Dodaj do ulubionych

Dylemat fotelikowy

28.06.11, 09:20
Witam, mam nadzieję, że mi pomożecie, bo mam spory dylemet w sprawie fotelika dla dziecka.
Synek ma prawie 11 m-cy i waży 9 kg z małym haczykiem (ok. 9.300-9.400). Właściwie fotelik, który ma do tej pory jest dla niego dobry, ale jest to słaby fotelik, wydaje mi się, że w razie wypadku nie zapewni mu bezpieczeństa. Dlatego zastanawiam się czy nie kupić mu fotelika 9-18, myślałam o Maxi Cosi, ale z tego co widzę są tylko montowane przodem do kierunku jazdy. Tak więc, co lepiej zrobić - kupić fotelik lepszy przodem czy zostawić gorszy tyłem? Albo czy są foteliki np. do 18 kg wpinane tyłem?
Drugi dylemat natury praktycznej. Od sierpnia wracam do pracy. Będziemy dowozić Małego do niani, tzn. mąż przywozić, ja odbierać. Dwoma samochodami. Czy lepiej mieć dwa foteliki czy jeden i go przepinać za każdym razem?
Samochody to Ford Fiesta 2002 i Opel Zafira 2001. Oba bez ISOFIXu.
Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 09:37
      Po pierwsze do 18kg są fotele tyłem np. Besafe izi Combi x3. Jeżeli chodzi o przekładanie w przypadku tego fotela to jest to czasochłonna robota więc wychodzi na to, że lepiej mieć dwa ale jest to rozwiązanie dosyć drogie ponieważ dobry fotel tyłem to koszt 1300zł. Tańsze rozwiązanie to maxi-cosi Mobi także tyłem z tym, że w Besafe możesz montować tyłem lub przodem a Mobi już tylko tyłem. Co do foteli przodem najlepsze na rynku są Romer King Plus oraz Maxi-Cosi Tobi no i jeszcze Besafe izi Comfort. W przypadku wszystkich foteli czeka Cię przymiarka do samochodów aby dopasować rozwiązanie do samochodu i dziecka.
      • ponponka1 Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 10:06
        No i najwazniejsze dlazego tylem - bo piec razy lepiej chroni glowe twojego dziecka.

• jusiakr Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 10:17
        Obejrzałam sobie Maxi Cosi Mobi i wydaje się być ok. Muszę go obejrzeć na żywo, naprawdę miesci się tam nawet 6-letnie dziecko? Jestem pod wrażeniem
        • ponponka1 Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 12:44
          6 lat to takie umowne. Bardziej odpowiednie sa wzrost i waga (do 25 kg). Ja znam szesciolatke, ktora wagowo moglaby jezdzic w Izi Combi (do 18 kg)- glowa jej troche wystaje, tylko troche za mocno. Ma niskich i drobnych rodzicow. Pewno mame moznaby wsadzic do fotelika do 36 kg wink
          • mrukumaster Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 12:51
            Raczej do 6 lat będzie ciężko w Mobim. Ja bym nazwał, że powinno być do 18kg a jak niskie ale bardziej krągłe dziecko to może i do 25kg oczywiście są wyjątki np moja córa mając 4,5 roku ma 113cm wzrostu i waga ledwo ponad 19kg więc do Mobiego już dawno by była za wysoka a wagowo luzik smile
        • jusiakr Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 13:00
          tylko nie wiem czy dobrze patrzę, ale wynika z tego, że ten fotelik nie miał testów:
          fotelik.info/pl/testy/grupa:9-25/ocena/malejaco/index.html
          • jusiakr Re: Dylemat fotelikowy 28.06.11, 13:15
            Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam, ze była już dyskusja na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka