Dodaj do ulubionych

fotelik dla 3,5 latki

10.05.10, 11:49
witajcie, będę wdzięczna za polecenie modelu fotelika:
dla córki 3,5 lat; 15 kg;
w aucie (Skoda Octavia) są isofixy
szukamy fotelika, który docelowo po rozmontowaniu służy później jako poduszka
podwyższająca

dzięki
m.
Obserwuj wątek
    • marvitka Re: do Ilhenny 11.05.10, 14:29
      może Ciebie mogłabym poprosić o jakiś trop z tym fotelikiem dla mojej córki?

m.
      • ilhenny Re: do Ilhenny 11.05.10, 20:53
        Zacznę, iż żadna z liczących się firm nie zaleca fotelików z demontowanymi
        oparciami, jest tendencja do jeżdżenia w pełnych fotelikach.
        Propozycje
        Monterey
        Cybex Solution X-Fix
        Protector Fix
        • marvitka Re: do Ilhenny 11.05.10, 23:20
          to cenna uwaga - nie wiedziałam, że taki demontaż może mieć wpływ na bezpieczeństwo

dzięki i pozdrawiam
          m.

• justyszda Re: do Ilhenny 16.07.10, 22:58
          ilhenny napisał:
          > Zacznę, iż żadna z liczących się firm nie zaleca fotelików z demontowanymi
          > oparciami, jest tendencja do jeżdżenia w pełnych fotelikach.

Odświeżę wątek- kupiłam Cybex Solution- stary model, na pewno nie z 2010 r.,
          jest z podnóżkiem- stał w sklepie, zakurzony,pewnie nikt go kupić nie chciał smile
          W każdym razie on ma właśnie demontowane oparcie (w każdym razie oparcie
          oddziela się od siedziska). Pomimo to, ten model ma "4" w testach z
          bezpieczeństwa... Czy może jednak nie jest bezpieczny???
          • ilhenny Re: do Ilhenny 17.07.10, 00:03
            Masz cybexa solution i może nawet w wersji plus, nadal są produkowane, chociaż
            importer za co jestem zły nie sprowadził ich do Polski, wystarczyło w instrukcji
            obsługi napisać, że demontaż oparcia jest tylko do celów transportowych,
            podobnie zrobili inni producenci, ten sam fotelik fizycznie można rozmontować,
            ale jest to zabronione w instrukcji i policja jest bez najmniejszych szans na
            ocenę czy jest to bezprawne.
    • justyszda Dziękuję :) I jeszcze 3 pytania :)) 17.07.10, 22:40
      Jeszcze tylko dwa pytania- czy można gdzieś w sieci znaleźć instrukcję do Cybex
      Solutiona? Podobno od tego mojego się gdzieś w sklepie zawieruszyła...
      I czy na foteliku producent oznacza gdzieś rok produkcji? Czy sam fakt, że jest
      podnóżek daje prawdopodobieństwo, że fotelik jest z ok. 2006, 2007 r.?
      Bitabob, mógłbyś dać jeszcze raz linki? Coś z nimi nie tak.
      Z góry dziękuję!
      Ps. Szkoda, że odkryłam to forum już po zakupie smile Ale przynajmniej wiem, że to
      był dobry wybór.
      • ilhenny Re: Dziękuję :) I jeszcze 3 pytania :)) 17.07.10, 22:59
        zobacz z tyłu w szufladzie, jak nie ma, to zeskanuję w poniedziałek, chyba na
        naklejce jest rok produkcji , chyba jest w takim zapisie 2307 czyli 23 tydzień
        2007 rok, też sprawdzę
      • bitabob Re: Dziękuję :) I jeszcze 3 pytania :)) 18.07.10, 09:10
        Tak jak napisał ilhenny, liczący się producenci rezygnują z produkcji tak zwanych poddupników. Zabraniają też rozmontowywania fotelików, chociaż fizycznie istnieje taka możliwość. Najdokładniej całą sytuację opisano w fotelik.info gdzie odsyłam do lektury.

foteliki samochodowe dla dzieci 4 12 lat

siedziska bez oparcia nie gwarantują ochrony

Cybex odradza siedzisk bez oparcia

Pod tym linkiem CYBEX ONLINE PL (strona polskiego dystrybutora) w zakładce serwis znajdziesz instrukcje obsługi oraz faq. Przepraszam za niedziałające linki, ale cos naknociłem w pośpiechu.
    • justyszda Re: fotelik dla 3,5 latki 18.07.10, 16:57
      Dziękuję raz jeszcze smile Znalazłam już instrukcję na cybex online, dzięki Bitabob!
      Ihenny, jeszcze nie sprawdzałam na naklejkach, bo mam samochód w garażu smile
    • justyszda Ihenny 18.07.10, 19:36
      Wczytałam się w instrukcję, którą pomógł mi znaleźć bitabob i jednak piszą tam,
      że "ŻADNEJ części nie wolno używać osobno lub w połączeniu z innymi produktami,
      ponieważ powoduje to natychmiastowe wygaśnięcie gwarancji bezpieczeństwa". Także
      może nie wprost, ale jednak zaznaczyli, że nie wolno odczepiać oparcia i używać
      osobno podkładki.
      • ilhenny Re: Ihenny 18.07.10, 19:44
        bo masz już pewnie nową, ale na foteliku jest instrukcja, a tam będzie że można
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka