Dodaj do ulubionych

Przepraszam.......

20.03.12, 13:09
witajcie kochani.
mam do was takie pytanie,jesli mozecie to odpowiedzcie mi,co w waszym zyciu sie stało ze zachorowaliscie na depresje?czy sa to jakies silne,negatywne emocje,doznane krzywdy czy cos innego?pozdrawiam z całego serca
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Przepraszam....... 20.03.12, 14:13
      a po co Ci to wiedzieć?
      i czemu przepraszasz?
      • ka-zw Re: Przepraszam....... 20.03.12, 14:58
        bo to dosc osobista sprawa tych którzy sa chorzy,a pytam dlatego zeby lepiej zrozumiec co mogło byc powodem choroby mojej mamy.
        • lucyna_n Re: Przepraszam....... 20.03.12, 15:11
          Niestety nie wywnioskujesz z wpisów co konkretnie było powodem choroby Twojej mamy, tak naprawdę nei wiadomo do końca czym jest spowodowana depresja, w tej chwili przeważa pogląd że czynniki genetyczne wespół ze środowiskowymi. Np przeżyta trauma u osoby ze sklonnościami depresyjnymi podziała jak zapalnik i wystąpi epizod depresyjny, a u kogoś kto takich skłonności nie ma to samo wydarzeei depresji nie wywoła. Ale np taki Chad to choroba w ktorej depresja pojawia się bez żadnej przyczyny, wywolać ją może nic albo paradoksalnei pozytywne wydarzenie, np przeprowadzka do wymarzonego nowego domu.
          Znasz życiorys swojej mamy, znasz jej charakter znasz być może te jej rodziców, ich życie i to jak była przez nich wychowywana. Z czym musiała się w życiu zmierzyć, To wszystko ma wpływ. Sama możesz wyciągnąć pewnie wnioski, ale nigdy pewności mieć nie będziesz.
          • horpyna4 Re: Przepraszam....... 20.03.12, 15:53
            No właśnie, mama mogła chorować nawet od wczesnego dzieciństwa, a teraz jakieś przeżycie zaostrzyło objawy. A nawet mogła mieć w dalekiej przeszłości jakieś kilkudniowe pogorszenia zlekceważone przez najbliżych. Jak to zwykle zresztą bywa.
            • lucyna_n Re: Przepraszam....... 20.03.12, 17:10
              znając układy w polskich rodzinach mogła mieć kilkunastomiesięczne depresje i ukrywać je, a rodzina nie zastanawiała się nad jej życiem bo "kompot zawsze był". Może też było inaczej, kto to wie. Kobiety są twarde, potrafią "normalnie" funkcjonować mimo ciężkiej choroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka