z tego powodu....
                                  • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.05.07, 09:48
                                    sibeliuss napisał:

> To dziwne, że stać ludzi na mieszkania, a nie stać na złotówkę więcej za
                                    bilet?

Czasami też mieszkania kupuje się na wieloletni kredyt, czasami też mieszka się
                                    w wynajmowanym... A 80 zł miesięcznie dodatkowo na bilet to już spora suma,
                                    odczuwalna w budżecie...
                              • sibeliuss Do ata66 28.04.07, 14:03
                                Wspaniale to opisałaś, też mam takie odczucia.
                              • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.05.07, 09:41
                                ata66 napisała:

> Szanowni mieszkańcy ulic: Powstańców i Szwoleżerów!
                                > Nie jestem na szczęście mieszkanką żadnej z tych ulic i mocno irytuje mnie
                                > licytowanie się która z tych ulic jest najważniejsza.

Nie jest to licytowanie, która ulica jest ważniejsza. Chodzi raczej o to którą
                                z tych dwóch ulic powinien jeździć w przyszłości autobus 199. Uważam, że
                                obecnie powinien jeździć w całości ulicą Szwoleżerów, bo:
                                - ilość mieszkańców na tych dwóch ulicach jest mniej więcej zbliżona,
                                - ulica Powstańców ma linię X,
                                - ulica Powstańców technicznie nie nadaje się na poprowadzenie linii ZTM.

Jednak biorąc po uwagę fakt, że przy ulicy Powstańców buduje się duża liczba
                                nowych osiedli (ilość mieszkańców będzie znacznie większa niż przy ulicy
                                Szwoleżerów) oraz linia X kiedyś zniknie (tak sądzę, uważam, że wydatki na jej
                                utrzymanie przeznaczyć lepiej na autobus ZTM) to sensownie jest rozważenie
                                zmiany trasy linii 199, tak aby również prowadziła częściowo ulicą Powstańców.
                                Jeśli na Powstańców będzie mieszkało kiedyś 3,4 razy więcej osób niż przy
                                Szwoleżerów to z ekonomicznego punktu widzenia linia powinna iść ulicą
                                Powstańców. Trasy autobusowe wyznacza się tam, gdzie jest najwięcej
                                mieszkających ludzi, to jest najważniejsze, rozsądne kryterium.
                                • robert8882 Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.05.07, 09:53
                                  To nie jest takie proste.
                                  Chodzi o zasięg przystanków. Od każdego zwykle zatacza się koło np 700m. i
                                  sprawdza z jakiego obszaru mogą dojść ludzie. Może się okazać, że przystanki
                                  przy ul. Szwoleżerów obsługują większą liczbę mieszkańców w tym też z
                                  Powstańców.
                                  Nie pamiętam, ale chyba zakłada się dojście nie dłuższe niż 15 minut co daje
                                  maksymalnie 1 km do przystanku.
                                  • vsa Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 02.05.07, 10:01
                                    Ja tu nie widzę żadnego problemu. Naj sprawiedliwiej byłoby żeby 199 jeździł
                                    ul. Kopernika. Ale skoro nie ma technicznych możliwości, to po co ta licytacja?
                                    Będą możliwości, będziemy dyskutować!
                                    • tijufit Re: mieszkańcy ul. Powstańców-autobus do Remberto 07.05.07, 11:27
                                      vsa napisał:

> Ja tu nie widzę żadnego problemu. Naj sprawiedliwiej byłoby żeby 199 jeździł
                                      > ul. Kopernika. Ale skoro nie ma technicznych możliwości, to po co
                                      > ta licytacja?
                                      >
                                      > Będą możliwości, będziemy dyskutować!

Nieprędko ulica Powstańców będzie przystosowana do kursowania autobusu ZTM. Tak
                                      więc obecnie nie ma innej możliwości niż trasa ulicą Szwoleżerów. Za kilka lat
                                      zaś pewnie autobus ZTM zawita na Powstańców, może 170? Może szybki autobus do
                                      centrum ulicą Nowoziemowita...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka