Dodaj do ulubionych

Prefaxine odstawianie

31.05.12, 13:07
Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie odstawiania leku Prefaxine. Jestem po zmniejszaniu 3-tygodniowym dawki (branie leku co drugi dzień), teraz nie przyjmuję go od tygodnia. Pojawił się u mnie objaw taki jak ten opisany w Wikipedii "Wielu pacjentów w okresie odstawienia doświadcza efektu zwanego "brain zap" lub "brain shivers"[3]. Jest to odczucie porównywalne do krótkich, nieprzyjemnych impulsów elektrycznych przebiegających przez mózg, pojawiających się co kilka sekund. Objaw ustępuje po około trzech tygodniach. Jego przyczyna nie jest znana."

Czy ktoś z Was miał taki problem? To uczucie jest po prostu nie do wytrzymania. Jak sobie z tym radzić? Tylko czekać?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Prefaxine odstawianie 31.05.12, 13:08
      czekać, zająć się czymś, samo przejdzie.
    • amanita_verna Re: Prefaxine odstawianie 01.06.12, 14:23
      przejdzie, przejdzie, cierpliwości
      a ten lek to paroxetyna może? bo to paskudztwo bardzo nieprzyjemnie się odstawia
    • auto.auto Re: Prefaxine odstawianie 02.10.16, 20:24
      Odstawiłam prefaxine (z 75 na 37, teraz nic) i od wczoraj to mam :( faktycznie prąd, zawroty głowy... masakra :/ faktycznie będzie mnie to trzymać 3 tygodnie?
      • ekspert.grupa_synapsis Re: Prefaxine odstawianie 02.10.16, 23:09
        Objawy odstawienne po zaprzestaniu przyjmowania LPD mogą otrzymywać się 2-4 tygodnie. Ich największe nasilenie zwykle ma miejsce w pierwszym tygodniu po odstawieniu leku. Jeśli objawy są łagodne to warto ten czas przetrzymać. Jeśli są jednak nasilone i dotkliwe to, jak uważam, lepiej jest wrócić do dawki LPD, przy której objawy odstawienne nie występowały i ponownie rozpocząć odstawianie leku, ale robić to znacznie wolniej. Konkretne rady jak w tym momencie postępować powinien dać lekarz leczący Panią.
        Z szacunkiem
        Stanisław Porczyk, psychiatra
        Grupa Synapsis
        www.synapsis.pl
      • evee1 Re: Prefaxine odstawianie 04.10.16, 03:55
        Ja mialam to po ostawianiu paroksetyny i niestety u mnie ciagnelo sie to bardzo dlugo (miesiace), mimo ze staralam sie bardzo wolno zmniejszac dawke.
        • ekspert.grupa_synapsis Re: Prefaxine odstawianie 04.10.16, 10:03
          Objawy utrzymujące się długo mogą być objawami nawrotu depresji a nie odstawiennymi. Może mieć Pani jednak całkowitą rację: objawy odstawienne „powinny” się skończyć do miesiąca, ale nie jest wykluczone, że mogą występować dłużej. Takie objawy, przy kończeniu kuracji właśnie tymi dwoma lekami, paroksetyną i wenlafaksyną, występują częściej niż w wypadku wszystkich innych LPD.
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka