Dodaj do ulubionych

Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla

01.11.08, 04:10
Urząd ogłosił przetarg na budowe takiego czegoś co ma się nazywać
"ciąg pieszo-jezdny połączenie ulicy Legionów z ulicą Orlą w Ząbkach"
ale po spojrzeniu na plan - jakoś to nie do końca jest realizowane.

umzabki.bip.org.pl/pliki/umzabki/rg_341_27-08_projekt_zagosp._terenu.pdf
Ciąg kończy się kilkanaście metrów od ul. Orlej.
Rozumiem że w przyszłości ma być poszerzana ul. Orla w związku z budoową tunelu - ale to na razie daleka przyszłość.
nie można było tego ciągu przedłużyć, aby mieszkańcy mogli w końcu przejść z Orlej do Legionów bez brodzenia w błocie ?
Szczególnie, że będzie to robione w stosunkowo taniej technologi
- zrezygnowano nawet z odwodnienia.
Nawierzchnia będzie z płyt eko (czyli takich kratek betonowych)
Nawet jeśli ten dodatkowy odcinek miałby służyć nawet tylko 2 lata, to można przecież go rozebrać i kratki użyć gdzieś inidziej
Rozumiem, że przerwanie jezdni ma na celu uniknięcie ruchu na tej uliczce. Ale czy nie można przynajmniej chodnika zbudować na całej długości tzn. dociągnąć go do obecnej Orlej ?
Obserwuj wątek
    • robert_swiatkiewicz Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 01.11.08, 16:02
      sdarp napisał:

> Rozumiem, że przerwanie jezdni ma na celu uniknięcie ruchu na > tej
      uliczce. Ale czy nie można przynajmniej chodnika zbudować
      > na całej długości tzn. dociągnąć go do obecnej Orlej ?

Problemem jest własność gruntu. Cały ten zielony teren po wschodniej części
      Orlej, od parkingu przy Przychodni Zdrowia aż po dom przy Orlej 7 stanowi
      własność prywatną i przed jakąkolwiek inwestycją miejską musi zostać wykupiony.
      • olcialas Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 01.11.08, 20:43
        W związku z powyższym... Jaki jest sens zajmowania się tymże ciągiem
        pieszo-jezdnym przed wykupem niezbędnego fragmentu działki? Jaki sens w
        zamrażaniu gotówki gdy tymczasem może okazać się, że reszta przejazdu nigdy nie
        powstanie? Oczywiście absolutnie popieram pomysł połączenia Orlej z Legionów, bo
        to umożliwi wjazd z Legionów do również planowanego tunelu. Póki jednak nic
        jeszcze nie jest pewne może lepiej te środki finansowe przeznaczyć na remont lub
        zrobienie nawierzchni innej ulicy a nie jakiegoś ślepego zaułka...
      • tedglen Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 03.11.08, 12:19
        robert_swiatkiewicz napisał:

> Problemem jest własność gruntu. Cały ten zielony teren po
        > wschodniej części
        > Orlej, od parkingu przy Przychodni Zdrowia aż po dom przy Orlej 7
        > stanowi
        > własność prywatną i przed jakąkolwiek inwestycją miejską musi
        > zostać wykupiony.

A to nie lepiej było najpierw wykupić teren a potem budować tą
        drogę? Gdyby miała ona połączenie z ul. Orlą to korzystać z niej
        mogliby nie tylko mieszkańcy osiedla przy którym powstanie ta droga.
    • tomkrt Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 01.11.08, 22:32
      Mnie zastanawia kiedy zmieniła się koncepcja zagospodarowania tego obszaru. Jak powstawał pasaż Orla miał to być pierwszy element osi urbanistycznej i widokowej miasta tworzony przez wygodny i szeroki ciąg pieszy od ul. Poniatowskiego do stadionu. Przy ul. Poniatowskiego miała stanąć dominanta wysokościowa - jakiś reprezntacyjny budynek (wtedy miał to być Ratusz)
      Widać to nawet na tych wizualiacjach
      robertperkowski.netstrefa.pl/dokumenty/Wizualizacja_centrum_Zabek-2.JPG
      robertperkowski.netstrefa.pl/dokumenty/Wizualizacja_centrum_Zabek-1.JPG
      A teraz nagle kontynuacja deptaka pasażu Orla ma się zwęzić do 2 metrowego chodnika reszte zajmą miejsca parkingowe i jezdnia.
      Jeszcze w budżecie 2007 była pozycja - ciąg pieszy Orla - Legionów.
      Jeśli już koniecznie trzeba dopuścić tam samochody to powinno być to zorganizowane jako przestrzeń wspólna tzn bez wydzielania chodnika - jeden poziom podwyższony względem jezdni Orlej i Legionów tak aby wjeźdżając na ten obszar kierowca wiedział że to jest przestrzeń głównie dla pieszych. Można by postawić znak strefy zamieszkania i jeszcze dodatkowo ograniczenie prędkości do 5 km/h i wtedy niewielki ruch samochodowy mógłby koegzystować wraz z ruchem pieszych.
      Wg mnie spychanie pieszych na 2 m chodnik w tym miejscu to błąd.
      • tedglen Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 03.11.08, 12:30
        tomkrt napisał:

> Mnie zastanawia kiedy zmieniła się koncepcja zagospodarowania tego
        > obszaru.

A mnie zastanawia dlaczego się zmieniła. Taki szeroki ciąg pieszy,
        deptak od obecnego targu do stadionu poprzez pasaż Orla jest moim
        zdaniem dobrym pomysłem. Być może jest receptą na zorganizowanie
        centrum Ząbek z prawdziwego zdarzenia?
        • sdarp Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 04.11.08, 01:24
          W mojej ocenie - realizacja tego ciągu w proponowanej w przetargu formie prawie nic nie da mieszkańcom poruszjącym się pieszo między Legionów a Orlą. bo nadal będą mieli odcinek błotny do pokonania.
          Ta inwestycja w obecnej formie to nic innego jak budowanie za publiczną kase nowego dojazdu do dwóch bloków przy legionów oraz fundowanie mieszkańcom tych bloków dodatkowych miejsc parkingowych z pieniędzy podatników.
          A biorąc pod uwage, że w jednym z tych bloków mieszka obecny sekretarz miasta sprawa zaczyna mi śmierdzieć prywatą.

Myśle że tutaj również należy szukać odpowiedzi "dlaczego" koncepcja się zmieniła.
          robertperkowski.netstrefa.pl/?co=show&nom=53

Grupa ludzi, w tymm obecny sekretarz miasta kupiła mieszkania u developera o niezbyt pochlebnej opinii, który ućkał 2 bloki na wąskiej działce i nie zadbał o wygodny dojazd.
          Troche w tym winy jest także po stronie poprzedniego burmistrza.
          Teraz wykorzystując swoje stanowisko sekretarz prubuje ulżyć sobie i pozostałym członkom wspólnoty ale propowane jest tandetne i karłowate pseudorozwiązanie łamiące przyjęte założenia architektoniczne dla tej części miasta.
          Jak inaczej jak nie tandetą można nazwać proponowane ułożenie jezdni z płyt eko w samym centrum miasta.
          Zadziwiający jest też pośpiech w realizacji tej inwestycji, której, jak sam przyznaje sekretarz, nie można zrealizować w całości bo część grutnów musi być wykupiona, a na to potrzeba czasu.
          To ja się pytam po cholere wydawać pieniądze na prowizorke, po co 2x budować kawałek drogi i chodnika - nie można było z tym poczekać aż inwestycje będzie można zbudować w całość ?
          A może po zbudowaniu tego pierwszego etapu, nagle przestanie panu sekretarzowi zależeć na dokończeniu budowy ?

Nie miałbym nic przeciwko ulżeniu doli mieszkańców tych wpsólnot jeśli przy okazji powstał by ciąg pieszy wpisujący się w założenia rewitalizacyjne tej części miasta - spajający optycznie, architektonicznie i funkcjonalnie pasaż Orla z ul. Trauguta.
          Ale ta inwestycja w takiej formie - szkoda gadać

• robert_swiatkiewicz Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 04.11.08, 08:17
            sdarp napisał:

> W mojej ocenie (...) A biorąc pod uwage, że w jednym z tych bloków mieszka
            obecny sekretarz miasta sprawa zaczyna mi śmierdzieć prywatą.

A w mojej ocenie za mało Pan wie żeby ferować takie wyroki. Ten ciąg
            pieszo-jezdny od samego początku był planowany jako ślepy i nigdy nie było
            planowane jego połączenie z ulicą Orlą. Nie wiem skąd nagle pomysł że ma być to
            w całości pieszy deptak.
            Można to zobaczyć na projektach pochodzących jeszcze z 2003 r. kiedy burmistrzem
            był jak wiadomo Jerzy Boksznajder a ja nawet nie myślałem o zamieszkaniu z
            Ząbkach. Jeżeli jest Pan zainteresowany to służę pismami poprzedniego Burmistrza
            w tej sprawie.
            • tedglen Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 05.11.08, 15:12
              robert_swiatkiewicz napisał:

> Ten ciąg pieszo-jezdny od samego początku był planowany jako ślepy
              > i nigdy nie było planowane jego połączenie z ulicą Orlą.

Czy uważa Pan to za dobre rozwiązanie i dlaczego?
              • tedglen Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 26.11.08, 13:54
                tedglen napisał:

> > Ten ciąg pieszo-jezdny od samego początku był planowany jako
                > > ślepy
                > > i nigdy nie było planowane jego połączenie z ulicą Orlą.
                >
                > Czy uważa Pan to za dobre rozwiązanie i dlaczego?

Panie Robercie, co Pan sądzi na ten temat?
                • robert_swiatkiewicz Re: Ciąg pieszo- jezdny Legionów-Orla 26.11.08, 18:16
                  tedglen napisał:

> > Czy uważa Pan to za dobre rozwiązanie i dlaczego?
                  >
                  > Panie Robercie, co Pan sądzi na ten temat?

To zależy w jakiej perspektywie czasowej oceniamy tą sytuację. W krótkim okresie
                  czasu ciąg ten mógłby być ulica przelotową, łączącą Orlą i Legionów, choć z
                  komunikacyjnego punktu widzenia znaczenia ma symboliczne, gdyż i tak cały potok
                  samochodów kieruje się w ul. 3-go Maja oraz Skorupki.
                  Jednocześnie na jednej stronie ciągu mamy prowadzącą do MOSiR ul. Traugutta, z
                  drugiej strony stricte pieszy pasaż Orla. Bardziej już bym się przychylał do
                  poglądu iż ciąg powinien być w ogóle pieszy niż miałby stanowić drogę
                  przelotową. Znaczenie tego ciągu jest stricte lokalne.

W kontekście długoletnim ciąg ten nie może być przelotowy, gdyż stoi on w
                  kolizji z tunelem pod torami PKP. Ten wolny, zielony teren na wschód od Orlej
                  stanowi od wielu lat rezerwę terenu na bezkolizyjne połączenie północnej i
                  południowej części miasta. Ten kto o 8 rano musi przejechać Orla - 3-go Maja -
                  Batorego wie co mam na myśli.
    • tedglen [Echo] Połączą Orlą i Legionów (ale nie do końca) 26.11.08, 13:56
      www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/Z-2008-11_21-6

"Połączą Orlą i Legionów (ale nie do końca)

Urząd miasta ogłosił przetarg na budowę ciągu pieszo-jezdnego,
      łączącego ulice Legionów i Orlą. Mieszkańcy kręcą nosami -
      połączenie na planach urywa się tuż przed Orlą. Niedopatrzenie czy
      celowe działanie?

- Problemem jest własność gruntu - twierdzi sekretarz miasta Robert
      Świątkiewicz. - Cały zielony teren po wschodniej części Orlej, od
      parkingu przy przychodni aż po dom przy Orlej 7 stanowi własność
      prywatną i przed jakąkolwiek inwestycją miejską musi zostać
      wykupiony.
      - Takie połączenie miało być zaczątkiem nowej osi architektonicznej
      Ząbek - twierdzą mieszkańcy. - Jaki jest sens budowania czegoś, co
      nie połączy tych dwóch ulic, choć powinno?

- To połączenie od początku było planowane jako ślepe - mówi
      sekretarz Świątkiewicz. - Jeszcze w 2003 roku, kiedy powstawały
      plany, nie istniała propozycja całkowitego połączenia tych ulic.

Takie rozwiązanie pozwoliłoby na wyjazd z posesji mieszkańcom bloków
      przy Legionów 10a i 10b, którzy do tej pory parkują i przejeżdżają
      pod oknami sąsiadów spod dziesiątki, a jednocześnie nie dopuści do
      skracania drogi wygodnickim kierowcom - a tym samym do zbyt dużego
      nasilenia ruchu w osiedlu.

Po wykupieniu terenu chodnik dla pieszych ma zostać przedłużony do
      samej Orlej.

(wt)"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka