Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik cybex wybrać?

26.03.12, 16:20
Witam serdecznie i proszę o pomoc w wyborze fotelików dla dzieci.
Chodzi o to, by było maksymalnie bezpiecznie i jednocześnie jak najtaniej (hehe, czy taka opcja jest w ogóle możliwawink?)

Zdecydowaliśmy się na foteliki cybex i inne nie wchodzą w grę, więc bardzo proszę o opinie tylko w tym temacie.
Potrzebuję:
-fotelik dla roczniaka
-fotelik dla 5 latki
-fotelik dla 6,5 latki

W aucie dwa fotele są z isofixem.
Rozpatrywaliśmy następujące opcje:

wersja I:
1. Cybex pallas fix
2. Cybex solution X fix
3. Cybex solution

wersja II:
1. Cybex Isis fix
2. Cybex free fix
3. Cybex free

wersja III:
1. Cybex Pallas fix
2. Cybex solution X fix
3. Cybex solution X

... itd, itp. ...
wersji i kombinacji może być jeszcze kilka.
czytam i czytam na forum i w necie opinie nt tych fotelików i nie wiem na który się zdecydować. Czy na przykład w Isis mojemu synkowi będzie wygodniej niż w Pallas?
Dla starszych chciałabym kupić dwa takie same foteliki (ale siłą rzeczy jeden musi być bez isofixa) i też ciężko się zdecydować.

Będę wdzięczna za każdą poradę i opinię.
Pozdrawiamsmile

Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 16:51
      Na początek zacznijmy od pytania do jakiego samochodu mają pasować te fotele, po drugie dlaczego tylko cybex po trzecie w cenie pallasa masz kilka lepszych rozwiązań 9-18kg i nie wierz w to, że ten fotel Ci 10 lat wytrzyma bo po 3-4 będzie wyglądał jak wycieruch a po 7 (taka jest mniej więcej żywotność fotela w tej grupie wagowej) nadaje się do kubła smile Same soultion x są spoko tylko przy większych (nie mylić z wyższymi) dziećmi może być problem. Ja isisa itp jeżeli byłoby mnie stać na solutiona x czy pallasa nie brałbym pod uwagę.
      • agusia324 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 17:03
        Dlaczego cybex? Bo podoba nam sie i wizualnie i funkcjonalnie i kolorystycznie. Obecnie użytkujemy Atona. Zdaje sobie sprawę, że taki Pallas nie wytrzyma 10 lat, no ale 5 chyba spokojnie... a potem się pomyślismile
        Poza tym cybexy są bezpieczne, a to chyba najważniejsze...

A dlaczego trzeba brać od uwagę do jakiego samochodu mają być foteliki wsadzone? Nie wystarczy, że jest isofix na dwóch fotelach? (tak z ciekawości pytam)

Jeśli są lepsze od Cybexów foteliki w niższej cenie i też z isofixem to poproszę o namiary. Tylko bez uwielbianej przez wszystkich marki MC poproszętongue_out
        • mrukumaster Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 17:22
          No widzisz piszesz o 2 isofixach i ok ale pallas zapinany na pas już do każdego samochodu nie pasuje zwłaszcza, że zakładasz montaż 3 foteli z tyłu na kanapie co za tym idzie pallas musi być na środku, co za tym idzie nie zawsze tam fotele pasują już nie mówiąc o tym, że 3 fotele muszą się tam zmieścić więc samochód jest ważny no chyba, że już przymierzałaś do samochodu i wszystko jest ok wink Jak pisałem wcześniej dla mnie i to jest oczywiście subiektywne zdanie są lepsze rozwiązania od Pallasa w grupie 9-18kg bo to nie jest fotel dla małych dzieci a dla 2 latka. Zero pozycji spoczynkowej i poducha z przodu mnie nie przekonuje.
          • agusia324 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 17:29
            Co do pozycji spoczynkowej Pallasa, to się nie zgodzę-oglądałam dziś w sklepie jak to funkcjonuje i wg mnie rozkłada się wystarczająco. Natomiast Isisa nigdzie nie było i nie wiem jak tam wygląda sprawa.

Auto mamy Toyota previa, więc 7-mio osobowe. Isofix jest w dwóch bocznych fotelach środkowego rzędu. Planujemy rozsadzić dzieciaki 2+2. Najstarsza jeździ na podstawce i dla niej fotelik nie jest potrzebny.

Aha, Pallas chyba nie jest 9-18, tylko do 36?
    • abwgdzl Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 17:34
      Argumenty typu ładny/ fajny kolor/ ciekawe funkcje to żadne argumenty w przypadku fotelika samochodowego, którego postawowym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa.

Roczniaka wozić tyłem najdłużej jak się da i tutaj włożyć większość pieniędzy, bo ciałko tego malucha jest najbardziej podatne na urazy - i np. sprawić mu polecany tutaj często BeSafe Izi Combi X3 - bardzo fajnie się reguluje pozycję spoczynkową/ półleżącą.

Starszakom kupić to co pasuje do samochodu, może być również też coś np. Izi Up X3. Tak naprawdę w tym przedziale wagowym jest dużo fajnych fotelików (w znaczeniu - bezpiecznych), począwszy od niedrogich Montereyów (ale to chyba wyłącznie na isofix), poprzez wspomnianego cybex'a solution przez recaro, romery czy besafe.

Pojechać do sklepu gdzie foteliki są i przymierzyć do kanapy, bo się może po prostu okazać, że foteliki pasować nie będą.

Foteliki "z półką" tj. Cybex Pallas czy Kiddy Guardian są piekielnie niewygodne dla dziecka i strasznie krępują ruchy, a przeciążenia na plecy jak były tak są...

Pozdrawiam
      • mrukumaster Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 20:14
        Ja jedynie dodam, że mając taki samochód rzeczywiście fotel tyłem to najlepsze rozwiązanie a jak nie tyłem to znowu lepszym rozwiązaniem jest dobry fotel 9-18kg np. Romer King Plus aniżeli Pallas 9-36kg pod warunkiem, że będzie pasować do samochodu smile
        • agusia324 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 20:52
          Dziękuję za wszystkie opinie.
          Zastanowię się jeszcze nad fotelikiem dla malucha.
          Be safe niestety nie wchodzi w grę-1600 zł za fotelik to dla mnie przegięcie cenowesad
          Prosiłam o namiary na foteliki lepsze od Cybexów ale w przystępniejszej cenie...

wiem, że ten temat jest szeroki i pewnie co osoba to inne zdanieuncertain
          Przekonajcie mnie dlaczego NIE CYBEX???
          I jeszcze raz napiszę , że chciałam kupić fotelik 9-36 kg, czyli taki który wystarczy dziecku do końca. Mój synek ma dopiero roczek a waży już prawie 13 kg, więc za chwilę musiałabym znowu kupować inny fotelik...

Które z fotelików montuje się tyłem?
          • kwap666 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 26.03.12, 21:47
            dlaczego nie cybex? prosze bardzo

pallas nie jest niczym innym jak fotelikiem 15-36 (dokladnie solution) z dolozona poducha przed dzieckiem. sama konstrukcja fotela zostala zaprojektowana dla dziecka min. 3letniego, nie dla rocznego. dla dwulatka - ok, dla roczniaka zdecydowanie nie, bo pomijajac jego komfort to jest za male na przewozenie przodem w dodatku w foteliku niedopasowanym. za te pieniadze mozesz kupic mc mobi - bez porownania lepszy. mowisz "do konca" - nie przejdzie. bo raz - tapicerka w cybexie przynosi bryze znad morza zoltego i nie ma szans zeby wytrzymala 10 lat. a dwa - po ok 6latach fotel idzie na recykling, bo taka ma date waznosci. po tym czasie nie spelnia swoich funkcji, czytaj: nie jest fotelem bezpiecznym.

solutiony? ok, ale.. jak pisalem tapicerka w fotelu za badz co badz niemale pieniadze powinna prezentowac nieco wyzszy poziom. porownaj z recaro cze besafem (glownie alcantara, chociaz reszta tez bez zarzutu). opatentowany zaglowek cybexa? jeden z lepszych zartow. szczerze, czy jest na sali ktos kto korzysta z funkcji regulacji zaglowka w cybexie? jasne ze nikt, bo ustawia sie odgiety do tylu i kropka. dobry zaglowek jest w romerze (rogal) i besafe (najwiekszy z mozliwych). kolejny minus to to jak ten fotel rosnie, zaglowek i ramiona do gory a miedzy biodrami a ramionami wielka dziura - srednio potrzebna. zobacz jak rosna inne fotele (sunshine i romer w ksztalcie v, recaro troche od cegly ale boki zabudowane, concord w kazdej wersji mocno zabudowany, bs boki regulowane gora/dol razem z zaglowkiem). regulacja polozenia zadna, tutaj znowu pozdrawiam besafe. i na koniec wielkosc cybexa - niewielka. przydatna kiedy potrzebna bo auto male a pasazerow duzo. u ciebie miejsca full, wiec po co dzieci sciasniac?
            fotele ktore wymienilem kosztuja w granicach cybexa, a argument o wizualnych atutach skwituje jednym: pokaz dziecku kida z tapicerka w krowe to zobaczysz jak powinien wygladac fotelik dla dziecka wink
            • ponponka1 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 17:28
              kwap666 napisał:

argument o wizualnych at
              > utach skwituje jednym: pokaz dziecku kida z tapicerka w krowe to zobaczysz jak
              > powinien wygladac fotelik dla dziecka wink

Ja sie zakochalam w krowie a moj corka wybrala czerwien - akurat chodzilo o Britaksa Multi techa (Britax to inaczej Rømer)

Macalam cybexy.....ech, na szczescie mialam do czynienia z innymi fotelikami wczesniej i takiej tandety jesli chodzi o tknine to tylko w sklapach z 5 zl..

Do autorki. Naprawde jest wiele innych fotelikow nie tylko bezpieczniejszych ale i o wiele przyjemniejszych w siedzeniu smile
              • agusia324 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 18:01
                ponponka1 napisała:

> kwap666 napisał:
                >
                > argument o wizualnych at
                > > utach skwituje jednym: pokaz dziecku kida z tapicerka w krowe to zobaczys
                > z jak
                > > powinien wygladac fotelik dla dziecka wink
                >
                >
                > Ja sie zakochalam w krowie a moj corka wybrala czerwien - akurat chodzilo o Bri
                > taksa Multi techa (Britax to inaczej Rømer)

Krowa jest supersmile Pomyślę nad niąwink
                >
                > Macalam cybexy.....ech, na szczescie mialam do czynienia z innymi fotelikami wc
                > zesniej i takiej tandety jesli chodzi o tknine to tylko w sklapach z 5 zl..
                >
                ok, ja też macałam cybexy, nawet jeden użytkuję i nic złego w nich nie widzę... no ale ja ślepa jestem to nie ma sie co dziwić...
                może faktycznie jakościa nie zachwycaja, ale nie porównałabym ich do tandety za 5 zł

> Do autorki. Naprawde jest wiele innych fotelikow nie tylko bezpieczniejszych al
                > e i o wiele przyjemniejszych w siedzeniu smile

Proszę o przykładytongue_out
          • monna16 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 00:26
            agusia324 napisała:
            > I jeszcze raz napiszę , że chciałam kupić fotelik 9-36 kg, czyli taki który wys
            > tarczy dziecku do końca. Mój synek ma dopiero roczek a waży już prawie 13 kg, w
            > ięc za chwilę musiałabym znowu kupować inny fotelik...

Agusia, raczej nikt ci tu nie napisze że fotelik 9-36 to dobre rozwiązanie dla rocznego dziecka (ja też podpisuję się pod tym co ludziska pisali wcześniej). To że roczniak waży 13kg to przecież w normie jest. Dziecko w pierwszym roku dużo przybiera na wadze, potem ten przyrost nie jest taki duży. Moja córka pod koniec maja skończy 4 lata i nadal jeździ w 9-18 (choć zawsze do tych "większych" dzieci należała). Myślę że Twój syn do 3-4 r.ż. też pojeździ w 9-18 (komfort podróżowania między 9-18 a 9-36 dla takiego dziecka jest bez porównania - na korzyść pierwszego). 9-36 na pewno do końca nie wystarczy (prędzej nastąpi zmęczenie materiałów) więc przy roczniaku nie warto pakować się w tak duży przedział wagowy.
          • abwgdzl Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 13:03
            agusia324 napisała:

> Dziękuję za wszystkie opinie.
            > Zastanowię się jeszcze nad fotelikiem dla malucha.
            > Be safe niestety nie wchodzi w grę-1600 zł za fotelik to dla mnie przegięcie ce
            > nowesad

W zeszłym tygodniu za Izi Comfort płaciłem < 800 zł. Owszem tyłem go nie zamontuję tak jak Combi, ale pomijając ten punkt (istotny) foteliki właściwie identyczne budową.

Liczę, że syn pojeździ w nim do 4 roku życia, a jeśli wagowo będzie ok, to może nawet dłużej.

> Prosiłam o namiary na foteliki lepsze od Cybexów ale w przystępniejszej cenie..

Zdefiniuj słowo przystępne? Dla jednego przystępne to 200 zł, dla drugiego 500, a znajdą się i tacy, dla których 1000 zł za dobry fotelik 9-18 kg to dobra cena.

> wiem, że ten temat jest szeroki i pewnie co osoba to inne zdanieuncertain
            > Przekonajcie mnie dlaczego NIE CYBEX???

Niewygodny dla dziecka, oferujący złudne poczucie bezpieczeństwa.

> I jeszcze raz napiszę , że chciałam kupić fotelik 9-36 kg, czyli taki który wys
            > tarczy dziecku do końca.

Też miałem taki plan. Z 9-36kg to już bym wolał kupić Recaro Young Sport, ale rocznego dziecka bym mimo wszystko do niego nie włożył.

> Mój synek ma dopiero roczek a waży już prawie 13 kg, w
            > ięc za chwilę musiałabym znowu kupować inny fotelik...

To może Britax HiWay ale niestety w Polsce go raczej nie uświadczysz...
            Przy dużym samochodzie warto rozważyć Mobi - on jest 9-25kg więc na pewno posłuży dłużej. Zamontować tyłem i cieszyć się jazdą.

Starszakom to tak jak pisałem, wybór znacznie większy, jeśli możesz użyć isofixów spróbowałbym z Montereyem.

Pozdrawiam
            • agusia324 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 18:06
              abwgdzl napisał:

> agusia324 napisała:
              >
              > > Dziękuję za wszystkie opinie.
              > > Zastanowię się jeszcze nad fotelikiem dla malucha.
              > > Be safe niestety nie wchodzi w grę-1600 zł za fotelik to dla mnie przegię
              > cie ce
              > > nowesad
              >
              > W zeszłym tygodniu za Izi Comfort płaciłem < 800 zł. Owszem tyłem go nie za
              > montuję tak jak Combi, ale pomijając ten punkt (istotny) foteliki właściwie ide
              > ntyczne budową.
              >
              Fajny ten izi comfort, ale ja chcę dla synka z isofixem, a taki już kosztuje 1300 złsad

> Liczę, że syn pojeździ w nim do 4 roku życia, a jeśli wagowo będzie ok, to może
              > nawet dłużej.
              >
              > > Prosiłam o namiary na foteliki lepsze od Cybexów ale w przystępniejszej c
              > enie..
              >
              > Zdefiniuj słowo przystępne? Dla jednego przystępne to 200 zł, dla drugiego 500,
              > a znajdą się i tacy, dla których 1000 zł za dobry fotelik 9-18 kg to dobra cen
              > a.
              >
              Dla synka chciałam z isofixem w granicach 700-850 zł (są takie?)
              Dla dziewczynek jeden fotelik z isofixem, drugi bez, cenowo jak najtaniej i jak najbezpieczniej (300-500 zł).

> > wiem, że ten temat jest szeroki i pewnie co osoba to inne zdanieuncertain
              > > Przekonajcie mnie dlaczego NIE CYBEX???
              >
              > Niewygodny dla dziecka, oferujący złudne poczucie bezpieczeństwa.
              >
              > > I jeszcze raz napiszę , że chciałam kupić fotelik 9-36 kg, czyli taki któ
              > ry wys
              > > tarczy dziecku do końca.
              >
              > Też miałem taki plan. Z 9-36kg to już bym wolał kupić Recaro Young Sport, ale r
              > ocznego dziecka bym mimo wszystko do niego nie włożył.
              >
              > > Mój synek ma dopiero roczek a waży już prawie 13 kg, w
              > > ięc za chwilę musiałabym znowu kupować inny fotelik...
              >
              > To może Britax HiWay ale niestety w Polsce go raczej nie uświadczysz...
              > Przy dużym samochodzie warto rozważyć Mobi - on jest 9-25kg więc na pewno posłu
              > ży dłużej. Zamontować tyłem i cieszyć się jazdą.
              >
              > Starszakom to tak jak pisałem, wybór znacznie większy, jeśli możesz użyć isofix
              > ów spróbowałbym z Montereyem.

Czy Montereye montują się tylko na isofix? bo jak kupię maluchowi isofix, to wtedy będę mogła tylko jeden Monterey kupić...
              >
              > Pozdrawiam
              • abwgdzl Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 18:55
                agusia324 napisała:

> abwgdzl napisał:
                >
                > > agusia324 napisała:
                > >
                > > > Dziękuję za wszystkie opinie.
                > > > Zastanowię się jeszcze nad fotelikiem dla malucha.
                > > > Be safe niestety nie wchodzi w grę-1600 zł za fotelik to dla mnie p
                > rzegię
                > > cie ce
                > > > nowesad
                > >
                > > W zeszłym tygodniu za Izi Comfort płaciłem < 800 zł. Owszem tyłem go
                > nie za
                > > montuję tak jak Combi, ale pomijając ten punkt (istotny) foteliki właściw
                > ie ide
                > > ntyczne budową.
                > >
                > Fajny ten izi comfort, ale ja chcę dla synka z isofixem, a taki już kosztuje 13
                > 00 złsad

A ten isofix w celu? Wygodnego montażu? Dawno nie widziałem fotelika, który by się łatwiej i stabilniej montował. Generalnie w aucie żony (a tam kanapa nie jest zbyt przyjazna fotelikom) siedzi znacznie stabilniej niż np. baza isofix od Maxi Cosi Cabrio Fix, którą na początku woziłem w Volvo.

Ja jestem generalnie skrzywiony na punkcie fotelików i syn jeździ na codzień właśnie w Akta Graco BeLogic, które chyba jako pierwsza osoba w Polsce zamówiłem ze szwecji i nie uważam żeby dobrze zamontowany fotelik na pasach był mniej bezpieczny od tego z isofixem.

Szwedzi myślą podobnie. Nie podoba mi się, że mały jeździ u żony przodem, ale nic innego by do jej samochodu się nie zmieściło, w każdym bądź razie Izi Comfort trzyma się jak skała.

> > Liczę, że syn pojeździ w nim do 4 roku życia, a jeśli wagowo będzie ok, t
                > o może
                > > nawet dłużej.
                > >
                > > > Prosiłam o namiary na foteliki lepsze od Cybexów ale w przystępniej
                > szej c
                > > enie..
                > >
                > > Zdefiniuj słowo przystępne? Dla jednego przystępne to 200 zł, dla drugieg
                > o 500,
                > > a znajdą się i tacy, dla których 1000 zł za dobry fotelik 9-18 kg to dob
                > ra cen
                > > a.
                > >
                > Dla synka chciałam z isofixem w granicach 700-850 zł (są takie?)

Nie wiem. Dobry fotelik sam w sobie sporo kosztuje, a na pewno mocowanie isofix podnosi koszt fotelika dodatkowo. Pamiętaj jednak, że sam isofix nie zwiększa znacząco bezpieczeństwa w tym przedziale wagowym a jedynie ułatwia montaż i eliminuje w dużej mierze możliwość błędnego montażu.

Dobrze zamocowany i dopasowany do kanapy fotelik, szczególnie montowany tyłem na pasy zapewnia znacznie lepsze bezpieczeństwo niż fotelik przodem montowany na isofix.

> Dla dziewczynek jeden fotelik z isofixem, drugi bez, cenowo jak najtaniej i ja
                > k najbezpieczniej (300-500 zł).
                >
                >
                > > > wiem, że ten temat jest szeroki i pewnie co osoba to inne zdanieuncertain
                > > > Przekonajcie mnie dlaczego NIE CYBEX???
                > >
                > > Niewygodny dla dziecka, oferujący złudne poczucie bezpieczeństwa.
                > >
                > > > I jeszcze raz napiszę , że chciałam kupić fotelik 9-36 kg, czyli ta
                > ki któ
                > > ry wys
                > > > tarczy dziecku do końca.
                > >
                > > Też miałem taki plan. Z 9-36kg to już bym wolał kupić Recaro Young Sport,
                > ale r
                > > ocznego dziecka bym mimo wszystko do niego nie włożył.
                > >
                > > > Mój synek ma dopiero roczek a waży już prawie 13 kg, w
                > > > ięc za chwilę musiałabym znowu kupować inny fotelik...
                > >
                > > To może Britax HiWay ale niestety w Polsce go raczej nie uświadczysz...
                > > Przy dużym samochodzie warto rozważyć Mobi - on jest 9-25kg więc na pewno
                > posłu
                > > ży dłużej. Zamontować tyłem i cieszyć się jazdą.
                > >
                > > Starszakom to tak jak pisałem, wybór znacznie większy, jeśli możesz użyć
                > isofix
                > > ów spróbowałbym z Montereyem.
                >
                > Czy Montereye montują się tylko na isofix? bo jak kupię maluchowi isofix, to wt
                > edy będę mogła tylko jeden Monterey kupić...

Wydaje mi się, że tak, lecz tutaj już musisz pytać osoby bardziej siedzące w temacie 15-36kg niż ja.

Polecam Ci wycieczkę do sklepu i przymierzenie kilku foteli, to naprawdę potrafi zmienić punkt widzenia.

Co do argumentów męża, że noga od fotelika mocowanego tyłem i że mu miejsce zabierze - jakie miejsce? Przecież przed dzieckiem i tak nie powinnaś niczego kłaść bo w razie wypadku wszystko poleci na niego lub dziecko na te bagaże - to nie jest bezpieczne.

Co do nogi w fotelikach montowanych tyłem do kierunku jazdy, na przykładzie BeLogic - noga zapiera o podłogę niby luźno, ale dochodzi do tego jeszcze dodatkowy pas tylny, który po napięciu "dociska" nogę do podłogi, tworząc taką sprytną kombinację - pas trzy punktowy z samochodu ciągnie fotelik w górę, pas tylny ciągnie fotelik w dół, noga zapiera o podłogę usztywniając całość tak, że fotelik trzyma się kanapy jak skała. Sprytne ale bardzo skuteczne.

Pozdrawiam
                • agusia324 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 21:22
                  abwgdzl napisał:

>
                  > Co do argumentów męża, że noga od fotelika mocowanego tyłem i że mu miejsce zab
                  > ierze - jakie miejsce? Przecież przed dzieckiem i tak nie powinnaś niczego kłaś
                  > ć bo w razie wypadku wszystko poleci na niego lub dziecko na te bagaże - to nie
                  > jest bezpieczne.

Nigdzie nie napisałam, że zamierzam wozić bagaże pomiędzy fotelami.
                  Nigdy nie widziałam takiego fotelika montowanego tyłem z "nogą" więc nie mam pojęcia jak to jest w praktyce. Chodziło mi o to, że taki sprzęt eliminuje miejsce do przechodzenia, wsiadania itp. Montując Mobi na stałe do auta wtedy można wsiąść tylko z jednej strony?

>
                  > Co do nogi w fotelikach montowanych tyłem do kierunku jazdy, na przykładzie BeL
                  > ogic - noga zapiera o podłogę niby luźno, ale dochodzi do tego jeszcze dodatkow
                  > y pas tylny, który po napięciu "dociska" nogę do podłogi, tworząc taką sprytną
                  > kombinację - pas trzy punktowy z samochodu ciągnie fotelik w górę, pas tylny ci
                  > ągnie fotelik w dół, noga zapiera o podłogę usztywniając całość tak, że fotelik
                  > trzyma się kanapy jak skała. Sprytne ale bardzo skuteczne.
                  >

Fajnie opisane, ale jak taki fotelik się zachowa gdy mamy zderzenie boczne/lub inne i ta "sprytna" noga/konstrukcja zostanie przesunięta/uszkodzona w jakiś sposób? Czego ten fotelik się wtedy trzyma i jak to funkcjonuje? Może jakiś link z filmikiem podaj?

> Pozdrawiam
          • ponponka1 Re: Jaki fotelik cybex wybrać? 27.03.12, 17:33
            agusia324 napisała:

>
            > Które z fotelików montuje się tyłem?

Be Safe Izi Kid (tylko tylem) w klasie wagowej 0+ - 18 kg
            Be safe Izi combi (tylem lub przodem) w klasie wagowej 0+ - 18 kg
            MC Mobi (tylko tylem) 9-25 kg
            Britax MultiTech (tylem i przodem) 9-25 kg
            Acta Graco Belogic (tylem) 9-25 kg

poza Polska
            Britax Max Way (tylem) - 9-25 kg
            Britax Hi-Way (tylem) - 9-25 kg
            Brio Zento (tylem) - 9-25 kg
            • agusia324 No dobra... 27.03.12, 18:19
              Przekonałam się, że NIE CYBEXsmile Niekoniecznie po Waszych wypowiedziach w tym wątku, ale ogólnie poszperałam na forum i opinie w innych wątkach mnie do końca przekonały na nie.
              Proszę o brawabig_grin

Nadal jednak nie wiem co kupićsad Dla malucha i tym bardziej dla starszakówsad
              Koleżanka kupuje właśnie dla swojego Maxi cosi Tobi - możecie mi wytłumaczyć czym się on różni od fotelika z isofixem? czy ten "unikalny system mocowania" jest lepszy niż isofix?

Mój małżonek nie chce sie przekonać do MC mobi. Wg niego ta noga jest "niepewna"... no i będzie miał "dziurę" w podłodze i zablokowane na amen wejście do auta z jednej strony...
              Podajcie argumenty na tak, bo ten fotelik podoba mi się, cenowo nie jest źle no i jazda tyłem=bezpiecznie. Tylko nie wiem czy mój synek będzie chciał siedzieć tyłem, ostatnio się strasznie awanturował jak upchnęliśmy go na chwilę w Atona...

Część z tych fotelików które wymieniacie bardzo mi się podoba, ale niestety cena zaporowasad (do 850 zł musi być max). Dla dziewczynek chciałam kupić za około 300-500 zł mniej więcej cos fajnego. Na pewno nie będzie to cybex solutionsmile
              • mrukumaster Re: No dobra... 27.03.12, 19:51
                To zacznijmy od nowa. Wiek, wzrost, waga każdego dziecka. Dokładny model samochodu, rocznik i najlepiej link do kanapy jaka jest w samochodzie z widocznymi pasami (nie musi być to konkretnie Twój samochód), info są schowki w podłodze itp.
                • ilhenny Re: No dobra... 27.03.12, 20:24
                  a właśnie że Cybexy, tylko skąd je brać, bo chyba już mało kto ma je ma w Polsce z oficjalnej dystrybucji, mojej młodej kumpela właśnie dostała Solution 2X-Fix
                  a wracając do tematu to środkowy dzieć pasuje do jakiegoś Cybexa a reszta albo za mała albo za duża
                • agusia324 Re: No dobra... 27.03.12, 20:51
                  mrukumaster napisał:

> To zacznijmy od nowa. Wiek, wzrost, waga każdego dziecka.

Nr 1: roczek, nie mierzyłam go dawno, ale ciuszki nosi na 86/92 cm, waga ok. 12-12,5 kg
                  Nr 2: 5 lat, 114 cm, 19,9 kg
                  Nr 3: 6,5 roku, 122 cm, 22 kg
                  Nr 4: 11 lat... no właśnie, jak to jest? jeździ na "podstawce" i nie planowałam kupna fotelika, ale pewnie zaraz na mnie ktoś za to nakrzyczy... wzrost 140 cm, waga 33 kg

Dokładny model samoch
                  > odu, rocznik i najlepiej link do kanapy jaka jest w samochodzie z widocznymi pa
                  > sami (nie musi być to konkretnie Twój samochód), info są schowki w podłodze itp
                  > .

Auto Toyota Previa II, rocznik 2001/2002, znalazłam takie foto, ale nie wiem czy tutaj dobrze widać
                  https://srvimg16.tablica.pl/images_tablicapl/13386135_8_644x461/toyota-previa-2001.jpg

o schowkach w podłodze nic nie wiem, może jeszcze nie odkryłam hehetongue_out
                  tak jak pisałam isofix jest na dwóch bocznych fotelach środkowego rzędu
                  dzieciaki chcemy sadzać 2+2
                  • mrukumaster Re: No dobra... 28.03.12, 10:38
                    1 dziecko spokojnie Maxi-Cosi Mobi i to nawet na środkowym siedzeniu gdzie widać że jest tylko pas biodrowy sadnoga dziury w podłodze nie zrobi wink ) 2 i 3 dziecko widzę, że do najmniejszych nie należą więc wersja Ekonomiczna to 2szt Sunshine Kids monterey można z nową tapicerkę i wtedy zowie się II. Dla najstarszego wypadałoby też kupić jeszcze fotel bo podkładka nic nie daje i tu z nowu Monterey byłby idealny bo on ma w stanach srash test do 54kg i do wzrostu nawet 160cm smile I tak w cenie 2 solution x z iso masz 3 fotele z iso, które wcale nie są gorsze jakoś specjalnie od Cybexa a tapicerki na pewno wytrzymalsze smile W samochodzie do tego widzę, że masz chyba regulowane oparcia siedzeń więc plecami montereya możesz pochylenie pleców regulować tak by się dostosowały do siedzeń.

Reasumująć dzieci małe nie są więc cybexa bym odpuścił smile
                    • agusia324 Re: No dobra... 28.03.12, 13:00
                      Maxi cosi Mobi można montować na pasie biodrowym?
                      Zastanawiam się też nad Besafe izi comfort x3, który z tych dwóch byłby lepszy? (tak, wiem że pewnie mobi bo jest montaż tyłem, ale chodzi mi też o komfort jazdy dziecka, rozkładanie do spania, wytrzymałośc tapicerki itp.).
                      Czy Mobi jest bardzo trudny w montażu?

Montereya można montować bez fixa? bo z tyłu w trzecim rzędzie nie mam isofixa. Jak on się wtedy trzyma? W miarę ok czy będzie "latał"?
                      • mrukumaster Re: No dobra... 28.03.12, 13:23
                        Jeżeli kupiłabyś akurat mobiego to susnhine montujesz obok niego i masz na fixie jak nie to można je montować bez tego, trzyma się jak każdy inny 15-36kg. Montaż Mobiego nie jest jakoś bardzo trudny. Wygoda dziecka jest podobna jak w fotelu przodem. Izi comfort jest w porządku ale z foteli przodem ja osobiście wolę King Plusa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka