Dodaj do ulubionych

lęk przed zmianami

12.11.10, 13:11
niedawno się rozwiodłam, mam partnera który chce mnie poślubić a mnie paraliżuje lęk przed zmianą otoczenia, miasta itp. najgorsze że od rozwodu jestem na effectinie, a w tej chwili czuję jakby nawrót depresji. A może effectin już nie działa? (biorę go od ok 8 miesięcy), co robić?
Obserwuj wątek
    • tlenoterapia Re: lęk przed zmianami 12.11.10, 15:59
      A nie wydaje ci sie ,ze to gorsze samopoczucie spowodowane jest konfliktem wewnętrznym tym ,ze nie jesteś przekonana do ślubu i wyjazdu .
    • mskaiq Re: lęk przed zmianami 14.11.10, 11:55
      Powrot depresji bierze sie wedlug mnie z tego ze pojawil sie strach. Tak jak
      napisala Tlenoterapia strach bierze sie z konfliktu wewnetrznego.
      Jest to konflikt pomiedzy przeciwienstwami zostac albo wyjechac, wyjsc za maz
      albo nie wychodzic.
      Nie chcesz myslec o wyjezdzie, prawdopodobnie wyparlas taka mozliwosc i dlatego
      wraca ona do Ciebie w postaci strachu kiedy o tym pomyslisz.
      Jesli zaczniesz robic to samo z wyjsciem za maz to ilekroc o tym pomyslisz wtedy
      pojawiac sie bedzie lek przed wyjsciem za maz.
      Trzeba zintegrowac przeciwienstwa, kazdy podzial jakiego dokonujemy oznacza
      konfrontacje ktora zwykle usuwa sie przez wyparcie tego czego nie chcemy.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • gucia.2 Re: lęk przed zmianami 15.11.10, 08:34
        bardzo dziękuję za tego posta, chyba trafiłaś w sedno -jak pomyślę o przeprowadzce to przestaje mnie cieszyć obecność narzeczonego, raczej wręcz przeciwnie -jego obecność powoduje u mnie stany depresyjne, i effectin za dużo tu nie pomaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka