Dodaj do ulubionych

Britax- czy to dobry wybór?

17.04.12, 10:55
Właśnie znalazłam fotelik, który ma pasy wewnętrzne dla starszych dzieci(powyżej 3 lat). Oto link:

allegro.pl/britax-frontier-85-sict-fotelik-booster-11-55kg-i2254085996.html
Powiedzcie co o nim myślicie. Mam Opla vectrę combi i trzylatka (ok100cm).
Uparłam się na te pasy wewnętrzne, ale czy ten fotelik to dobry wybór.
Wszystkie opinioe mile widziane. A może wybrać coś innego. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • kasik4444 Re: Britax- czy to dobry wybór? 17.04.12, 10:59
      A własnie i szukam fotela na Isofix.
      • mrukumaster Re: Britax- czy to dobry wybór? 17.04.12, 13:40
        Fotelik byłby dobry gdyby był stworzony na europejski rynek a jest to fotel amerykański, który jest dobrym fotelem ale w stanach smile Jakiego dokadnie fotela szukasz. Na jaki wiek/wagę/wzrost dziecka?
        • kasik4444 Mrukumaster 17.04.12, 16:13
          A możesz napisać dlaczego ten na rynek ameryk. nie nadaje się dla nas? Bardzo mnie to zainteresowało co napisałeś.

Szukam fotelika dla trzylatka, ok15kg wagi, 100cm wzrostu. Bardzo, ale to bardzo zależy mi na pasach wewnętrznych, jednocześnie chę jednak aby posłużył mu kilka lat, a nie rok czy dwa.
          Jestem w stanie zainwestować ok 1000.
          • mrukumaster Re: Mrukumaster 18.04.12, 10:06
            Dla czego nie pasują bo samochody amerykańskie miewają inne pasy w innych miejscach zaczepy latch (po naszemu isofix) i nie zawsze te zaczepy pasują w isofix. Nikt w Polsce nie potwierdzi Tobie prawidłowego montażu. Do tego nie masz gwarancji na ten fotel bo on leci ze stanów do Ciebie smile
    • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 18.04.12, 10:39
      w opisie aukcji jest info, że można montować na pasy - czyli na pasy też nie będzie pasował w Europie?
      • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 18.04.12, 10:44
        a tu film:

www.britaxusa.com/car-seats/frontier-85-sict/videos
        nie wygląda na niemontowalny w PL
        • mrukumaster Re: Britax- czy to dobry wybór? 18.04.12, 13:01
          A czy ja napisałem, że jest niemontowalny? Jeżeli wszystko będzie ok to się zapnie ale masz pewność czy dobrze zamontujesz? Do tego koszt ponad 1000zł a bez gwarancji go dostajesz bo sprzedający jest ze stanów i stamtąd je wysyła smile
          • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 18.04.12, 16:16
            ale przecież ja na Ciebie nie naskakuję - tylko pytam. W opisie jakoś to przyzwoicie i na filmie wygląda.
            Mi się podoba ten fotelik i gdybym miała gwarancję, że będzie pasował to bym się skusiła. W PL policja nie umie określić czy fotelik jest z oznaczeniami czy nie.
            No właśnie a jest jakaś alternatywa w III grupie w PL przodem na 5 punktowe pasy z b. dobra oceną?
            • mrukumaster Re: Britax- czy to dobry wybór? 19.04.12, 09:34
              W europie hmologacja pasów wewnętrznych to 18kg. A takie pytanie diablico co byś zrobiła z fotelem jakby się Tobie zepsuł a sprzedawca jest z USA? W Polsce go nie zareklamujesz a i dystrybutor się nie podejmie naprawy, wątpię, że w europie ktoś by się podjął nawet w fabryce niemieckiej.
              • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 19.04.12, 10:23
                kupię następny smile
                a czy jesteś w stanie jako osoba znająca się na fotelikach i jako specjalista wypowiedzieć się o tym modelu pod kątem bezpieczeństwa i jego jakości?

naprawdę uważasz, że po przekroczeniu granic Europy ten fotelik nagle straci na jakości pasów? i będą trzymały tylko 18 kilogramowe dziecko? a już cięższego zgodnie ze specyfikacją już nie?
                jeśli w PL policja dopuszcza do przewozu dziecina poddupnikach z marketu to ja nie zamierzam się sugerować ich przepisami. zależy mi na bezpieczeństwie dziecka - mój syn na milion procent wylezie z pasów samochodowych (teraz jeździ w MC mobi) a już zbliża się niebezpiecznie do III klasy fotelików.
                • mrukumaster Re: Britax- czy to dobry wybór? 19.04.12, 14:07
                  Ja jako specjalista powiem Tobie, że dla mnie taki fotel jest ok pod warunkiem Prawidłowego montażu i dopasowania do samochodu. Ja nie pisze o policji. Każdy niech robi co chce tylko potem musimy czytać żale na forum, że kupiłam/em fotel w necie i lata w samochodzie wink
                  • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 19.04.12, 22:45
                    Dziękuję Ci za fachowa opinię. Okazało się, mam kogoś kto ma znajomą, która sprowadziła ten fotelik i montuje go na isofix w aucie i pasuje. Teraz po prostu muszę wybadać jak się trzyma na samych pasach i czy tak się da i już smile

Podejrzewam, że pokuszę się o maila do britaxa z takim zapytaniem czy będzie pasował do konkretnego modelu.

Na montaż samodzielny się nie piszę -z mc mobim jeżdżę do p. Artura z Tosi smile
                  • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 20.04.12, 08:37
                    zerknij na ten filmik:

www.youtube.com/watch?v=tmLFysVxYX4
                    • mrukumaster Re: Britax- czy to dobry wybór? 20.04.12, 09:29
                      No i wszystko się wyjaśniło. Montaż jak w Britaxie Evolva + dodatkowo pas top tether. Jeżeli nie masz pasów z systemem fotelikowym (ALR - pasy się blokują po wyciągnięciu i można je tylko zwijać i dopóki do końca nie zwiniesz to nie wyciągniesz) w samochodzie lub dodatkowego zaczepu Top tether to fotel będzie latał smile Jak masz możliwość to przymierz go wcześniej wink Co do isofixu jak masz możliwość to sprawdź fotel czy zapniesz akurat w swoje zaczepu isofixowe smile
                      • piekielna-diablica Re: Britax- czy to dobry wybór? 20.04.12, 10:09
                        dodatkowo pas top t
                        > ether.

i tu dupa blada
                        • owianka Re: Britax- czy to dobry wybór? 21.04.12, 12:47
                          Ale czy top teher to nie jest przypadkiem dodatek do fotelika, a nie do auta?
                          • kwap666 Re: Britax- czy to dobry wybór? 21.04.12, 14:20
                            fotelik.info/pl/news/top_tether_gorny_pas_isofix,117.html
                            • owianka Re: Britax- czy to dobry wybór? 23.04.12, 08:43
                              Dzięki, nie wiedziałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka