marvitka 10.05.10, 11:49 witajcie, będę wdzięczna za polecenie modelu fotelika: dla córki 3,5 lat; 15 kg; w aucie (Skoda Octavia) są isofixy szukamy fotelika, który docelowo po rozmontowaniu służy później jako poduszka podwyższająca dzięki m. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marvitka Re: do Ilhenny 11.05.10, 14:29 może Ciebie mogłabym poprosić o jakiś trop z tym fotelikiem dla mojej córki? m. Odpowiedz Link
ilhenny Re: do Ilhenny 11.05.10, 20:53 Zacznę, iż żadna z liczących się firm nie zaleca fotelików z demontowanymi oparciami, jest tendencja do jeżdżenia w pełnych fotelikach. Propozycje Monterey Cybex Solution X-Fix Protector Fix Odpowiedz Link
marvitka Re: do Ilhenny 11.05.10, 23:20 to cenna uwaga - nie wiedziałam, że taki demontaż może mieć wpływ na bezpieczeństwo dzięki i pozdrawiam m. Odpowiedz Link
justyszda Re: do Ilhenny 16.07.10, 22:58 ilhenny napisał: > Zacznę, iż żadna z liczących się firm nie zaleca fotelików z demontowanymi > oparciami, jest tendencja do jeżdżenia w pełnych fotelikach. Odświeżę wątek- kupiłam Cybex Solution- stary model, na pewno nie z 2010 r., jest z podnóżkiem- stał w sklepie, zakurzony,pewnie nikt go kupić nie chciał W każdym razie on ma właśnie demontowane oparcie (w każdym razie oparcie oddziela się od siedziska). Pomimo to, ten model ma "4" w testach z bezpieczeństwa... Czy może jednak nie jest bezpieczny??? Odpowiedz Link
ilhenny Re: do Ilhenny 17.07.10, 00:03 Masz cybexa solution i może nawet w wersji plus, nadal są produkowane, chociaż importer za co jestem zły nie sprowadził ich do Polski, wystarczyło w instrukcji obsługi napisać, że demontaż oparcia jest tylko do celów transportowych, podobnie zrobili inni producenci, ten sam fotelik fizycznie można rozmontować, ale jest to zabronione w instrukcji i policja jest bez najmniejszych szans na ocenę czy jest to bezprawne. Odpowiedz Link
justyszda Dziękuję :) I jeszcze 3 pytania :)) 17.07.10, 22:40 Jeszcze tylko dwa pytania- czy można gdzieś w sieci znaleźć instrukcję do Cybex Solutiona? Podobno od tego mojego się gdzieś w sklepie zawieruszyła... I czy na foteliku producent oznacza gdzieś rok produkcji? Czy sam fakt, że jest podnóżek daje prawdopodobieństwo, że fotelik jest z ok. 2006, 2007 r.? Bitabob, mógłbyś dać jeszcze raz linki? Coś z nimi nie tak. Z góry dziękuję! Ps. Szkoda, że odkryłam to forum już po zakupie Ale przynajmniej wiem, że to był dobry wybór. Odpowiedz Link
ilhenny Re: Dziękuję :) I jeszcze 3 pytania :)) 17.07.10, 22:59 zobacz z tyłu w szufladzie, jak nie ma, to zeskanuję w poniedziałek, chyba na naklejce jest rok produkcji , chyba jest w takim zapisie 2307 czyli 23 tydzień 2007 rok, też sprawdzę Odpowiedz Link
bitabob Re: Dziękuję :) I jeszcze 3 pytania :)) 18.07.10, 09:10 Tak jak napisał ilhenny, liczący się producenci rezygnują z produkcji tak zwanych poddupników. Zabraniają też rozmontowywania fotelików, chociaż fizycznie istnieje taka możliwość. Najdokładniej całą sytuację opisano w fotelik.info gdzie odsyłam do lektury. foteliki samochodowe dla dzieci 4 12 lat siedziska bez oparcia nie gwarantują ochrony Cybex odradza siedzisk bez oparcia Pod tym linkiem CYBEX ONLINE PL (strona polskiego dystrybutora) w zakładce serwis znajdziesz instrukcje obsługi oraz faq. Przepraszam za niedziałające linki, ale cos naknociłem w pośpiechu. Odpowiedz Link
justyszda Re: fotelik dla 3,5 latki 18.07.10, 16:57 Dziękuję raz jeszcze Znalazłam już instrukcję na cybex online, dzięki Bitabob! Ihenny, jeszcze nie sprawdzałam na naklejkach, bo mam samochód w garażu Odpowiedz Link
justyszda Ihenny 18.07.10, 19:36 Wczytałam się w instrukcję, którą pomógł mi znaleźć bitabob i jednak piszą tam, że "ŻADNEJ części nie wolno używać osobno lub w połączeniu z innymi produktami, ponieważ powoduje to natychmiastowe wygaśnięcie gwarancji bezpieczeństwa". Także może nie wprost, ale jednak zaznaczyli, że nie wolno odczepiać oparcia i używać osobno podkładki. Odpowiedz Link
ilhenny Re: Ihenny 18.07.10, 19:44 bo masz już pewnie nową, ale na foteliku jest instrukcja, a tam będzie że można Odpowiedz Link