Dodaj do ulubionych

Tawułka - trawa

04.04.11, 16:37
Kupiłam trzy tawułki. Tylko nie wiem, czy mogę je już sadzić do gruntu, czy na razie w doniczki. A jeśli do gruntu, to w jakich odstępach sadzić?
No i jeszcze muszę się pochwalić, bo stałam się szczęśliwą posiadaczką 6 sztuk kanny zółtej.
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: Tawułka - trawa 04.04.11, 16:49
      spokojnie możesz sadzić do gruntu...na razie jako młode posadż je w trójkącie 30-40 cm od siebie,ładniej będą sie prezentowały....po 2latach podzielisz byliny szpadelkiem i rozsadzisz ale w takich grupkach radzę sadzić,,,,
      • newill6 Re: Tawułka - trawa 04.04.11, 16:51
        ale...dlaczego piszesz ...''- trawa" ?
        • horpyna4 Re: Tawułka - trawa 04.04.11, 18:07
          Jak trawa na "t", to może turówka?
        • asta6265 Re: Tawułka - trawa 04.04.11, 18:39
          ASTIBLE - TAWUŁKA BLUE KOLOROWA TRAWA. No bo to trawa jest tak? Czy się mylę?
          • horpyna4 Re: Tawułka - trawa 04.04.11, 19:16
            Astilbe, czyli tawułka, to nie jest żadna trawa. Jest to bylina z rodzinny skalnicowatych lubiąca półcień i wilgoć. Rozrasta się w dobrych warunkach dość szeroko. Może rosnąć również w pełnym słońcu, ale wtedy musi mieć cały czas mokro.

Ma dużo odmian; różnią się zarówno kolorem delikatnych, zebranych w wiechy kwiatków, jak i wielkością i budową tychże wiech.
            • newill6 Re: Tawułka - trawa 04.04.11, 20:08
              zerknij do galerii 16 wrzesnia zamiesciłem zdjecie tawułek...
              • dorkasz1 Re: Tawułka - trawa 05.04.11, 07:39
                Kupiłaś ją pewnie na All... gdzie porównują jej kwiaty do kwiatostanów trawy pampasowej. Tawułki są do niej tak podobne jak lilie do liliowców albo jak lilak - bez do budlei. Nie wiem po co takie porównania i takie wprowadzanie w błąd...
                • horpyna4 Re: Tawułka nie trawa 05.04.11, 08:00
                  Mnie wkurzają takie porównania, bo wprowadzają w błąd. One mają niby zachęcić do kupna, ale dla bardziej kumatego klienta taki sprzedawca nie jest wiarygodny.

Co innego, gdyby w tekście opisującym roślinę porównał wygląd jej kwiatów do kwiatostanów niektórych traw. Ale on rzucił od razu hasło sugerujące, że tawułka to trawa, co jest po prostu nieuczciwe.
                  • asta6265 Re: Tawułka nie trawa 05.04.11, 08:54
                    Nie kupowałam na allegro tylko naszym sklepie ogrodniczym, ale tam też napisane było, że tawułka - trawa. Hopryno, ja z tych nie kumatych jeszcze więc mogli mnie zrobić w konia:)
                    • leloop Re: Tawułka nie trawa 05.04.11, 08:59
                      > Nie kupowałam na allegro tylko naszym sklepie ogrodniczym,
                      uwielbiam kompetencje polskich sprzedawców :}
                    • horpyna4 Re: Tawułka nie trawa 05.04.11, 09:50
                      Asta, wyguglaj "astilbe x arendsii" (to taka ogólna nazwa mieszańców ogrodowych tej rośliny), a potem kliknij w "obrazy dla astilbe x arendsii".
                  • leloop Re: Tawułka nie trawa 05.04.11, 08:57
                    dlatego czasem francuski brak polotu w nazewnictwie wychodzi na dobre, w tym wypadku Astilbe to Astilbe :)
                    nie ma innego wyjścia, przed zakupem trzeba sprawdzać, choćby popatrzeć na obrazki w necie.
                    Asto, na pocieszenie dodam, ze tawułki tysiąc razy ładniejsze od pampasowej, tutaj tez był swego szal i teraz rośna takie włochate kupy na środku trawnika, gdy zakwitną są ładne tylko do pierwszego wiatru i deszczu, czyli w naszym przypadku dość krótko ;)
                    • yoma Re: Tawułka nie trawa 05.04.11, 20:54
                      A wracając do tematu, wsadzać jak najbardziej, tylko broń Boże w suchym miejscu
                      • horpyna4 Re: Tawułka nie trawa 06.04.11, 09:07
                        Tawułka może być wskaźnikiem suszy. Jej pierwszej zaczynają schnąć liście, jak za mało pada, a ogródek nie jest podlewany.
                        • leloop Re: Tawułka nie trawa 06.04.11, 09:14
                          zgadza się,
                          moje baaardzo ucierpiały zeszłego roku gdy nic nie padało i na koniec wyschła studnia :/
                          ale w tym roku odbiły :)
                          • horpyna4 Re: Tawułka nie trawa 06.04.11, 09:16
                            Bo to liście cierpią, korzenie wytrzymują (przeważnie).
                            • asta6265 Re: Tawułka nie trawa 06.04.11, 11:30
                              Tawułki posadzone, teraz czekać, aż wybiją i zakwitną. Jak zwykle dziękuje bardzo za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka