Dodaj do ulubionych

stepy Kazachstanu

22.12.11, 20:17
Bardzo mnie zaintrygował obrazek wklejony przez Leloop, o ten
https://media-cdn.pinterest.com/upload/221028294181553906_jQCAwr7l_c.jpg
i teraz, zamiast piec ciasta i miotać się ze szmatą, kombinuję, jak tu zrobić sobie stepy Kazachstanu, przez które łociec mój wracał z Syberii po wojnie. No bo jak już wspomniałam, uczynił mi się taki kawałek, zupełnie suchy, to w zasadzie piaskowe wzgórze, bo wywalono tam ongiś muł ze stawów pstrągowych. W ciągu ostatnich dwóch lat doprowadziłam go do względnej używalności, teraz posadzony jest czosnek zimowy, pterodaktyl i perukowiec(te dwa z boku, na stoku). I jakby tam posadzić trawy, wśród nich czosnki, pustynniki, tulipany i, generalnie, różne cebulowe, które by sobie kwitły i dogorywały w trawach, nie niepokojone nadmiernie przeze mnie i pazurki, tudzież inne przyrządy... Dobrze kombinuję?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: stepy Kazachstanu 22.12.11, 20:57
      Ja jestem za jak najbardziej. Tylko musiałabyś sobie posadzić koralowe ostrowy burzanu.
      • leloop Re: stepy Kazachstanu 22.12.11, 21:19
        bardzo dobrze kompinujesz kryształowa Lello :)
    • leloop Re: stepy Kazachstanu 22.12.11, 21:41
      a właśnie miałam Wam pokazać i ciągle zapominam. kupiłam na przecenie taka cebule a niezawodna Zoja napisała kolejna fiszkę. tym razem nawet u mnie bez donicy się nie obejdzie.
      naradka.wordpress.com/2011/12/18/urginia-morska/
      • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 22.12.11, 23:27
        ładne to ale donicowe odpadają, dość mam urwania z różami;) cebulowe to chyba wszystkie stepowe są, nie? z tych powszechnie znanych?
        • leloop Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 09:44
          cebulowe to chyba wszystkie stepowe są, nie?
          no chyba nie, bo takie fritilarie jedne rosom na mokrym jak szachownica a inne na suchym jak perska, zajrzyj do Niezawodnej Zoji :)
    • leloop Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 09:45
      mogę Ci dorzucić werbeny patagońskiej w dowolnych ilościach, wtedy masz kwiaty aż do zimy, nawet jak nie przeżyje to się rozsieje :)
      • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 12:08
        mam werbenę od Cię i fakt, ładnie mi się posiała w szczeliny od bruku;)
      • radzido Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 18:22
        Werbena patagońska to chyba to samo co argentyńska?
        Motyle ją uuuuuuuwielbiają. :) Byle w słońcu rosła.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/gd/l63r/kfDFHbgyqVOJ0NMgwX.jpg
        • yoma Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 18:36
          No nie powiem ladne. Twoje oczywiście?
          • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 18:50
            z werbeną to już będą pampasy;)
            • yoma Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 19:15
              Ale to jest bardzo dobry pomysł, obok czosnku. Czosnek przekwitnie, będzie werbena.
          • radzido Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 19:38
            yoma napisała:

> No nie powiem ladne. Twoje oczywiście?

Zdjęcie moje, werbena z Botanika, bo ja niestety nieposiadaczką jestem. ;)
            • yoma Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 20:00
              O zdjęcie mi chodziło oczywiście :) Nie, nie będę szukać swojego przedstawiającego motylka na werbenie, bo jeszcze je wyrzucę, a co zdjęcie zawiniło...
              • radzido Re: stepy Kazachstanu 23.12.11, 20:13
                Oj tam, oj tam, grunt że się zgadzamy w kwestii motylej werbenolubności. :))
                • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 26.12.11, 19:47
                  wałkuję pomysł stepu, bo to frajda, nigdy dotąd nie miałam potrzeby szukać roślin sucholubnych;) i mam pytanie, bo na stepie powinny być też osty- czy taki echinops, konkretnie 'Veitch`s Blue' jest godzien uwagi?
                  • radzido Re: stepy Kazachstanu 26.12.11, 20:00
                    Echinops to przegorzan, a nie żaden tam oset. ;)
                    Wiem o nim tyle, że owady generalnie go uwielbiają.
                    • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 26.12.11, 20:13
                      oj tam, oj tam... chodzi mi o coś, co będzie wyglądać ostowato, wcale mi się nie pali, żeby tam zrobić niedostępną strefę śmierci;) jeśli owady go lubią, to tym lepiej:)
                      • yoma Re: stepy Kazachstanu 26.12.11, 20:19
                        Echinops jest OK, tylko IMHO lepiej wygląda, jak jest go więcej w kupie.
                        • horpyna4 Re: stepy Kazachstanu 26.12.11, 20:30
                          Przegorzan (echinops) się rozsiewa, więc robi się go dużo.

Po przekwitnieniu zwykle nieco usycha, więc go przycinam. A po przycięciu potrafi jeszcze odbijać jesienią - teraz jeden kwitnie...
                  • horpyna4 Re: stepy Kazachstanu 26.12.11, 20:46
                    Co do roślin sucholubnych, to warto najpierw określić (z grubsza) pH gleby. Bo jedne rosną na wapieniu, inne na piachu. Jak łaziłam po Ponidziu, to widziałam sporo gatunków typowych dla podłoża kredowo - gipsowego i na pewno na piasku nie podobałoby im się.

Z moich obserwacji wynika, że np. z trzech dobrze znanych mi gatunków mikołajka każdy rośnie w innych warunkach. Mikołajek nadmorski - wydmy, mikołajek płaskolistny - ursynowska glina, mikołajek polny - suche murawy na podłożu wapiennym.

Jeżeli więc szukasz roślin sucholubnych, fachowo zwanych kserofitami, to upewnij się co do ich pozostałych wymagań. Bo w obrębie jednego rodzaju mogą istnieć zarówno gatunki wymagające podłoża kwaśnego (rosną zwykle na podłożu granitowym), jak i gatunki wapniolubne.

I znów, jak zwykle, zachęcam do poznania dziko rosnących roślin w najbliższej okolicy. Bo ta wiedza da najwięcej pożytecznych informacji. Jeżeli masz problemy z identyfikacją, to wrzuć fotki, może coś da się rozpoznać.
                    • leloop Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 09:15
                      ja mam płaskolistnego, rośnie jak szatan u mnie i jest dorodny, często w LIDLu maja sadzonki na wiosnę, tanie jak barszcz.
                      osobiście polecam Ostropest plamisty, jest piękny a na dodatek zdrowy (najsilniejszy, ziołowy lek na dolegliwości wątroby)
                      https://www.porcupinecreekfarm.ca/images/MilkThistle3.JPG
                      szm-witaminka.pl/pro/nasiona,ostropestu,plamistego,%28silybum,marianum%29,125g.html
                      • horpyna4 Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 09:52
                        A po co kupować sadzonki mikołajka płaskolistnego? Ja po prostu wykopałam takie zielsko rosnące kilkadziesiąt metrów od mojego ogródka, kupować to warto gatunki rzadkie i będące pod ochroną.

Natomiast ostropest plamisty jest prześliczny; niestety nie jest byliną i trzeba pozwolić mu na samosiew.
                        • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 12:55
                          ostropest mam i, faktycznie, samosiew idzie mu doskonale:) rośnie u mnie wszędzie, więc jedynego suchego miejsca mu nie dam. Generalnie, jako że mieszkam w dolinie rzeki, o suche stanowiska trudno, w tej chwili kojarzę jedną łąkę na wzgórzu, rosną tam krwawniki, kocanki piaskowe, fiołki trójbarwne,jastrzębce, dziurawce, rozchodnik wielki, maki, chaber bławatek, świerzbnica, dzwonek rozpierzchły, jakieś wyki, pod lasem dziewanny, traganek, rzepik, żmijowiec. A i taka fajna trawka- krótkie błękitnawe szczotki.
                          Idę sobie zbadać pH:)
                          • horpyna4 Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 13:22
                            Ta trawka to pewnie szczotlicha siwa. Zazdraszczam, bo w mojej glinie natychmiast by zdechła.

A jak wyobraziłam sobie ten zestaw roślin na wzgórzu, to powinien być tam jeszcze jasieniec piaskowy, zawciąg nadmorski i przetacznik kłosowy.
                            • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 13:45
                              pH musi zaczekać- rozlało się na dobre:)
                              tak, trawka to szczotlicha, jasieńca jest od groma i ciut więcej, przetacznik owszem ale chyba ożankowy, zawciągu brak
                        • leloop Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 15:47
                          Horpyno, u mnie nie rosną kilkadziesiąt metrów za płotem niestety :/
                          natomiast języcznika zwyczajnego mogę dostarczyć w ilościach hurtowych jakby se kto życzył :)
                          • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 16:14
                            języcznik bardzo jest urodziwy ale lubi ponoć glebę wapienną...
                            • horpyna4 Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 16:23
                              Fakt, on rośnie w wilgotnych, cienistych rozpadlinach skał wapiennych. W Polsce jest rzadki i jest pod ścisłą ochroną.

Natomiast dwie małe paprocie, zanokcica skalna i zanokcica murowa, też rosną na wapieniu, ale w miejscach bardziej suchych. Świetnie czują się na murkach z wapienia i bardzo ładnie wyglądają w takich miejscach.
                              • kocia_noga Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 17:09
                                Nie będę wozić piasku, ale sobie dumam o kawałku ze śmiałkiem darniowym w roli głównej i czosnkami pomiędzy. Jak śmiałek przekwitnie, czosnki zaczną. Potem nie wiem co.
                              • leloop Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 18:55
                                > Natomiast dwie małe paprocie, zanokcica skalna i zanokcica murowa,
                                to tez zaposiadywam w ilościach hurtowych, choć rzeczywiście najbardziej lubią rosnąć w spoinach miedzy kamieniami gdzie zaprawa wapienna jest, ale w lesie tez je widuje :)
                            • leloop Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 18:51
                              no to mój jest zmutowany i rośnie na czystym granicie :)
                              Bretania granitem stoi - gwoli przypomnienia, wapno to ja mam w worku w mężowskim składziku ;)
                              • lellapolella Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 19:03
                                różne czosnki mają spory rozstrzał w kwitnieniu, myślę, że dałoby się to ułożyć... a śmiałek ładny, no i się nie rozłazi:)
                                Leloop, to ja bym się wstępnie zapisała na ten języcznik, poszedłby w zestaw nadrzeczny
                                • andziaos Re: stepy Kazachstanu 27.12.11, 23:56
                                  Fajne te stepy:)
                                • leloop Re: stepy Kazachstanu 28.12.11, 10:02
                                  ja już Ci go dawno miałam przywlec tylko tempa pipa ma sklerozę ;)
                                  • leloop Re: stepy Kazachstanu 28.12.11, 10:03
                                    on rośnie głównie kolo dzwonków wiec może tym razem nie zapomnę ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka