Dodaj do ulubionych

Dusza spiewa

29.03.04, 20:57
Witam.

Jestem...eee...jakby to ujac..niedoswiadczony w sprawach zwiazanych z
depresja.
Czy mieliscie kiedykolwiek takie uczucie, ze niby dusza spiewa, czlowiek chce
byc towarzyski, myśli normalnie, ma duzo pomyslow na to jak urzadzic sobie
zycie po "wyzdrowieniu", chce zrobic to czy tamto, ale czegos brak. Wlasnie
nie potrafie powiedziec czego..moglbym to okreslic jako "naped"
czy "przyprawa do zupy", ktorej wsypujemy malo, ale bez niej podane danie
bylo by JAŁOWE. Czy to uczucie wiaze sie z przyszla poprawa czy pogorszeniem
stanu?

Pozdrawiam
TMS
Obserwuj wątek
    • negatywista Re: Dusza spiewa 29.03.04, 21:04
      Heh, dobrze mi znane uczucie, dobrze opisane - jest właśnie tak.
      Jest jeszcze inny wariant - ile fajnych elementów jest w moim życiu, któe się
      marnują, bo nie umiem się nimi cieszyć ani z nich korzystać.
    • awanturka Re: Dusza spiewa 29.03.04, 21:16
      To o czym piszesz moze byc zwiazane zarówno z poprawa jak i pogorszeniem. Jest wiele objawów depresji i w konkretnym przypadku nie wszystkie wystepuja, a jeżeli występuja, to w różnym nasileniu. Nie wszystkie pojawiaja się równocześnie i nie wszystkie równocześnie ustepuja gdy leczenie zaczyna skutkowac i depresja się "wycofuje".

Brak napędu życiowego (tak to się właśnie w terminologii fachowej nazywa) jest jednym z objawów depresji. Może byc to pierwszy (lub jeden z pierwszych) objaw gdy depresja sie dopiero "rozkręca" lub ostatni(lub jeden z ostatnich) który utrzymuje się jeszcze wtedy gdy depresja już ustępuje. A to, że go teraz dostrzegasz tak wyraźnie może wiazac się poprostu z tym, że inne objawy już zdażyły zniknac i teraz ten jest bardziej widoczny (na pierwszym planie).
      O tyle dobrze się na tym znam, że u mnie depresje zawsze zaczynaja się właśnie od utraty napędu i jest to objaw, który w momencie gdy już jest poprawa utrzymuje się najdłużej. Obniżenie nastroju (powszechnie, ale niesłusznie uważane za najważniejszy objaw depresji) u mnie pojawia sie bardzo póżno i szybko ustępuje w trakcie leczenia. U Ciebie może byc podobnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka