krysia.rybicka 14.10.11, 10:08 Witajcie. W kontekście oszczędzania wody, znalazłam link: www.wodociagi.ustka.pl/Woda_w_Twoim_Domu/Jak_oszczedzac_wode.htm. Który sposób jest według was jest najbardziej skuteczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Baska Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 10:59 To zależy też, czy mieszkasz sama, czy z rodziną. Jeśli masz dzieci, to dobrym rozwiązaniem jest na przykład bateria jednouchwytowa w łazience. Ma wbudowany ekoprzycisk, który znacząco zmniejsza strumień wody. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mazi Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.centertel.pl 14.10.11, 16:56 Chyba wszystkie sposoby są bardzo skuteczne, kiedy się je stosuje razem (jeden nie przeszkadza w stosowaniu drugiego, a nawet przeciwnie - uzupełniają się). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda_lin Re: Jak oszczędzac wodę? 14.10.11, 17:08 Dobrym sposobem na oszczędzanie wody jest oszczędzanie jej przy zmywaniu naczyń. (Chyba że ma się zmywarkę). Czyli zakręcanie kranu na ten czas, gdy umyte naczynie odkłada się na suszarkę, a jeszcze lepiej by było zatkać (wcześniej umyty) zlewozmywak, napełnić go wodą i umyć w tej wodzie naczynia (po uprzednim oczyszczeniu ich z resztek jedzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka72 Re: Jak oszczędzac wodę? 16.10.11, 17:35 Różnie bywa z tą oszczędnością wody, jeżeli chodzi o zmywarkę. Jeśli przed włożeniem naczyń do zmywarki, musisz naczynia opłukać najpierw wodą, to mija się to z celem, czyli oszczędzaniem wody. Jeśli nie musisz - to jest ok. Hmm... Myślę, że najlepiej zachować rozsądek i każdego dnia pamiętać o zakręcaniu kranu z wodą, kiedy nie ma takiej potrzeby, by zlatywała. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emiliii Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.cebit.com.pl 21.10.11, 20:23 Nie, przy korzystaniu ze zmywarki są mniejsze rachunki za wodę i za prąd. W każdym razie, czy się używa zmywarki, czy się z niej w ogóle nie korzysta, warto racjonalnie zużywać wodę, a nie lać jej na próżno. Dlatego ważne jest zakręcanie wody przy myciu zębów, czy przy goleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Benek_hydraulik Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 22:57 Można też kupić ekologiczną baterie. Te baterie to nie moda to już będzie konieczność dla przyszłych pokolen. Słyszałem o bateriach Oras. Dla tych, którzy lubią światowy design zrobili linie II Bagno Alessi. Bateria bezdotykowa, zaprojektowana przez Stefano Giovannoni, autora sławnej wyciskarki do cytryn, przypominającej pająka. Zobaczcie: www.youtube.com/watch?v=EyqWjUpU3WI&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
umm-ma Re: Jak oszczędzac wodę? 16.10.11, 21:13 Tak odnośnie oszczędzania wody i energii znalazłam fajną stronę, promującą działania ekologiczne: www.zakreckran.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Jak oszczędzac wodę? IP: 31.61.23.* 22.10.11, 10:24 A co myślicie o perlatorach? Sprawdza się to rozwiązanie przy oszczędzaniu wody? Odpowiedz Link Zgłoś
aman-da11 Re: Jak oszczędzac wodę? 28.10.11, 05:08 Gość portalu: Gość napisał(a): > A co myślicie o perlatorach? Sprawdza się to rozwiązanie przy oszczędzaniu wody > ? Jeśli ktoś chce, może oczywiście zainwestować w perlatory albo w baterie oszczędzające wodę, ale osobiście uważam, że w kwestii oszczędzania wody najprostsze metody są najbardziej skuteczne - czyli ograniczanie na codzień niepotrzebnego zużycia wody. Odpowiedz Link Zgłoś
7ernest Re: Jak oszczędzac wodę? 24.11.12, 18:40 Co do perlatorów to potwierdzam. To taka zamocowana na końcu wlewki siatka o drobnych oczkach, która napowietrza wodę. dzięki temu ogranicza się zużycie wody nawet o kilkadziesiąt procent. Poza tym odnosimy wrażenie, ze strumień wody jest silniejszy, a jednocześnie tej wody zużywamy mniej. Warto wybrać droższy, bo tańsze są z gorszych jakościowo materiałów. Najlepsze są z firmy Oras Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
7ernest Re: Jak oszczędzac wodę? 24.11.12, 18:42 Polecam ci ten artykuł o perlatorach: regiodom.pl/portal/instalacje/woda-kanalizacja/perlator-proste-oszczedzanie-wody Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Orest Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 18:09 To mój kran! Nawet nie wiedziałem, że ma takie ekologiczne bajery i pozwala ograniczyć zużycie wody. Swoją drogą zajrzałem na www.oras.pl i muszę przyznać, że mają bardzo przyzwoite produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
cecylia.2 Re: Jak oszczędzac wodę? 28.10.11, 04:39 >>Tak odnośnie oszczędzania wody i energii znalazłam fajną stronę, promującą działania ekologiczne: www.zakreckran.pl<< To jest cała ogólnopolska akcja, zachęcająca ludzi do racjonalnego gospodarowania wodą i energią. Ja już powiadomiłam większość moich znajomych, by zakręciła wirtualny kran z wodą, bo uważam że akcja ta jest bardzo na czasie i sam cel jej jest dobry, więc lepiej nie zwlekać, tylko też się przyłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda_lin Re: Jak oszczędzac wodę? 31.10.11, 12:51 Moim zdaniem bardzo fajna akcja - i co najważniejsze - z pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
7ernest Re: Jak oszczędzac wodę? 24.11.12, 18:38 Odnośnie oszczędzania, to polecam wam te artykuły. Naprawdę można zaoszczędzić dzieki bateriom Oras: regiodom.pl/portal/szukaj/tresc/oras Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zenon Re: Jak oszczędzac wodę? IP: 62.244.150.* 31.01.13, 15:27 Baterie Oras odkryłem będąc za granicą. Niezmiennie ucieszyłem się, że są w Polsce :) Ostatnio zamontowałem w kuchni baterię Oras Aventa: www.oras.com/pl/professional/products/Pages/ProductVariant.aspx?productcode=5930 moim zdaniem rewelacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
7ernest Re: Jak oszczędzac wodę? 24.11.12, 18:43 Ja też polecam fajny artykuł o bateriach z przyciskiem Eco Led firmy Oras: regiodom.pl/portal/instalacje/woda-kanalizacja/bateria-oras-eterna-pomaga-oszczedzac-wode Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gośka Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 18:15 Eco Led to fantastyczny wynalazek. Mam taką funkcję w baterii Oras Eterna, sprawdza się wyśmienicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kejt1979 Re: Jak oszczędzac wodę? 16.10.12, 19:54 www.wymiatam.com/ekologia-na-codzien/show/oszczedzanie-wody/ Odpowiedz Link Zgłoś
7ernest Re: Jak oszczędzac wodę? 24.11.12, 18:37 A zobaczcie sobie ten filmik: <iframe width="560" height="315" src="www.youtube.com/embed/jXKNOlZqNsk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KubaGry Re: Jak oszczędzac wodę? IP: 62.244.150.* 31.01.13, 15:22 U nas w domu mamy zainstalowane bezdotykowe baterie Oras Cubista. Świetny design, higiena i oszczędność czasu oraz wody ;)) www.oras.com/pl/professional/products/Pages/ProductVariant.aspx?productcode=2805 - to mój model. Przepiękny <3 Odpowiedz Link Zgłoś
kika481 Re: Jak oszczędzac wodę? 31.10.12, 21:15 Mój sposób na oszczędzanie jest taki. Po pierwsze mam nowoczesne baterie. Bezdotykowe. jak odsuwasz ręce, to woda przestaje płynąć. Po drugie perlator, czyli wodooszczędna końcówka na kran - najprostsza forma oszczędzania wody, energii potrzebnej na jej ogrzanie oraz pieniędzy. działa to tak, że na wypływającą przez perlator wodę działa podciśnienie, dzieki któremu zasysane powietrze miesza się z wodą. Masz wrażenie, że wody jest więcej, a w rzeczywistości płynie jej mniej. Są też jeszcze baterie z przyciskami EcoLed, w których świecą diody sygnalizujące, że za dużo już wody się zużyło. Jak mam baterie firmy Oras Polska. Zobaczcie jak to wygląda: <iframe width="560" height="315" src="www.youtube.com/embed/IeeW-4Z-ow8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Odpowiedz Link Zgłoś
odpowiemtak Re: Jak oszczędzac wodę? 18.11.12, 16:58 Coraz więcej pojawia się produktów ekologicznych, przykładem tego są rozwiązania ekologiczne w łazience roca cechuje je innowacyjność, dobra jakość i system ekonomicznego zużycia wody Odpowiedz Link Zgłoś
7ernest Re: Jak oszczędzac wodę? 24.11.12, 18:35 Ja stawiam na rozwiązania firmy Oras, np. baterie wannowe i zlewowe z przyciskiem Eco Led. Zaręczam, że nie warto kupować tanich baterii, chińskich albo jakichś. Lepiej wyłożyć trochę kasy na baterie dobrej jakości, takie jak te Oras Polska z przyciskiem Eco Led. Nie mówiąc już o tym, że ona jest trwała i bardzo ładna. Ma świetny design. A te światełka tak ładnie mrugają. Poczytaj sobie: regiodom.pl/portal/szukaj/tresc/oras Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ala Re: Jak oszczędzac wodę? IP: 62.244.150.* 31.01.13, 15:15 Również używam baterii Oras w domu, konkretnie Oras Vienda. Bardzo sobie ją cenię i będę polecać wszystkim. To bardzo dobry produkt :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AgaWaw Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 12:39 Także używam baterii Orasa. Nie należą niestety do najtańszych produktów, ale są bardzo dobrze wykonane i mają fantastyczny design. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alessandra Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 13:36 Może warto zastanowić się czy nie zmienić baterii na ekologiczne? Ja wymieniłam baterie w kuchni i łazience i przyniosło to realne oszczędności. Sprzedawca polecił mi bezdotykowe baterie firmy Oras. W kuchni używam La Cuciny a w łazience cudownej i pięknej Il Bagno :)) Oprócz tego, że produkty te są mega praktyczne (fotokomórka naprawdę usprawnia życie) to jeszcze oszczędzamy wodę i dbamy o ekologię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aidam Re: Jak oszczędzac wodę? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 13:48 Moim zdaniem aspekt ekologiczny przy oszczędności wody jest ważny ale nie najważniejszy. Warto pochylić się nad naszymi portfelami. Niestety ceny energii są coraz wyższe. My wraz z żoną zainstalowaliśmy w naszym dużym domu (kuchnia, 2 łazienki + umywalka w pralni) dobre baterie firmy Oras. Urzekły nas jakością wykonania. W budowę domu włożyliśmy mnóstwo serca (i pieniędzy). Nie chcieliśmy aby nasze wieloletnie starania zostały zaprzepaszczone przez elementy wyposażania domu gorszej jakości. Okazało się, że baterie firmy Oras pozwalają na oszczędności w naszym domowym budżecie ;) Cieszymy się, że dbamy o naturę i o nasze konto w banku za jednym zamachem :))) Odpowiedz Link Zgłoś