pietrzaczekeasy 04.07.10, 22:12 czy ktoś może pomóc mi w znalezieniu terapii grupowej dla osób ciężko chorych - szukam takiej pomocy dla mojej mamy.z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mauamee Re: terapia grupowa 04.07.10, 22:33 dla ciężko chorych to jest szpital zacznij od opisania co dolega mamie Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: terapia grupowa 05.07.10, 01:53 to czy przyjmie na terapie psychiatra zalezy czesto od psychiatry a nie od stanu choroby .Widzialam na grupowych w bardzo zlym stane ludzi ..sa tez gropy ulozone w zaleznosci od diagnozy... Musisz sie dowiedziec jak jest w twoim miescie Odpowiedz Link Zgłoś
bazoooka Re: terapia grupowa 05.07.10, 12:24 a myślisz, że Twoja mama da się namówić na jakąkolwiek terapię? bo w końcu im większe zaburzenie, tym większe przekonanie, że to świat zwariował / wszyscy mnie prześladują, a ja jestem jedyna normalna. przecież tylko kocham / poświęcam się dla dzieci / wpisz cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrzaczekeasy Re: terapia grupowa 05.07.10, 15:23 dziekuje za odpowiedzi. mauamee - z zawodu jestem psychologiem i nie zgadzam się na stwierdzenia iż dla ciężko chorych to jest szpital czyli najlepiej wszystkich zamknąć i niech czekają na koniec? takich komentarzy nie potrzebuje. moja mama choruje na samoistne włóknienie pęcherzyków płucnych, bierze sterydy, jest pod aparatem tlenowym 24h. ale radzi sobie, chodzi do sklepu, na krótki spacer ale ostatnio ma początki depresji i sama poprosiła mnie o znalezienie takiej terapii, która traktowała by jako grupę wsparcia. takiej pomocy szukam i jeśli ktoś ma namiary badz słyszał o czymś takim będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: terapia grupowa 05.07.10, 20:01 Jest mama samotna nie ma znajomych? To raczej kiepsko o takie wsparcie z urzedu. Po sterydach duzo ludzi ma depresjie. Ps. Sa kluby typu pomocna dlon ale dla pacjentow psychiatrycznych najczesciej osob ze schizofrenia...nie sadze zeby to pasowalo Twojej mamie jak i 3 miesieczne terapie na ktorych roznie bywa i o wspieranie niekoniecznie tam chodzi. Bywaja w miastach kluby dla seniorow-gadaja w karty graja kawke pija. Moze jakies przykoscielne organizacje? Odpowiedz Link Zgłoś
albaga Re: terapia grupowa 05.07.10, 20:07 terapia to nie grupa wsparcia na terapii się nie wspiera wzajemnie i nie głaszcze po głowie z tego co wiem jeśli jesteś z zawodu psychologiem to dziwne że nie widzisz w tym różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
pietrzaczekeasy Re: terapia grupowa 05.07.10, 22:45 albaga - gdybys uwaznie przeczytała to co napisałam to mo ze byś się zastaowiła nad tym co piszesz, pod drugie jak nie masz nic do napisania w temacie to po co się odyzwasz? proszę o odzew osoby, które moga mi polecić jakąś formę pomocy a nie lubiące zazanczyć swoją obecność jak powyższe jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
ktokot Re: terapia grupowa 06.07.10, 09:27 Ty naprawdę nie odróżniasz terapii grupowej od grupy wsparcia. gdzie robiłaś tę swoją "psychologię"? Odpowiedz Link Zgłoś
albaga Re: terapia grupowa 06.07.10, 17:27 pietrzaczekeasy napisała: > albaga - gdybys uwaznie przeczytała to co napisałam to mo ze byś się > zastaowiła nad tym co piszesz, pod drugie jak nie masz nic do > napisania w temacie to po co się odyzwasz? > > proszę o odzew osoby, które moga mi polecić jakąś formę pomocy a nie > lubiące zazanczyć swoją obecność jak powyższe jednostki. oczywiście uwielbiam zaznaczać swoją obecność ale w tym wątku akurat chciałam sie dowartościowac że mam wiedzę większą niż psycholog :P dla mnie jest oczywiste że celem terapii nie jest wspieranie kogokolwiek w chorobie tylko leczenie a to boli i nieraz człowiek się czuje jakby go skopano a nie wspierano cieszę się że znalazłaś pomoc dla mamy to by było na tyle zaznaczania mojej obecności Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: terapia grupowa 06.07.10, 10:32 Mysle ze nie znajdziesz terapia grupowej dla kogos kto jest 24 godziny pod tlenem. Kiedys pracowalem w hospicjum. Byly tam osoby przewlekle chore, pod tlenem (zanik miesni) do ktorych hospicjum wysylalo wolontariuszy ktorzy spedzali czas z chorymi. Moze warto sprobowac. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrzaczekeasy Re: terapia grupowa 06.07.10, 10:49 dzieki mskaiq za rade. ktokot - bez komantarza, lepiej Ci sie zrobilo na duszy jak to napisales/as? napisalam ze moja mam TRAKTOWALABY terapie jako grupe wsparcia ale jak widac masz lekki problem ze zrozumieniem zdania ale nie dziwie sie skoro wyszukujesz sobie watki na forum zeby moc cokolwiek napisac zeby ktos Cie zauwazyl i tak pewnie caly dzien:) milego dnia. za wszelkie wartosciowe wypowiedzi dziekuje, znalazlam mamie pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ktokot Re: terapia grupowa 06.07.10, 11:16 to Ty nie rozumiesz. Już Ci tu pisano: NIE DA SIĘ TRAKTOWAĆ terapii grupowej jako grupy wsparcia. ale to byś wiedziała, gdybyś orientowała się choć trochę, o co chodzi w jednym i drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: terapia grupowa 06.07.10, 11:33 no i właśnie z terapiami jest taki problem że takich oto psychologów mamy mamy. Ja bym raczej szukała grup wsparcia wśrod osób chorych na podobną chorobę somatyczną, oni z reguły są sobie najlepszym wsparciem. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrzaczekeasy Re: terapia grupowa 06.07.10, 20:47 Pani Lucyno dziekuje za rade. A i gratuluje ze potrafi Pani ocenic kto jest jakim psychologiem na podtstawie zdania ktore Pani jak widac nie zrozumiala i zle zinterpretowala. Jesli zyczy sobi Pani moge podac namiary na bardzo dobrych terapeutów. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: terapia grupowa 06.07.10, 21:22 jeżeli do pani psycholog nie dociera różnica terapii i grupy wsparcia na dodatek reaguje pani tak emocjonalnie na wpisy osób było nie było z problemami psychicznymi to co ja mogę napisać? Nie sądzę żeby umiała pani ocenić trafnie kto jest dobrym dla mnie terapeutą. źle rozumie i źle interpretuje tutaj ktoś ale to nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrzaczekeasy Re: terapia grupowa 06.07.10, 20:45 ktokot: to ty nie rozumiesz, napisze duzymi literami moze latwiej Ci bedzie przeczytac i przeanalizowac i napisac nastepny komentarz - MOJA MAMA TRAKTOWALA BY TO JAKO GRUPE WSPARCIA NIE NAPISALAM ZE TO JEST WLASNIE TO. i tyle w tym temacie, musisz sobie znalezc nastepny temat do wymadrzania sie. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: terapia grupowa 06.07.10, 21:24 Nie da się traktować terapi jako grupy wsparcia, na jakiej niby zasadzie? dowartościowywania się że inni też mają przejebane czy jak? niby jak grupa wsparcia dla depresyjnych których depresja nei wynika z choroby somatycznej miałaby pomóc osobie tak ciężko chorej? pani nie rozumie ze zdenerwowania czy tak po prostu nie rozumie? i dlaczego się pani tak denerwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
pietrzaczekeasy Re: terapia grupowa 06.07.10, 22:46 nie zrozumiemy się więc nie będę por az kolejny tłumaczyć. zresztą nie o mnie tu chodzi, znalazłam pomoc dla mojej mamy także zamykam temat. zamieściła post z prośbą o radę a nie z prośba o komentarze a do tego osób, które na podstawie zdania wnioskują na tematy ogólne np. na temat tego jakim jestem psychologiem - JA NIKOGO O ZDANIE NIE PYTALAM wiec po co taki komentarz?kto daje im prawo do takich wypowiedzi - magia anonimowości w internecie. powodów pewnie jest wiele ale to nie moja sprawa. stąd moje emocjonalne wypowiedzi. Co wniosły wypowiedzi Pani przedmówców? na szczęście odpowiedziały osoby również które znają się na rzeczy i naprawdę chcą pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś