Dodaj do ulubionych

bs combi i fair - sprostwanie

17.07.11, 22:29
czytam te posty o pozycji lezacej w samochodzie i sie zastanawiam ilu z was widzialo i montowalo oba fotele w samochodach. takie moje male przemyslenie:
ned77 skoncz pitolic o bazie do faira i cudownym polozeniu w samochodzie bo obawiam sie ze fotele widziales tylko na fakturze. baza faira faktycznie fajnie lezy w poziomie ale pod warunkami dwoma: a) kanapa jest plaska lub b) kanapa ma spadek ale isofix jest w oparciu kanapy i spdek lezy pod baza. jezeli isofix jest na styku siedziska i oparcia w kanapie z duzym nachyleniem fair nie ma mozliwosci naciagniecia do poziomu. jezeli potrafisz to zrobic powiedz mi jak bo oprocz wygranej z trudem walki z pokretlami to sie akurat mi sie nie udalo. w bs na isofixie nachylenie fotela mozna wyregulowac za pomoca palaka opierajacego sie o kanape. niewielu sprzedawcow o tym wie, jeszcze mniej klientow pewnie. ale mozna to zrobic w jakies 30sekund. przycisniecie brzegu fotelika i dokrecenie palaka czyni cuda. sprawdzilem to w tym tygodniu jakies 15 razy w roznych samochodach. dziala, dziekuje. jak ktos nie umie zapraszam do wroclawia. z bs na pasach sprawa wyglada podobnie, tylko nieco wiecej mocy trzeba zeby to zrobic. z calym szacunkiem do wszystkich forumowiczow, nie wiem jaka wiedze o fotelikach maja sprzedawcy u ktorych sie zaopatrujecie ale czasami sama instrukcja i dobre checi nie wystarcza.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: bs combi i fair - sprostwanie 17.07.11, 22:59
      tak jest i jeszcze w besafe można obniżyć nogę i podciągnąć korbką
      • ktm123 Re: bs combi i fair - sprostwanie 18.07.11, 00:01
        No dobra to ja jestem juz ugotowana.
        Fair rzeczywiscie super lezy w moje c5 a to pewnei dlatego, ze jak piszesz Kwa mam isofixa nie na styku, ale w oparciu- chwala.
        Chwwła nie chwała, z tego powodu Besafe wisi w powietrzu na pewnym odcinku sad

W jednym sklepie stwierdzili nie pasuje, wy piszecie teraz ze moze pasowac, jak się coś tam przycisnie i korbką wyreguluje?
        Oświeccie mnie- bo jasne ze wolałabym besafe.
        Moze się uda?
        Ilhenny napisz gdzie prowadzisz dzialalnośc, jak blizej Wwy to moze wyśle meza to rzucisz okiem na to wszystko- może się uda?
        Faira narazie zamówilam, ale jeszcze nie kupiłam.
        • ilhenny Re: bs combi i fair - sprostwanie 18.07.11, 00:14
          akurat do C5 pasuje Fair nie jestem z wawy ale na maila mogę dać namiar na mądrego chłopaka jemu będzie bez różnicy jaki sprzeda bo ma większość firm
          • ktm123 Re: bs combi i fair - sprostwanie 18.07.11, 08:01
            Ilhenny bylabym wdzięczna- moj mail: ktm2@wp.pl
            Pytanie: o co chodzi z tym isofixem? czy pod fotelikiem takim jak besafe moze byc pusto pod fotelikiem (no bo taki kąt się stworzy) czy musi scisle przylegac. Czy chodz o to zeby sztywno siedzial- co mozna uzyskac za pomocą nogi i tej raczki rozciąganej.
            Wszedzie gdzie mierzylam- w sumie w dwóch miejscach mowili ze nie pasuje- znaczy jeden sprzedawca nawet nogi nie rozstawil, a drugi wstawil tylko i stwierdzil ze lata.
            Aczklwoiek inspektorzy na fotelik.info tez stwierdzili ze nie bedzie pasował.
            Chodzi ot o, zeby ktoś go porzadnei spróbowal przymierzyc.
            Do Faira mam zamowioną baze a fotelik do odbioru w środę- ale zawsze moge zamienic na inny, bo besafe tez mają.
            • kwap666 Re: bs combi i fair - sprostwanie 18.07.11, 09:46
              jezeli isofix masz w oparciu zakladam ze kanapa ma kubelkowy profil, ewentualnie spadek pod duzym katem. w kazdym foteliku ze sztywnym isofixem bedziesz miala "pusto" pod fotelikiem, poniewaz z jednej strony fotel bedzie zaczepiony isofixem, a z drugiej opieral sie o krawedz kanapy. z baza faira tez tak bedzie. nie przejmuj sie tym, tak musi byc bo tak masz zamontowany isofix w samochodzie. co do montazu bs w takim przypadku ja robie to tak:
              podlaczam isofix, dociskam maksymalnie fotelik do kanapy, najlepiej tylna krawedz oparcia, na wysokosci konca kanapy, dokrecam palak do lekkiego oporu, jeszcze raz dociskam fotelik, dokrecam palak na maxa, reguluje wysokosc stopy. "pusto" jest na malym odcinku, duzo wieksza czesc fotela przylega do kanapy a sam fotelik zamontowany jest pod fajnym katem. samo podlaczenie fotela do isofixu i dokrecenie palaka faktycznie moze ustawic fotel pod niezbyt korzystnym katem ale przeciez kanapy w samochodach nie sa z betonu uncertain i przy okazji rada do uzytkownikow innych foteli 9-18. montujac fotelik pierwszy raz na sztywno, wcisnijcie go mocno w kanape ( w sensie w dol) i zrobcie to raz jeszcze od poczatku po jakis 2tygodniach. dlaczego? bo sprezyny w kanapie "uloza sie" i nie beda juz tak mocno wypychaly fotelika w gore, moze sie zmniejszyc stabilnosc fotelika.
              • ktm123 Re: bs combi i fair - sprostwanie 18.07.11, 12:07
                no właśnie to samo jest z bazą faira- mam do podłogi ze 2 cm więc równiez mogę docisną na maksa i docisną do kanapy ten pałak blokujący, zeby pozycja byla jeszcze lepsza.
                Mam nadzieje ze Ilhenny juz mi dal namiar, sprobujemy jeszcze raz przymierzyc.
                Besfe ma chyba dodatkowy plus- ten zaglowek sie wyciąga i na dluzej starczy dziecku niz fair.
                Zobaczymy
                Dzieki za instruktaż- jestescie niezastąpieni smile
              • nedd77 Re: bs combi i fair - sprostwanie 20.07.11, 17:10
                kwapp666 - nie wiem jak się mogłeś namęczyć z pokrętłami przy foteliku Fair gdyż on takich pokręteł nie posiada - i kto foteliki widział tylko na fakturze?. Fotelik Fair G0/1 ISOFIX bez problemu zamontujesz nawet w kanapie z dużym nachyleniem i ISOFIXem na styku kanapy i siedziska. Zobacz poniżej zdjęcie platformy Faira jak jest skonstruowana i jak na niej jest zamontowany fotelik. Platforma nie dotyka do kanapy nawet jak jest pod kątem a fotelik i tak jest zamontowany w "poziomie".

http://images43.fotosik.pl/987/711f6e19a6779ad9.jpg
                • ktm123 Re: bs combi i fair - sprostwanie 20.07.11, 21:58
                  Niewątpliwa zapetą Faira jest włąsnie ta platforma. Po dzisiejszej proboe zakladania Besafe na pasy, besafe to dla mnie tylko lepsza tapicerka- nie jest wiele większy od Faira, poza tym łatwiej go zamontowac.

No i do tego- Fair zajmuje duzo mniej miejsca, jezeli chodzi o siedzenie z przodu- przy besafie mialam na maksa prawie do przodu- mimo, ze samochod duuży.
                  Co za tym idzie Fair siedzi bardzo wysoko- na plus dla Besafe jest tu to, ze łątwiej do niego włozyc dziecko z poza samochodu (bo jest nizej).

Podsumowując- szkoda, ze Fair nie zrobil liftingu swojego fotelika jezeli chodzi o wykonanie, i szkoda, ze besafe nie zrobił takiej platformy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka