lidiagj 21.03.13, 12:54 Witam, jaki fotelik powyżej 9 kg polecacie? Rozglądam się za czymś dla mojej rocznej córki. Kwota jaką planujemy przeznaczyć to jest około 500 zł. Samochód seat Ibiza 2008 r i seat Leon 2007r. Bardzo proszę o radę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.szk Re: Jaki fotelik? 21.03.13, 16:40 Witam. Ja również dołączam się do pytania, ponieważ jestem na kupnie fotelika samochodowego dla synka 6 miesięcznego ważącego ponad 8 kg. może być isofix albo normalny, ważny żeby był bezpieczny. Bardzo prosiłabym o opinie mrukumastera Odpowiedz Link
sabina_online Re: ania.szk 21.03.13, 17:29 proszę podać markę, model i rocznik samochodu Odpowiedz Link
lidiagj Re: ania.szk 21.03.13, 17:56 Moze nikt nie zauwazył ale temat ja zaczęłam i odałam potrzebne informacje Odpowiedz Link
sabina_online Re:lidiagj 21.03.13, 18:10 ile miesięcy ma dziecko i czy budżet może się zwiększyć? Odpowiedz Link
mama023 Re: Jaki fotelik? 22.03.13, 18:58 witam Ja tez sie wtrącę bo mam problem. Moj synek ma 7 miesiecy i wazy 10,5 kg, jest tez dosyc dlugi ubranka kupuje na 74 cm. Obecnie jezdzi w foteliku 0-13 ale jest mu niewygodnie tym bardziej w zimowym kombinezonie. Chcialabym kupic mu nowy fotelik ale nie wiem czy ten 0-18 czy juz 9-18 dodam ze synek jeszcze samodzielnie nie siedzi? Prosze o pomoc zalezy mi na odpowiedzi mrukumastera mam audi a6 combi Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Jaki fotelik? 21.03.13, 19:09 zacznijmy od lidiagj. Czy te 500zł to max Twoich możliwości finansowych czy można by chociaż z 200-300 setki dodać do tej kwoty. Jaką wagę ma córka teraz oraz ile wzrostu. Co do drugiej Pani to jak bezpieczny to najlepszy byłby tyłem czyli np. Besafe izi combi x3 isofix. Jeżeli nie ten to może być np. Britax Max Way. Mazda ma często pochylone kanapy więc do Besafe można by jeszcze specjalna bazę dodatkową dla zniwelowania kąta. Oczywiście musisz przymierzyć do samochodu fotel i do dziecka też Odpowiedz Link
lidiagj Re: Jaki fotelik? 21.03.13, 20:01 Córka waży teraz 9kg i ma 85 cm wzrostu. Jeśli będzie jakaś duża różnica w parametrach danego fotelika to jasne, że te 200-300 zł się znajdzie. Bezpieczeństwo najważniejsze. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Jaki fotelik? 23.03.13, 16:20 To tak powyżej 800zł przodem masz Romera King Plusa jeden z najlepszych przodem na pasy. W zbliżonej cenie możesz także zakupić fotelik tyłem (jeszcze bezpieczniej) Maxi cosi Mobi. Jak dodasz jeszcze 500zł to możesz zakupić opcję Britax Max Way lub Besafe izi combi x3. Całkiem prawdopodobne, że masz isofix w samochodach swych więc możesz jeszcze się pokusić np. na Romer Safefix Plus a jeżeli masz do tego zaczepy TopTether to jeszcze Romer Duo Plus Romr Safefix Plus TT. Odpowiedz Link
ania.szk Re: Jaki fotelik? 21.03.13, 21:38 Dziękuję za pomoc. A co Pan myśli o fotelikach maxi cosi pearl lub tobi 2009? Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Jaki fotelik? 23.03.13, 16:23 Tobi wąski strasznie a Pearl ma ta wadę, że nie ma opcji wożenia bez bazy a w połączeniu cenowym pearl + baza to masz fotela z najwyższej półki bezpieczeństwa tyłem. Jeżeli mowimy o Tobi osobiście wolę Romera King Plus. Obszerniejszy, lepszy zagłówek, łatwiejszy montaż ale jak we wszystkich fotelach przymiarka do samochodu obowiązkowa bo nie zawsze pasuje do samochodu. Mazda np. zaleca do swoich samochodu Romera Duo Plusa i takowe ma w sprzedaży pod swoją marką Odpowiedz Link
mama023 Re: Jaki fotelik? 23.03.13, 20:24 witam Ja tez sie wtrącę bo mam problem. Moj synek ma 7 miesiecy i wazy 10,5 kg, jest tez dosyc dlugi ubranka kupuje na 74 cm. Obecnie jezdzi w foteliku 0-13 ale jest mu niewygodnie tym bardziej w zimowym kombinezonie. Chcialabym kupic mu nowy fotelik ale nie wiem czy ten 0-18 czy juz 9-18 dodam ze synek jeszcze samodzielnie nie siedzi? Prosze o pomoc zalezy mi na odpowiedzi mrukumastera mam audi a6 combi z 2002r.Mam ograniczone fundusze więc chce zeby byl w przestępnej cenie. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Jaki fotelik? 24.03.13, 14:36 Dziecko czy długie można się sprzeczać bo jeżeli ciuszki ma na 74cm to nie ma tyle wzrostu. Jeżeli ma zapas nad głową to nie ma co zmieniać fotela na siłę zwłaszcza, że już nie dlugo kombinezon zniknie a dziecko je w tedy pojeździ. Jeżeli głowa wystaje to fotel tylko tyłem bo dziecko nie pasuje na fotel przodem i do tego tyłem bezpieczniej. Problem w tym, że najlepsze fotele tyłem dla dziecka nie siedzącego to np. Besafe izi Combi x3 (można wn im wozić dziecko do 18kg tyłem z opcja montażu przodem) ale to cena w okolicach 1300-1500zł. Można się jeszcze pokusić o fotel taki jak Britax First Class lub Maxi Cosi Opal czyli do 13kg tyłem a potem do 18kg przodem (warto wykorzystać opcję tyłem jak najdłużej się da czyli jeżeli dziecko 13kg nei przekroczy do 2 roku życia to nie przekręcać danego fotela przodem tylko wozić do granicznej wagi) Odpowiedz Link
mama023 Re: Jaki fotelik? 24.03.13, 15:11 A Ferrari Cosmo SP jest zły bo ceny podanych przez Pana fotelików niestety przerastają moja kieszen. Chodzi mi o foteliki cenowo z niższej półki ale rownie bezpieczne. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Jaki fotelik? 24.03.13, 18:35 Niestety nie ma fotela z niskiej półki w tej grupie wagowej, który byłby dobry. Nawet MC Opal czy first class to nie jest super rewelacja. W Cosmo przy tej wadzę dziecko już tyłem nie pojeździ bo ten fotel tyłem jest do 10kg a na jazde przodem jest za małe. Jeżeli problemem jst tylko kombinezon to nie jest to problem. Dziecko przemęczyć na maxa w foteliku 0-13kg. Jeżeli nie wystaje głowa to masz jeszcze prawie 2kg użytkowania tego fotela a w tym czasie możesz jeżeli jest to możliwe dozbierać pieniądze na coś lepszego od Cosmo. Odpowiedz Link