Dodaj do ulubionych

Miód z mniszka

09.05.13, 09:37
Patrzcie co będę robić, mam całe połacie w mleczu. www.uwielbiamgotowac.com/2012/05/miod-z-mniszka-lekarskiego.html#.UYtRmcp2mdy
Robił ktoś kiedyś? Dobre?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Miód z mniszka 09.05.13, 09:52
      nie robiłam bo mi się nie chce pieprzyc z tymi płatkami, tu chyba są osoby co robią. a wyrób dobry i zdrowy pod warunkiem, ze materiał wyjściowy nie zbierany w centrum miasta.
      • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 09:54
        No roboty raczej dużo ale tam idą chyba całe kwiaty?
        Zbiór ekologiczny, wiejski z dala od drogi;)
    • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 09:53
      Wino kiedyś robiłam. Fajne było, wytrawne i z bąbelkami. Nie mam pojęcia, gdzie mogę mieć przepis, ale jak chcesz, to poszukam.
      • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 09:55
        A ja lubie słodkie;) no, ale najwyżej cukru sypnę.
      • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 09:55
        PS Miód lepszy, bo do wina się bierze płatki i tylko płatki, bez zielonego.

Mniszek obrodził nieprawdopodobnie w tym roku. Chyba zrobię.
        • lellapolella Re: Miód z mniszka 09.05.13, 12:22
          Ja robiłam, smaczny jest i prosty w produkcji. Największa trudność wg mnie to wyłapać odpowiednią gęstość, bo za rzadki sfermentuje a za gęsty się scukrzy w przechowaniu.
          • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 13:41
            Lella, a ten miód ma mieć konsystencję pszczelego? Będziemy próbować, jak się nie uda to może za rok:D
            • lellapolella Re: Miód z mniszka 09.05.13, 13:55
              mnie nigdy nie sfermentował, za to zdarzało mi się, że w zimie znajdowałam beton w słoikach;) Próbuje się jak dżem- łyżeczką na oziębiony talerzyk i powinno trzymać się gruntu na dole a u góry być elastyczne.
              • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:05
                Nastawiłam, zobaczymy co wyjdzie:)
        • leloop Re: Miód z mniszka 09.05.13, 13:28
          > Mniszek obrodził nieprawdopodobnie w tym roku. Chyba zrobię.
          rób, rób Yoma, potem profilaktycznie będzie jak znalazł :)
          • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 13:36
            Nieprawdaż? :)
            • hbinko Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:17
              Dzisiaj wlewam do słoiczków z 2500 kwiatków (tak tak, liczyłam); robię 3 dni: w pierwszym zbieram, gotuję 20 minut i odstawiam na 24 godziny, w drugim przecedzam, dodaję cukier, cytrynę i gotuję 2 godziny bez przykrycia, w trzecim dniu gotuję (też bez przykrycia) do osiągnięcia konsystencji "przylepnej", wlewam gorący do słoiczków, zakręcam, odwracam, opatulam ręcznikiem do powolnego wystygnięcia.
              • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:23
                > z 2500 kwiatków (tak tak, liczyłam);

Kiedyś liczyłam gluty, czyli ślimory, zbierając. Po 1000 dałam spokój.
                • hbinko Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:38
                  Musiałam, a jak proporcję wyliczyć, znaczit na 500 szt. 1 kg cukru. Ale wczoraj wzięłam się na sposób, bo ten co ze mną mieszka nazbierał ale bez liczenia: tak więc policzyłam 100 szt. i mniej więcej garścią wymierzyłam.
                • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:39
                  Hbinko.. Szacun, ja przy 100 wymiekłam i 500 odłożyłam na oko;) może sie uda, czy taka dokładna ilość ma znaczenie?
                  • hbinko Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:43
                    Pewnie nie ma, ale jestem Panna i mierziłoby mnie, że nie policzyłam chociaż mogłam gdy zrywałam...
                  • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 14:45
                    Spoko Kokardka, przecież też nie wiesz, czy ten kg cukru to aby na pewno kg :)
                    • asta6265 Re: Miód z mniszka 09.05.13, 18:41
                      Ja robię co roku. Będę robić w poniedziałek. Tylko ja nie robię 3 dni, tylko jeden dzień:) Mój młody uwielbia ten miodek.
    • szadoka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 19:31
      eee tam , miod to mid a nie jakis ulep z cukru ale co kto lubi. Ja bede miala taki prawdziwy mniszkowy, co to go pszczoly zrobily.
      A z mniszkow robie gnojowke na starter do kompostu.
      • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 19:39
        Mniszka mamy tyle, ze i miód bedzie i krowa sie naje a i podejrzewam, że na gnojówke zostanie ale szkoda:P
        • dorkasz1 Re: Miód z mniszka 09.05.13, 20:57
          Ja teraz będę robiła syrop sosnowy, z młodych przyrostów tzw. świeczek. Obrywam co roku żeby mi się sosny robiły pękate, a nie wysokie i syrop jak marzenie.
          • asta6265 Re: Miód z mniszka 09.05.13, 21:00
            Dorkasz zapodaj przepis na ten syrop. Słyszałam o tym syropie.
        • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 20:59
          Gnojówka z mniszka jest także na coś szkudnego, tylko już nie pamiętam na co, oraz aktywizuje glebę. Robię mieszaną, z pokrzywą.
          • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 21:07
            Dorkasz, a o co z tymi świeczkami chodzi? Kurde, młode pędy, tak? O ja niedouczona.
            A na co ten syrop? Może i ja zrobię?
            • niebieska.kokardka Re: Miód z mniszka 09.05.13, 21:09
              Na chwilę obecną na mniszku krowa się pasie i kurki chodzą a gnojówka końsko krowia naturalna;)
            • yoma Re: Miód z mniszka 09.05.13, 21:12
              Niezastąpiony na kaszel i inne przeziębienia, poza tym, rozcieńczony wodą, znakomity napój orzeźwiający.
              • dorkasz1 Re: Miód z mniszka 10.05.13, 21:28
                Kurde, no nie mam żadnego przepisu syropowo sosnowego. Obrywam młode przyrosty (te co sterczą jak świeczki) zanim otworzą igiełki, napycham ciasno do słoika i zasypuję cukrem. Stawiam na słońcu, jak po roztopieniu cukru część przyrostów jest na wierzchu, to je dopycham i dosypuję cukru. Stoją tak sobie aż mam czas coś z nimi zrobić, bywa że ze 6-8 tygodni. Później zlewam do buteleczek. Dla starszych dolewam po trochę spirytusu, dla młodszych krótko pasteryzuję i trzymam później w lodówce. I już. Można by poszukać jakiegoś przepisu. Pewnie w sieci są.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka