Dodaj do ulubionych

Kapusta i nasturcja

20.04.11, 08:07
Proszę powiedzcie mi czy to normalne, bo posiałam kapustę ozdobną i nasturcję w paletodoniczkach (pierwszy rok nie siałam wprost do gruntu i bardzo wystrzeliły. Tydzień czasu i tak urosły. I nie wiem czy to normalne, tzn czy tak musi być? Kiedy mam je wsadzić do gruntu. Długaśne się zrobiły.

Nasturcja

http://images50.fotosik.pl/817/63c1cb457a47da9fmed.jpg

Kapusta ozdobna

http://images50.fotosik.pl/817/167364b2dab90534med.jpg

A to dziwaczek też już wychodzi - też mi tak wystrzeli? kiedy na miejsce stałe?

http://images40.fotosik.pl/797/7d906812c0e5e7admed.jpg
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Kapusta i nasturcja 20.04.11, 09:27
      maja ciepło i ciągną do światła, wystawiaj je na dzień na dwór tylko nie na bezpośrednie słońce bo może je trochę spalić.
      • lellapolella Re: Kapusta i nasturcja 20.04.11, 11:48
        Asta, z dziwaczkiem koniecznie tak, jak pisze Leloop- na dzień na dwór, na noc, jeśli ma być chłodna- do domu. Raczej musisz z nim przeczekać aż minie groźba nocnych przymrozków, niestety.
        Z nasturcją masz kłopot, jest bardzo światłolubna i do tego też nie zniesie przymrozków. Bym zostawiła w każdym "okienku" po jednej, żeby nie konkurowały o światło, dalej jak z dziwaczkiem. Generalnie pomysł, aby robić rozsady z nasturcji raczej się nie sprawdza, bo ona doskonale rośnie posiana do gruntu. Jak masz jeszcze nasiona, posiej na miejsce stałe koło siódmego maja i zobaczysz, która szybciej zakwitnie;)
        Kapustę bym potraktowała jak kapustę:) Zostawić po jednej w "okienku" i jak tylko wypuści prawdziwe listki, natychmiast do gruntu. Powinno się ją wysiewać na rozsadniku, nie w domu- ma po prostu "za dobrze". Na dwór z całym towarzystwem i już, byle nie na wiatr i ostre słońce a na noc do domu, kapustę może nawet wystarczyłoby przykrywać włókniną na wypadek przymrozku.
        • doratos Re: Kapusta i nasturcja 20.04.11, 15:04
          Obie panie L maja rację!:)
          Nasturcję wysiałam tylko raz,potem rozeszła się sama,trzeba tylko uważać przy pieleniu,zostawiać ją tam gdzie się chce żeby rosła,albo przesadzić np.pod płot żeby się po nim pięła,w donicę wiszącą,albo do warzywnika,będzie wabiła mszyce do siebie.
          Kapustę sieję zawsze do zimnej szklarni,i w maju po przymrozkach przesadzam.
          Powodzenia!:)
          • asta6265 Re: Kapusta i nasturcja 21.04.11, 20:23
            Kurcze, narobiłam sobie kłopotu, bo na dwór nie bardzo mam gdzie, bo jak nie koty, to psy poryją itp. Teraz nocki mają być u nas ciepłe to jeśli nie spadnie poniżej zera to mogą być w nocy na dworze?
            • lellapolella Re: Kapusta i nasturcja 21.04.11, 21:00
              kapusta na pewno, za resztę nie ręczę, skoro nie zahartowane... a nie możesz gdzieś wyżej postawić, na jakiejś studni czy czymś?
              • asta6265 Re: Kapusta i nasturcja 22.04.11, 08:02
                Już siedzą na stole w ogrodzie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka