Dodaj do ulubionych

Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36

02.09.11, 13:33
Witam po wakacjach.
Mam pytanie- musze doradzic siostrze jaki fotelik ma kupić.
Jak w tytule Ford focus 2005 r. bez isofix.
Mala ma 15 m-cy ale jest dosyc drobna, wazy ok 10 kg.
Narazi ejezdzi w maxi cosi cabrio, ale niestety ma chorobę lokomocyjną- na odcinku 10 km puszcza pawia, przy kazdej okazji niemalże, więc to nei fanaberie smile

Siostra chciąła wozic tyłęm, ale w tej sytuacji chyba nie ma to większego sensu? jak sądzicie? jest to kwesti ajazdy tylem czy moze ze fotelik ciasny i neiwygodny, moze sie jakoś napina w nim i od marudzenia wymiotuje. No nie wiem.

Czy do tego modelu sens jest ryzykowac z Besafe Combi czy moze lepiej kupic fotelik 0-18 typu Bbe confort opal lub britax firts class? jak z ich bezpieczenstwem.
Jesli mozecie doradzcie mi coś: a moze lepiej od razu przodem kupic np Recaro Young sport (chyba 9-36- tylko czy przy tak drobnym dziecku nie będzie za duży)
Moze jakis Romer.

Poradzcie co najlepiej pasuje do auta i sytuacji.
Jutro jedziemy mierzyc fotele z siostrą.

Dzieki z góry
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 02.09.11, 14:47
      Do Focusa przodem zamontujesz praktycznie wszystko czyli najlepszy jest Romer King Plus. Ciekawe rozwiązanie (jak dalej będzie pawie strzelać to można dać fotel przodem) to Właśnie Britax first Class czy Bebe Confort Opal, jak dla mnie są bezpieczne tongue_out Combi jak najbardziej może być ale trzeba go przymierzyć w sklepie na żywo bo nie zawsze udaje się go dobrze zamontować tak by dziecko miało pozycję nie tylko siedzącą.
      • ponponka1 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 02.09.11, 15:06
        Nie dowodow na to ze jazda tylem powoduje niestrawnosci (pawie). Dzieci w Szwecji jezdza tylem do lat 4 i jakos nie ma problemu pawii.....Po prostu ten model tak ma bez wzgledu na kierunek jazdy. Trzeba zamiast obracac fotelem porszac glowa i jezdzic jak najmniej znajdujac alternatywy dla jazdy samochodem.
        • ktm123 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 02.09.11, 17:52
          Poponka no raczej alternatywy nie mają- cięzko z dzieckiem 16 km np isc piechotą lub jechac na rowerze.
          By cmoże to taki typ, ale skoro dorośli mają z tym problemy to czemu dzieci nie miałyby mieć. Moze sie rzadko zdarza, al ejednak.
          No i właśnie nie wiadomo co robic- jakby bylo wiadomo, ze i tak pawei puszcza to można by było zaryzykowac.
          Dobra wyślę ich niech przymierza Besafa. Jak coś to odwrócą, a jak i to nie pomoże to niech się rzeczywisciena rower przesiądą.

• kwap666 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 02.09.11, 15:20
        sie czepiliscie tych focusow normalnie smile wieczorem wkleje zdjecia combiaka w foce ktore mam nadzieje zakoncza dyskusje ze te dwie rzeczy nie ida w parze tongue_out
        • mrukumaster Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 02.09.11, 19:35
          Nie chodzi, że nie chodzi w parze tylko mało kto potrafi dobrze go w focusie zamontować wink
          • ktm123 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 03.09.11, 09:25
            jezeli chodzi o montaz tegoż Besafe to mamy p. Adama smile z polecanego sklepu- wiadomo jakiego smile
            saam byłam i jak zobaczylam jak montuje w c5 to bylam pelna uznania- nawet sie udało kąt nachylenia zniwelowac prawie- tye ze nogi nie starczylo smile
            jak patrze na siedzenie w focusie to myślę, ze sobie poradzi- poza tym ostatnio mieli sprowadzic te kliny pod fotelik.
            Jak wygląd abezpieczenstwo tego fotelika przodem? bo moze lepiej wypad anp romer?
            • mrukumaster Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 03.09.11, 10:12
              Moim zdaniem do jazdy przodem jest lepszy Romer z tym, że jeżeli uda się Tobie zamontować Besafe tyłem z możliwością montażu także przodem to jest to fajniejsze rozwiązanie za to jeżeli p. Adam nie zamontuje w Focusie tak jak trzeba to lepszy jest Romer
    • abigail83 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 05.09.11, 09:55
      U synka mojej koleżanki choroba lokomocyjna ujawniła się dopiero po przesadzeniu do fotelika przodem do kierunku jazdy. Przymierzcie dziecko do takiego fotelika, tzn w miarę możliwości przejedźcie się i zobaczcie, czy nie będzie haftowało dalej niż widziało. Może się zdarzyć, że fotelik tyłem będzie jedynym wyjściem, bo przodem cała przypadłość ulegnie drastycznemu pogorszeniu.
      Zresztą co się zaleca przy chorobie lokomocyjnej - znaleźć nieruchomy punkt i w niego patrzeć, bo mdłości biorą się z tego, że mózg rejestruje przemieszczanie, a ciało - nie. O nieruchomy punkt i generalnie mniej bodźców łatwiej, gdy dziecko jedzie tyłem.
      p.s. i jeszcze sposób "szamański", ale znam dziecię, u którego zadziałało i wymioty ustały - zaklejcie maluchowi pępek. serio. plastrem, tak żeby go spłaszczyć. serio.
      • ilhenny Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 05.09.11, 18:53
        smile mój "szamański" sposób to nie karmić dziecia przed podróżą też działa smile
        • ktm123 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 06.09.11, 14:52
          Ilhenny siostra juz imała sie wszystkiego orpcz sposobu z pępkiem. Nie karmią przed jazdą długo długo i tez puszcza smile
          Ostatni przewieźlismy ją w foteliku mjej córeczki w Fair tyłem i gęba jej sie smiala od ucha do ucha- żadnego pawia nie strzeliła i widac, z ebyla zadowolona (wysoki i wszystko widac- moze o to chodzi)
          Tylko teraz w sklepie gdzie ktoś jej moze w tym focusie zamontowac nie ma besafe na stanie i sprowadzają pod zamowienie klienta- i inny dylemat- na rynku mozna go dostac juz sporo taniej bo ok 1100. Tyle, ze głupio podjechac z fotelikiem kupionym gdzie indziej zeby go zamontował wybrany sprzedawca.
          Myśłicie, ze za jakąś opłątą by się zgodzil zamontowac fotelik kupiony w innym sklepie.

Jezeli chodzi o focusa to chyba nie mają innej opcji niz besafe combi? nie mają isoxixa a szkoda. Troche się boje zeby ta pozycja byla dobra, ale skoro w moim c5 p. Adam ustawil prawie prawie gdzie nachylenie szatanskie to chyba i tu da radę.
          Chociaz kiedys byl wątek jak ktos zmienila focusa na subaru bo besafe w focusie dawal zbyt siedzącą pozycje.
          FAkt są jeszcze te kliny.
          co myślicie?
          • ilhenny Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 06.09.11, 17:00
            za 1100 można kupić X2 Combi X3 kosztuje 1300 zł

myślę że większość sprzedawców sprzeda ci w podobnej cenie, za zamontowanie takiego fotelika bierze się nie mniej niż 20 i nie więcej niż 50 mimo iż sam sprzedaję przez internet, to do tego samochodu warto pojechać do sklepu z kumatym sprzedawcą
          • kwap666 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 06.09.11, 18:18
            ale kombinujecie. jezdzie do aso z tym focusem, zamontujcie isofix i bierzcie combi na isofixie. samemu da sie go zamontowac ze jest ok (wkleje te zdjecia w koncu tongue_out ).
            • ktm123 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 06.09.11, 19:17
              Racja- siostra dzisiaj zakumała, ze ten rabat 1100 to tylko na jakis okreslony jeden kolor. Reszta w podobnych cenach.
              Nie wiedzialam ze mozna isofix domontowac.
              Czy w besafe na pasy nie ma większej mozlwiości znowelowac kątu nachylenia kanapy? niz w besafe na isofix?
              Mają w sklepie zamowic, jak nie będzie pasował to nie musi kupować. P. Adam zamontuje to będzie dobrze smile
              Dzieki
              • mrukumaster Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 08:04
                A czy isofix w Focusie nie ma udźwigu tylko do 13kg a potem trzeba przodem wink
                • ktm123 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 08:22
                  ten samochód w ogole nie ma isofixa.
                  • maeve_binchy Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 10:04
                    potwierdzam - nie da sie domontowac isofixa. mam co prawda forda fusion 2005, ale powiedzieli w aso, ze jesli jakis model nie ma iso, to nie ma mozliwosci zamontowania i tyle
                    • mrukumaster Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 10:34
                      To niezłe aso macie. W focusie i mondeo można wkręcić isofix jeżeli jest takie miejsce, mały koszt z tym, że przy fotelu tyłem ten isfoxi może być używany tylko do 13kg. Przodem do 18kg.
                      • ktm123 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 13:20
                        No to żadna łaska ten isofix jak do 13 kg. Lepiej kupic fotelik na pasy- przynajmniej w przypadku besafe. Niepotrzebny koszt.
                        Siostra juz zamówila besafe.
                        Myślę, że cąły patent z tym wymiotowaniem to kwestia fotelika- po prostu w maxi cosi jest jej ciasno i się pewnie wkurza napina albo coś i puszcza. No al emże sie mylę.
                        Zobaczymy, sama jestem ciekawa czy zmiana fotelika coś zmieni.
                • kwap666 Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 15:17
                  to czemu focus 2004 jest w liscie pojazdow zatwierdzonych do combi isofix? uncertain
                  • mrukumaster Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 07.09.11, 15:40
                    Bo da się go tam zamontować wink Wiesz jak jest z listami samochodów C5 też jest podane, że da się zamontować a na znanym nam z forum przykładzie się nie dało tam prawidłowo zamontować na isofix Combi z tym, że w zaczepy się przecież wpiął wink Klasa isofixu w Fordzie jak tak jak w Oplu za słaba na isofix tyłem do 18kg.
    • dante_waw podobny problem 10.09.11, 12:55
      fotelik zamontowany na srodkowym siedzieniu (nie na siedzieniach pod oknami), wowczas pasazer patrzy przez przednia szybe nie przez boczne.

Wyjazd do Chorwacji pasazer "przetrwal", jako ze nie mozna miec 100% pewnosci (nigdy nie mozna miec), polecam wykupic pranie tapicerki na grouponie.
    • agnkal Re: Ford Focus 2005 r.- fotelik 9-18 lub 9-36 20.09.11, 12:38
      hej, zaglądam czasem i widzę że ten besafe biedny to w te i wewte przerabiany z montażem, rzyganiem dzieciowym i innymi takimi. To napiszę jak u nas: mamy fotel od maja, w focusie najpierw, z klinem - dziecko na pierwszym kursie nam się porzygało, ale że to było 3 dni przed wyjazdem wakacyjnym, to już z fotelikiem nie było co kombinować. Do Chorwacji dziecko jechało w Combi w tą i z powrotem, nocą głównie i spał, ale znowu się nam porzygał rano tyle że to było na zakrętach w górach... Od tamtego czasu - czyli piąty miesiąc- dziecko nie rzygnęło ani razu, a my przekładamy fotelik między focusem i uno, wprawy nabraliśmy, kąt regulować umiemy, powiem więcej - w uniaku po zamontowaniu to jest nawet więcej miejsca z przodu niż w focusie smile dziecku głowa opadała, owszem, na pierwszych wyjazdach, ale jak nabraliśmy wprawy co trzeba przestawić, co dociągnąć i jak fotelik docisnąć, to przestała, a na początku bardzo pomagała poduszeczka na szyję z tyłu wąska, po bokach szeroka. Da się, naprawdę, nie zniechęcajcie się bo to po prosu kwestia wprawy - albo dobrego montującego który te wszystkie od razu triki pokaże i się człowiek nie męczy jak sam na błędach się musi uczyć wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka