Dodaj do ulubionych

zużycie wody

17.08.07, 08:36
Czy mozecie podzielic się ze mna informacją na temat ilości
zużywanej przez Was wody? U mnie sa trzy osoby dorosle plus
dwuletnie dziecko i wychodzi mi ok. 14 m3 miesiecznie (mieszkanie w
bloku). Po wstepnym rekonesansie wychodzi mi, ze to bardzo duzo, a
wydaje mi sie, że wykorzystujemy wode raczej oszczednie. Bede
wdzieczny za info.
Obserwuj wątek
    • piotr7171 Re: zużycie wody 17.08.07, 09:57
      Wlasnie wczoraj odebralem rozlizcenie za media;
      U mnie wyglada to nastepująco:
      Przy trzech os. doroslych i dziecko (1,5) na 40 m2
      za okres styczen-czerwiec 60m3 (m-cznie 10m3)
      We wczesniejszym okresie tj czerwiec - grudzien 2006 zluzycie
      wynosilo 88m3.
      Od stycznia zamontowalem w kuchni (zlewie) , lazience
      (umywalce) "perlatory" ktore mialy dawac 80% mniejsze zuzycie.
      Faktycznie wyszlo mniej. Problem w tym ze i tak duzo wody idzie na
      pranie, mycie (w wannie nie instalowalem nic).

p7171
    • tomkrt Re: zużycie wody 17.08.07, 11:52
      Opowiem o pewnym swoim doświadczeniu z wodą z wodociągu, które dosyć dramatycznie podniosło jedną z faktur za wodę i nie tylko.
      Po zeszłorocznych problemach z wodą - (były częste problemy z brakiem wody na wyższych piętrach budynków Ząbkowskich w godzinach szczytu łazienkowego i w okresach podlewania ogródków) podjęto decyzję o podniesieniu ciśnienia na przepopmowni - obecnie ciśnienie w Ząbkowskim wodociągu (przy małych poborach - czyli można powiedzieć hydrostatyczne) wynosi ok 8-9 atmosfer czyli dosyć dużo.

W domowej instalacji wodnej w obwodzie zasobniea ciepłej wody użydkowej miałem zainstalowany zawór bezpieczeństwa - (zeby było elegancko - i na wypadek większej awarii ujście z zaworu bezpieczeństwa było wyprowadzone wprost do kanalizacji.

po podpięciu tej instalacji do wodociągu ząbkowskiego - zaszła dosyć nieprzyjemna sytuacja. Zawór bezpieczeństwa nie był dostosowany do ciśnień jakie w godzinach nocnych pojawiają się w ząbkowksim wodociągu i się lekko otwierał. W efekcie bardzo wzrosło zużycie wody i niestety również gazu. Zanim zorientowałem się co się dzieje kilkanaście metrów sześciennych podgrzanej wody popłynęło wprost do kanalizacji. Rozwiązaniem tego problemu było wpięcie na wejściu wodociągu reduktora ciśnienia (początkowy projekt przyłącza niestet nie przewidywał takiego urządzenia więc nie zostało zamontowane).

Opisuję tą historyjkę ku przestrodze - żeby komuś nie przytrafiło się to samo. Niestety jednostronne zasilanie ząbkowskiego wodociągu skutkuje dużymi dobowymi zmianami ciśnienia na podstawwie własnych obserwacji wskazań manometru jest to 2-9 barów (atmosfer).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka