Dodaj do ulubionych

Fotelik z USA w Europie

20.10.11, 01:58
Jestem jeszcze nieco zielona w kwestii fotelików, ale sprawa wygląda tak - dziecko urodzi się w USA, pierwsze miesiące tam też spędzi. W okolicy 5 miesiąca przeprowadzka do Europy. Jest możliwość zakupu fotelika, który "działałby" na obu kontynentach? Chodzi mi zarówno o montaż w samochodzie, jak i ewentualne certyfikaty itp.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Fotelik z USA w Europie 20.10.11, 08:39
      Wszystko zależy od tego jaki samochód używasz. Jeżeli jest to samochód zakupiony w Europie i jechałaś nim do Stanów to nie będzie problemu. Jeżeli masz samochód w Stanach ale wracasz do Polski i będziesz jeździć Europejskim to się zaczynać mogą schody i w tedy najsensowniejszym wyborem jest zakup fotelika w stanach a potem w Europie.
    • liveveb Re: Fotelik z USA w Europie 21.10.11, 11:22
      Ja kupiłam w stanach maxi cosi mico z bazą - pasuje do autna wszystkich kontynentach, bo jest montowany pasem (no chyba, że gdzies produkują samochody bez pasów....)
      • le_cardice Re: Fotelik z USA w Europie 21.10.11, 20:17
        Właśnie ja też o Mico myślę. Samochód jest amerykański, ale na tyle stary, że nawet LATCH nie ma. A pierwszy samochód po przeprowadzce do Europy też jest jakoś z 2000, więc podejrzewam, że bez isofixu. Czyli tak czy siak na pasy.
    • turnesolka Re: Fotelik z USA w Europie 24.10.11, 15:08
      Przecież Tobie jest potrzebny tylko pierwszy fotelik a ten większość ludzi montuje na pasy. Osobiście nie znam nikogo kto kupiłby do pierwszego fotelika bazę, bo jest kosmicznie droga a ten fotelik używa się tylko ok roku. Pierwsze foteliki na pasy zapina się bardzo łatwo, osobiście mieliśmy Jane Stradę i po wprawieniu się zapięcie jej pasami zajmowało max 1-2 minuty.
      • le_cardice Re: Fotelik z USA w Europie 25.10.11, 02:06
        Kosmicznie droga baza? Spojrzałam na Maxi Cosi, baza do pierwszego fotelika kosztuje ok. 60$. Ale to jest dodatkowa baza (np. do drugiego auta), bo fotelik sam w sobie jest już sprzedawany z bazą.
        Od razu mówię, że nie mam pojęcia, jak to wygląda cenowo w Polsce. Nie sprawdzałam wink.

Ale już rozumiem, o co z tymi fotelikami biega wink.
        • turnesolka Re: Fotelik z USA w Europie 26.10.11, 19:09
          No tak w USA wiele rzeczy kosztuje zupełnie inaczej niż tu. Co do bazy to jak jest w komplecie to pewnie, że warto ale ja nie miałam i z perspektywy czasu nie żałuję. Jak dziecko było malutkie to i tak mało z nim jeździliśmy a ja podrósł to fotelik był non stop zamontowany w aucie bo noszenie fotelika z Młodym było ponad moje siły.
      • maeve_binchy Re: Fotelik z USA w Europie 25.10.11, 08:22
        no to juz znasz, bo ja mam baze do mc cabrio. i owszem, jest kosmicznie droga, bo nowa kosztuje ok. 500pln. kupilam uzywana za ca. 300pln
        ulatwia wpinanie i wypinanie fotelika - zajmuje to jakies 2 sek. i fotelik stabilniej siedzi. przy 1. dziecku nie mialam bazy - a szkoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka