Dodaj do ulubionych

środowe spotkanie

13.04.08, 16:38
witam wszystkich

w najbliższą środę ma odbyć się zebranie,
z tego co wiem wszyscy dostali projekt statutu z całym zestawem
innych papierów.
aby usprawnić srodowe zebranie może niektórzy z nas mają jakieś
cenne uwagi co do:
- zawartości tych dokumentów
- firmy która ma przejąc zarządzanie nieruchomością ( może mogą
przygotować konkurencyjne oferty z innych firm??) żebyśmy nie dali
się wpuścic w maliny.

pozdr.
sąsiad
Obserwuj wątek
    • belinda38 Re: środowe spotkanie 18.04.08, 14:54
      Witam
      Czy nie sądzicie, że zawyżyliśmy sobie planowane koszty na 2008 r.
      Może i jednostkowy koszt nie jest wysoki, ale miesięczne koszty wydają się
      zawyżone np. za utrzymanie porządku: 3000 zł miesięcznie - to nie jest mało. Nie
      wspominając oczywiście o rezerwie, która przecież jest po to, żeby pokryć
      ewentualne nieplanowane koszty.
      Pozdrawiam
    • belinda38 Re: środowe spotkanie 18.04.08, 15:14
      I jeszcze jedną rzecz chciałabym zaproponować:
      Wydaje mi się, że rozsądnym byłoby w przyszłości pobieranie opłat za wywóz
      nieczystości od osoby a nie od lokalu.
      • jaskowa1 Re: środowe spotkanie 18.04.08, 15:51

• belinda38 Re: środowe spotkanie 18.04.08, 16:00
          Zawsze będą jakieś za i przeciw.
          Myślę, że branie pod uwagę psy, koty, opiekunki to niekoniecznie dobry pomysł.
          Jak również życie towarzyskie osób posiadających rodziny czy też nie - bo to nie
          jest miarą.

• jaskowa1 Re: środowe spotkanie 19.04.08, 10:46

• madzik_3 Re: środowe spotkanie 19.04.08, 16:46
              Witam wszystkich sąsiadów.
              Zgadzam się z belindą38, że pobieranie opłat za wywóz nieszystości
              liczone od lokalu nie jest dobrym rozwiązaniem! Oczywiście
              najsprawiedliwej byłoby liczyć od osoby, ale jak wiadomo baaaaardzo
              trudne jest ustalenie ile osób realnie mieszka w lokalu. Dlatego
              uważam, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest liczyć od merta
              kwadratowego zajmowanego mieszkania (tak jak było w projekcie),
              ponieważ jest to "jakaś" miara ilości mieszkańców danego lokalu.
              Wiem, że to też dokładnie nie odzwierciedla ilości osób, ale myślę,
              że jest bardziej sprawiedliwe niż liczenie od lokalu. Wiadomo, że w
              mieszkaniu np. 90 m ma szansę mieszkać więcej osób niż np. w
              kawalerce. Po prostu im większe mieszkanie, tym większe
              prawdopodobieństwo, że mieszka tam więcej osób.
              • belinda38 Re: środowe spotkanie 21.04.08, 11:50
                Witam.
                Wydaje mi się, że miarą jest osoba zameldowana lub zamieszkała w mieszkaniu.
                Oczywiste jest, że osoba mieszkająca sama nie powinna płacić za nieczystości 4 lub 3-osobowej rodziny.
                Jeżeli chodzi o liczenie opłat za wywóz śmieci od metra mieszkania to z pewnością liczenie od metra jest miarodajniesze niż od lokalu.
                Choć według mnie nie do końca, ponieważ w 100 metrowym mieszkaniu może mieszkać jedna osoba - i też nie powinna płacić za 3-4 osobową rodzinę.
                Pozdrawiam
                • pablo120375 Re: środowe spotkanie 22.04.08, 00:20
                  witam
                  najlepszym sposobem jest liczenie śmieci po ilości zużytej wody rzadko sie zdarza żeby 4 osoby złożyły mniej wody niż 1 super czyścioch. oczywiście to tez nie jest idealne rozwiązanie ale dość często spotykane.

pozdrawiam
                  Pablo
                  • kasa2000 Re: środowe spotkanie 23.04.08, 20:19
                    a ja mam jeszcze lepszy pomysł, niech na pokrycie kosztów wspólnych płacą tylko
                    i wyłącznie osoby mieszkające w lokalach o powierzchni powyżej 100 m2, poniewaz
                    uwazam ze to byloby najsprawiedliwsze rozwiazanie na pewno zdaniem lokatorow
                    zamieszkujacych pozostale mieszkania, ktorych jest wiekszosc.... :))))))
                    BO:....
                    ZUZYWAJĄ WIĘCEJ WODY DO ZMYWANIA PODŁÓG,
                    MUSZA KUPIC WIECEJ MEBLI ZATEM BEDZIE WIECEJ KARTONOW DO WYNIESIENIA itd
                    ciekawe co pisaliby ci lokatorzy gdyby sami posiadali takie mieszaknia...

• jaskowa1 Re: środowe spotkanie 24.04.08, 13:55
                      kasa2000 aleś mnie ubawiła hahahahahahahaha
                    • belinda38 Re: środowe spotkanie 25.04.08, 09:23
                      nikt nie proponuje takich rozwiązań, ale cóż: uderz w stół a nożyce się odezwą :)
                      wydaje mi się, że taka radosna twórczość nie jest wcale potrzebna na tym forum :)
                      proponuje tylko bardziej miarodajne rozwiązanie liczenia opłat za wywóz śmieci
                      od osoby: i tak jak pisałam wcześniej - nie jest sprawiedliwe zarówno liczenie
                      od lokalu, jak i od metra - ponieważ jedna osoba mieszkająca w 100 metrowym
                      mieszkaniu nie produkuje tyle śmieci co 3-4 osobowa rodzina.
                      • kasa2000 Re: środowe spotkanie 27.04.08, 18:13
                        a mnie sie wydaje ze zjawisko forum wlasnie doskonale oddaje narodową sklonnosc
                        do deliberowania... byle gdzei, byle jak, ale zgodnie z subiektywnie pojmowaną
                        logiką zwana wprost egoizmem,
                        a przyjeta retoryka ma na celu tylko nasweitlenie tego drazniacego zjawiska...
                        tak dla przejrzystosci intencji, ale "coz uderz w stol a nozyce same odezwa sie"
                        jaki sens ma spotkanie, ustalanie regulaminu, kiedy chec zabrania glosu
                        skutecznie blokuje zwyczajna indolecja krasomowcza
                        o ile pamietam metoda obliczania zostala przyjeta w niekoniecznie
                        "konstytucyjny" sposob zatem mozna podwazyc uchwalony plan gospodarczy, przyjety
                        statut daje mnostwo mozliwosci do dezorganizowania prac zarzadu wystarczy sie
                        wczytac... ale odchodze od meritum sprawy
                        jestem otwarty na propozycje, o ile okaza sie sprawiedliwe i nie beda
                        naruszaly interesow mniejszości
                        placac premie za duze mieszkanie na pewno nikt nie oczekiwal, ze bedzie zmuszony
                        do pokrywania kosztow wspolnoty w nieproporcjonalnie wiekszym stopniu niz
                        wynikaloby to ze zwyczajnej "lokalowej" statystyki
                        chcialbym zwrocic uwage na sposob rozliczania energii cieplnej, za ktora rowniez
                        nieproporcjonalnie wiecej zaplaca mieszkancy wiekszych lokali. nie rozumiem,
                        dlaczego nikt nie zglasza, ze sposob jest niesprawiedliwy i narusza zasady
                        społecznej spawiedliwosci. sposob rozliczenia wydawał sie prosty (przeciez mamy
                        zainstalowane liczniki) natomiast formula obciazania stalym kosztem uzaleznionym
                        od powierzchni lokalu zostala "narzucona" przez inwestora i przyjeta przy
                        ogolnym aplauzie... i poczuciu spraweidliwości spolecznej
                        w tym konteksie mam nadzieje ze moj przedmowca nie bedzie mial juz problemow z
                        interpretają moich komunikatów
                        pozdrawiam,
      • koyoti Re: środowe spotkanie 26.04.08, 15:58
        Wtam wszystkich

jak widać temat śmieci irytuje wszystkich
        osobiście uważam że żaden sposób nie uszczęśliwi wszystkich chyba że każdy
        miałby osobny sposób rozliczania lub furtka na śmieci otwierałaby sie po
        wrzuceniu monety wtedy każdy zapłaciłby od częstotliwości pozbywania się śmieci
        ale to tak żartem.
        Myślę że skoro tak już uchwaliliśmy na spotkaniu to niech tak pozostanie do
        końca tego roku a po dokładnym rozliczeniu może nawet od lokalu bedzie można
        zmiejszyc cenę za śmieci.
        Ja mam 43 m2 i płaciłbym 8,61 ale trudno, jeżeli bedą duże nadwyżki to mam
        nadzieję że cena spadnie... wszystko przecież od nas zależy

pozdrawiam
    • wstachera Czy są Państwo zainteresowani ofertą na administro 30.04.08, 11:38
      Szanowni Państwo,

czy jesteście zainteresowani złożeniem przez naszą firmę PRO-SYSTEM
      RP sp. z o.o.oferty na administrowanie Waszą nieruchomością?

Jesteśmy firmą z Ząbek. Administrujemy m.in. 3 budynkami przy ul.
      Powstańców 24.

Nasza oferta obejmuje nie tylko zarządzanie tradycyjne, ale również
      z wykorzystaniem portalu internetowego - wersja demonstarcyjna
      www.eadministrator.pl
      W przypadku zainteresowania naszą propozycją, proszę o kontakt z
      Krzysztofem Domańskim tel: 783 298 248 email:
      krzysztof.domanski@prosystemrp.pl.

Pozdrawiam
      Waldemar Stachera
      PRO-SYSTEM RP sp. z o.o.
      waldemar.stachera@prosystemrp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się