Dodaj do ulubionych

KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast...

30.04.09, 07:08
...kolejny raz dotrzymał terminu.
Taka jestem radosna i szczęśliwa, że dziś koniec kwietnia i zgodnie z
obietnicami w Mac-Plascie na koniec kwietnia mieszkania....
....
NIE BĘDĄ DO ODBIORU... !!!!

ZAGADKA (nie mogą w niej brać udziału pracownicy MP - znają termin)
Podawane terminu odbiorów:
1. Wrzesień 2008
2. Grudzień 2008
3. Luty 2009
4. Kwiecień 2009
5. Pytanie: jaki teraz wymyślą termin ???
Obserwuj wątek
    • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 30.04.09, 08:39
      Witam,

Ja myślę że przecież nic nie broni ich odebrać.
      Pytanie czy są jacyś chętni.

Mój termin marzec 2010

Pozdrawiam
      Bimbaliona
      • hiwa Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 30.04.09, 09:24
        Hmmm no ale żeby odebrać to też trzeba mieć co :)
        • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 30.04.09, 11:45
          Pewnie można odebrać w obecności przedstawiciela dew'a ale potem nie można w
          nich mieszkać lub nawet wchodzić bo grozi to wypadkiem.

Bimbaliona
          • klient3 Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 30.04.09, 15:37
            A co nam po odebraniu, jak po nim miesiącami na akty trzeba czekać.
            • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 30.04.09, 16:05
              Witam,

A co Ci po aktach jak nie masz odbioru i nie możesz mieszkać.
              Co Ci po aktach jak nie wykończone. Akt jest jakimś rodzajem Świetego Graala.
              Przecież jak masz akt to mieszkanie jest twoje i baw się z nim dalej sam. A
              kwestie wykończenia np podjazdów ???? Kwestie placów zabaw ??? Ogrodzenia itp.

Pozdrawiam
              Bimbaliona
    • klient3 Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 30.04.09, 16:41
      Ale po akcie jednak cos mam, a nie tak jak w tej chwili długi i
      kawałek papieru zwany "umową".
      • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 01.05.09, 06:50
        Nie mając aktu zawsze możesz umowę wypowiedzieć z winy dev'a. A wina jest
        ewidentna.
        Mając akt i nieskończone mieszkanie lub bez odbioru technicznego - to masz albo
        lokal,w którym nie możesz legalnie mieszkać lub który wymaga sporo nakładów
        finansowych.

Pozdrawiam
        Bimbaliona
        • klient3 Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 01.05.09, 08:43
          Mogę wypowiedzieć umowę tylko raczej szybko kasy to ja nie odzyskam.
          • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 01.05.09, 09:35
            Masz rację.
            Biorąc pod uwagę sytuację dewelopera i ogólny stan inwestycji. Na pieniądze
            możesz niestety długo czekać. Inna sprawa iż jeżeli się kredytowałaś(eś) to może
            być problem w uzyskaniu kredytu na tych samych warunkach jeśli wogóle.

Kto nie kupił mieszkania na górce ten kredytu teraz nie dostanie.

Bimbaliona
            • antymacplast Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 01.05.09, 10:24
              Pozdrawiam raz jeszcze!

Ja już jestem na etapie następnego kredytu i nie zgodzę się
              absolutnie z poprzednim postem. Sytuacja na rynku kredytowym zmienia
              się szybko i w tej chwili jest bardzo korzystna. Wystarczy wejść na
              www.money.pl po lewej stronie jest reklama mBanku pod nazwą
              Mieszkaniowa Wiosna z Frankiem. To tylko jedno ogłoszenie, ale
              znamienne dla całej sytuacji na rynku. Jeżeli weźmiemy pod uwagę
              kredyt na 300 000 PLN wzięty w złotówkach dwa lata temu, to
              miesięczna rata wynosi dzisiaj około 2000 PLN. Jeżeli weźmiemy teraz
              analogiczny kredyt we frankach, zapłacimy około 1500 PLN. I taka
              różnica była od zawsze. Skąd więc biorą się często krytyczne głosy,
              ze kredyt we frankach jest niebezpieczny? Ano dlatego, że brali go
              kredytobiorcy, których stać było dokładnie na 1500 PLN miesięcznie.
              Dla nich podwyżka raty o 100 PLN to katastrofa. Kredytu w złotówkach
              w ogóle by przecież nie wzięli! To tylko taka mała dygresja, że we
              wszystkich naszych poczynaniach należy mieć mały zapas – nie zawsze
              wszystko wyjdzie dokładnie tak jak myśleliśmy, ale mimo to nie jest
              źle!

Wniosek: teraz warunki mogą być i pewnie będą dużo lepsze, a
              mieszkania tańsze!
              • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 02.05.09, 21:04
                Witam,

Sprawdziłam w mbanku ofertę kredytową.
                ========================================================================
                Zasady promocji:

Złóż wniosek o Kredyt bądź Pożyczkę hipoteczną w ramach mPLANu w PLN, CHF, GBP,
                EUR, USD w okresie trwania promocji a możesz zyskać o 50% mniejszą marżę
                kredytową od standardowo obowiązującej.

W ramach promocji oferujemy finansowanie do 100% wartości nieruchomości we
                wszystkich walutach.

Z promocji mogą skorzystać Klienci mBanku jak również osoby, które nie
                korzystają jeszcze z naszych usług.

Czas trwania promocji:
                od 07.01.2009 r. do 29.05.2009 r.

Oprocentowanie:
                Korzystne oprocentowanie : od 7,34% do 12,54%w PLN
                i od 3,60% do 8,80%w CHF.
                ========================================================================

Ale proszę spojrzeć na LIBOR3M
                www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/?waluta=CHF&what=3M&dataminY=2009&dataminM=4&dataminD=1&datamaxY=2009&datamaxM=4&datamaxD=25&zakladka=libor
                Średnia od początku miesiąca wynosi 0,4, czyli marża banku wynosi aż 3,2%.

A teraz cofnijmy się 2 lata wstecz.
                www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/?waluta=CHF&what=3M&dataminY=2007&dataminM=4&dataminD=1&datamaxY=2007&datamaxM=4&datamaxD=25&zakladka=libor
                Libor 3M wynosi 2,31, czyli zakładając powrót stop procentowych dla CHF do
                wartości sprzed dwóch lat i już mamy (3,6-0,4+2,31) mamy 5,11%. Oczywiście
                możemy pospekulować na walucie - wziąść kredyt teraz i czekać aż franki spadną,
                ale wcale tak się nie musi stać. Kredytobiorcy którzy brali kredyty rok i
                półtora roku temu obecnie mają kredyty z marżą ok 1% a więc dzisiejsze
                oprocentowanie wynosi ok 1,4.

Dalej podtrzymuję że obecnie wziąć kredyt to wielkie ryzyko i dużo większy koszt
                niż nawet rok temu. Dla większego zobrazowania 2% różnicy przy 300 000 kredytu
                daje 500 PLN miesięcznie i to dla kredytu złotówkowego. Dla CHF należy doliczyć
                spread.

Pozdrawiam
                Wasza ekonomistka
                Bimbaliona
                • bimbaliona Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 02.05.09, 21:05
                  Tak na marginesie nie mam zaufania do produktów kredytowych mbanku.
                  Nie tak dawno było o nim głośno właśnie ze względu na kredyty hipoteczne.

Bimbaliona

• antymacplast Re: KONIEC KWIETNIA-WIELKA RADOŚĆ Mac-Plast... 04.05.09, 23:48
                    Odpowiedź na dwa poprzednie posty znajdziecie w "moim" wątku "Cud na
                    Skrajnej", tytuł "O kredytach..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka